Gołąbki w klasycznej, tradycyjnej odsłonie z mięsem mielonym i ryżem. Są dania, które stały się kultowe i nie wymagają ingerencji i „udziwniania”. Gołąbki to właśnie taki przepis. Wykonanie jest nieco czasochłonne, więc na szybki obiad po pracy się nie sprawdzi ale na niezielny obiadek owszem :) Składniki: 700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk(...)liścia do środka a następnie rolujemy (podobnie jak przygotowuje się krokiety lub rolady). W szerokim garnku o grubym dnie układamy kilka liści kapusty - zapobiegną przypalaniu. Na liściach układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem
Pyry na Gazjajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić. Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki. Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę, sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki. Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200C około 40 minut, grzanie góra/dół(...)brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana - z młodej kapusty gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym są najlepszymi gołąbkami, lubimy na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
W Mojej Kuchni Lubiękaszy gryczanej i grzybów – coś na lekki, zdrowy obiad, dla miłośników dań wegetariańskich. Pyszne tradycyjne danie, idealne na zwykły rodzinny posiłek, bądź na wigilijny stół. Składniki: (10 niewielkich gołąbków) · 1 główka kapusty włoskiej · 2 woreczki kaszy gryczanej(...)każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka. Na dnie wysokiego, dużego garnka układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku. · Gołąbki układamy w garnku jeden przy drugim, zalewamy wodą z odrobiną sosu sojowego lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości. Gotujemy do miękkości
Calzonella.comliście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw, na każdy liść nakładać porcję nadzienia i ciasno zawijać gołąbki. W szybkowarze 9 l. rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta), układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 35 minut na średnim ogniu. W szybkowarze dobrze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i do rana w chłodnym miejscu(...)przy wyjmowaniu będą w całości, gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, śmietanę wymieszaną z mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną - pyszne gołąbki nadziewane ryżem,mięsem drobiowym i marchewką z szybkowara są najlepsze i zawsze się udają........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękażdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki. Na dnie szybkowar (mam 9 litrowy wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem(...)zostawić w szybkowarze. Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki " zobacz TUTAJ" , zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek - pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne
W Mojej Kuchni Lubięwrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki. W garnku szybkowara położyć rozkładane sitko i na nim układać gołąbki (nie przypali się kapusta), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut, po spuszczeniu ciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem(...)rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz. Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy, kucharka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić pieprzem,solą - pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara, są doskonałe na obiad, na kolację............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieprzem. Chwilę razem smażymy żeby odparować nadmiar wody. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy sól i łyżkę ziół, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu(...)minut, zależne od miękkości kapusty. 4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem grzybowym. Kapusty nie kroiłam na drobno i kapelusze grzybów tez zostawiłam w całości tak jak je suszyłam. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie TUTAJ - KLIK
Apetyczna babeczkaUwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są takie same jak tradycyjne gołąbki ale od czasu do czasu fajnie jest coś zmienić LENIWE GOŁĄBKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze z łopatki) 1 torebka(...)wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasparzyć. Jeśli natomiast odchodzą ciężko - należy wyciąć głąb, umieścić całą kapustę w garnku i co chwilę odrywać sparzone liście. Na każdym sparzonym liściu kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich gołąbki. SKŁADNIKI - SOS: około 25 mniejszych pomidorów (lub stosunkowo(...)oliwie z oliwek. Następnie usmażone (uduszone) przeciskamy przez sito. Na osobnej patelni smażymy cebulę i paprykę. Wszystko mieszamy razem, dodajemy chilli, czosnek i doprawiamy do smaku. Oblewamy sosem gołąbki i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 45 minut. *Sos można też podzielić na pół i częściowo zalać gołąbki przed wstawieniem
wege i kropkastaram się gotować zdrowo i bardziej dietetycznie. Oczywiście nie oznacza to, że już nigdy nie pojawi się na blogu coś mniej zdrowego lub coś bardziej kalorycznego :) Przepis na te gołąbki znalazłam tutaj . Gorąco polecam, bo naprawdę pyszne. Składniki: 1 duża kapusta włoska 500g mięsa mielonego drobiowego 100g suchego ryżu 200g pieczarek 1 duża marchew 1 duża(...)dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko zmiękną. Farsz nakładać porcjami na liście i dokładnie zawijać. Gotowe gołąbki można ugotować w dużym garnku lub upiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym
kuchnia doskiwięcej spalać niż przyswajać, to oprócz tego że dania muszą być niskokaloryczne, to ich przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Wychodząc z tego założenia postanowiłam przygotować fit gołąbki bez zawijania. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych ale kalorii dużo mniej. Polecam! Z proporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa(...)stopni (góra/dół). Wstawić zapiekankę na 30-40 min. Gotowe! Można podać z sosem pomidorowym ( zobacz przepis ) lub pieczarkowym – choć ten już mniej fit ( zobacz przepis ). Fit gołąbki z sosem pomidorowym Gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym
Mama z miastapysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-) Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek(...)posiekaną połowę cebuli. Wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podzielić na osiem równych części i nałożyć po jednej do każdego wcześniej przygotowanego liścia kapusty, zawijając w zgrabne gołąbki. Przełożyć do pasującego rozmiarem naczynia, by nasza kapusta była ściśnięta. 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane w plastry pieczarki oraz drugą połowę cebuli i podsmażyć z dodatkiem
Poezja Smaków - blog kulinarnyliścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią. Gołąbki pieczemy(...)przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły. Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika. Smacznego
Moniki Smakołykiodkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, dobrze wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar(...)przelać do mniejszego garnka śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrodzynkami nie mogły być niesmaczne! Jedyne zastrzeżenie jakie miałam to mało sosu, ale to następnym razem łatwo naprawić. Przepis z książki "kuchnia polska wg Karola Okrasy". Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami gołąbki: 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę 1 posiekana cebul;a 2 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki rodzynek(...)patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy ziele, musztardę i koncentrat a także wodę (ok. 200ml) i masło. Zagotowujemy, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy ułożone w naczyniu gołąbki. Pieczemy ok. godziny w 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewióry