gołąbki - 2500 przepisów (strona:34/167)

szybkowar- z płaskiej kapusty gołąbki... 56

sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 2 sztuki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 4 szklanki wywar z gołąbków, 4 szklanki wody, mąka pszenna 3 łyżki, przecier pomidorowy 150 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 100 gram Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku(...)pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić. Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali) , układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gołąbkowa najlepsza 71

Zupa gołąbkowa najlepsza, bo domowa. Lubicie tradycyjne gołąbki ? Jeśli tak, to ta zupa będzie Wam bardzo smakować! A robi się ją dużo szybciej niż gołąbki, podobnie jak gołąbki bez zawijania , . albo zapiekanka gołąbkowa . Te wszystkie potrawy to tzw, gołąbki dla leniwych, zupa jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polska - Roztoczańskie łupcie, czyli gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopnym 118

dań wegetariańskich, a nawet kilka wegańskich! I to nie byle jakich... Cała karta nawiązuje do lokalnej, tradycyjnej kuchni i produktów z najbliższej okolicy. My postawiliśmy na łupcie, czyli roztoczańskie gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopny. Były naprawdę przepyszne. Wiele osób skarży się na wysokie ceny. Fakt, gołąbki ze zdjęcia kosztowały 30 zł, ale trzeba pamiętać(...)jesteśmy w restauracji na turystycznym szlaku, a na szczęście jakość tu idzie w parze z ceną. Gorąco polecamy!  Składniki (na kilka porcji - powiedzmy około 15 gołąbków, zależy od wielkości kapusty): - 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty (może być kiszona lub zwykła, u nas włoska) - opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i/lub wody z kiszonej kapusty (jeśli używamy świeżej kapusty

Roślinożerni urlopowicze
Gołąbki bez zawijania 88

Gołąbki bez zawijania to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Nie zawijamy mięsa w kapustę, tylko rozdrobnioną w malakserze kapustę dodajemy do mięsa z ryżem i smażymy kotleciki. Proste, prawda? Przygotowuje się je dużo szybciej i świetnie smakują. Kotleciki są delikatne, soczyste i pyszne. Gołąbki bez zawijania na pewno będą ciekawą propozycją na codzienny obiad. Składniki: Gołąbki(...)Meksykańskie pulpeciki z indyka → Faszerowana główka kapusty włoskiej → Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem → Pieczona kapusta → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Keto Gołąbki z Kalafiorem 230

Keto gołąbki z kalafiorem to klasyka gatunku w wersji nisko węglowodanowej. Są równie smaczne co tradycyjne gołąbki, a do tego dostępne dla osób na diecie keto i lchf. Sekretem tych gołąbków jest „ryż” z kalafiora, który ma zdecydowanie mniej węglowodanów, a jego konsystencja świetnie naśladuje  … The post Keto Gołąbki

ZGruntuFit
Gołąbki bez zawijania 123

przekładamy nasze gołąbki. 4. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut . Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu

karolgotuje
wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 125

końca pozostałą część liścia. Dno brytfanki wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez ok. 45 – 60 min., aż kapusta będzie miękka. Podajemy z podsmażoną na maśle cebulą

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami 163

mnie ok. 0,5 litra) i zagotować Na taj samej patelni, na której smażone były pieczarki ze szparagami i cebulą, rozgrzać ponownie 3 łyżki oleju. Na olej kłaść gołąbki i podsmażać je z różnych stron. Przekładać do garnka. Gołąbki dusić na palniku o małej mocy ok. kwadransa. Na koniec dodać sos warzywny lub przecier pomidorowy, odcięte(...)wcześniej główki szparagów oraz posiekany koperek. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Gołąbki najlepiej smakują po przegryzieniu się smaków, czyli np. następnego dnia. Można je też zamrażać. * kozieradka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego takie jak: wzdęcia, zaparcia. Poza tym obniża poziom glukozy we krwi, chroni wątrobę i chroni przed nowotworem jelita grubego lub hamuje jego wzrost. ** czosnek niedźwiedzi zawiera sporo

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki, z ziemniakami, z kaszą, "cygańskie", tradycyjne 372

Polecam przygotowanie każdego rodzaju gołąbków, z poniżej przedstawionych przepisów. gołąbki-z-ziemniakami-i-kiełbasą gołąbki-z-kaszą cygańskie-gołąbki gołąbki-przepis-podstawowy

chleba naszego
Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym 137

Tradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad. Spróbujcie :) Składniki: główka kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 200 g kaszy jęczmiennej duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz i sól pół(...)przelewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy cukrem i innymi przyprawami. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy całość jogurtem i miksujemy. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego

ChilliJemy
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 188

wyciągamy z naczynia Thermomix . Kaszę wsypujemy do naczynia z pieczarkami i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy wg smaku. Na zimne liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Wykonanie gołąbków w Thermomix: Do naczynia Thermomix wlewamy 800 g wody. Zawinięte gołąki układamy na przystawce Varoma i gotujemy czas 40 min/Varoma/obr.1 Wykonanie tradycyjne z piekarnika: Żaroodporne naczynie wykładamy liśćmi kapusty(...)dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. The post Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Gołąbki w sosie pomidorowym - duszone na patelni 229

wybrać najładniejsze i największe liście. Usunąć z nich zgrubienie głównego nerwa.  Przygotowany farsz nałożyć na liście kapusty, dodać kawałek serka w plasterkach i formować gołąbki. Aby gołąbki nie rozwinęły się podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka a dopiero potem uformować gołąbki.  Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju(...)oliwy dodać rozgnieciony ząbek czosnku i pouķładać gołąbki. Podsmażyć przez chwilę poczym dodać przecier pomidorowy połączony z odrobiną wody.  Posolić do smaku dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem przez 15 minut z jednej strony i następnie 15 minut z drugiej strony. Należy uważać aby nie przypalić gołąbków i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody

zielonacukinka
Gołąbki na dziko 251

jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się(...)ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym, np. grzybowym lub pieczarkowym. Jednym słowem, jak kto lubi. I na koniec pytanie. Czy „te gołąbki”, to naprawdę gołąbki? Dla mnie - tradycyjne są nie do przebicia. Te na dziko, są jakby ich skromniejszą wersją, odnośnie walorów smakowych. Co jednak wcale nie oznacza, że nie warto ich spróbować

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z kurczakiem i soczewicą 40

Kolejny pomysł na gołąbki, tylko trochę w innym wydaniu. Zdrowo i pysznie. Życzę smacznego. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, ok 10 minut. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Do miski dodać mięso, cebulkę odcedzoną soczewicę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Kapustę włożyć do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Jak już(...)liście będą miękkie wyjąć je z garnka. Na liść nałożyć porcję farszu i zawinąć. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Na patelni z odrobiną tłuszczu obsmażyć gołąbki na złoty kolor. Gołąbki włożyć do dużego garnka. Na patelni na której smażyły się gołąbki wrzucić pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilkę je smażyć. Wlać passatę pomidorową, dodać

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki bez zawijania-pyszny i łatwy obiad (super przepis)+FILM 97

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe gołąbki bez zawijania, które są super pomysłem na obiad. Zrobicie je łatwo, szybko i przyjemnie. Można je odgrzać na drugi dzień, zamrozić.  Przepis jest bardzo wydajny a gołąbki wychodzą przepyszne. Zapraszam Zapraszam Was też na film i mój kanał YouTube  SKŁADNIKI GOŁĄBKI(...)garnka Do miski dajemy koncentrat pomidorowy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, majeranek, wegetę lub sól, paprykę słodką, pieprz. Dodajemy ok 750ml wody-wszystko dokładnie mieszamy do połączenia.  Sosem zalewamy gołąbki, garnek przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu ok 25-30 minut. I gotowe. Gołąbki można podać z ziemniakami i surówką lub same np z chlebem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wege gołąbki z kaszą i soczewicą 92

Szanuję i bardzo lubię tradycyjne domowe dania obiadowe, takie jak kotlety mielone z ziemniakami i mizerią czy gołąbki. Jednak coraz częściej przekonuję się, że częściowa lub całkowita rezygnacja z pewnych składników w diecie, np z mięsa, otwiera zupełnie nowe możliwości i nie postrzegam tego jako ograniczenia, a wprost przeciwnie, jako dobrą okazję żeby trochę poeksperymentować. Wyobraźnia podsuwa(...)które wcześniej nie przyszły mi do głowy. Otwiera się wielkie bogactwo nowych smaków, połączeń, zastosowań, a eksperymenty kulinarne doprowadzają do ciekawych efektów. Prezentuję Wam dziś mój ostatni hit- wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą i warzywami oraz sosem z pieczonej papryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 72

znam nikogo, kto by się krzywił na gołąbki. No dobra, moja córka woli jednak te pierzaste. Ale wracając do tych bez piór, to jest poezja klasyczna. Muszę jeszcze kiedyś spróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich(...)chodzi o ilość cukru, musicie spróbować sosu. Wszystko zależy od passaty, niektóre są wyjątkowo kwaśne. Na dno naczynia żaroodpornego układamy niewykorzystane liście kapusty, wylewamy połowę sosu, układamy na nie gołąbki i polewamy resztą sosu. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia, ściągamy pokrywkę i liście, żeby

Kardamonovy
Tradycyjne gołąbki z mięsem 117

Gołąbki w klasycznej, tradycyjnej odsłonie z mięsem mielonym i ryżem. Są dania, które stały się kultowe i nie wymagają ingerencji i „udziwniania”. Gołąbki to właśnie taki przepis. Wykonanie jest nieco czasochłonne, więc na szybki obiad po pracy się nie sprawdzi ale na niezielny obiadek owszem :)   Składniki: 700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk(...)liścia do środka a następnie rolujemy (podobnie jak przygotowuje się krokiety lub rolady). W szerokim garnku o grubym dnie układamy kilka liści kapusty   - zapobiegną przypalaniu. Na liściach układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
z młodej kapusty pieczone gołąbki... 117

jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić. Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki. Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę, sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki. Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200C około 40 minut, grzanie góra/dół(...)brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana - z młodej kapusty gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym są najlepszymi gołąbkami, lubimy na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kaszą gryczaną i borowikami z sosem grzybowym 113

kaszy gryczanej i grzybów – coś na lekki, zdrowy obiad, dla miłośników dań wegetariańskich. Pyszne tradycyjne danie, idealne na zwykły rodzinny posiłek, bądź na wigilijny stół. Składniki: (10 niewielkich gołąbków) ·        1 główka kapusty włoskiej ·        2 woreczki kaszy gryczanej(...)każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka. Na dnie wysokiego, dużego garnka układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku. ·        Gołąbki układamy w garnku jeden przy drugim, zalewamy wodą z odrobiną sosu sojowego lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości. Gotujemy do miękkości

Calzonella.com
szybkowar-gołąbki z nadzieniem z marchewki, ryżu, drobiu... 136

liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw, na każdy liść nakładać porcję nadzienia i ciasno zawijać gołąbki. W szybkowarze 9 l. rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta), układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 35 minut na średnim ogniu. W szybkowarze dobrze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i do rana w chłodnym miejscu(...)przy wyjmowaniu będą w całości, gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, śmietanę wymieszaną z mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną - pyszne gołąbki nadziewane ryżem,mięsem drobiowym i marchewką z szybkowara są najlepsze i zawsze się udają........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym... 124

każdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki. Na dnie szybkowar (mam 9 litrowy wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem(...)zostawić w szybkowarze. Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki " zobacz TUTAJ" , zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek - pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar - gołąbki drobiowe z przyprawą do mięsa duszonego... 131

wrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki. W garnku szybkowara położyć rozkładane sitko i na nim układać gołąbki (nie przypali się kapusta), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut, po spuszczeniu ciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem(...)rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz. Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy, kucharka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić pieprzem,solą - pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara, są doskonałe na obiad, na kolację............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kiszoną kapustą i grzybami 170

pieprzem. Chwilę razem smażymy żeby odparować nadmiar wody. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy sól i łyżkę ziół, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu(...)minut, zależne od miękkości kapusty. 4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem grzybowym. Kapusty nie kroiłam na drobno i kapelusze grzybów tez zostawiłam w całości tak jak je suszyłam. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie  TUTAJ - KLIK

Apetyczna babeczka
LENIWE GOŁĄBKI 131

Uwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są takie same jak tradycyjne gołąbki ale od czasu do czasu fajnie jest coś zmienić LENIWE GOŁĄBKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze z łopatki) 1 torebka(...)wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 145

sparzyć. Jeśli natomiast odchodzą ciężko - należy wyciąć głąb, umieścić całą kapustę w garnku i co chwilę odrywać sparzone liście. Na każdym sparzonym liściu kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich gołąbki. SKŁADNIKI - SOS: około 25 mniejszych pomidorów (lub stosunkowo(...)oliwie z oliwek. Następnie usmażone (uduszone) przeciskamy przez sito. Na osobnej patelni smażymy cebulę i paprykę. Wszystko mieszamy razem, dodajemy chilli, czosnek i doprawiamy do smaku. Oblewamy sosem gołąbki i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 45 minut. *Sos można też podzielić na pół i częściowo zalać gołąbki przed wstawieniem

wege i kropka
Gołąbki z sosem warzywnym 228

staram się gotować zdrowo i bardziej dietetycznie. Oczywiście nie oznacza to, że już nigdy nie pojawi się na blogu coś mniej zdrowego lub coś bardziej kalorycznego :) Przepis na te gołąbki znalazłam  tutaj . Gorąco polecam, bo naprawdę pyszne. Składniki: 1 duża kapusta włoska 500g mięsa mielonego drobiowego 100g suchego ryżu 200g pieczarek 1 duża marchew 1 duża(...)dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko zmiękną. Farsz nakładać porcjami na liście i dokładnie zawijać. Gotowe gołąbki można ugotować w dużym garnku lub upiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym

kuchnia doski
Fit gołąbki bez zawijania 312

więcej spalać niż przyswajać, to oprócz tego że dania muszą być niskokaloryczne, to ich przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Wychodząc z tego założenia postanowiłam przygotować fit gołąbki bez zawijania. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych ale kalorii dużo mniej. Polecam! Z proporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa(...)stopni (góra/dół). Wstawić zapiekankę na 30-40 min. Gotowe! Można podać z sosem pomidorowym ( zobacz przepis ) lub pieczarkowym – choć ten już mniej fit ( zobacz przepis ). Fit gołąbki z sosem pomidorowym Gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym

Mama z miasta
Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. 181

pysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-)  Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek(...)posiekaną połowę cebuli. Wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podzielić na osiem równych części i nałożyć po jednej do każdego wcześniej przygotowanego liścia kapusty, zawijając w zgrabne gołąbki. Przełożyć do pasującego rozmiarem naczynia, by nasza kapusta była ściśnięta. 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane w plastry pieczarki oraz drugą połowę cebuli i podsmażyć z dodatkiem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką 167

liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią. Gołąbki pieczemy(...)przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły. Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika. Smacznego

Moniki Smakołyki
szybkowar-pyszne gołąbki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim... 181

odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, dobrze wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar(...)przelać do mniejszego garnka śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami czyli Niedzielne Mielenie odc.40 179

rodzynkami nie mogły być niesmaczne!  Jedyne zastrzeżenie jakie miałam to mało sosu, ale to następnym razem łatwo naprawić.  Przepis z książki "kuchnia polska wg Karola Okrasy". Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami  gołąbki: 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę 1 posiekana cebul;a 2 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki rodzynek(...)patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy ziele, musztardę i koncentrat a także wodę (ok. 200ml) i masło. Zagotowujemy, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy ułożone w naczyniu gołąbki. Pieczemy ok. godziny w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki bez zawijania zapiekane z serem 6039

Jedną z moich ulubionych potraw są gołąbki. Dzisiaj mam dla Was wersję dla leniuszków. Gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym z serem. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne. Jeśli takie robiliście, to wiecie, że są pyszne, a jeśli nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Na blogu znajdziecie również przepis gołąbki tradycyjne lub zapiekane(...)jednolitą masę, a następnie formować kule i układać w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować, dodać wodę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i wlać do naczynia z gołąbkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 35-40 minut, a następnie posypać startym serem i ponownie zapiekać do rozpuszczenia się sera. gołąbki

O kuchni z uczuciem
Gołąbki w sosie beszamelowym 162

Gołąbki można zrobić na różne sposoby. Więc tym razem postawiłam na trochę włoski kierunek i gołąbki zrobiłam w sosie beszamelowym. Wyszły bardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 100 g masła 100 ml oliwy 100 bulionu mięsnego 500 g chudej mielonej wołowiny 200 g ryżu mieszanego(...)minutkę. Wyjąć i osuszyć. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajem i połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Można dla pewności obwiązać je nicią. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Układać gołąbki. Podlać je bulionem i dusić pod przykryciem około 45 minut. W między czasie

Pysznie & Pięknie
Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym 192

doprawiamy solą i pieoprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem mieszamy. Gdy już mamy chłodne liście i pomieszane składniki z mięsem zabieramy się za zawijanie gołąbków(...)Sporą ilość mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty. Wpierw składamy boki kapusty, a potem rolujemy. I tak postępujemy z każdym gołąbkiem. Mnie wyszło 6 sztuk. Kiedy mamy juz gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową, wcześniej ukladając na dno garnka kilka liśći kapusty. Na wierzch kapusty układamy gołąbki

Klaudynkowa kuchnia
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 173

pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimy aż kapusta będzie al dente. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku też tak na pół twardo,  jeśli dodamy taki do gołąbków dojdzie bardziej podczas duszenia i będzie akurat, a nie rozgotowany. Do mięsa dodajemy przestudzoną kapustę ( 3/4 ),  ryż , przeciśnięty przez praskę czosnek. Resztę przypraw, jajka i mannę. Wszystko dokładnie(...)jeszcze nigdy żaden Twój przepis mnie nie zawiódł. Sing Maks  skomentował(a) Twój post na blogu Bardzo oryginalne z dodatkiem kapusty kiszonej. Ja robię tylko te zwyczajne gołąbki - raz robiłem bez zawijania, ale wyszedł mi zamiast gołąbków sos na spaghetti! :D Pozdrawiam i zachęcam do udziału  Nitka Design  skomentowała Twój post na blogu

Dieta moja pasja
Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami 148

danie obiadowe, które kojarzy się z domem na pewno. Mnie przychodzi na myśl moja babcia, której nie ma i moje dzieciństwo- beztroskie i pełne zabawy. Dziś zrobimy ekspresowe gołąbki, na tyle ekspresowe , że nie zdążyłam w świetle dziennym zauważyć ich aparatem. Wybaczcie jakość zdjęć, ale mordowała mnie również choroba i byłam słaba jak dziecko. Składniki kapusta włoska(...)złoto na oleju kokosowym lub innym.Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Surowe mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulą. Dosmaczamy pieprzem, solą i oliwą z oliwek. Zawijamy gołąbki. Jak zawinąć gołąbki? W internecie jest bardzo dużo tutoriali na ten temat, łatwo się jest tego nauczyć. Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem

Z Kuchni Do Kuchni
A la gołąbki, szybko i pysznie 192

Bardzo pyszny obiadek wyszedł, szybko i smacznie. Uwielbiamy gołąbki, ale czasami nie mam tyle czasu, żeby przygotować moje ulubione gołąbki. Na głęboką patelnię wlać trochę oleju, podgrzać. Cebulę obrać i drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Jak już cebulka straci kolor surowizny dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone, doprawić(...)wodę tyle żeby wszystko było prawie przykryte. Zmniejszyć gaz i gotować około 30 minut. Wlać trochę śmietany, wymieszać. Śmietanę można pominąć, ale tak mnie nauczyła mama, że sos do gołąbków musi zawierać trochę śmietany. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 184

trzeba. Oczywiście - słysząc pewną nazwę, widząc pewną formę - oczekujemy określonego smaku, który mamy głęboko zakodowany. Tutaj dostajemy coś innego. I to jest fajne. Jakby się dobrze zastanowić, to gołąbki niejedno mają imię. W krajach śródziemnomorskich zawija się przecież farsze w liście winogron. Na północy króluje kapusta. Ale jaki jej rodzaj? Jaki farsz? Jak to dobrze, że odpowiedzi jest(...)pieprz i majeranek. Dobrze wymieszać. Kapustę pekińską podzielić na liście. Odciąć grube końce i zalać wrzątkiem na 10 minut. Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć dosyć ściśle. Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym gorszymi liśćmi kapusty. Zalać bulionem. Opcjonalnie można pomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki. Przykryć i wsadzić do piekarnika

zadanie-gotowanie
Gołąbki z kaszą jęczmienną 179

ulubione. Jednakże od czasu do czasu - lubię je trochę "zmienić" lub urozmaicić. Przypomniało mi się, że moja babcia do farszu używała kaszy jęczmiennej. Nie gotowała jej, a zaparzała. Takie gołąbki smakują rewelacyjnie i są dobrym sposobem na "przemycenie" kaszy - do naszego jadłospisu. Ci którzy za nią nie przepadają - zapewniam, że polubią ją w tej wersji. (15 małych sztuk(...)przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia

Di gotuje
Gołąbki w sosie pomidorowym 127

Kocham te z kaszą gryczaną i kozim serem , ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie nie tylko gołąbki). Może wydają się być pracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem(...)pieprzem (1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka soli, ale proponuję zrobić to wedle uznania) . Dodaj ugotowany ryż. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu. Zalej je gorącą wodą i przykryj liściem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Następnie dodaj krajankę

Wielki apetyt
Domowa kiełbasa à la gołąbki 154

gołąbki to kolejny nasz pomysł jak wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na blogu jest przepis na gołąbki w młodej kapuście z kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcecie wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści(...)niewielkiej ilości wrzącej wody, aby się nie zważyła. Domową kiełbasę bez osłonek zawijamy w osolony i doprawiony np. za’atarem liść kapusty, zwijamy w taki sam sposób jak przygotowujemy gołąbki z kapusty, układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut. Pikantna domowa kiełbasa: 500 g zmielonej łopatki ok. 2 łyżeczki soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 158

trzeba gotować wcześniej ryżu i soczewicy. Można obsmażone, ale surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie). Co więcej - nadmiar (bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki(...)stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną. Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach

Kolorowy Przepisownik
Gołąbki 247

dnie rondla, w którym będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj porcję farszu i zwijaj dośćciasno od nasady. Zwiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu(...)godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec

prawdziwe jedzenie
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 157

Gołąbki z kapusty włoskiej charakteryzują się większą delikatnością i taką maślaną konsystencją. Moje gołąbki kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki(...)przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy. 5. Bulion rozpuszczamy w 2 szklankach wody. W dużym, rondlu układamy gołąbki, zalewamy bulionem lub rosołem, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, w międzyczasie przewracając gołąbki na drugą stronę

Jadło i czytadło
Gołąbki z sosem grzybowym 148

Mamy i zawsze robimy je razem. Mama przygotowuje farsz, ja parzę kapustę i zawijam.To ostatnie lubię najbardziej, bo to sama przyjemność patrzeć jak rośnie góra kapuścianych zawijańców :) Osobiście wolę gołąbki ze zwykłej kapusty, ale w lecie, gdy na działce urośnie włoska, Mama natychmiast wie co z nią zrobić :) Zapraszam po przepis. Składniki: _________________ 1 główka kapusty około(...)wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę.Z lici kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo.  Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka

Gosia gotuje
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną,grzybami i...strogonowem 166

Składniki kapusta około 12 liści kasza gryczana: 2 woreczki -cebula -jajo -grzyby suszone: 2-3 garście -łyżka masła do smażenia -Sól, pieprz Strogonow Primavika - w nim się będą nasze gołąbki zapiekały Piekło-Niebo od Ziarenkowo Sposób wykonania Dokładnie d zień wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w zimnej wodzie Teraz zajmiemy się kapustą. Oderwij 4 wierzchnie liście(...)chcesz. Przełóż do kaszy  i połącz ze zmiksowanym ładnie jajem. Do każdego liścia nałóż ok. 4 łyżki farszu, to zależy tylko od liścia jki jest duży i zawijaj gołąbki. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Możesz je ugotować na parze. Lub otworzyć gotowe danie Strogonow  od Primavika

Z Kuchni Do Kuchni