gołąbki - 2668 przepisów (strona:40/178)

Gołąbki 98

domów. Dziś przepis taki - jaki zawsze był w moim rodzinnym domu z małym dodatkiem mojego własnego wkładu. Nie byłabym bowiem sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Zapraszam:) Gołąbki - 70dkg mięsa mielonego - wieprzowego - 2kg białej, włoskiej kapusty - 1- 2 woreczki ryżu ugotowanego - średni słoiczek przecieru pomidorowego - duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona(...)nakładamy garść mięsa i składamy kapustę jak krokiety ( czyli najpierw jedna końcówka , potem brzegi do środka i składamy w rulonik). Odkładamy na talerz.  Mi wyszło ok 12 dużych gołąbków z tej porcji. Na pewno zostaną Wam liście z kapusty więc ich nie wyrzucajcie bo one zaraz będą potrzebne. Do dużego garnka wlewamy wodę i zaprawiamy ją  mąką

Kuchnia Pełna Emocji
Gołąbki Grażynki 91

Gołąbki Grażynki Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków(...)smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok 7 min. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę zgęstnieje.   Gołąbki polewamy sosem grzybowym. Smacznego ! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Gołąbki bez zawijania 764

koncentratu pomidorowego 100 gram ugotowanego ryżu ( 1 torebka) 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny 2 kostki bulionowe https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 150 ml śmietany 12% mąka pszenna do obtoczenia gołąbków sól i pieprz do smaku trochę suszonego bądź świeżego koperku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu, kapustę ścieramy(...)pieprzem, formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano, w garnku rozpuszczamy bulionetki w 1 litrze gorącej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i usmażone gołąbki, gołąbki gotujemy pod przykryciem ok 50 min, na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy koperkiem, ( w razie potrzeby możemy sos lekko zagęścić mąką, zależy od upodobania ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Blog kulinarny S9.PL
GŁĄBKI - jak zrobić smaczne gołąbki 547

, bardzo smaczne. Przygotowuję je tak jak moja babcia i mama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis.  SKŁADNIKI : 1 duża kapusta ( około 2 kg ) 0,5 kg ryżu 700 g mięsa mielonego, mieszanego 2 cebule 2-3 łyżki smalcu(...)liśćmi kapusty. Wlewamy wodę wymieszaną z jarzynką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po 30 minutach wlewamy wymieszany przecier z odrobiną wody. Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości. Gołąbki zakręcamy i pozostawiamy aż trochę ostygną. Wykładamy je delikatnie na talerz. Powstały wywar przelewamy go garnka, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz ) rozmieszaną mąkę ze śmietaną i wodą

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki wegetariańskie w sosie grzybowym 136

jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji (a właściwie Szwedzi uważają, że wcale nie dotarły, tylko tam powstał), gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet. Chociaż prawdę mówiąc znajomość gołąbków w Szwecji prawdopodobnie zawdzięcza się osmańskim wierzycielom króla szwedzkiego Karola XII, którzy rezydowali w XVIII wieku w Sztokholmie. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme(...). Każdy uważa, że to właśnie oni wymyślili i to ich danie narodowe. A jaka jest prawda? Prawda przede wszystkim jest taka, że zrobiliśmy (ja z Anią) naprawdę zacne gołąbki. Trochę inne niż te tradycyjne, bo zupełnie bez mięsa. Wegetariańskie. Inne też z powodu sosu. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w rodzinnym domy gołąbki

Marder&Marder Manufacture
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 170

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek(...)liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.  Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50 minut  Smacznego

Niezły Młynek
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 132

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 112

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 227

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM 282

kilka dobrych lat… Teraz postanowiłam je zrobić z dwóch względów. Po pierwsze gusta się zmieniają i chciałam zobaczyć, czy po tylu latach możemy się zaprzyjaźnić. Po drugie, gołąbki są tradycyjnie podawane w polskich domach, a ja chętnie chwalę się naszą tradycjną kuchnią i podałam je na kolację Sycylijczykowi. O dziwo bardzo mu smakowały(...)teraz nie mam wyjścia – będą jadane przez nas częściej ;). Przepis robiłam według wskazówek mojej babci. Najlepiej też, kiedy macie w domu swoje mięso z rosołu i sami zmielicie do gołąbków. Akurat jest potrzebny rosół lub bulion do tego przepisu więc warto użyć mięsa z przygotowanej zupy. SKŁADNIKI : kapusta – 1 główka ryż – 40 dkg mięso mielone – 40 dkg cebula

kuchniabellissima.wordpress.com
Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową 416

zrobienia gołąbków użyłam kaszy orkiszowej Cenos . Wyszły pyszne, tak, że każdy prosił o dokładkę. Pracę można sobie rozłożyć na 2 etapy i dzień wcześniej przygotować farsz.  Gołąbki można podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Warto posypać  świeżym koperkiem. Farsz: 200g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos 600 g mięsa mielonego np. z łopatki(...)parzyć, stopniowo usuwając zmiękczone liście. Liście odsączyć z wody, ściąć zgrubienia i nakładać sporą łyżkę farszu. Zwinąć. Na dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie

Smakołyki Asi
Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty 1814

smakują doskonale, nie trzeba ich długo gotować/piec a młoda kapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki(...)ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (u mnie jeden gołąbek został przewiązany

Gotowanie...to proste !
Drobiowe FIT gołąbki w sosie koperkowo- jogurtowym 239

dokładnie mieszamy . Kiedy nasze mięso jest dokładnie wymieszane , zabieramy się za nasze liście kapusty , do każdego liścia przekładam łyżkę naszego farszu mięsnego , i bardzo dokładnie zwijamy , następnie nasze gotowe gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam pomidorami z puszki oraz szklanka zwykłej wody , następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopnie pod przykryciem na 1,5 godzinki , zerkając(...)woda nam się nie za mocno wygotowała . Kiedy nasze gołąbki są gotowe , odlewam nasz sos z gołąbków , doprawiam solą pieprzem , dodaję posiekany koper  i zabielam odrobiną mąki ryżowej oraz z jogurtu greckiego , następnie gotowe gołąbki polewamy naszym sosikiem i gotowe do podania

Mój Smak
Tradycyjne gołąbki z brytfanny 179

ryżu. Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście(...)podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły. Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy garnka wodą.  Smacznego

W Moim Magicznym Domu
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM 209

tymi najmniejszymi, których nie dało się złożyć i tymi które się porwały). Dopiero na nie wyłożyłam gołąbki. Resztę kapusty można porwać na mniejsze cząstki i rozrzucić na gołąbkach. 6. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w talarki i dorzuciłam do garnka. 7. Całość zalałam 1,5 l gorącej wody, do której dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, dwa listki(...)żeby się rozprowadziła, a następnie wylałam zawartość słoiczka do garnka z resztą sosu. Gotowałam sos około 5 min, doprawiłam do smaku i zalałam nim gołąbki. 9. Gołąbki razem z sosem podgotowałam jeszcze kilka minut. Polecam podać z ziemniakami.  SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji (1/6 całości): 276 kcal 15,4 g białka

Vroblewska-fitlife