gołąbki - 2688 przepisów (strona:44/180)

Gołąbki bez zawijania. 291

sitku i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i również dodać do mięsa. Wszystko wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, paprykę i czosnek granulowany. Wyrobić ręką. Formować gołąbki. Gotowe podsmażyć na gorącym oleju, po kilka minut z każdej strony. Bulion wymieszać z przecierem przyprawić bazylią, papryką, czosnkiem granulowanym, sola i pieprzem. Przyprawy według uznania(...)lubi. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Ja dusiłam 50 minut. Sos możecie zagęścić mąką, jeśli lubicie. Z tej porcji wyszło mi 10 gołąbków

Agusiowe smakołyki
Jaglane gołąbki bez zawijania 298

Gołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne(...)mięciutkie, konsystencją bardziej przypominaja pulpety. Z podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy. Składniki na farsz: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki surowej 800 g piersi z indyka 1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 247

maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (ja do wody w której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były(...)przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą Do przygotowania gołąbków użyłam keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce wraz z Musztarda Grillową i Majonezem Kieleckim w pysznym zestawie

Kto ugości moich gości?
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 408

bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka(...)ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na  Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Gołąbki w kiszonej kapuście 257

sosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz łyżka posiekanej pietruszki(...)czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp

Stare Gary
gołąbki z gotowanych ziemniaków 728

Przygotowanie: Z  kapusty włoskiej wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty.          Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki(...)zwijając w ciasny rulon..Układamy  na blaszce i zapiekamy  z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków  -                                               SKŁADNIKI: 1/2 litra wody

w mojej kuchni
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 195

się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu… Gołąbki – składniki: duża główka kapusty włoskiej ok. 750g mięsa mielonego 2 jajka pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania(...)gołąbków) majeranek, sól, pieprz Sos: 2 puszki pomidorów (zmiksowane) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, szczypta cukru śmietana mała, koperek (u mnie bazylia)- opcjonalnie pól szklanki wody   Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję 2-3 łyżki octu, który sprawi że liście się nie rozpadną w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. Liście kapusty odcinam i opłukuję

UgotujmyTo.pl
szybkowar - pyszne gołąbki z łopatki wieprzowej z ryżem.. 88

papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr + wywar z gołąbków, śmietana 12% 100 gram Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb, do wrzącej nie osolonej wody w dużym garnku wlać olej 4 łyżki (lepiej liście schodzą z główki(...)każdy liść nakładać porcję farszu (jeśli zostanie farsz to usmażyć kotleciki, ja takie zrobiłam) zawijać ciasno liście. W szybkowarze rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie) , układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i gotować z 30 minut, najlepiej wieczorem i zostawić na noc do wystygnięcia, przy wyjmowaniu się rozlecą. Wywar przelać

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbkowe Lasagne 127

Gołąbkowe Lasagne, czyli taka kuchnia fusion, którą i to też dziwne popełniłem już kiedyś z Lasagne, ale wtedy były to japońskie smaki. Pomysł na taką wersję gołąbków, które swoje początki mają, jak to zwykle bywa z diety, jeśli tak to można nazwać, ubogich chłopów, wpadł, mi przeglądając internet. Same gołąbki przywędrowały do Polski około XIX wieku(...)Ukrainy, ale są one znane w całej Europie wschodniej i środkowej. Gołąbkowe Lasagne Nazwa-gołąbki-według historyków, może pochodzić od gołębi zawijanych w liście kapusty, by mięso nie wysychało podczas pieczenia, które jadano na szlacheckich dworach. Uboższe i ubogie warstwy społeczne, zaadoptowały ten przepis na swoje możliwości i w liście kapusty zawijano kaszę i ziemniaki, a i zdarzało

RafalCook
Gołąbki w liściach botwiny z sosem maślanym 114

Gołąbki z kaszą i pieczarkami w aksamitnym sosie maślanym. Świetny sposób na wykorzystanie dużych liści botwinki. Pyszne nie banalne połączenie  prostych nie wyszukanych składników. około 15 małych gołąbków 15 dużych liści botwinki 100 g kaszy wiejskiej 300 g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz ząbek czosnku 1 jajko Łyżka masła Sos maślany(...)dodać  jajko i wymieszać. Liście botwinki włożyć na pół minuty do gorącej wody(wrzątku). Następnie odsączyć na sicie. Na każdym liściu ułożyć łyżkę farszu i zwijać jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane rulony możemy gotować na parze albo gotować tradycyjnie : gołąbki włożyć do dużej patelni, wlać około pół szklanki wody i gotować pod przykryciem około

Andzia Pichci
szybkowar- gołąbki mięsno-ryżowe... 148

jajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane ( ochrona przed przypaleniem się gołąbków na dnie ) i układać na nim gołąbki, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze(...)zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimne gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki. - gołąbki z szybkowara są mega delikatne, aromatyczne, smaczne, w szybkowarze najlepiej je zrobić wieczorem i zostawić do dobrego wystudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 131

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych , to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam(...)dobrze przyprawić. Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę cukru (nie więcej jak pół łyżeczki). Czytaj więcej: Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych The post Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Gołąbki bez zawijania – z mięsa drobiowego 362

Szybkie gołąbki”, „Gołąbki bez zawijania”, „Gołąbki dla leniwych” – wiele razy spotykałam się z tymi określeniami, ale nigdy nie próbowałam takich przygotować. Jak to jednak mówią, co się odwlecze, to nie uciecze, i przyszedł czas, bym i ja przygotowała je w swojej kuchni. Muszę Wam powiedzieć, że choć wyszły(...)pyyyyyszne, moim zdaniem daleko im do takich tradycyjnych gołąbków mojej Mamy. Żeby jednak nie było, że narzekam, muszę napisać, że danie to bardzo mi smakowało. Mojej Rodzinie również, i co lepsze, padła prośba by zrobić je ponownie. I faktycznie, to już moje kolejne podejście do tej potrawy. Wpisało się u nas na stałe. Mięso wychodzi pyszne. Delikatne i mięciutkie

Smaki Na Talerzu
wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami 170

końca pozostałą część liścia. Dno brytfanki wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez ok. 45 – 60 min., aż kapusta będzie miękka

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka gołąbkowa 188

podałam podobnie jak Mimi, w formie zapiekanki. Osobiście uwielbiam potrawy z kapustą, a mój dwuletni syn poszedł w moje ślady. Dlatego kapusta często gości na moim stole. Gołąbki podane w taki sposób wyglądają niebanalnie i bosko smakują. W przepisie wymieniam świeżą bazylię, bo nadaje ona potrawą wyjątkowego smaku. Koniecznie musicie spróbować! Suszona bazylia traci bardzo wiele(...)którego już praktycznie nie ma). Potrawa zasmakuje nie tylko dorosłym, ale polecam ją również dla najmłodszych. Mój syn zjadł całą dużą porcję :-) Duża porcja dla 4 osób (po dwa gołąbki). SKŁADNIKI 1 duża kapusta 600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 duża cebula oliwa 200 g ryżu 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 3 łyżeczki

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania