GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty włoskiej; 150 gramów kaszy jaglanej; domowy bulion warzywny; 500 gramów świeżych podgrzybków; kilka suszonych podgrzybków; 4 szalotki; masło; sól, pieprz; przepis na gołąbki wegetariańskie z grzybami i kaszą Artykuł Gołąbki wegetariańskie z grzybami i kaszą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 duża główka kiszonej kapusty; 500 gramów łopatki wieprzowej; 300 gramów kaszy jęczmiennej; 500 ml bulionu drobiowego; 60 gramów suszonych podgrzybków; duża cebula; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; wiejskie jajko; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; garść suszonych warzyw; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz; przepis na gołąbki z kiszonej kapusty Artykuł(...)Gołąbki z kiszonej kapusty kiszeniaki pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM SKŁADNIKI 2 główki białej kapusty każda o wadze około 3 kilogramów; 700 gramów karczku wieprzowego; 300 gramów ryżu do risotto (np. arborio); 1 litr domowego wywaru warzywnego; 500 ml mocnego bulionu, najlepiej wołowego; 1 duża cebula; mielona, słodka papryka; masło; gęsi lub wieprzowy smalec; sól, pieprz; przepis na gołąbki z... Artykuł(...)Gołąbki z mięsem i ryżem wersja klasyczna pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 450 gramów świetnej jakościowo surowej, białej kiełbasy; 170 gramów ryżu arborio lub carnarolli (nie sypki); 2 średnie cebule; biała kapusta o wadze około 1,5 kilograma; 500 ml domowego bulionu warzywnego; sól, pieprz; przepis na gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem Artykuł Gołąbki z białej
Kuchnia TomkaPodkręcaliście kiedyś gołąbki? Zobaczcie jak łatwo można dodać im nieco azjatyckiego smaku – moim zdaniem są znacznie smaczniejsze niż klasyczne! Wystarczył dodatek czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego do sosu pomidorowego i jest bosko! Gołąbki w pomidorowym sosie curry Składniki (4 porcje) : 2 łyżki … Artykuł Gołąbki w pomidorowym sosie curry pochodzi z serwisu
Flymetothespoonnakładać farsz i ciasno zawijać liście, z reszty farszu "zobacz TUTAJ" smażyć kotlety. Brytfanna z pokrywką, brytfannę wysmarować olejem, na dnie rozłożyć nie potrzebne liście, na liściach układać zawinięte gołąbki. Na gołąbkach położyć resztę liści, wlać wodę z przyprawą w płynie, przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół 40 minut(...)potem zdjąć pokrywkę i w termoobiegu na 160C piec 15 minut - z młodej kapusty najlepsze gołąbki, pieczone w brytfannie w piekarniku są mięciutkie, aromatyczne, nam smakują również na zimno, z reszty farszu smażę kotlety na patelni...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Kaszę wymieszać z kapustą, papryczką ostrą pokrojoną drobno, solą, posiekanymi pieczarkami, jajkami, tartą bułką, nakładać na liść kapusty i zwijać ciasno gołąbki. Na dnie dwóch brytfanek ( na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec ) położyć zbędne małe liście, układać ciasno gołąbki, wlać(...)garnka, dolać wody i dodać kostkę rosołową, pieprz czarny mielony, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą i mąką i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki - bardzo smaczne gołąbki ze słodkiej kapusty z kaszą gryczaną i kapustą koszoną z grzybami z sosem z wywaru z pieczenia.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno pozwijać. W garnku ułożyć gołąbki,zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 30 minut. Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. W ten sposób otrzymamy biały sos. Koperek posiekać,dodać do sosu i polać nim gołąbki
Kolorowa kuchnia ElkiKlasyk kuchni polskiej → gołąbki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno zwinąć. W brytfance ułożyć na dnie liście kapusty które zostały i kolejno wszystkie gołąbki. Na gołąbkach rozprowadzić pastę pomidorową,dodać przyprawy i całość zalać bulionem warzywnym. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut
Kolorowa kuchnia ElkiDokładnie mieszam. 3. Z kapusty włoskiej zdejmuję liście. Liście wrzucam na ok. 2 minuty do wrzącej wody. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Liście składam w kopertę. 4. Gołąbki układam na patelni. Obsmażam po 3 minuty w każdej strony. Następnie przekładam je na blachę, zalewam bulionem i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Farsz oraz(...)gołąbki były smażone ma patelni Ambition. http://ambition.pl
Tradycyjna kuchnia Kasiryżem porcjujemy, żeby wiedzieć ile liści musimy przygotować. Potem tylko zawijamy i na chwilę odkładamy, żeby gołąbki przyzwyczaiły się do kształtu. Przed gotowaniem przysmażamy na patelni, wówczas gołąbki będą solidnie się trzymać... ...w dużym garnku, a na spodzie układamy liście, które zdjęliśmy na początku... ...do gotującej wody wkładamy gołąbki, dodajemy przecier pomidorowy i pozostałą
chleba naszegoGołąbki to danie bardzo pracochłonne, ale ich smak zawsze wynagradza poświęcony czas🙂 Dzięki gołąbkom ze słoika Pamapol obiad przygotujecie zaledwie w 40 minut🙂 Skład zachęca do wypróbowania, próżno w nim szukać sztucznych … Czytaj dalej Szybkie gołąbki w sosie
czarrna od kuchnikapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki ale tak jak sajgonki a nie krokiety. W tym samym dużym garnku ułożyć na dnie liście , które nam zostały i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą(...)które nam zostały zmiksować blenderem, przełożyć do rondla. Dodać bulion, śmietanę posiekany czosnek i koperek. Do smakować przyprawami i sosem sojowym. Jeżeli sos nie zgęstnieje,oprószy łyżką mąki. Gołąbki podawać na gorąco z sosem
pieprzny smaczekMłoda kapusta stwarza nieograniczone mozliwości. Tym razem proponujemy GOŁĄBKI ZAPIEKANE Z... Artykuł GOŁĄBKI ZAPIEKANE Z PARMEZANEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEGOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY WŁOSKIEJ to dla miłośników młodej kapusty... Artykuł GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY WŁOSKIEJ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBardzo smaczne gołąbki. Użyłam włoskiej kapusty, farsz bardzo tradycyjny - mięso, ryż, przyprawy. Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej ( miałam 2 główki) farsz: 600 g wieprzowiny 100 g ryżu 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 750 ml bulionu(...)czosnek, majeranek, natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać gorącym sosem pomidorowym, wierzch przykryć liśćmi kapusty
Stare GaryRzadko robiłam gołąbki, chociaż bardzo je lubię. Moim problemem była przypalona kapusta od spodu garnka. Ostatnio na ten temat rozmawiałam z koleżanką z pracy , która poradziła mi żeby na spód garnka położyć parę wykałaczek od szaszłyków. Postanowiłam spróbować - to działa. Składniki: 300 g ryżu 700 g miesa mielonego 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem, wegetą i koncentratem pomidorowym. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Ja swoje gołąbki zawsze gotuję w brytfanie. Do brytfanki włożyć w odstępach 4-5 patyczków do szaszłyków, na to położyć liść kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą
Darcia w kuchnidoprawić pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać. 5. Na każdy liść nałożyć farsz , zwinąć ciasno. 6. Na dno garnka położyć liście, poukładać gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Sos Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło(...)bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Następnie dodać śmietanę a na koniec proszek grzybowy do smaku. Zagotować. Gołąbki podawać z sosem
Darcia w kuchnirobiąc przy tym dziur ;) Na brzeg liścia nakładamy mięsa zawijamy raz, następnie zawijamy boki i do końca zwijamy. Można zabezpieczyć wykałaczką lub nitką aby się nie rozpadły. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanki lub dużego garnka, dodajemy cebule pokrojona w piórka, przyprawy, posiekany pęczek kopru. Można skroić też trochę pozostałej kapusty. Zalewamy wodą, dokładnie tyle ile chcielibyśmy mieć(...)sosu. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Następnie gołąbki wyciągamy na talerz, staramy się wyłowić wszystkie liście(!) i kulki i dodajemy koncentrat. Można zredukować sos, gotując bez przykrycia lub zaciągnąć mąką ze śmietaną. I gotowe
Pelusiowa Kuchniabyłam mała i leżałam w łóżku z gorączka, babcia często robiła mi gołąbki. Mięso, marchewka i ryż, owinięte były lekko chrupiącą sałatą. Zawsze po babcinych gołąbkach i kubku herbaty z dużym plastrem cytry czułam się lepiej. Od kilku dni bierze mnie jakieś choróbsko więc dziś postanowiłam odtworzyć babcine gołąbki. Wyszły prawie
wegetalerzepozostaje jednak niedoceniana – a szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności! Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem. Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty. Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt * kasza jaglana(...)lekko tłuczkiem ). Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami. Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. Gotowe! Smacznego! Co z tą kaszą jaglaną? Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy
Ostra na Słodkogrzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich(...)którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zawijać również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki
Czerwień i błękitBardzo lubię gołąbki. Mama zawsze przyrządza takie pyszne, zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym ... Jednak mi sos pomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego. Tak powstały gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym :) Szybko się robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :) Polecam!:) Składniki: Gołąbki(...)drobno posiekaną, podsmażoną cebulką . Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy i zagęszczamy mąką. Gołąbki
Czerwona Porzeczkaminut ( około 5 min ) - żeby zmiękły. Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić. Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi. Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę ). Gotowe gołąbki układać w garnku. Przygotować sos: Na patelni rozgrzać masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę - dokładnie wymieszać. Następnie wlewać mleko i wodę, nie przerywając mieszania. Gotować, mieszając kilka minut(...)mąka dokładnie rozprowadzi się w płynie. NA koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać gołąbki. Gołąbki gotować na mały ogniu, pod przykryciem, 20-25 minut. Pilnować, żeby si nie przypaliły - w razie potrzeby dolać do sosu wody. Gołąbki podawać jako samodzielne danie lub w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i surówki
kolorowotorcikowoGołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki : * pół kilograma mięsa mielonego z łopatki * 1/4 główki kapusty * 2 torebki ugotowanego ryżu * cebula * ząbek czosnku * sól , pieprz(...)poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę
Magiczne Życie MartyJakiś czas temu ugotowałam wielki gar gołąbków. I jak to zwykle bywa, po gołąbkach zostaje kawałek ugotowanej kapusty. Moją pierwszą myślą było zrobienie zwyczajnych łazanek i oczywiście na tej myśli się nie skończyło. Kombinowałam z rodzajem makaronu, myślałam czy dodać suszone pomidory, marchewkę, czy zrobić wersję mięsną czy wegetariańską. I w sumie… zrobiłam wersję z boczkiem(...)się uda, przepisy pewnie pojawią się na bogu. O ile aparat nie wyda w najbliższym czasie ostatniego tchnienia :/. Składniki: 200 g słodkiej podgotowanej kapusty (ja użyłam kapusty z gotowania gołąbków) 150 g makaronu żytniego 125 g wędzonego boczku 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej
KardamonovyJakiś czas temu ugotowałam wielki gar gołąbków. I jak to zwykle bywa, po gołąbkach zostaje kawałek ugotowanej kapusty. Moją pierwszą myślą było zrobienie zwyczajnych łazanek i oczywiście na tej myśli się nie skończyło. Kombinowałam z rodzajem makaronu, myślałam czy dodać suszone pomidory, marchewkę, czy zrobić wersję mięsną czy wegetariańską. I w sumie… zrobiłam wersję z boczkiem(...)się uda, przepisy pewnie pojawią się na bogu. O ile aparat nie wyda w najbliższym czasie ostatniego tchnienia :/. Składniki: 200 g słodkiej podgotowanej kapusty (ja użyłam kapusty z gotowania gołąbków) 150 g makaronu żytniego 125 g wędzonego boczku 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej
Kardamonovydnie garnka układamy kilka liści kapusty, gołąbki i przykrywamy liśćmi kapusty. 9. Całość zalewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem ok. 40-50 min. 10. Do miękkich gołąbków dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Gołąbki są bogate w: - pełno wartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej), które jest składnikiem budulcowym, - witaminę K (pochodzącą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachGołąbkowy kociołek z młodą kapustą Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom popularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które(...)pewnością zasmakuje całej rodzinie Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła 250ml pikantnego soku pomidorowego 50ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanego koperku *** Kapustę kroimy w kosteczkę
Blog z Apetytemgarnka wykładamy uszkodzone liście kapusty, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Zwijamy gołąbki i ciasno układamy w garnku. Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ugotowaniu bardzo delikatnie odlewamy pozostałą wodę z gołąbków do mniejszego garnka. Zagotowujemy dodajemy koncentrat pomidorowy lub/i pomidory krojone
Na moim talerzuwodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem
Na moim talerzuwodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem
NA MOIM TALERZUBałkanach. Mogą być w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Liście winogron wciąż mam na działce, ale jeśli takowej nie posiadacie, można je bez problemu dostać w internecie. Gołąbki są bardzo aromatyczne i różnią się znacznie od tych znanych w Polsce, nie tylko zamianą liści kapuścianych na winogronowe, ale i zawartością farszu. Składniki: 20 liści winogron(...)przyprawy. Wymieszać i tak przygotowany farsz zawijać w uprzednio przygotowane liście. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno każdego ułożyć po 2 licie winogron. Dopiero na nie układać gołąbki jedną warstwą ( u mnie 2 naczynia), zalać wodą do wysokości gołąbków, przykryć pokrywką lub folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45-50 minut
Gosia gotujejakoś tak, miłość do zawijania w białą kapustę minęła. Wiem, że w zasadzie młoda już jest, ale żal mi jej na gołąbki. Dlatego przy okazji robienie oszukanych gołąbków powstała myśl na kilka zwykłych. Dlatego jeszcze przed skrojeniem kapusty kilka liści zostało wykorzystanych do prawie tradycyjnych gołąbków. Jednak należy pamiętać, że pekińska jest znacznie delikatniejsza(...)łyżkę farszu i dokładnie zwijamy układamy w garnku - najlepiej takim z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy - ok 20-30 min dodajemy pomidory i redukujemy sos Gołąbki są wspaniałe same w sobie, nie trzeba im chyba żadnych dodatków :) Smacznego
Gotowanie z pasjąGołąbki są pyszne, ale również pracochłonne. Ta wersja jest nieco inna w smaku od tradycyjnych gołąbków, dodatkowo szybsza i łatwiejsza do zrobienia. Smacznego:) 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kapusty 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 jajka M sól, pieprz, papryka słodka 1. Kapustę drobno siekamy. Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie(...)opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków. 3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Szefowa kuchnistraganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków. składniki: 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku(...)mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem
Monia miesza i gotujemleku – gdy namięknie, odciskamy mleko i dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, vegetą oraz papryką słodką i ostrą. Dolewamy 4-6 łyżek wody. Sos do gołąbków: Świeże pomidory kroimy na mniejsze ćwiartki, dodajemy do nich marchewkę i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, dusimy 10 minut(...)liściach usuwamy nożem, by łatwiej było zawinąć gołąbki. Możemy je również spiąć wykałaczką. Układamy ścisło w garnku. Wlewamy niewielką ilość wody i przygotowany wcześniej sos do gołąbków, kilka ziaren ziela, liście laurowe oraz majeranek i koper. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Smacznego
Zasmakuj Kuchnijeszcze przez ok. 20 minut (jej kolor musi być podobny do tego na końcowym zdjęciu – coś jakby była trochę przypalona). Warto też sprawdzić miękkość kapusty, wbijając widelec w „gołąbki” – jeśli udaje się to bez większego oporu, potrawa jest gotowa. 6 . SOS (5 m in) W formie po upieczeniu(...)zostanie jeszcze sporo płynów – możecie przelać ten sos do garnuszka i chwilę podgotować, aby go zagęścić. Warto też podkręcić jego ostrość dodatkową porcją pieprzu. Jeśli lubicie tradycyjny sposób podawania gołąbków, możecie dodać do sosu nieco koncentratu pomidorowego. PODANIE Upieczone mięso w kapuście polewamy zagęszczonym sosem własnym i pałaszujemy z dodatkiem pajdy wiejskiego chleba. Osoba, która spożyje gulasz otrzymuje jeden
Nerds Kitchenlubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka(...)gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej
VioletoweKucharzeniemięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe(...)obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką
Kuchenne aromatygarnka wykładamy uszkodzone liście kapusty, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Zwijamy gołąbki i ciasno układamy w garnku. Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ugotowaniu bardzo delikatnie odlewamy pozostałą wodę z gołąbków do mniejszego garnka. Zagotowujemy dodajemy koncentrat pomidorowy lub/i pomidory krojone
NA MOIM TALERZUGołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym Wiem, że wiele osób gołąbki gotuje, ja je piekę. Dzięki temu nie są rozgotowane, kapusta się nie rozlatuje, nie trzeba też niczym ich spinać. Gołąbki z kaszą gryczaną są bardziej wyraziste w smaku i chyba jednak trochę zdrowsze od gołąbków z ryżem ;) Nie dodaję do farszu(...)żadnych warzyw, warto jednak przyprawić go według własnych upodobań! Kolejne na mojej liście są gołąbki z pęczakiem :) A Ty jakie lubisz najbardziej? Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówCała nasza rodzinka uwielbia gołąbki, jednak są one dość pracochłonne. Dlatego często przygotowuję tzw. "oszukane gołąbki". Od tradycyjnych gołąbków różnią się tym, że używam do nich surowego ryżu i nie zawijam ich w kapustę, tylko kapustę dodaję do mięsa i ryż. Jedyna ich wada jest to, że są bardzo delikatne i ciężko się je skleja(...)kotleciki, obsmażyć z obu stron. Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu. Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkości