pozostaje jednak niedoceniana – a szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności! Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem. Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty. Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt * kasza jaglana(...)lekko tłuczkiem ). Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami. Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. Gotowe! Smacznego! Co z tą kaszą jaglaną? Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy
Ostra na SłodkoBardzo lubię gołąbki. Mama zawsze przyrządza takie pyszne, zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym ... Jednak mi sos pomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego. Tak powstały gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym :) Szybko się robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :) Polecam!:) Składniki: Gołąbki(...)drobno posiekaną, podsmażoną cebulką . Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy i zagęszczamy mąką. Gołąbki
Czerwona Porzeczkaminut ( około 5 min ) - żeby zmiękły. Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić. Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi. Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę ). Gotowe gołąbki układać w garnku. Przygotować sos: Na patelni rozgrzać masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę - dokładnie wymieszać. Następnie wlewać mleko i wodę, nie przerywając mieszania. Gotować, mieszając kilka minut(...)mąka dokładnie rozprowadzi się w płynie. NA koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać gołąbki. Gołąbki gotować na mały ogniu, pod przykryciem, 20-25 minut. Pilnować, żeby si nie przypaliły - w razie potrzeby dolać do sosu wody. Gołąbki podawać jako samodzielne danie lub w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i surówki
kolorowotorcikowoGołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki : * pół kilograma mięsa mielonego z łopatki * 1/4 główki kapusty * 2 torebki ugotowanego ryżu * cebula * ząbek czosnku * sól , pieprz(...)poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę
Magiczne Życie MartyJakiś czas temu ugotowałam wielki gar gołąbków. I jak to zwykle bywa, po gołąbkach zostaje kawałek ugotowanej kapusty. Moją pierwszą myślą było zrobienie zwyczajnych łazanek i oczywiście na tej myśli się nie skończyło. Kombinowałam z rodzajem makaronu, myślałam czy dodać suszone pomidory, marchewkę, czy zrobić wersję mięsną czy wegetariańską. I w sumie… zrobiłam wersję z boczkiem(...)się uda, przepisy pewnie pojawią się na bogu. O ile aparat nie wyda w najbliższym czasie ostatniego tchnienia :/. Składniki: 200 g słodkiej podgotowanej kapusty (ja użyłam kapusty z gotowania gołąbków) 150 g makaronu żytniego 125 g wędzonego boczku 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej
KardamonovyJakiś czas temu ugotowałam wielki gar gołąbków. I jak to zwykle bywa, po gołąbkach zostaje kawałek ugotowanej kapusty. Moją pierwszą myślą było zrobienie zwyczajnych łazanek i oczywiście na tej myśli się nie skończyło. Kombinowałam z rodzajem makaronu, myślałam czy dodać suszone pomidory, marchewkę, czy zrobić wersję mięsną czy wegetariańską. I w sumie… zrobiłam wersję z boczkiem(...)się uda, przepisy pewnie pojawią się na bogu. O ile aparat nie wyda w najbliższym czasie ostatniego tchnienia :/. Składniki: 200 g słodkiej podgotowanej kapusty (ja użyłam kapusty z gotowania gołąbków) 150 g makaronu żytniego 125 g wędzonego boczku 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej
Kardamonovydnie garnka układamy kilka liści kapusty, gołąbki i przykrywamy liśćmi kapusty. 9. Całość zalewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem ok. 40-50 min. 10. Do miękkich gołąbków dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Gołąbki są bogate w: - pełno wartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej), które jest składnikiem budulcowym, - witaminę K (pochodzącą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachGołąbkowy kociołek z młodą kapustą Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom popularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które(...)pewnością zasmakuje całej rodzinie Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła 250ml pikantnego soku pomidorowego 50ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanego koperku *** Kapustę kroimy w kosteczkę
Blog z Apetytemgarnka wykładamy uszkodzone liście kapusty, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Zwijamy gołąbki i ciasno układamy w garnku. Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ugotowaniu bardzo delikatnie odlewamy pozostałą wodę z gołąbków do mniejszego garnka. Zagotowujemy dodajemy koncentrat pomidorowy lub/i pomidory krojone
Na moim talerzuwodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem
Na moim talerzuwodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem
NA MOIM TALERZUBałkanach. Mogą być w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Liście winogron wciąż mam na działce, ale jeśli takowej nie posiadacie, można je bez problemu dostać w internecie. Gołąbki są bardzo aromatyczne i różnią się znacznie od tych znanych w Polsce, nie tylko zamianą liści kapuścianych na winogronowe, ale i zawartością farszu. Składniki: 20 liści winogron(...)przyprawy. Wymieszać i tak przygotowany farsz zawijać w uprzednio przygotowane liście. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno każdego ułożyć po 2 licie winogron. Dopiero na nie układać gołąbki jedną warstwą ( u mnie 2 naczynia), zalać wodą do wysokości gołąbków, przykryć pokrywką lub folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45-50 minut
Gosia gotujejakoś tak, miłość do zawijania w białą kapustę minęła. Wiem, że w zasadzie młoda już jest, ale żal mi jej na gołąbki. Dlatego przy okazji robienie oszukanych gołąbków powstała myśl na kilka zwykłych. Dlatego jeszcze przed skrojeniem kapusty kilka liści zostało wykorzystanych do prawie tradycyjnych gołąbków. Jednak należy pamiętać, że pekińska jest znacznie delikatniejsza(...)łyżkę farszu i dokładnie zwijamy układamy w garnku - najlepiej takim z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy - ok 20-30 min dodajemy pomidory i redukujemy sos Gołąbki są wspaniałe same w sobie, nie trzeba im chyba żadnych dodatków :) Smacznego
Gotowanie z pasjąGołąbki są pyszne, ale również pracochłonne. Ta wersja jest nieco inna w smaku od tradycyjnych gołąbków, dodatkowo szybsza i łatwiejsza do zrobienia. Smacznego:) 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kapusty 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 jajka M sól, pieprz, papryka słodka 1. Kapustę drobno siekamy. Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie(...)opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków. 3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Szefowa kuchnistraganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków. składniki: 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku(...)mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem
Monia miesza i gotuje