Gołąbki z patelni czyli gołąbki białozielonkawe wprost z lasu a nie te fruwające ptaszki. Tak przyrządzam zarówno grzyby świeże jak i mrożone. Z pajdą świeżego chleba smakują wybornie, polecam. Przypominam że zbieramy tylko grzyby które znamy. Gołąbki - białozielonkawe - z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMłoda kapusta pojawiła się na targu dopiero niedawno a ja postanowiłam kupić ją zaraz po tym jak ją zobaczyłam, tak stęskniłam się za jej smakiem. Gołąbki z kaszą jaglaną i mielonym mięsem... mogę pisać o nich w samych superlatywach. :-) Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą(...)kolei liście, przekładamy je na talerz. Całość potrwa około 10 minut. 3. Na każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu. 4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt
Szefowa kuchniMoje pierwsze gołąbki :D Moja mama robi najlepsze na świecie gołąbki, nie mam szans ją doścignąć w tych "standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz
MarciochaKucharzyczosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym
Kto ugości moich gości?jednolitą masę. Z lici kapusty powycinać rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo. Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i sparzonego, obranego ze skórki pomidora. Posypać po wierzchu solą, pieprzem i bazylią, obłożyć kawałeczkami masła(...)dodać koncentrat i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka. Podawać gorace, bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujeUwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze są przepyszne i zachęcam do próbowania. Połączenie aromatycznej kaszy bulgur i wątróbki gęsiej to jest to co gołąbki lubią i w czym dobrze się czują. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieGołąbki z ananasami. Składniki : 1 duża kapusta pekińska ( około(...)smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując nie duże zgrabne gołąbki. Każdy spiąć wykałaczką. Ananasy osączyć,sok zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek
Przepisy i porady kulinarnenastępnie drobno pokroić. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej(...)godziny. Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni, bo takie najbardziej lubię
Kuchnia w opałachproblem. Tak było i tym razem. Wszystkie liście kapusty wykorzystane, a farsz został w misce i się ze mnie śmieje :) Chwila zastanowienia i pomysł jest. SKŁADNIKI: farsz na gołąbki ( około 1 1/2 szklanki) olej rzepakowy 1 mała cukinia 1 papryczka pepperoni 1 pomidor 2 ząbki czosnku pieprz kolorowy sól A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać olej(...)kostkę cukinię, papryczkę, wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Gdy cukinia zmięknie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, całość doprawić solą i pieprzem. Jak pomidor puści sok, dodać farsz na gołąbki i dokładnie wymieszać. Podsmażać około 10 minut
Kuchnia w opałachwymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować 30 minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki
W Mojej Kuchni Lubięmięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut. Wyciągamy z wody i studzimy. Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga długiego parzenia. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Dwa liście sparzonej kapusty ( mogą być te najmniejsze(...)kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso. Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy. Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki. Układamy na tacy posypanej przyprawą do mięs. Na wierzchu również posypujemy przyprawą do mięs. Obsmażamy na oleju z obu stron
Maminek kulinarnydać przecier ze zmiksowanych w blenderze ze skórką pomidorów wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos do smaku doprawić maggi i koperkiem smaczne gołąbki z sosem podać z ziemniakami.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięliście do dużego garnka z wkładem do gotowania na parze układać gołąbki, wlać 2 litry wody i pod przykryciem gotować z 40 minut na średnim ogniu przestudzone gołąbki wyjąć z garnka, wodę z gotowania przelać do mniejszego rondla, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, do smaku można dodać maggi można(...)podać z tłuczonymi ziemniakami lub same gołąbki zajadać...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgrzybow...wszystko zalezy od naszej fantazji ... Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor. W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć. Sos nie musi byc pomidorowy. Jesli dodamy grzyby , robimy sos grzybowy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni