gołąbki - 2682 przepisów (strona:67/179)

Gołąbki z kaszą gryczaną, kurczakiem i prawdziwkami :) 195

można zaliczyć do jak najbardziej udanych :) Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. A więc trzeba je jakoś wykorzystać. Zapraszam na gołąbki! Składniki na 8 gołąbków: - kapusta włoska - pół woreczka kaszy gryczanej prażonej - 200 g piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy(...)niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz w liście kapusty. 7. Gotowe gołąbki układamy w rondelku, na którego spodzie wykładamy liście kapusty, zalewamy wodą z ugotowanej kapusty i dusimy ok. 40 minut

Zdrowie na języku :P
Prosty sos pomidorowy 238

mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 - 7 minut. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i gotować stale mieszając, aż do jego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Ciepłym sosem polewać gołąbki czy klopski. SMACZNEGO !   Uwagi do przepisu: Sos można doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy innymi, ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią. Kostkę bulionową można(...)zastąpić 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. vegety, ale wówczas w sosie mogą być widoczne kawałeczki suszonych warzyw (tak jak u mnie). Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się do gołąbków, pulpetów, klopsików czy do zapiekanek. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 181

główny liść ) ja wiązałam dodatkowo nitką, bo kapusta miała małe liści Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą tak by były zanurzone, posolić - zagotować krótko, tak by kapusta gołąbków zmiękła. Ja podczas gotowania gołąbków przekładam je na "drugą stronę, by ugotowały się równo. Całe gotowanie już z sosem trwa około 30 min. Z 3-4 łyżek koncentratu(...)gotujące się gołąbki, uważać by z sosu nie zrobiła się "klucha". A jeszcze lepiej zrobić sos salsa . Ewentualnie sos doprawić tymi samymi ziołami co farsz.   Gołąbków wychodzi kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta

Proste Potrawy
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 247

obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki(...)podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.  Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście. Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

prawdziwe jedzenie
Zraziki z ryżem i młodą kapustą w sosie pomidorowym 46

Zraziki z ryżem i młodą kapustą w sosie pomidorowym Takie gołąbki, ale bez zawijania. Zraziki z mięsa mielonego duszone w sosie pomidorowym, to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują podane z ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 100g ryżu 1/4 główki młodej kapusty 1 cebula 2 jajka mąka pszenna do obtoczenia zrazików(...)smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru. Sos zaciągamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje *** *** Dokładamy ponownie gołąbki, obtaczamy oraz podgrzewamy w sosie *** *** Całość posypujemy koperkiem i podajemy *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą 37

Ostatnio, jak mogliście zauważyć, preferuję dania szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane, jednocześnie ociekające aromatem i smakiem. Gołąbki bez zawijania zdecydowanie do nich należą. Chwil kilka i są już na naszym stole. Polecam Arek Gie     Składniki:         600 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej 500 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 200 g ryżu 1 jajko kminek(...)które obsmażamy na rozgrzanym oleju.   Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego (z pokrywką).   Letni bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym, ziołami, szczyptą cukru i mąką. Tak powstałym sosem zalewamy "gołąbki", które pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C (pod przykryciem). Podajemy od razu po upieczeniu

R'n'G Kitchen
Gołąbki w sosie pieczarkowym 43

Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najbardziej klasycznych i uwielbianych dań kuchni polskiej, które od lat gości na naszych stołach podczas rodzinnych obiadów, uroczystości czy świąt. To potrawa, która kojarzy się z domowym ciepłem, tradycją i wyjątkowym smakiem. Składa się z liści kapusty wypełnionych  … The post Gołąbki w sosie pieczarkowym appeared first

Smaczne Potrawy
Rolada gołąbkowa 92

Rolada gołąbkowa Jeśli tak jak ja uwielbiacie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zawijaniem, to ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Zawijamy tylko raz, jedną dużą roladę i zapiekamy w całości. Pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Jednocześnie z roladą możemy w piekarniku upiec pyszne ziemniaczki i wówczas mamy cały obiadek za jednym zamachem. Polecam! Przepis

Blog z Apetytem
Gołąbki z nutą kalafiora 78

studzimy.   Kalafior blendujemy lub ścieramy na tarce.   Mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i koperkiem.   Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.   Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40-50 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Gołąbki dla smakoszy 68

szatkujemy. Ryż gotujemy na półmiękko. Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle. Kapustę, mięso, ryż, cebulę dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy "gołąbki", obtaczamy w bułce tartej, umieszczamy w brytfance. Śmietanę łączymy z mlekiem i majerankiem, zalewamy gołąbki. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut

R'n'G Kitchen
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem 83

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej 90

GOŁĄBKI WĘGIERSKIE SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty o wadze 2,5 kilograma; 1 kilogram dobrej jakościowo kapusty kiszonej (Charsznica rządzi); 700 gramów łopatki wieprzowej; około 200 gramów pęczaku; 150 – 200 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 200 gramów mocno paprykowanej, niezbyt twardej kiełbasy węgierskiej; 2 duże cebule; sporo czarnego pieprzu; sól; 3 łyżeczki słodkiej,... Artykuł Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i pieczarkami 112

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną gołąbki. Tak więc dziś zrobiłam sobie  taką  przyjemność  na obiad.  Postanowiłam, że nie będą to jednak klasyczne  z ryżem tylko z kaszą gryczaną,  mięsem oraz pieczarkami, a całość zawinięta w  kapuście  pekińskiej.   Powiem, że wyszły obłędnie pyszne :) Składniki: 1 duża kapusta(...)wrzątku przez 1 minutę (wodę odkładam). Liście wkładam do  miski z zimną wodą, by zahartować.  Następnie na każdy liść nakładam farsz, zwijam w rulonik. Gołąbki wkładam do garnka, zalewam  wodą którą sparzyłam kapustę, tylko do przykrycia.  Duszę pod przykryciem do miękkości, przez około 30 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki wiejskie w sosie chlebowym 122

Gołąbki wiejskie w sosie chlebowym są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i codzienny obiad. Farsz jest mięsny, ale lekki … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Gołąbki wiejskie</span> w sosie chlebowym pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania