gołąbki - 2500 przepisów (strona:60/167)

Gołąbki młodej kapusty 141

Będąc na targu zobaczyłam piękną główką kapusty, nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Zastanawiałam się co z niej zrobić, gołąbki a może surówkę? Wybór był jeden gołąbki, które wyszły rewelacyjne pyszne pyszne, delikatne rewelacyjne w smaku. Gołąbki młodej kapusty · 1główka młodą kapustę

Kulinarne pyszności Molki
Szybki, łatwy i tani obiad. Najlepsze przepisy! 550

spaghetti to świetny pomysł na obiad dla zabieganych, ponieważ to proste, niedrogie i pyszne danie przygotujemy już w około 30 minut. Oszukane gołąbki PRZEPIS TUTAJ Jeżeli lubicie gołąbki ale nie macie zbyt wiele czasu na to całe zawijanie… to podsuwam pomysł na oszczędne w czasie danie, które może nie wygląda zbyt atrakcyjnie(...)tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Masa mięsno-ryżowa, przypomina trochę tą na gołąbki i też dość podobnie smakuje. Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ Łatwy, tani i pożywny obiad jednogarnkowy do przygotowania w pół godziny! Smakowite połączenie makaronu, kurczaka, wędzonego boczku i pora

Blog z Apetytem
Gołąbki wiejskie na parze 130

Gołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne. Składniki: Kapusta włoska 1 główka Mięso mielone z indyka 30 dag Mięso mielone wieprzowe 30 dag Ryż ¾ szklanki Vegeta do smaku Sól i pieprz do smaku Czosnek 1 ząbek Cebula biała 1 szt. Sos pomidorowy Wykonanie: Kapustę oczyścić, oddzielić większe liście, i sparzyć we wrzątku(...)cebulą. Przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. W między czasie przygotować garnek na parę (garnek zalać wodą ¾ objętości). Na przygotowane liście kapusty kłaść farsz, zwijać zgrabne gołąbki i układać na sicie w garnku na parę. Gotować około 50 minut do miękkości kapusty. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym. SMACZNEGO

Tradycyjna Kuchnia
Kule z puree z ziemniaków 143

Kule z puree z ziemniaków to moja propozycja na lekki obiad . Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony(...)liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki na włoskiej kapuście 146

jakoś naszło mnie na gołąbki. Moje gołąbki zawsze były ze słodką kapustą. Pierwszy raz zrobiłam na włoskiej kapuście i muszę przyznać, że nie ostatni. Są bardzo smaczne i zdecydowanie szybciej się je robi bo kapusta ekspresowo się parzy. Jako mięso dałam tym razem karkówkę a przeważnie była to łopatka. Tak więc kapusta włoska będzie częściej gościć(...)moich gołąbkach. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Gołąbki w kapuście włoskiej 169

kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy odrobinę masła i 2 łyżki śmietany z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Tą mieszanką zalać gołąbki.  Pieczemy w piekarniku pod przykryciem folią

Olga Piecze i Gotuje
GOŁĄBKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 135

Gołąbki, gołąbeczki, gołębunie :-) Po tych z Z KASZĄ BULGUR   , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu myślałam, że już lepszych nie wymyślę.Jakże błędne myślenie, wczoraj zrobiłam z suszonymi pomidorami i żurawiną. Boże jakie wyszły fantastyczne. Poezja, rozpływały się w ustach. Do farszu oprócz suszonych pomidorów, które były motywem przewodnim dodałam surowe pieczarki, dosłownie odrobinę mięsa(...)nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Ryż wymieszać z mięsem, jakiem, surowymi pokrojonymi pieczarkami i pomidorami,żurawiną, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami.  Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki w formie krokieta lub sajgonki  W  dużym garnku ułożyć na dnie liścia , który nam został i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą i gotować

pieprzny smaczek
OSZUKANE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 127

Rzadko zdarza mi się zabierać za gotowanie  nie sprawdzając wcześniej składników aa tu proszę.. brak ryży spowodował improwizację ;) Efekt końcowy - dla mnie bomba!! ;) Zapraszam na.. szybkie gołąbki bez ryżu ;D hehe. 0,5-0,6  kg kapusty 0,5 kg mięsa mielonego  cebula oliwa przyprawy - sól, pieprz przecier pomidorowy Kapustę drobno szatkujemy. Kroimy(...)drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy razem z mięsem. Formujemy nasze "gołąbki" i obsmażamy z dwóch stron. Podsmażone podlewamy wodą (aby były lekko zakryte). Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiłam solą i pieprzem jedna można dodać kostkę rosołową. Dusimy ok 50 minut na lekkim ogniu. SMACZNEEEEEGO

BezglutenowaIzabela
Gołabki bez zawijania 132

Gołąbki bez zawijania to gołąbki dużo szybsze w przygotowaniu i na dodatek bardzo zbliżone smakiem do tych tradycyjnych. Można jest także potraktować jako wariację na temat kotletów mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty(...)ziele angielskie, i zmiksowane pomidory z puszki (można użyć pokrojonych i dodać bez miksowania). Podlać 0,5 l wody i doprawić pieprzem, solą, sosem sojowym, chilli oraz posiekaną bazylią. Gołąbki podawać polane sosem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 858

Oszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla  kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania. 564

Jeśli słyszymy o gołąbkach to na myśl przychodzą nam te  tradycyjne z ryżem zawijane w kapustę. Dziś mam trochę inną wersję bo bez zawijania a to znaczy ,że też mniej pracochłonną. Mnie smakowały bardzo ... Składniki; pół małej główki kapusty białej (ok. 400 g) 40 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 szkl. ryżu 2 jajka 2 cebule 1 łyżka(...)mięsem – wymieszać. Dodać ugotowany ryż, jajka i wymieszać ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formować kule z przygotowanej masy, a potem lekko je rolujemy, tworząc jakby gołąbki. Uformowane gołąbki obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie

Radość kipiąca uśmiechem.
Gołąbki z mięsem kaczki zapiekane w sosie bolońskim 135

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo lubimy gołąbki i kuchenne eksperymenty. Smak powala na kolana. Szczególnie, że zapiekane są w sosie bolońskim od firmy Jamar . Dzięki temu zaoszczędziliśmy czas na przygotowanie innych potraw. Sos smakuje wybornie, trzeba(...)Liście kapusty wycinamy i lekko sparzamy w osolonym wrzątku. Ryż i mięso łączymy, dodajemy estragon, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na brzegu każdego liścia i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos rozrabiamy ze 200 ml wody, zalewamy nim gołąbki. Pieczemy 40-45 min pod przykryciem w temperaturze 220°C. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen
pyszne gołąbki w sosie pomidorowym 200

swoje ulubione danie z czasów dziecięcych, o które prosił swoją mamę. Dla mnie daniem na które czekałem z niecierpliwością od momentu, gdy tylko zniknęła ostatnia porcja to zdecydowanie gołąbki. Te przygotowane przez moją mamę według jej przepisu to prawdziwe mistrzostwo świata. Łapcie przepis, lećcie na zakupy i do roboty. Składniki: 1 główka kapusty (najlepiej młodej), 1 szklanka ryżu(...)dużej miski wrzucamy mięso mielone, ryż oraz jajko, cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy dość duży garnek i dno wykładamy najmniejszymi liśćmi kapusty (tak, aby żaden gołąbek nam się nie przypalił). Największe liście nadziewamy farszem i dokładnie zawijamy, tak aby mięso nie wypadało. Zawinięte gołąbki układamy w garnku (od największych na dnie do najmniejszych

Gar Zdrowia
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 169

wersji duszonej z cebulką. Są dni, że mam ochotę zaszaleć w kuchni. Owym szaleństwem są dzisiejsze gołąbki.  "Szaleństwem", bo trzeba być naprawdę crazy, by zwijać gołąbki przy dwójce małych dzieci. Robiłam to na raty i nawet nie poczułam,  by ich przyrządzanie było czaso- i pracochłonne. Młoda kapusta jest dużo plastyczniejsza przy zwijaniu.  Takie(...)gołąbki wykonuje się dużo szybciej niż tradycyjne. Farsz, skromnie mówiąc,  uczyniłam rewelacyjny. Bardzo polecam i zapraszam do wykonania! Składniki na 7 sztuk: 7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty, 200 g ryżu pełnonoziarnistego, 1/2 małej bulwy selera, 1 cebula, 1 por (biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Dietetyczne gołąbki 140

Bardzo lubię gołąbki, ale nie robię ich często, bo są bardzo pracochłonne. Postanowiłam je jednak odchudzić trochę z kalorii i dziś zrobiłam z mięsem drobiowym. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach) 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy 1 cebula  2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku(...)zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać do masy mięsnej, dokładnie wymieszać,  z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić, na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku), podlewać sokiem pomidorowym z wodą. Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą

Kuchnia Beaty
"Cygańskie" gołąbki. 3859

macie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu.  Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki(...)możemy serwować. Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty,  które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam!  Smacznego

chleba naszego
gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 310

wyrobić z kapusty włoskiej wyciąć głąb, obgotować liście, z liści ściąć grubszy nerw, na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki brytfannę posmarować olejem rzepakowym, układać ciasno gołąbki, wlać sok pomidorowy wymieszany z wodą i przyprawą w płynie piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45 minut, następnie bez przykrycia(...)termoobiegu na 180 C z 10 minut gołąbki są pyszne i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty, w sosie pieczarkowym 206

dobrze wymieszać, zostawić na godzinę. ( Gdyby masa była za rzadka dodać tartej bułki) 3. Z masy formować gołąbki,obtoczyć w tartej bułce,smażyć na oleju  Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego  zapiec w piekarniku 30 minut 200 stopni. 4. Sos Rozpuścić masło dodać pokrojone w plastry pieczarki  smażyć aż odparuje woda śmietanę wymieszać(...)wodą i mąką wlać do  pieczarek doprawić solą i pieprzem mieszać aż się zagotuje  podawać z gołąbkami

W królestwie smaków Beaty
Zapiekanka gołąbkowa 222

Gołąbki w formie zapiekanki? czemu nie. Taka wersja jest równie pyszna jak tradycyjne gołąbki zawijane. Zapiekanka zawiera te same składniki co moje ulubione gołąbki czyli mięso mielone, ryż i kapustę oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej 161

Gołąbki z czerwonej kapusty, to raczej mało spotykany widok na naszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka(...)składnikami i odstawiamy do ostygnięcia,  kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy. 11. Przygotowane gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim w garnku i zalewamy bulionem,  aż do przykrycia całości. 11. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Polecam również przygotowanie ulubionego sosu :) Smacznego

FITBUuK
duszone gołąbki z mięsem z przyprawą makaronu... 177

wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut pyszne gołąbki do ziemniaków lub do pieczywa..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki pieczone w piekarniku 6011

lubimy. U mnie w wersji pieczonej w piekarniku, które upiekłam w dużym żeliwnym naczyniu . Przygotowane w taki sposób smakują bardzo smacznie i aromatycznie. Gołąbki wystarczą spokojnie na 2 dni obiadu. Można je również zamrozić i wyjąć w chwili kiedy nie mamy czasu na przygotowanie posiłku Polecam(...)Post Gołąbki pieczone w piekarniku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Wigilijne pieczone gołąbki z pieczarkami i ryżem 370

Wiem, że to dość nietypowe, ale w mojej rodzinie właśnie gołąbki są jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki z pieczarkami i ryżem przygotowuje się bardzo podobnie do tych klasycznych, jednak smak jest dla mnie na tyle charakterystyczny i wyjątkowy, że od razu przywodzi na myśl pachnącą choinkę(...)Artykuł Wigilijne pieczone gołąbki z pieczarkami i ryżem pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
12 potraw wigilijnych 31629

wiosnę. Ma chronić od złego, a także zapewniać siłę i witalność.  Ponadto wierzono, że kapusta z grochem może uchronić przed chorobami. 8. Gołąbki Przepisy na: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 9. Pierogi Przepisy na: Pierogi z kapustą  Pierogi z makiem 10. Groch Przepisy na: Groch z kapustą Grochówka

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 128

znów penetrujemy kuchnię śląską... Prostą, praktyczną, z wykorzystywaniem wszystkich resztek i prostych, podręcznych produktów, które były dostępne w każdej kuchni lub gospodarstwie. Te gołąbki też są takim wynalazkiem, wersja z kiełbasą była wersją luksusową. Częściej gospodynie sięgały po warzywa i grzyby aby wzbogacić smak czerstwego pieczywa. czerwona kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy(...)jajek, natki, przeciśniętego czosnku i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku , w razie potrzeby dodajemy bułką tartą. Obgotowane liście, pozbawione żył  i grubszych narośli, nakładamy farsz i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki wyjmujemy na talerzyk, a na powstałym tłuszczu obsmażamy gołąbki. W razie potrzeby można podlać odrobina wody lub rosołu. Gotowe

Dieta moja pasja
Wegańskie gołąbki z farszem z fasoli i suszonych pomidorów 156

doprawiony. Same suszone grzyby jako dodatek do ryżowej bazy wydały mi się niewystarczające i postanowiłam przygotować puree na bazie białej fasolki i suszonych pomidorów, dzięki czemu farsz i całe gołąbki stały się bardziej treściwe i zdecydowanie zyskały wielowymiarowy smak.  Składniki (około 10-12 sztuk, w zależności od wielkości liści kapusty): 1 kapusta (u mnie włoska) Farsz: 300g(...)minut.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ugotowaną kapustę przyłóż na deskę i wytnij głąb. Odrywaj pojedyncze liście, na każdym układaj 1-2 łyżki farszu i ciasno zawijaj. Gołąbki ciasno ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej przygotowanym sosem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Podawaj od razu po zapieczeniu

Roślinna - blog wegański
Taurus - ich pierogi i nie tylko 159

Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: pierogi z borówkami pilzneńskie, pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie, pierogi z mięsem pilzneńskie, pierogi ruskie pilzneńskie oraz gołąbki pilzneńskie. Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne surowce. Świeże mięso pochodzi z Zakładu Przetwórstwa Mięsa w Pilznie . Do wyrobów nie używa się żadnych wypełniaczy, ulepszaczy i konserwantów. Produkty(...)odzież ochronną weszliśmy do zakładu. I tu pierwsze zaskoczenie, zakład jest mały, to tak naprawdę manufaktura. Maszyny tylko wspomagają pracę. Większość pracy wykonuje się tu ręcznie. Na przykład gołąbki pilzneńskie, nominowane właśnie do nagrody "Perła 2016" w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", są w całości (oprócz rozdrabniania mięsa) wykonywane ręcznie. Recepturą i sposobem wykonania nie różnią się

królestwo garów
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 207

jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę na każdy liść nakładać sporą porcję mięsa i zawijać ciasno liście na gorącym smalcu z każdej strony podsmażyć gołąbki, układać w szybkowarze /na dno szybkowara wstawiam sitko rozkładane i kapusta nie przypali się na dnie(...)odpowiedniej pojemności szybkowara, mi wyszły szybkowary 9 l i 5 l i wkładam do zaznaczonej na szybkowarze pojemności, około 3/4 wysokości przyprawę w płynie wlać do wody i polać gołąbki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z młodej kapusty 93

zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza pora roku. Wtedy właśnie pojawiają się najlepsze warzywa, których z wytęsknieniem oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty. Tym razem nie szaleliśmy...po prostu zrobiliśmy klasykę (naszą). Kwintesencja smaku podkreślona sosem pomidorowym, jak za dawnych lat. Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku(...)Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym

R'n'G Kitchen
Gołąbki z dodatkiem jabłka i brązowego ryżu. 174

Gołąbki jakie są - każdy wie. Co tu o nich odkrywczego napisać? Moje postanowiłem urozmaicić dodając do farszu starte jabłko i brązowy ryż. Eksperyment jabłkowy uznaję za udany - gołąbki w takim wydaniu wydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze(...)ryżem i majerankiem. Dodać sól i pieprz. Nakładać po łyżce farszu na liść i zawijać ściśle i dokładnie. Naczynie żaroodporne wyłożyć luźnymi liśćmi kapusty i ułożyć na nich ciasno gołąbki. Poukładać w przerwach ćwierćplasterki drugiego jabłka i zalać pomidorami z puszki i bulionem. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę luźnych liści kapusty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni

zadanie-gotowanie
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 188

jeśli jest duży nałożyć po 2 łyżki kopiaste farszu. Boki liścia założyć do środka i zwijać jak roladę.Naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, układać ściśle obok siebie zwinięte gołąbki, zalać wszystko około 1/2 litra zimnej wody. Wierzch naczynia przykryć drugim naczyniem szklanym, jeśli nie macie takiego to możecie przykryć resztą liści lub po prostu papierem do pieczenia(...)Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gołąbki można podać z sosem pomidorowym, ketchupem lub czym wolicie. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 153

wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej książce z kuchnią francuską zachwyciła nas wszystkich. Moi domownicy bardzo lubią gołąbki, czy te zawijane czy te bez zawijania. Jednak z taką wersją spotkaliśmy się po raz pierwszy(...)gołąb (bo gołąbkiem ciężko go nazwać :)), przypomina mięsny tort i to dosłownie. Farsz został zawinięty w kapustę i kilka razy nią przełożony.  Jak smakuje? Kapusta jest delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Natomiast farsz - obłędny, mieszanka przypraw zrobiła tu ogromną robotę podkreślając smak wszystkich składników. Całość jest dużo łatwiejsza w wykonaniu niż tradycyjne gołąbki a pozostawia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . 135

mięsem nie przepadam ,ale wszelkie pulpety i te gołąbki uwielbiam .Może dlatego że poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno(...)pieprz mała cebulka papryka pokrojona na drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony na złoty kolor.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki sosu zmiksować na gładko i zalać nim gołąbki

Ladylaura.
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 191

bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty MAKARON Z PIECZONĄ DYNIĄ autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Dyniowo-batatowe(...)dynią i toy choy autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4. autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Pizza alpejsko-prowansalska autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Rydze w śmietanie autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ 171

Zapraszam na gołąbki podhalańskie. Tradycyjne gołąbki z mięsa z dodatkiem np.ryżu w sosie pomidorow ym    jedliście zapewne nie raz. Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania.   Składniki: główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg) 500g(...)sporo czarnego pieprzu. Wbiłam jajka. Wszystko dokładnie wymieszałam. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki, dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej. Na ostudzone liście kapusty nakładałam przygotowany farsz. Zawinięte gołąbki ułożyłam  ciasno w garnku. Polałam je bulionem i dusiłam na niewielkim ogniu przez około godzinę. Naprawdę polecam. Spróbujcie je przygotować. Smacznego

potrawyregionalne
Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą 141

ewentualnie usunąć stwardniałą część unerwienia. Na cieńszym końcu liścia kłaść 2-3 łyżki farszu. Brzegi zawinąć do środka i zwinąć liść w rulon. Odłożyć na bok na złączeniu liścia. Gołąbki przełożyć do garnka. Wlać tyle wody, by górne leciutko wystawały ponad powierzchnię. Dorzucić do garnka liście laurowe i ziele angielskie oraz przepołowione pomidory. Doprowadzić do wrzenia i pogotować(...)małym ogniu ok. 10 minut (wszystkie składniki farszu zostały wcześniej poddane obróbce termicznej, więc długie gotowanie nie jest potrzebne). ----------- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem Sałatka z pak choi Zapiekane wegetariańskie gołąbki

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki (przepis 2) 192

mięsa by swobodnie go zawinąć. Zawinięte gołąbki włożyć ciasno do garnka i zalać wodą. Jeżeli zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki - ale nie jest to konieczne. Gotować 1h. Sos: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. W misce rozrobić wodę z mąką(...)widelców mąki. Czym więcej śmietany, tym jaśniejszy wyjdzie sos - także to też według własnego smaku. Rozrobioną mąkę i śmietanę dodać do przecieru i cebulki, zagotować na średnim ogniu. Gotowe gołąbki podawać polane sosem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Gołąbki z liści botwiny na parze z kaszą jaglaną (wege) 187

Kupiłam botwinę. Liście były tak ogromne, że postanowiłam zrobić gołąbki. Liscie botwinki są bardzo delikatne, najlepiej sprawdziło się ugotowanie ich na parze. Liście pachną szpinakiem.  Zrobiłam z kaszą jaglaną i z czerwoną soczewicą. Obie wersje są pyszne. 10 liści botwiny duże farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej natka pietruszki posiekana gałązka rozmarynu olej rzepakowy ząbek czosnku(...)botwiny i ściąć warstewkę łodygi, żeby liscie mogły swobodnie się zwijać. Odwrócić na  "lewą stronę" czyli spodnią częsć liścia na wierzch i kłaść porcję farszu. Zawinąć tak jak gołąbki. Ja paruję je w koszyczku do parowania ok 10 minut. Jeśli macie parowary  - zadanie ułatwione. Moje gołąbki polałam olejem

AZgotuj!
szybkowar-gołąbki z młodej kapusty z mięsem z szynki,ryżu,musztardy,koperku w pomidorach... 146

każdy liść nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone gołąbki 283

części łodygi) nakładamy porcje mięsa i zawijamy. Na spód naczynia żaroodpornego (z przykryciem) układamy kilka pozostałych liści (nie muszą być ładne i całe), a na nich układamy nasze gołąbki. Podlewamy całość szklanką bulionu, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny, na ostatnie 20-30 minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym – gotowym, lub wykonanym samodzielnie (opis w jednym z kolejnych wpisów).   Artykuł Pieczone gołąbki pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Gołąbki z młodej kapusty 165

przypadku były to 2 duże łyżki stołowe) i zawinąć gołąbki (w kopertę lub do końca zwinąć, odciąć odstające boki do połowy i wepchnąć do środka). 6. Przygotowane gołąbki ułożyć dosyć ciasno w garnku wyścielonym liśćmi kapusty. Ułożone zalać wodą, w której była odparzana kapusta. Gotować do miękkości. 7. W osobnym garnku zagotować bulion. Dodać przecier(...)mąką i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 2-3min. 8.Gołąbki przełożyć do innego garnka (bez wody!). Zalać sosem i gotować przez kolejne 10-15 min. Gołąbki należy gotować na jak najmniejszym ogniu w garnku przykrytym pokrywką lekko uchyloną

A Ty Smakuj Mnie
Gołąbki z kaszą gryczaną i kozim serem 87

Jeśli tak jak ja lubisz gołąbki a kasza gryczana i kozi ser są twoimi przyjaciółmi- dobrze trafiłeś. Te gołąbki są świetną alternatywą dla klasycznych z mięsem mielonym i ryżem. Smakują doskonale. Składniki: 500 g mięsa mielonego  1 jajko 1/2 łyżeczki soli posiekana cebulka 1/4 łyżeczki pieprzu kasza gryczana w woreczkach 100 g sera koziego sałatkowego(...)delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką, jajkiem, kaszą, fetą i Maggi. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu. Zalej je gorącą wodą z koncentratem, przykryj liściem i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Smacznego

Wielki apetyt
Gołąbki w kapuście kiszonej 157

Gołąbki dla zapracowanych :)     Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy(...)osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy zgrubienia. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa, zawijamy brzeg liścia, układamy plaster boczku  i zwijamy gołąbki. Gołąbki posypujemy przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy wodę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 2 godziny. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasztet z kapusty i chleba 176

obgotowaniu i zużyciu większych liści na gołąbki. Zamiast wyrzucać niewykorzystaną środkową część kapusty warto zrobić z niej smaczne danie i upiec je w piekarniku razem z gołąbkami. Czysta oszczędność ;) Podane proporcje wystarczają na 2 małe keksówki lub na 1 keksówkę i 4 kokilki. Składniki: 1200 g dobrze obgotowanej główki kapusty 600 g chleba – nie musi być(...)bułką tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około 35 minut ściągając folię 5 minut przed końcem. Kokilki zapiekać około 20 minut – tutaj również folię należy ściągnąć na kilka minut przed końcem

Trzeci talerz
Gołąbki z patelni 161

Gołąbki z patelni czyli gołąbki białozielonkawe wprost z lasu a nie te fruwające ptaszki. Tak przyrządzam zarówno grzyby świeże jak i mrożone. Z pajdą świeżego chleba smakują wybornie, polecam. Przypominam że zbieramy tylko grzyby które znamy. Gołąbki - białozielonkawe - z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z kaszą jaglaną 156

Młoda kapusta pojawiła się na targu dopiero niedawno a ja postanowiłam kupić ją zaraz po tym jak ją zobaczyłam, tak stęskniłam się za jej smakiem. Gołąbki z kaszą jaglaną i mielonym mięsem... mogę pisać o nich w samych superlatywach. :-) Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą(...)kolei liście, przekładamy je na talerz. Całość potrwa około 10 minut. 3. Na każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu. 4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt

Szefowa kuchni
Gołąbki w liściach botwinki 171

Moje pierwsze gołąbki :D Moja mama robi najlepsze na świecie gołąbki, nie mam szans ją doścignąć w tych "standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz

MarciochaKucharzy
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 163

czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym

Kto ugości moich gości?
Sarma - gołąbki z kiszonej kapusty 205

jednolitą masę.  Z lici kapusty powycinać rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo.  Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i sparzonego, obranego ze skórki pomidora.  Posypać po wierzchu solą, pieprzem i bazylią, obłożyć kawałeczkami masła(...)dodać koncentrat i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.  Podawać gorace, bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego

Gosia gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej, kaszy bulgur, gęsiej wątróbki i kurek 218

Uwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze są przepyszne i zachęcam do próbowania. Połączenie aromatycznej kaszy bulgur i wątróbki gęsiej to jest to co gołąbki lubią i w czym dobrze się czują. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z ananasami. 114

Gołąbki z ananasami. Składniki : 1 duża kapusta pekińska ( około(...)smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując nie duże zgrabne gołąbki. Każdy spiąć wykałaczką. Ananasy osączyć,sok zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek

Przepisy i porady kulinarne
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 139

następnie drobno pokroić. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej(...)godziny. Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni, bo takie najbardziej lubię

Kuchnia w opałach
PSEUDO RISOTTO 114

problem. Tak było i tym razem. Wszystkie liście kapusty wykorzystane, a farsz został w misce i się ze mnie śmieje :) Chwila zastanowienia i pomysł jest. SKŁADNIKI: farsz na gołąbki ( około 1 1/2 szklanki) olej rzepakowy 1 mała cukinia 1 papryczka pepperoni 1 pomidor 2 ząbki czosnku pieprz kolorowy sól A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać olej(...)kostkę cukinię, papryczkę, wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Gdy cukinia zmięknie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, całość doprawić solą i pieprzem. Jak pomidor puści sok, dodać farsz na gołąbki i dokładnie wymieszać. Podsmażać około 10 minut

Kuchnia w opałach
szybkowar-gołąbki bardzo smaczne... 154

wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować 30 minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 174

mięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej    Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut. Wyciągamy z wody i studzimy.    Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga długiego parzenia. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki.    Dwa liście sparzonej kapusty ( mogą być te najmniejsze(...)kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.    Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.    Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.    Układamy na tacy posypanej przyprawą do mięs.    Na wierzchu również posypujemy przyprawą do mięs.    Obsmażamy na oleju z obu stron

Maminek kulinarny
gołąbki cielęce w sosie pomidorowym... 193

dać przecier ze zmiksowanych w blenderze ze skórką pomidorów wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos do smaku doprawić maggi i koperkiem smaczne gołąbki z sosem podać z ziemniakami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
gołąbki drobiowe z papryką chilli... 204

mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
"włoskie" gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami... 193

liście do dużego garnka z wkładem do gotowania na parze układać gołąbki, wlać 2 litry wody i pod przykryciem gotować z 40 minut na średnim ogniu przestudzone gołąbki wyjąć z garnka, wodę z gotowania przelać do mniejszego rondla, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, do smaku można dodać maggi można(...)podać z tłuczonymi ziemniakami lub same gołąbki zajadać...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Golabki bez piòrek 167

grzybow...wszystko zalezy od naszej fantazji ... Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor. W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć. Sos nie musi byc pomidorowy. Jesli dodamy grzyby , robimy sos grzybowy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Brak tytułu 2760

wczoraj... Niest e ty kompu t er mi si ę popsuł , korzystam z innego - starego, że hoho... dlatego tak mało wpisów.   Wczoraj mąż "zmusił" mnie do zrobienia gołąbków. Nie ukrywam - jest to danie, którego nie lubię robić... Choć jeść - jak najbardziej. Wspólnymi siłami udało nam się przyrządzić gołąbki zapiekane w naczyniu żaroodpornym TERMISIL.     Gołąbków(...)pozostałych - 1/2 litra wody, 3 łyżki koncentratu, 1/2 kostki rosołowej - zagotować. Doprawić do smaku. Można zagęścić łyżką mąki. W liście nakładać farsz, zwijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalać sosem pomidorowym. Piec około 90 minut. Do gołąbków podałam pieczone kartofelki i sos tzatziki.   Pieczone kartofelki Ziemniaki obrać,   obgotować, by trochę zmiękły. Ostudzić i pokroić

kolorowotorcikowo
Zupa gołąbkowa z młodą kapustą 127

Rosół , oczywiście jest niedoścignionym faworytem , ale gołąbkowa też jakoś nie jest , przez nich wyklęta i nawet z przyjemnością wciągną , byle nie za często Zupa ta , smakuje jak rozwalony gołąbek A więc jest pyszna , bo ja strasznie lubię gołąbki , a że nie zawsze chce mi się je robić , to czasami robię taką zupę , prościej .. Przepis ,podobny

Ogrodnik w podróży
Gołąbki 329

Kucharek pół łyżeczki soli 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu 2 jajka odrobina pieprzu 70 dag chudego mięsa z łopatki wieprzowej 1 dużą zwarta główka kapusty Bulion do duszenia gołąbków Ostrym nożem wyciąć głąb z kapusty, tak aby nie uszkodzić liści. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do wrzątku, gotować ok. 10 minut. Czas gotowania zależy od tego(...)drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem, doprowadzić

Praktyczna pl
Gołąbki tradycyjne - wersja nr 1 194

Uwielbiam gołąbki - oczywiście jeść. Uwielbiam gołąbki, ale nie takie szybkie z kapustą zszatkowaną w mięso. Tylko(...)takie jak babcia czy mama robiły. Takie przy których dużo roboty niestety jest. Z powodu tej roboty zbyt często gołąbków nie robię, ale jak już robię to porcję na dwa obiady co najmniej :) Także dziś i jutro objadamy się gołąbkami :) Składniki: główka białej kapusty, 50 dag mięsa mielonego, 3/4 szklanki ryżu,  cebula, jajko, przyprawy, Sos: cebula

Co w głowie piszczy
Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem 173

razem gołąbki zrobiłam z brązowym ryżem. Okazuje się, że był to całkiem udany eksperyment, bo gołąbki wyszły bardzo smaczne choć nieco inne w smaku niż te tradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :) Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków: 2 średnie główki(...)tłuszczem i przecier. Przyprawić solą i pieprzem. Inne przyprawy dodać wedle uznania. Na najładniejsze liście kapusty nakładać farsz i zwijać. Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały. Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty. Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Kasza jaglana w liściach winogron 275

mniejsze kawałki oraz czosnek i imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem z cytryny.  Na każdym liściu układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak na gołąbki. Jeśli liście są duże idzie to sprawnie - przy mniejszych potrzeba nieco więcej cierpliwości. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem, po czym układamy w nim kilka liści winogron(...)przykryły dno. Na liściach układamy kolejno nasze gołąbki. Gotowe gołąbki przykrywamy dodatkową warstwą liści. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 30-35 minut i pieczemy. Dodatkowo możecie przygotować sos: puszkę pomidorów wrzucamy do rondelka, dodajemy jogurt, posiekany czosnek, przyprawy i zagotowujemy. Możecie zalać pomidory tuż przed pieczeniem albo polać sosem tuż po wyjęciu

Sajkofanka smaku