gołąbki - 2688 przepisów (strona:54/180)

pyszne pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami... 112

ściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Kaszę wymieszać z kapustą, papryczką ostrą pokrojoną drobno, solą, posiekanymi pieczarkami, jajkami, tartą bułką, nakładać na liść kapusty i zwijać ciasno gołąbki. Na dnie dwóch brytfanek ( na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec ) położyć zbędne małe liście, układać ciasno gołąbki, wlać(...)garnka, dolać wody i dodać kostkę rosołową, pieprz czarny mielony, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą i mąką i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki - bardzo smaczne gołąbki ze słodkiej kapusty z kaszą gryczaną i kapustą koszoną z grzybami z sosem z wywaru z pieczenia.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki drobiowe z kaszą perłową 137

nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno pozwijać. W garnku ułożyć gołąbki,zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 30 minut. Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. W ten sposób otrzymamy biały sos. Koperek posiekać,dodać do sosu i polać nim gołąbki

Kolorowa kuchnia Elki
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 203

Klasyk kuchni polskiej → gołąbki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno zwinąć. W brytfance ułożyć na dnie liście kapusty które zostały i kolejno wszystkie gołąbki. Na gołąbkach rozprowadzić pastę pomidorową,dodać przyprawy i całość zalać bulionem warzywnym. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczone gołąbki z karpiem, suszonymi grzybami i kaszą owsianą 200

Dokładnie mieszam. 3. Z kapusty włoskiej zdejmuję liście. Liście wrzucam na ok. 2 minuty do wrzącej wody. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Liście składam w kopertę. 4. Gołąbki układam na patelni. Obsmażam po 3 minuty w każdej strony. Następnie przekładam je na blachę, zalewam bulionem i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Farsz oraz(...)gołąbki były smażone ma patelni Ambition. http://ambition.pl

Tradycyjna kuchnia Kasi
gołąbki 222

ryżem porcjujemy, żeby wiedzieć ile liści musimy przygotować. Potem tylko zawijamy i na chwilę odkładamy, żeby gołąbki przyzwyczaiły się do kształtu. Przed gotowaniem przysmażamy na patelni, wówczas gołąbki będą solidnie się trzymać... ...w dużym garnku, a na spodzie układamy liście, które zdjęliśmy na początku... ...do gotującej wody wkładamy gołąbki, dodajemy przecier pomidorowy i pozostałą

chleba naszego
Szybkie gołąbki w sosie 468

Gołąbki to danie bardzo pracochłonne, ale ich smak zawsze wynagradza poświęcony czas🙂 Dzięki gołąbkom ze słoika Pamapol obiad przygotujecie zaledwie w 40 minut🙂 Skład zachęca do wypróbowania, próżno w nim szukać sztucznych … Czytaj dalej Szybkie gołąbki w sosie

czarrna od kuchni
GOŁĄBKI Z KASZĄ BULGUR, KURKAMI I CUKINIĄ 208

kapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki ale tak jak sajgonki a nie krokiety.  W tym samym dużym garnku ułożyć na dnie liście , które nam zostały i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą(...)które nam zostały zmiksować blenderem, przełożyć do rondla. Dodać bulion, śmietanę posiekany czosnek i koperek. Do smakować przyprawami i sosem sojowym. Jeżeli sos nie zgęstnieje,oprószy łyżką mąki.  Gołąbki podawać na gorąco z sosem

pieprzny smaczek
GOŁĄBKI ZAPIEKANE Z PARMEZANEM 288

Młoda kapusta stwarza nieograniczone mozliwości. Tym razem proponujemy GOŁĄBKI ZAPIEKANE Z... Artykuł GOŁĄBKI ZAPIEKANE Z PARMEZANEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY WŁOSKIEJ 242

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY WŁOSKIEJ to dla miłośników młodej kapusty... Artykuł GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY WŁOSKIEJ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Gołąbki z ryżem w kapuście włoskiej i pomidorach 229

Bardzo smaczne gołąbki. Użyłam włoskiej kapusty, farsz bardzo tradycyjny - mięso, ryż, przyprawy. Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej ( miałam 2 główki) farsz: 600 g wieprzowiny 100 g ryżu 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 750 ml bulionu(...)czosnek, majeranek, natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać gorącym sosem pomidorowym, wierzch przykryć liśćmi kapusty

Stare Gary
Gołąbki ( z miesem i ryżem ) 329

Rzadko robiłam gołąbki, chociaż bardzo je lubię. Moim problemem była przypalona kapusta od spodu garnka. Ostatnio na ten temat rozmawiałam z koleżanką z pracy , która poradziła mi żeby na spód garnka położyć parę wykałaczek od szaszłyków. Postanowiłam spróbować - to działa. Składniki:   300 g ryżu 700 g miesa mielonego 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć.  Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem, wegetą i koncentratem pomidorowym. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Ja swoje gołąbki zawsze gotuję w brytfanie.  Do brytfanki włożyć w odstępach 4-5 patyczków do szaszłyków, na to położyć liść kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą

Darcia w kuchni
Gołabki z leśną nutą 194

doprawić pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać. 5.  Na każdy liść nałożyć farsz , zwinąć ciasno. 6. Na dno garnka położyć liście, poukładać gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Sos Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło(...)bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Następnie dodać śmietanę a na koniec proszek grzybowy do smaku. Zagotować. Gołąbki podawać z sosem

Darcia w kuchni
Domowe gołąbki 184

robiąc przy tym dziur ;)   Na brzeg liścia nakładamy mięsa zawijamy raz, następnie zawijamy boki i do końca zwijamy. Można zabezpieczyć wykałaczką lub nitką aby się nie rozpadły. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanki lub dużego garnka, dodajemy cebule pokrojona w piórka, przyprawy, posiekany pęczek kopru. Można skroić też trochę pozostałej kapusty. Zalewamy wodą, dokładnie tyle ile chcielibyśmy mieć(...)sosu. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Następnie gołąbki wyciągamy na talerz, staramy się wyłowić wszystkie liście(!) i kulki i dodajemy koncentrat. Można zredukować sos, gotując bez przykrycia lub zaciągnąć mąką ze śmietaną. I gotowe

Pelusiowa Kuchnia
Gołąbki z sałaty rzymskiej 170

byłam mała i leżałam w łóżku z gorączka, babcia często robiła mi gołąbki. Mięso, marchewka i ryż, owinięte były lekko chrupiącą sałatą. Zawsze po babcinych gołąbkach i kubku herbaty z dużym plastrem cytry czułam się lepiej. Od kilku dni bierze mnie jakieś choróbsko więc dziś postanowiłam odtworzyć babcine gołąbki. Wyszły prawie

wegetalerze