gołąbki - 2500 przepisów (strona:47/167)

Zapiekanka golabkowa 105

już taką wersję gołąbków? To zapiekanka gołąbkowa, czyli dekonstrukcja znanych, lubianych gołąbków. Smak pyszny, obiad bardzo syty i robi się go chyba łatwiej i szybciej niż tradycyjne gołąbki. To może być dobre wyjście dla osób, które za gołąbkami nie przepadają, bo tu bardziej pierwsze skrzypce gra farsz mięsny niż kapusta. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe! 7222

solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ   OSZUKANE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ   POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ   SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ   NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 199

smaczne danie, które nie może się nie udać :-) Robiąc gołąbki zawijane musimy poświęcić na nie nieco więcej czasu, zaś w poniższym przepisie "idziemy na skróty", przy czym gołąbki nic nie tracą na smaku, zmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać (bo w końcu jemy też oczami). SKŁADNIKI 1/2 dużej, białej kapusty(...)danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość serem. Wersja gołąbków bez zawijania z brytfanny. Wersja gołąbków bez zawijania z piekarnika w naczyniu żaroodpornym

Passions hobbies life
Rolada gołąbkowa 169

Rolada gołąbkowa to danie nawiązujące smakiem do tradycyjnych gołąbków. Jest ona też zrobiona z tych samych składników, co wspomniane gołąbki, czyli farsz mięsno-ryżowy zawinięty w liście kapusty. Można stwierdzić, że rolada gołąbkowa to jeden duży gołąbek upieczony w keksówce, następnie pokrojony w plastry i podany z sosem pomidorowym. Do zrobienia tego dania można wykorzystać(...)przypadku jest to kapusta włoska, ponieważ tę potrawę robiłam w okresie zimowym, wtedy biała kapusta jest twarda, więc sięgnęłam po delikatniejszą kapustę włoską. Rolada gołąbkowa podana podobnie jak tradycyjne gołąbki to danie idealne na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Roladę gołąbkową: 1 nieduża główka włoskiej kapusty 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g ryżu

Danka Pichci
Kiszone liście winogron 51

Kiszone liście winogron to rzadkość robiona w naszych domach w przeciwieństwie do Grecji, Turcji, Gruzji czy Bułgarii, gdzie malutkie gołąbki zawinięte w te liście to istny regionalny, przysmak. Dolma, dolmades, tołma, dolmas czy yalanji to nazw a tego samego dania czy gołąbków w marynowanych liściach winogron. Pierwszy raz jadłam je 20 lat temu, gdy w naszym domu(...)przygotowała je goszcząca u nas Bułgarka pochodzenia tureckiego. Była to dla mnie całkowita nowość, dlatego obserwowałam dokładnie cały proces przygotowania, bo bardzo chciałam kiedyś zrobić je sama. Gołąbki zachwyciły nas smakiem. Zorka użyła własnych kiszonych liści, co było dla mnie zaskoczeniem że się tak da i że w ogóle liście można tak wykorzystać. W tym roku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo 64

jakoś naszło i gołąbków się zachciało. Tym razem postawiłam na eksperyment czyli gołąbki z ziemniakami i to był udany debiut. Gołąbki są delikatne i pyszne, polecam wszystkim wielbicielom tego pysznego dania. Gołąbki ziemniaczane. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym 102

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym Kolejna wariacja gołąbkowa. Nie tak dawno temu podawałam przepis na proste gołąbki bez zawijania . Jeśli pisałam,że tamte gołąbki były proste w wykonaniu, to dzisiejsze są po prostu banalnie proste :) Dodałam do środka poszatkowaną kapustę pekińską, odrobinę marchewki, a resztę już znacie: mięso - tym razem(...)tarce do warzyw. Wymieszać ostudzony ryż, cebulę z czosnkiem, mięso, marchew i kapustę. Dodać całe jajka, dosmaczyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wyrobić. Formować kotleciki na kształt gołąbków i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety przełożyć do naczynie żaroodpornego.  Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym, doprawić do smaku pieprzem oraz ziołami. Zalać kotlety

na moim stole...
Zupa gołąbkowa 72

Pyszna zupa gołąbkowa na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smak gołąbków bez zawijania. Szybka zupa gołąbkowa z ryżem, zamiast tradycyjnych gołąbków. Sycąca i zdrowa zupa bez długiego stania w kuchni. Przepis na zupę gołąbkową jest bardzo prosty, można go modyfikować i dostosować do swoich upodobań. Zarówno jeśli chodzi o proporcje składników, konsystencję zupy, jak i jej doprawienie(...)gęsta. Z młodej kapusty zupa wychodzi delikatniejsza w smaku i szybciej się ją gotuje. Zupa gołąbkowa nie jest jakimś bardzo wymyślnym daniem, ale kiedy nie mamy ochoty na robienie gołąbków, to zupa z kapusty, ryżu i mięsa w sosie pomidorowym świetnie ich smak zastąpi. Niewątpliwą zaletą zupy o smaku gołąbków jest szybkie jej przygotowanie i możliwość zamknięcia

Kuchcik gotuje
Wegańskie gołąbki z pieczarkami i soczewicą w pysznym sosie pomidorowym 89

spore ilości błonnika dlatego kremowy sos pomidorowy pasuje tutaj idealnie. Sos pomidorowy z tego przepisu jest wyjątkowy, pyszny i aromatyczny a do tego wegański. Z przepisu wychodzi około 10 gołąbków chociaż zależy to od wielkości kapusty. Możecie potrzebować więcej lub mniej farszu Składniki: główka kapusty (u mnie włoska, dość duża) 1kg pieczarek 3 czerwone cebule 4 ząbki czosnku tymianek(...)końcu zostanie małą główka, nie wyrzucaj jej ani nie wylewaj wody. W liście kapusty zawiń farsz. W dużym garnku ułóż pozostałe liście (nawet te z małej główki) Następnie ułóż gołąbki. Zalej wodą po gotowaniu kapusty tak by przykryła gołąbki. Gotuj przez 45 minut na wolnym ogniu. Ostudź. Gołąbki delikatnie przełóż do dowolnego naczynia

wysmienity
Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym 63

Przemycania kaszy ciąg dalszy. Dziś gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym. I znowu się udało! Nie było marudzenia i stękania. Po pytaniu czy możemy już na stałe wprowadzić do gołąbków kaszę, uzyskałam pozytywna odpowiedź. Przede mną jeszcze jeden przepis gołąbkowo-kaszowy, ale myślę, że nie przejdzie. Z gryczaną nie będzie tak łatwo. Nic to, na dzień dzisiejszy(...)energicznie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy przecier, liście laurowe, cukier, solimy i pieprzymy, gotujemy parę minut. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, układamy na nie gołąbki i polewamy sosem pomidorowym. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Artykuł Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym pochodzi

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania 51

Gołąbki bez zawijania to idealna propozycja na obiad dla tych co lubią urozmaicenie i nie lubią zawijać gołąbków. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, majeranek, dodaje duszoną cebulkę. Dokładnie mieszam, odkładam na pół godziny. Kapustę białą szatkuje, wrzucam na wrzącą wodę, chwilę gotuję aż zmięknie. Odcedzam. Łącze(...)mięso, ryż, kapustę. Doprawiam do smaku i formuje gołąbki. Smażę z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam pasatą pomidorową i zapiekam 15-20min w temp 220°. Autor przepisu: Benia S-ń Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 66

Zapewne wielu z Was lubi gołąbki. A co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki? Doskonały pomysł na obiad i to mniej pracochłonny, bez długiego zawijania. Mnie ten przepis bardzo przypadł do gustu, były gołąbki a ja nie musiałam spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Taki obiad na pewno zachwyci wszystkich wielbicieli gołąbków :) Idealna

Zrób to smacznie
Test patelni Woll 87

nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji, całkowicie rezygnując z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, puszyste, równomiernie zarumienione z każdej strony.   Czas na konkret - gołąbki z patelni WOLL Kolejną próbą dla mojej nowej patelni było danie obiadowe. Postanowiłam przygotować na niej gołąbki. Trochę się obawiałam, ponieważ patelnia nie jest zbyt głęboka(...)ponieważ posiada specjalnie profilowany rant udało się zachować czystość podczas gotowania. Pokrywa z żaroodpornego szkła okazała się niezastąpiona. Gołąbki najpierw obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni, a potem zalałam sosem pomidorowym i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu. Patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie i nawet na małym płomieniu mięso dusiło się równo na środku i na brzegu. Oprócz przygotowania

babka w formie
Oszukane gołąbki – z piekarnika! 87

tradycyjnych gołąbkach najbardziej lubimy sam farsz. Ba! A nawet zdarza się tak, że kapustę zwyczajnie wyrzucamy. Jednakże w oszukanych gołąbkach nie mamy tego problemu! Wszystko tworzy idealną całość! Nie ma żadnego odwijania, takiego gołąbka się Artykuł Oszukane gołąbki – z piekarnika! pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 171

wiemy czy wyrzucić lub przerobić na coś innego. Wiele osób ma taki dylemat gdy przygotowuje gołąbki, parzoną kapustę obierze się z takiej ilości liści ile potrzebuje gołąbków i zostaje nam ta najbardziej zwarta część parzonej kapusty. Takich resztek (ZEROWASTE) nie wyrzucam tylko mrożę albo przerabiam. Ja nawet gotuję zupę kalafiorową z głąba i liści . Pierwszą myślą(...)zrobieniu gołąbków było, wykorzystam resztę kapusty do przygotowania farszu. Wrzuciłam więc podgotowaną kapustę do zamrażarki na zaś, z myślą że zrobię farsz do czegoś niezbyt konkretnego, bo mieszając kapustę z mięsem mogę wykorzystać do krokietów, pierogów czy do knedli, oczywiście w połączeniu z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. Po rozmrożeniu kapusty zrobiłam farsz i przygotowałam Pierogi z mięsem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki bez zawijania 109

Gołąbki bez zawijania – to jeden z ulubionych obiadów mojego Męża, tuż po gołąbkach tradycyjnych, których jest wielkim miłośnikiem i mógłby je jeść na okrągło. Jeśli macie ochotę na szybszą i mniej pracochłonną wersję gołąbków, to gorąco zapras The post Gołąbki bez zawijania appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gołąbki zawijane w sosie pomidorowym 74

Cześć! W moim rodzinnym domu to zazwyczaj było danie weekendowe. Może ze względu na czas jaki trzeba było poświęcić na zrobienie a może na to, że w gołąbkach było mięso. Tak mięso było tylko na niedzielę, rzadko kiedy indziej. Ale to takie były lata, mi to nie przeszkadzało. Myślę, że wtedy też zdrowiej się odżywialiśmy. Pamiętam też(...)uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier i koncentrat pomidorowy. Chwilkę się pogotuje i przyprawiam solą i cukrem. Zalewam gołąbki sosem i włala! Smacznego! Lidka Artykuł Gołąbki zawijane w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
szybkowar-gołąbki z kapusty włoskiej w sosie ze świeżymi pomidorami... 99

. Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, zostawić w otwartym szybkowarze do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimne gołąbki można bez połamania dobrze z szybkowara wyjmować na talerz, ciepłe się rozlecą, , wywar wlać do garnuszka, będzie gęsty dzięki zmiksowanym pomidorom. - sos ze świeżych pomidorów jest najlepszym dodatkiem(...)gołąbków z młodej kapusty, takie gołąbki lubimy również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z suchą kaszą i ryżem 87

Czasem poszukujemy dań takich gdzie coś możemy sobie uprościć, u mnie takim daniem ostatnio okazały się gołąbki, do których dodajemy suchą kaszę i ryż, może wymaga to później trochę dłuższego gotowania, ale bynajmniej nie musimy gotować osobno. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól pieprz 1/2 szkl suchego ryżu 1/2 szkl suchej kaszy gryczanej(...)kostkę, jajko, sól, pieprz, ryż, kaszę, wodę, całość dokładnie wyrabiamy. 3. Ściągamy liście z kapusty, podcinamy zgrubienia, nakładamy około łyżkę mięsa i zwijamy gołąbka. 4. Na spód garnka układamy listki z kapusty aby gołąbki nam się nie przypaliły, następnie układamy na nich gołąbki, niezbyt ciasno gdyż troszkę spęcznieją podczas gotowania. 5. Do garnka dodajemy liście

Dziś Ja gotuje
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem 159

zamieszać. 6. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część, nakładać farsz, zwijać dość ciasno. 7. W dużym garnku na spodzie położyć 1-2 liście kapusty, ułożyć ciasno obok siebie gołąbki, zalać wodą do 2/3 wysokości, całość przykryć liśćmi kapusty i pokrywką. Piec w 180 st.C przez 60-70 mniut. Najlepiej sprawdzać, czy kapusta na gołąbkach podczas pieczenia(...)zmiękła. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Robiłam sos na soku pomidorowym , dodałam jeszcze koperku. Z podanych składników wyszło mi 15 gołąbków z młodej kapusty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki bez zawijania 174

pewno nie. Dla ilu z Was gołąbki muszą być w sosie pomidorowym, a dla ilu w sosie grzybowym? Ale mniejsza już o ten sos. Dla mnie tradycyjne gołąbki są daniem pracochłonnym. Sama myśl o parzeniu kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed częstym ich przygotowywaniem. Poniższy przepis jest alternatywą. Zdecydowanie szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości(...)składników. Odstawiam. Niech odpocznie z pół godzinki. Następnie formuję zgrabne kotleciki. Obtaczam je lekko w mące i smażę na patelni, aż się dobrze przyrumienią. Czas na sos. Najbardziej lubię gołąbki w sosie pomidorowym. Jak go zrobić? Jest kilka sposobów. Można użyć pomidorów z puszki i zblendować je na gładką masę lub użyć gotowych przetartych, czyli passaty. Czasem można

Karczma Honorietty
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA A'LA GOŁĄBKI 185

GOŁĄBKI JEŚĆ NIE TYLKO W ŚWIĘTA! Przepis na zapiekankę a'la gołąbki powstał dla tych, którzy uwielbiają gołąbki, ale na ich zawijanie brak im czasu, chęci lub zdolności. Prostota wykonania tego dania to nie główny jego atut. Podstawową zaletą jest świetny smak, który dorównuje (jak nie przewyższa) tradycyjnej, babcinej, świątecznej wersji gołąbków. Polecam

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gołąbki w liściach buraka naciowego w sosie pomidorowym z czosnkiem 165

wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy(...)blendujemy. Gołąbki umieszczamy w sosie i gotujemy je jeszcze kilka minut i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore

Smaki Ewy
Gołąbki ziemniaczane pieczone na kapuście kiszonej 123

Kapusta włoska 1 główka Kasza gryczana ½ kg Cebula biała 5 szt. Ziemniaki 6 szt. duże Kapusta kiszona ½ kg Masło 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do polania gołąbków Wykonanie: Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce(...)smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki. Obłożyć resztą kapusty, skropić tłuszczem, lekko posolić i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę

Tradycyjna Kuchnia
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE POMIDOROWYM (PIECZONE W PIEKARNIKU) 577

Gołąbki bez zawijania są przepyszne, aromatyczne i soczyste. Przygotowanie tych gołąbków to doskonały pomysł na pożywny obiad. Idealne również dla osób zabieganych, które nie mają czasu zawijać mięso mielone w kapustę.  Gołąbki uwielbiam i przygotowuję je dość często, jednak kiedy nie mam czasu na przygotowanie tych tradycyjnych, uciekam do łatwiejszej wersji czyli gołąbki bez zawijania. Składniki: * 600 g mięsa mielonego * 400 g białej kapusty  * 3/4 szklanki surowego ryżu * 1 jajko * sól i pieprz do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku * mąka do obtoczenia mięsa * olej do smażenia * 3-4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego Na sos pomidorowy: * 3-4 łyżki mąki pszennej * sól, pieprz * 4 łyżki przecieru

Zrób to smacznie
Gołąbki z piekarnika z sosem grzybowym. 155

ścinamy go nożem. Nakładamy do środka farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu. Na dno naczynia możemy położyć małe liście lub porozrywane które już nam się nie przydadzą. Liście uchronią gołąbki przed ewentualnym przypaleniem.  Gołąbki zalewamy rosołem, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 90 min. Kilka minut przed końcem zdejmujemy folię z wierzchu(...)było grudek. Wlewamy do sosu i mieszamy. Sprawdzając konsystencje, jeśli sos jest za rzadki dolewamy jeszcze wody z mąką. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.  Sosem polewamy gołąbka.  Smacznego! Ps. mnie zostało kilka liści , wykorzystałam je do zrobienia łazanek

Radość kipiąca uśmiechem.
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem 167

Takie tradycyjne dla mojego domu gołąbki dziś przedstawiam. Zapakowałam w liście kapusty pyszny farsz a potem zajadaliśmy ze smakiem. Gołąbki są pieczone w piekarniku czyli czasu potrzeba tylko tyle co na zrobienie farszu i zawinięcie gołąbków, potem pieką się same. Polecam gorąco, są pyszne. Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
PIECZONE W PIEKARNIKU GOŁĄBKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ W SOSIE POMIDOROWYM 774

Przepyszne gołąbki czyli mięso mielone owinięte w liście kapusty włoskiej, tym razem zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym. Pomysł na szybki obiad. Nie tracimy czasu na podsmażanie gołąbków a kapusta włoska sprawia, że mięso w środku jest miękkie i delikatne. Gołąbki nie tracą swojego kształtu i jestem pewna, że jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie(...)sposób przygotowywać gołąbki.  Składniki: * 1 duża główka włoskiej kapusty * 1 kg mięsa mielonego z szynki * 1 szklanka ryżu  (użyłam ryżu basmati Skworcu) * sól * pieprz  * przyprawa do mięsa mielonego  (użyłam Skworcu) * 1 jajko * 2 szklanki bulionu * 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę włoską sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić

Zrób to smacznie
GOŁĄBKI Z KASZĄ ORKISZOWĄ W BIAŁYM SOSIE 145

przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam!  Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra papryka liść laurowy ziele(...)instrukcji na opakowaniu w posolonej wodzie.  * Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy.  * Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku.  *Gołąbki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie,  gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy

Z Majeczką w kuchni
gryczane gołąbki z kapusty pekińskiej 253

Gołąbki od zawsze kojarzyły mi się z mięsem mielonym, ryżem oraz kapustą głowiastą. Pamiętam, że jako dziecko byłem niejadkiem a właśnie takie gołąbki były moim ulubionym daniem i często gościły na naszym stole, aby moja mama mogła nakarmić swoje wybredne dziecko (przepraszam mamo!). Pomimo, że wciąż uwielbiam ten smak to dzisiaj o wiele bardziej lubię eksperymentować(...)mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowanie możemy skrócić o kilka minut, ponieważ przed sobą mamy jeszcze około 30 minut duszenia faszerowanych gołąbków. Odcinamy głąb kapusty, liście rozdzielamy i myjemy . Największe posłużą nam do zawijania (wybieramy do momentu w którym uznamy, że liść jest zbyt mały na faszerowanie) a mniejszymi wyłożymy garnek. Liście

Gar Zdrowia
Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 137

pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa   gołąbki nam się pieką ,więc robimy sos- w garnku albo rondelku na maśle przesmażam koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem kilka minut, następnie wlewam 2 kartoniki przecieru i dodaję kostkę(...)rosołową i doprawiam do smaku gotuję kilka minut, wlewam śmietanę i jeszcze kilka minut gotuję ,wyłączam i gotowe!!! gotowym sosem polewam gołąbki Smacznego

Swojskie jedzonko
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 144

pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską(...)rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego

coolinarny
Gołąbki 165

oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. na liściu kapusty układamy farsz i zawijamy boki kapusty,  apotem rolujemy resztę  tworząc kształt gołąbka. W garnku na dnie układamy liście kapusty. na nich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącą, lekko słoną wodą i gotujemy około 1 godz, tak aby kapusta była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy(...)koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje. Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama to wolę typowo mięsne gołąbki

Państwo Wojtczuk gotują
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 187

mięso zmielone z dodatkiem przypraw.  Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki, to zawsze ucieka nam kilka godzin, prawda? Tutaj ogarniemy temat w ciągu godziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo(...)podobnie jak na grilla. Zawinąć w liście, identycznie jak mięso w tradycyjnego gołąbka. Ułożyć ciasno w natłuszczonym naczyniu. Pomidory zmiksować na jednolitą masę. Dołożyć ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sos tabasco, cukier, sól, pieprz i paprykę. Tak doprawiony sos doprowadzić do wrzenia, a następnie polać nim "gołąbki". Całość nakryć folią aluminiową. Chodzi

Poezja Smaków - blog kulinarny
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 157

ugotowany 4 woreczki, jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć(...)gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną do ziemniaków, pieczywa lub same - gołąbki są aromatyczne, delikatne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w sosie pomidorowym 142

mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego garnka układamy część pozostałych liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat(...)Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem 160

Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe(...)kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć

Nie tylko w kuchni
Najprostsze gołąbki 168

uwagi na fakt, iż nie zawijamy je w liście kapusty, a ta czynność pochłania trochę czasu i trudu. Dlatego to danie jest wyśmienite i posiada tę zaletę, że gołąbki są równie wyśmienite, ale nie wymagają tyle czasu, każdy  sobie poradzi, zapewniamy, są  doskonałe! Składniki: 1 1/2 kg kapusty białej, może być pekińska 1/2  kg mięsa(...)miski przekładamy poszatkowaną  kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze

kgwjanczewo
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 124

gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule(...)kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość podlać

Nie tylko w kuchni
Dzikie gołębie 140

pomidorowy:  1 koncentrat pomidorowy  1 litr przecieru domowego pomidorowego 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku garść listków bazylii pieprz,  sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie.   Ryż czarny i brązowy(...)sosu pomidorowego : Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, następnie pokrojony w kostkę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól.  Sos gotujemy przez 10-15 min.  Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym

Łycha smaków
Gołąbki z grzybami 178

rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, suszone(...)przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia

Di gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną . 168

powiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik  i postanowiłam zrobić z niej gołąbki .  Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na  obiad to nie mogli się nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków(...)zwijamy , najpierw z jednej strony do środka  , następnie z drugiej strony , i wzdłuż w roladkę.  Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową lekko smarujemy oliwą i układamy ściśle gołąbki  , ja jeszcze wlewam około 1 szklanki wody  . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem

Sama słodycz i szczypta chili
KOTLETY Z RYŻU, PAPRYKI I JARMUŻU - rasta ;) 133

farsz w cały liść jarmużu po prostu? - JARMUŻ ZOSTAŁ CAŁKIEM NA POCZĄTKU ZALANY WRZĄTKIEM I POZOSTAWIONY, ŻEBY ZMIĘKŁ; - no to spróbowałam. Dobrze, że najpierw tylko jednego, bo po usmażeniu "gołąbka" i zdejmowaniu go z patelni rozwalił się tak elegancko, że połowa farszu wyleciała ze środka już w drodze na talerz... Oczywiście osuszyłam najpierw liść, odcięłam grubą łodygę, pogniotłam cieńsze(...)POPPINGU Z AMARANTUSA , bo ładnie wygląda ;) - USMAŻYŁAM NA   OLEJU KOKOSOWYM , na cienkiej warstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 154

innego, bardzo wyrazistego. W kuchni rozlegał się tak intensywny zapach, że ściągnęłam do niej wszystkich mężczyzn z domu na pogaduchy. Każdy z chęcią degustował farsz do gołąbków i się nim zachwycał. Okazało się, że ta wersja skradła serca moich mężczyzn :) Składniki: farsz 1 średnia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych(...)farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj pokrojoną marchewką i cebulą posiekaną w piórka.  Bulion wymieszaj z przecierem i pastą chilli, zalej gołąbki, dodaj przyprawy i wszystko gotuj na wolnym ogniu ok 2 h. Smacznego

Niezły Młynek