gołąbki - 2688 przepisów (strona:47/180)

Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem 185

Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu  150g boczku  2 cebule(...)każdego liścia ostrym nożem usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem.  4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy

Szefowa kuchni
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 234

śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Gołąbki: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. W kapuście odkroić głąb(...)następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem zalać

Kulinarne blogowanie
GOŁĄBKI Z MIĘSA MIELONEGO I RYŻU BIAŁEGO 228

wypłynął z liścia podczas gotowania.Postępuj tak do wyczerpania farszu. Weź duży garnek, jego dno wyłóż liśćmi kapusty zdjętymi z jej wierzchu przed gotowaniem. Układaj na liściach przygotowane gołąbki, następnie zalej wodą zagotowaną w czajniku, włóż pęczek natki pietruszki, wsyp łyżkę kucharka i gotuj aż do miękkości liści kapusty w których znajduje się farsz. Z garnka, w którym(...)gotowały się gołąbki odlej do mniejszego rondla 2,5 szklanki wywaru, dopraw go koncentratem pomidorowym i zagęść mąką do konsystencji sosu. Gołąbki poporcjuj na płaskie talerze i polej sosem. Można podawać z chlebem, z ziemniakami lub według własnego uznania

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 169

wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty(...)dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:)) Domowy ocet

w mojej kuchni
szybkowar-pyszne gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów... 189

wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali do dna wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, gołąbki wyjmuję jak dobrze wystygną, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować(...)minut co jakiś zamieszać gołąbki włożyć do sosu - gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
z przyprawą do makaronu gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 200

wrzątku, z wystudzonych liści wyciąć gruby nerw i nakładać porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie, na dnie można położyć nie potrzebne liście, wlać na gołąbki wodę i zmiksowane blenderem pomidory, piekarnik nagrzany na 210 C, gołąbki piec pod pod przykryciem z 60 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu(...)minut pyszne gołąbki na obiad , smakują również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka a'la gołąbki 384

Gołąbki uwielbiam, gołąbki uwielbia Przemek ale nie chciało mi się ich zwijać i dzięki temu powstała ta zapiekanka. Smakuje tak jak gołąbki zawijane choć ma zgoła inny wygląd. Prosta w wykonaniu i znikająca szybko z talerzy. Popróbujcie taką zrobić a przepadniecie tak jak my. Zapiekanka a'la gołąbki. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z pieczarkami 335

moim rodzinnym domu zawsze jadało się gołąbki z mięsem i ryżem lub z pieczarkami i ryżem, polane sosem pomidorowym. Mama Sławka robi gołąbki z samym mięsem, z sosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać(...)smak, jakiego oczekuję. Moja propozycja związana jest ze zbliżającą się Wigilią. Postanowiłam, że u nas w tym roku zagoszczą na stole właśnie gołąbki. Dobrze, że zabrałam się za nie wcześniej, bo są bardzo pracochłonne. Oczywiście zamroziłam, a podam je z sosem z borowików. Składniki: • 1 kg pieczarek

To co kocham
Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem 149

pęczka Masło – 1 łyżka Sól, pieprz, oliwa Składniki – sos pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło – 1 łyżka Mąka – 1 łyżka Mleko – 3 łyżki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie – gołąbki: Kapustę sparzyć i delikatnie odkrajać liście. Ryż i kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki – cebulę, marchewkę, kaszę, ryż i mięso. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na liściach układać farsz i zawijać gołąbki. Następnie ułożyć je w naczyniu do zapiekania, zalać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć największymi liśćmi kapusty i piec przez 1,5h. Wykonanie – sos: W garnku roztopić masło

Kuchnia Bon Appetit
Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej 144

kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy(...)mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki

VioletoweKucharzenie
Gołąbki z młodej kapusty 193

Młoda kapusta i aromatyczne mięsko, ryż to klasyka gatunku, co z tego zrobię? no jasne że gołąbki. Pyszne, pachnące gołąbki najlepiej smakują teraz latem jak kapusta świeża i mięciutka wtedy w krótkim czasie obiad gotowy. Lubicie gołąbki? , my uwielbiamy. Gołąbki z młodej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 290

Oszukane gołąbki zwane także gołąbkami bez zawijania, są o wiele szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne zawijane gołąbki. Robię je zazwyczaj wtedy, kiedy mam ochotę na gołąbki a nie chce mi się ich zawijać w liście kapusty ;) Danie uwielbiane przez moją rodzinkę i pewnie przez każdego z Was :)  Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego

Zrób to smacznie
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 308

kaszą gryczaną,  czerwoną fasolą i pieczarkami   są ciekawą propozycją dla wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy gryczanej(...)wsypałam do miski. Ostatni składnik, to uprażona wcześniej kasza gryczana. Doprawiłam wszystko solą, pieprzem, ziołami i dokładnie wymieszałam. Mając już farsz i liście kapusty, pozostało już tylko zawijać nasze gołąbki. Na dno dużego garnka położyłam 2-3 liście kapusty. Następnie kolejno układałam w nim gołąbki. Dodałam ziele angielski, liście laurowe, sól i pieprz. Do połowy garnka

potrawyregionalne
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 455

Tradycyjne gołąbki są czasochłonne i nie zawsze jest czas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam są bardzo smaczne i delikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(...)posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym

talerz przyjemności
Gołąbki bez zawijania 207

Bardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie(...)minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut

Mama Gotuje