zrobienia gołąbków użyłam kaszy orkiszowej Cenos . Wyszły pyszne, tak, że każdy prosił o dokładkę. Pracę można sobie rozłożyć na 2 etapy i dzień wcześniej przygotować farsz. Gołąbki można podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Warto posypać świeżym koperkiem. Farsz: 200g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos 600 g mięsa mielonego np. z łopatki(...)parzyć, stopniowo usuwając zmiękczone liście. Liście odsączyć z wody, ściąć zgrubienia i nakładać sporą łyżkę farszu. Zwinąć. Na dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie
Smakołyki Asismakują doskonale, nie trzeba ich długo gotować/piec a młoda kapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki(...)ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (u mnie jeden gołąbek został przewiązany
Gotowanie...to proste !dokładnie mieszamy . Kiedy nasze mięso jest dokładnie wymieszane , zabieramy się za nasze liście kapusty , do każdego liścia przekładam łyżkę naszego farszu mięsnego , i bardzo dokładnie zwijamy , następnie nasze gotowe gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam pomidorami z puszki oraz szklanka zwykłej wody , następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopnie pod przykryciem na 1,5 godzinki , zerkając(...)woda nam się nie za mocno wygotowała . Kiedy nasze gołąbki są gotowe , odlewam nasz sos z gołąbków , doprawiam solą pieprzem , dodaję posiekany koper i zabielam odrobiną mąki ryżowej oraz z jogurtu greckiego , następnie gotowe gołąbki polewamy naszym sosikiem i gotowe do podania
Mój Smakryżu. Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście(...)podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły. Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy garnka wodą. Smacznego
W Moim Magicznym Domutymi najmniejszymi, których nie dało się złożyć i tymi które się porwały). Dopiero na nie wyłożyłam gołąbki. Resztę kapusty można porwać na mniejsze cząstki i rozrzucić na gołąbkach. 6. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w talarki i dorzuciłam do garnka. 7. Całość zalałam 1,5 l gorącej wody, do której dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, dwa listki(...)żeby się rozprowadziła, a następnie wylałam zawartość słoiczka do garnka z resztą sosu. Gotowałam sos około 5 min, doprawiłam do smaku i zalałam nim gołąbki. 9. Gołąbki razem z sosem podgotowałam jeszcze kilka minut. Polecam podać z ziemniakami. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji (1/6 całości): 276 kcal 15,4 g białka
Vroblewska-fitlifecukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam! GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII. Składniki na 2 porcje: 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol 1/2 zielonej papryki(...)przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychDziś zapraszam na gołąbki zawijane czyli szybka alternatywa dla tradycyjnych, czasochłonnych gołąbków. Są proste, szybkie, a przedewszystkim pyszne, polecam. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 średniej główki białej kapusty 100 g ryżu 3-4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować. Gołąbki układamy w garnku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy pomidorami i dolewamy tyle wody by nasze gołąbki zostały całe przykryte. Całość dusimy pod przykryciem na małym
magiczna kuchnia Kasiwpadłyśmy na pomysł, aby właśnie je przygotować na obiad. Nie wiem czy smak jest taki sam, jednak szczerze mogę je Tobie polecić. Wyszły pysznie. Porcja na 10-12 gołąbków Składniki: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 g surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta(...)wodą i sparzyć ok 3 minut tam aby liście ładnie odchodziły i były giętkie. W liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C. Gotowe gołąbki podajemy
Niezły Młynekpomysłów np. z kaszą,grzybami,ziemniakami. Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty. Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą Składniki: 1/2 łopatki wieprzowej biała kapusta/włoska kapusta 1 szt.cebuli koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka ryżu sól,pieprz kminek(...)bulion ziele angielskie,liście laurowe Ilość powyższych składników zależy od ilości gołąbków. Ja zmieliłam około 1/2 kg łopatki wieprzowej wraz z cebulą, którą podsmażyłam pokrojoną na patelni. Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą
potrawyregionalnePrzygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, a połączenie smaków bardzo harmonijne(...)patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i dusić 30 minut pod przykryciem. Miękkie odłożyć i trzymać w cieple do wywaru z gotowania gołąbków dołożyć chrzan ze słoiczka i śmietanę. Zagotować mieszając trzepaczką balonową. Jeśli jest taka potrzeba możesz sos zagęścić dodatkiem mąki. Nie zagęszczałam. Dodać posiekany koperek. Do sosu włożyć gołąbki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zależności od wielkości liścia) i ciasno zawijamy. Na dnie dużego garnka układamy kilka liści, na nich ściśle układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy wodą tak aby pokryć gołąbki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i dusimy pod przykryciem przez 70 minut. 4. Gołąbki przekładamy(...)innego garnka. Wodę z gotowania przecedzamy przez sitko, a następnie dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy gołąbki i dajemy im "odpocząć" przez 15 minut. Gotowe
My Culinary Artdziur. Przy gotowaniu i zdejmowaniu liści, zawsze zdarzy się, że któryś się porwie, albo będzie stanowczo za mały, żeby zrobić z niego gołąbka, takie liście ułożyć na dnie dużego garnka, posłużą nam jako podkładka chroniąca gołąbki przed przypaleniem. Na każdy liść, od grubego końca, nałożyć łyżkę albo dwie farszu, zależy od tego jak duże mamy liście. Prawy(...)lewy brzeg liścia złożyć do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki układać w garnku miejscem złączenia w dół, żeby się nie rozwinęły. Kiedy zwiniemy już wszystkie, trzeba je zalać rosołem i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie kapusta powinna puścić sos i zasmaczyć rosół. Po tym czasie trzeba go bardzo ostrożnie odlać i dodać do niego passatę
Przepysznik - BLW i nie tylkoznowu mnie poniosło, zrobiłem dziś na obiad gołąbki które przypominają klasyczne gołąbki tylko w smaku, no i ten sos ... zainteresowani ... zapraszam więc po przepis :) Składniki : ok 40 dag białej kapusty 45 dag mięsa mielonego woreczek ryżu 4 jajka 2 średnie cebule bułka tarta 1,5 litra bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki(...)dosypując bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się formować. Doprawiam chilli, odrobiną soli (bo kapusta już była posolona) i pieprzem. Formuję kotleciki na kształt klasycznych gołąbków. Masło klarowane rozgrzewam na patelni i podsmażam wszystkie kotleciki z obu stron na złocisto. Bulion zagotowuję, dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam i wkładam do niego wszystkie podsmażone gołąbki
Mechanik w kuchnikostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków(...)szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem
O kuchni z uczuciempadło hasło gołąbki - wszystko stało się dla niego jasne. Jak widać - co dom to inny słownik kulinarny. Pomijając semantykę - fakt jest taki, ze mój Mąż uwielbia gołąbki, a ja ich jeszcze nie robiłam samodzielnie. Dziś opiszę te, które z moją drobną pomocą Mama przyrządziła mi na rozruch po powrocie z wołomińskiej wyprawy. Do tej pory robiła(...)parzymy we wrzątku - w ten sposób odrywamy kolejno liście. Te największe układamy na dnie garnka (w tym przypadku garnków) Porcje mięsa (kulki) zawijamy w liście. W jednym garze układamy gołąbki z ryżem, w drugim z bułką. Przykrywamy warstwą liści. Podlewamy wodą. Do każdego gara wrzucamy kostkę wołową. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Zaprawiamy pomidorami. Ja "swój
Kuchnia po mojemu