Gołąbki z młodej kapusty Nie ma nic lepszego jak gołąbki z młodej kapusty tak twierdzi moja Córka, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem. 10 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 torebka ryżu(...)Dokładnie wszystkie składniki mieszamy. 3. Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki. 4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak żeby gołąbki były przykryte i posypujemy Vegeta. 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 ° C. 6. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy
Kulinarna Chwiladwóch owczarków i kota czarowaliśmy ok 1,5 h wyszły TAK PYSZNE rzeczy, że jestem w szoku do dziś. Zdradzę Wam te przepisy, abyście mogli zrobić je w domu. GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI oraz CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM PRZEPISY: GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI Co nam trzeba? 200g ryżu białego Kupiec(...)szalotkę, zalewamy winem i na małym ogniu pozwalamy dla wina „parować” aż zmieni się nam w lekko gęsty syrop. Dajemy zimne masło, przyprawiamy solą i pieprzem, Podajemy gołąbki z powstałym sosem. Kochani- niebooooo na talerzu i w smaku! Tak pyszne, bezmięsne gołąbki, z pestkami, aromatyczne, rozpływają się w ustach!!!! CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM
LatosiowydomGołąbki smakują mi tylko w wersji z młodą kapustą. Postanowiłam poszukać alternatywy:). Przygotowałam gołąbki owinięte cienkimi paskami cukinii. Strzał w dziesiątkę! Gołąbki: 500g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka 2 małe cukinie Sos: 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku(...)składników. Formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy paskami cukinii, układamy je w naczyniu żaroodpornym. 3. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki oprócz sera miksujemy do powstania gładkiej masy. Sosem zalewamy gołąbki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie danie posypujemy serem, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut
Szefowa kuchniNaszła mnie ochota na gołąbki ale nie na tradycyjne. Chciałam czegoś innego. Wymyśliłam gołąbki z czarnym ryżem, wędzonym łososiem i papryką zapiekane w pomidorowym sosie. Gołąbki – składniki 4 liście młodej100 g Artykuł Gołąbki z czarnym ryżem i wędzonym łososiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Przepis na takie gołąbki znalazłam w książce Macieja E. Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata" Gołąbki tak zrobione różnią się od naszych tym że tutaj ryż wsypuje się sypki, niegotowany. Smakują wyśmienicie jak zresztą gołąbki smakować powinny. Polecam gorąco. Serbskie gołąbki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKotlety z młodą kapustą i ryżem a la gołąbki Moja rodzina uwielbia takie kotlety. Niektórzy nazywają je również gołąbkami bez zawijania lub leniwymi gołąbkami. Bez względu na nazwę, tak przygotowane kotlety z mięsem mielonym, młodą kapustą i ryżem są naprawdę pyszne. Można je podać same lub w towarzystwie zestawu surówek, ziemniaków itd. Świetna odmiana(...)tradycyjnych mielonych kotletów. Moja rodzina uwielbia takie obiady, w szczególności mój mąż Spróbujcie i Wy, bo przygotowanie takich kotletów a la gołąbki jest naprawdę proste. Składniki: około 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 0,5 główki młodej kapusty lub 3/4 jeśli macie mniejszą kapustę jak ja około 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (miałam z dnia
Słodkie okruszkiGołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj(...)dalej Gołąbki w sosie pomidorowym Artykuł Gołąbki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjągruby nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę. Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko, układać gołąbki z patelni, wsypać ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę, sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, gołąbki wyjąć(...)szybkowara jak będą mocno wystudzone - z młodej włoskiej kapusty gołąbki są najlepsze, najsmaczniejsze zwłaszcza z mięsem drobiowym, ryżem i w sosie pomidorowym, w szybkowarze naprawdę są szybko gotowe do zjedzenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięformowaniem gołąbków. Strasznie dużo z tym roboty. Żeby jednak mieć ten sam smak przy mniejszym nakładzie pracy robię zupę o smaku gołąbków. To zupa pomidorowo-kapuściana z małymi klopsikami i ryżem. Czyli wszystko co w gołąbkach, ląduje w zupie. Mniej pracy a poza tym w taką pogodę zupy są najlepsze. Ta jest tak pożywna, że zastępuje(...)cały obiad. Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula 1 jajko pół pęczka natki pietruszki - posiekana
Smaczny zeszytsmak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)będzie kleista. Na miękkie liście kapusty nakładam niedużą ilość farszu, zwijam. Można je spiąć wykałaczką. Na dnie garnka umieszczam dwa, trzy wierzchnie liście kapusty, na nich ciasno układam gołąbki zwinięciem do dołu. Zalewam wodą do ok. 1/3 wysokości, dodaję liście laurowe i ziele. Garnek przykrywam uchyloną pokrywką, wstawiam na mały gaz. Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję
Zasmakuj KuchniSkład mają super, sami zobaczcie, że nie ma się absolutnie do czego przyczepić: Ale po kolei, bo obiecałam obiad w pół godziny dla 4 osób. . Potrzebne Ci będą gotowe gołąbki (w opakowaniu są dwie sztuki, więc ja miałam dwa), około 1,5 kg ziemniaków i 400 g pieczarek. dodatkowo: pół gałki muszkatołowej, koperek (może być suszony), sól(...)minut i dodaj kolejną partię grzybów. Dzieki temu podsmażą się na złoto, a nie ugotują. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową (szczypta- 1/3 gałki). Jeżeli masz mikrofalówkę to przygotuj gołąbki zgodnie z intrukcją na opakowaniu, lub rozpakuj delikatnie, przełóż je razem z sosem do garnka, dodaj 100 ml wody i na maleńkim ogniu pod przykryciem podgrzej około 5 minut
greenscarfwycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty(...)dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:)) Domowy ocet
mojej kuchniwidzę nową jasną kuchnię, a w szafkach komplet właśnie takich garnków… Ach rozmarzyłam się No nic póki co cieszę się obecnym, a Was zapraszam raz jeszcze na pyszne gołąbki z pekińską kapustą. Jeśli tak jak ja lubicie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zwijaniem, ten przepis będzie dla Was idealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie(...)garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone gołąbki (kotleciki). Smacznego
Słodkie okruszkiPrzypadkiem na obiad w minioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad(...)smaku. Dodałam resztę składników. Odparowałam aż zrobił się gęsty sos. Trzeba pilnować, mój w pewnym momencie zrobił się za gęsty, dolałam wodę. Pod koniec dodałam także suszony tymianek. Gołąbki włożyłam na patelnię z sosem. Chwilę jeszcze się dusiły. Można też gołąbki zapiec w naczyniu żaroodpornym i upiec polewając przed podaniem sosem. Moja rodzina jadła
AZgotuj!