gołąbki - 2668 przepisów (strona:46/178)

Gołąbki z czarnym ryżem i wędzonym łososiem 119

Naszła mnie ochota na gołąbki ale nie na tradycyjne. Chciałam czegoś innego. Wymyśliłam gołąbki z czarnym ryżem, wędzonym łososiem i papryką zapiekane w pomidorowym sosie. Gołąbki – składniki 4 liście młodej100 g Artykuł Gołąbki z czarnym ryżem i wędzonym łososiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Gołąbki po serbsku - Sarma 141

Przepis na takie gołąbki znalazłam w książce Macieja E. Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata" Gołąbki tak zrobione różnią się od naszych tym że tutaj ryż wsypuje się sypki, niegotowany. Smakują wyśmienicie jak zresztą gołąbki smakować powinny. Polecam gorąco. Serbskie gołąbki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 199

Kotlety z młodą kapustą i ryżem a la gołąbki Moja rodzina uwielbia takie kotlety. Niektórzy nazywają je również gołąbkami bez zawijania lub leniwymi gołąbkami. Bez względu na nazwę, tak przygotowane kotlety z mięsem mielonym, młodą kapustą i ryżem są naprawdę pyszne. Można je podać same lub w towarzystwie zestawu surówek, ziemniaków itd. Świetna odmiana(...)tradycyjnych mielonych kotletów. Moja rodzina uwielbia takie obiady, w szczególności mój mąż Spróbujcie i Wy, bo przygotowanie takich kotletów a la gołąbki jest naprawdę proste. Składniki: około 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 0,5 główki młodej kapusty lub 3/4 jeśli macie mniejszą kapustę jak ja około 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (miałam z dnia

Słodkie okruszki
Gołąbki w sosie pomidorowym 206

Gołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj(...)dalej Gołąbki w sosie pomidorowym Artykuł Gołąbki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
szybkowar - gołąbki z młodej włoskiej kapusty... 184

gruby nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę. Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko, układać gołąbki z patelni, wsypać ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę, sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, gołąbki wyjąć(...)szybkowara jak będą mocno wystudzone - z młodej włoskiej kapusty gołąbki są najlepsze, najsmaczniejsze zwłaszcza z mięsem drobiowym, ryżem i w sosie pomidorowym, w szybkowarze naprawdę są szybko gotowe do zjedzenia........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 136

formowaniem gołąbków. Strasznie dużo z tym roboty. Żeby jednak mieć ten sam smak przy mniejszym nakładzie pracy robię zupę o smaku gołąbków. To zupa pomidorowo-kapuściana z małymi klopsikami i ryżem. Czyli wszystko co w gołąbkach, ląduje w zupie. Mniej pracy a poza tym w taką pogodę zupy są najlepsze. Ta jest tak pożywna, że zastępuje(...)cały obiad. Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula 1 jajko pół pęczka natki pietruszki - posiekana

Smaczny zeszyt
GOŁĄBKI 116

smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)będzie kleista. Na miękkie liście kapusty nakładam niedużą ilość farszu, zwijam. Można je spiąć wykałaczką. Na dnie garnka umieszczam dwa, trzy wierzchnie liście kapusty, na nich ciasno układam gołąbki zwinięciem do dołu. Zalewam wodą do ok. 1/3 wysokości, dodaję liście laurowe i ziele. Garnek przykrywam uchyloną pokrywką, wstawiam na mały gaz. Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję

Zasmakuj Kuchni
Jak wyczarować obiad w 30 minut? 144

Skład mają super, sami zobaczcie, że nie ma się absolutnie do czego przyczepić: Ale po kolei, bo obiecałam obiad w pół godziny dla 4 osób. . Potrzebne Ci będą gotowe gołąbki (w opakowaniu są dwie sztuki, więc ja miałam dwa), około 1,5 kg ziemniaków i 400 g pieczarek. dodatkowo: pół gałki muszkatołowej, koperek (może być suszony), sól(...)minut i dodaj kolejną partię grzybów. Dzieki temu podsmażą się na złoto, a nie ugotują. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową (szczypta- 1/3 gałki). Jeżeli masz mikrofalówkę to przygotuj gołąbki zgodnie z intrukcją na opakowaniu, lub rozpakuj delikatnie, przełóż je razem z sosem do garnka, dodaj 100 ml wody i na maleńkim ogniu pod przykryciem podgrzej około 5 minut

greenscarf
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 140

wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty(...)dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:)) Domowy ocet

mojej kuchni
Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny 242

widzę nową jasną kuchnię, a w szafkach komplet właśnie takich garnków… Ach rozmarzyłam się No nic póki co cieszę się obecnym, a Was zapraszam raz jeszcze na pyszne gołąbki z pekińską kapustą. Jeśli tak jak ja lubicie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zwijaniem, ten przepis będzie dla Was idealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie(...)garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone gołąbki (kotleciki). Smacznego

Słodkie okruszki
Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina 189

Przypadkiem na obiad w minioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam  kapustę. Zostało  kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad(...)smaku. Dodałam resztę składników. Odparowałam aż zrobił się gęsty sos. Trzeba pilnować, mój w pewnym momencie zrobił się za gęsty, dolałam wodę. Pod koniec dodałam także suszony tymianek.  Gołąbki włożyłam na patelnię z sosem. Chwilę jeszcze się dusiły. Można też gołąbki zapiec w naczyniu żaroodpornym i upiec polewając przed podaniem sosem. Moja rodzina jadła

AZgotuj!
Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem 170

Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu  150g boczku  2 cebule(...)każdego liścia ostrym nożem usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem.  4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy

Szefowa kuchni
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 219

śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Gołąbki: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. W kapuście odkroić głąb(...)następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem zalać

Kulinarne blogowanie
GOŁĄBKI Z MIĘSA MIELONEGO I RYŻU BIAŁEGO 218

wypłynął z liścia podczas gotowania.Postępuj tak do wyczerpania farszu. Weź duży garnek, jego dno wyłóż liśćmi kapusty zdjętymi z jej wierzchu przed gotowaniem. Układaj na liściach przygotowane gołąbki, następnie zalej wodą zagotowaną w czajniku, włóż pęczek natki pietruszki, wsyp łyżkę kucharka i gotuj aż do miękkości liści kapusty w których znajduje się farsz. Z garnka, w którym(...)gotowały się gołąbki odlej do mniejszego rondla 2,5 szklanki wywaru, dopraw go koncentratem pomidorowym i zagęść mąką do konsystencji sosu. Gołąbki poporcjuj na płaskie talerze i polej sosem. Można podawać z chlebem, z ziemniakami lub według własnego uznania

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 154

wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty(...)dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:)) Domowy ocet

w mojej kuchni