gołąbki - 2668 przepisów (strona:53/178)

gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... 210

pokrojoną w kostkę cebulkę posypaną cukrem do cebulki wlać zmiksowane w blenderze umyte pomidorki ze skórką posypać pieprzem, przyprawą w płynie do smaku, kucharkiem i zagotować do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody(...)większym ogniu co jakiś czas mieszając z tej ilości wyszły mi 24 gołąbki, użyłam 8 gołąbków resztę w 3 porcjach ZAMROZIŁAM BEZ PODSMAŻANIA - po odmrożeniu są jak świeże i wtedy je podsmażam sos jest dobrze odparowany i mamy naturalnie gęsty sos z pomidorów..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 186

Pierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś gdy nie byłam jeszcze właścicielką cudownego wynalazku , jakim jest szybkowar, przygotowywałam gołąbki partiami w mikrofali. Czas gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy(...)liście wyjąć z garnka, odsączyć na talerzu i wyjąć na blat. Postępować tak samo z resztą liści. Na jedno zaparzanie wkładam ok.4-5 liści. Mnie wyszło 17 liści do zawinięcia gołąbków i 2 dodatkowe, którymi wyłożyłam dno garnka. Ja przygotowywałam dla 5-cio osobowej rodziny i to na 2 dni ( jedna robota), ilości można oczywiście zmniejszyć. Przygotowanie farszu: Do miski

Smaczne Zdrowe
Gołąbki bez zawijania 306

gołąbkach bez zawijania wiele słyszałam. Któregoś dnia chciałam zrobi gołąbki, ale przez roztargnienie kupiłam małą kapustę i odechciało mi się zawijania miniaturowych gołąbków, więc zaczęłam szparac w internecie, szukałam przepisu na gołąbki bez zawijania i takim sposobem trafiłam na blog  Edytka w kuchni , na którym znalazłam przepis na szukaną przeze mnie potrawę(...)Wyszło pysznie, jednak moje dziecko i tak woli klasyczne zawijane w liście kapusty gołąbki. A ja polubiłam i te bez zawijania. Mówią, że z gołąbkami bez zawijania jest mniej pracy, według mnie czystsza kuchnia zostaje po klasycznych i przy tych bez zawijania jest troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie? Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego

Blondynka Gotuje
Gołąbki podkręcone pieczarkami 62

Kitchen. Złożyło się na to wiele czynników. Jedne dość banalne inne bardzo poważne. Wybrałem ten dzień, ponieważ jutro jest ostatni dzień roku, a przede mną jeszcze wiele do zrobienia. Gołąbki popełnione dzisiaj, smakują wybornie, pieczarki nadały im cudownego, grzybowego charakteru. Oczywiście bez sosu pomidorowego nie mogło się obyć. Tak więc łapcie ten ostatni przepis, naskrobany w starym(...)rozgrzanej oliwie. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami, koperkiem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40-50 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Szybkie gołąbki bez zawijania 72

Szybkie gołąbki bez zawijania to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zyskało popularność również w innych krajach. Są to małe, zawinięte w liście kapusty pakunki farszu mięsnego z dodatkiem ryżu, cebuli i przypraw. Chociaż tradycyjne gołąbki są pyszne, ich przygotowanie może być czasochłonne i wymaga ręcznego  … The post Szybkie gołąbki bez zawijania appeared

Smaczne Potrawy
Gołąbki wegetariańskie z grzybami i kaszą 79

GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty włoskiej; 150 gramów kaszy jaglanej; domowy bulion warzywny; 500 gramów świeżych podgrzybków; kilka suszonych podgrzybków; 4 szalotki; masło; sól, pieprz; przepis na gołąbki wegetariańskie z grzybami i kaszą Artykuł Gołąbki wegetariańskie z grzybami i kaszą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki z kiszonej kapusty kiszeniaki 81

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 duża główka kiszonej kapusty; 500 gramów łopatki wieprzowej; 300 gramów kaszy jęczmiennej; 500 ml bulionu drobiowego; 60 gramów suszonych podgrzybków; duża cebula; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; wiejskie jajko; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; garść suszonych warzyw; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz; przepis na gołąbki z kiszonej kapusty Artykuł(...)Gołąbki z kiszonej kapusty kiszeniaki pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki z mięsem i ryżem wersja klasyczna 70

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM SKŁADNIKI 2 główki białej kapusty każda o wadze około 3 kilogramów; 700 gramów karczku wieprzowego; 300 gramów ryżu do risotto (np. arborio); 1 litr domowego wywaru warzywnego; 500 ml mocnego bulionu, najlepiej wołowego; 1 duża cebula; mielona, słodka papryka; masło; gęsi lub wieprzowy smalec; sól, pieprz; przepis na gołąbki z... Artykuł(...)Gołąbki z mięsem i ryżem wersja klasyczna pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem 75

GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 450 gramów świetnej jakościowo surowej, białej kiełbasy; 170 gramów ryżu arborio lub carnarolli (nie sypki); 2 średnie cebule; biała kapusta o wadze około 1,5 kilograma; 500 ml domowego bulionu warzywnego; sól, pieprz; przepis na gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem Artykuł Gołąbki z białej

Kuchnia Tomka
Gołąbki w pomidorowym sosie curry 108

Podkręcaliście kiedyś gołąbki? Zobaczcie jak łatwo można dodać im nieco azjatyckiego smaku – moim zdaniem są znacznie smaczniejsze niż klasyczne! Wystarczył dodatek czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego do sosu pomidorowego i jest bosko! Gołąbki w pomidorowym sosie curry Składniki (4 porcje) : 2 łyżki  … Artykuł Gołąbki w pomidorowym sosie curry pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
gołąbki z młodej kapusty pieczone w brytfannie... 86

nakładać farsz i ciasno zawijać liście, z reszty farszu "zobacz TUTAJ" smażyć kotlety. Brytfanna z pokrywką, brytfannę wysmarować olejem, na dnie rozłożyć nie potrzebne liście, na liściach układać zawinięte gołąbki. Na gołąbkach położyć resztę liści, wlać wodę z przyprawą w płynie, przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół 40 minut(...)potem zdjąć pokrywkę i w termoobiegu na 160C piec 15 minut - z młodej kapusty najlepsze gołąbki, pieczone w brytfannie w piekarniku są mięciutkie, aromatyczne, nam smakują również na zimno, z reszty farszu smażę kotlety na patelni...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami... 101

ściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Kaszę wymieszać z kapustą, papryczką ostrą pokrojoną drobno, solą, posiekanymi pieczarkami, jajkami, tartą bułką, nakładać na liść kapusty i zwijać ciasno gołąbki. Na dnie dwóch brytfanek ( na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec ) położyć zbędne małe liście, układać ciasno gołąbki, wlać(...)garnka, dolać wody i dodać kostkę rosołową, pieprz czarny mielony, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą i mąką i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki - bardzo smaczne gołąbki ze słodkiej kapusty z kaszą gryczaną i kapustą koszoną z grzybami z sosem z wywaru z pieczenia.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki drobiowe z kaszą perłową 127

nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno pozwijać. W garnku ułożyć gołąbki,zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 30 minut. Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. W ten sposób otrzymamy biały sos. Koperek posiekać,dodać do sosu i polać nim gołąbki

Kolorowa kuchnia Elki
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 193

Klasyk kuchni polskiej → gołąbki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno zwinąć. W brytfance ułożyć na dnie liście kapusty które zostały i kolejno wszystkie gołąbki. Na gołąbkach rozprowadzić pastę pomidorową,dodać przyprawy i całość zalać bulionem warzywnym. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut

Kolorowa kuchnia Elki