gołąbki - 2688 przepisów (strona:59/180)

Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 164

podawać lekko ciepłą. Marynowane liście winogron Należy je zerwać właśnie teraz – wczesnym latem. Gdy je zamarynujemy możemy je jeść przez cały rok. Co możemy z nich zrobić? Gołąbki z ryżem lub z mięsem lub co tylko chcecie. Składniki: 50 dużych liści winogron – zbieramy kiedy są młode, ale na tyle duże, żeby dało się coś(...)zakręcić słoiki. Jeśli nie będziemy ich jeść szybko, warto słoik zapasteryzować. Liście są gotowe po miesiącu, ale pasteryzowane spokojnie wytrzymają do kolejnych zbiorów. Z gotowych liści możemy zrobić gołąbki z ryżem lub dowolnym innym farszem. Lody perskie – kanapki lodowe z szafranem i pistacjami Lubicie kanapki lodowe? To prosty, ale też wyszukany deser. Wystarczy doprawić kupne lody

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 359

Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 500 g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 jajka Szklanka passaty pomidorowej 1,5 l bulionu 1 łyżka śmietany 1 łyżka majeranku Natka pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku Czosnek niedźwiedzi Sól,  pieprz Olej do smażenia Zacznijmy od ryżu(...)sosu. Mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (można ale nie trzeba zabielić sos śmietaną - u mnie bez zabielania). A następnie możemy wrzucać nasze gołąbki. Dusimy tak na lekkim ogniu przez ok 15 min. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Zupa gołąbkowa 151

naprawdę smakuje jak gołąbki. A, i jeszcze jedna uwaga. Zjedzcie ją najszybciej jak się da, później ryż wchłonie cały płyn i zrobią Wam się z tego gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki

Kardamonovy
Dolma czyli gołąbki w liściach winogron 153

Gołąbki to klasyka naszej kuchni, ale czy znacie gołąbki zawijane w liściach winogronowych? Takie gołąbki są znane w Grecji, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zaistniały też w naszej kuchni. Podam przepis na smakowite danie, które mogą sobie zrobić wszyscy, a szczególnie Ci, którzy mają swoje winorośla. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Gołąbki młodej kapusty 181

Będąc na targu zobaczyłam piękną główką kapusty, nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Zastanawiałam się co z niej zrobić, gołąbki a może surówkę? Wybór był jeden gołąbki, które wyszły rewelacyjne pyszne pyszne, delikatne rewelacyjne w smaku. Gołąbki młodej kapusty · 1główka młodą kapustę

Kulinarne pyszności Molki
Szybki, łatwy i tani obiad. Najlepsze przepisy! 639

spaghetti to świetny pomysł na obiad dla zabieganych, ponieważ to proste, niedrogie i pyszne danie przygotujemy już w około 30 minut. Oszukane gołąbki PRZEPIS TUTAJ Jeżeli lubicie gołąbki ale nie macie zbyt wiele czasu na to całe zawijanie… to podsuwam pomysł na oszczędne w czasie danie, które może nie wygląda zbyt atrakcyjnie(...)tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Masa mięsno-ryżowa, przypomina trochę tą na gołąbki i też dość podobnie smakuje. Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ Łatwy, tani i pożywny obiad jednogarnkowy do przygotowania w pół godziny! Smakowite połączenie makaronu, kurczaka, wędzonego boczku i pora

Blog z Apetytem
Gołąbki wiejskie na parze 175

Gołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne. Składniki: Kapusta włoska 1 główka Mięso mielone z indyka 30 dag Mięso mielone wieprzowe 30 dag Ryż ¾ szklanki Vegeta do smaku Sól i pieprz do smaku Czosnek 1 ząbek Cebula biała 1 szt. Sos pomidorowy Wykonanie: Kapustę oczyścić, oddzielić większe liście, i sparzyć we wrzątku(...)cebulą. Przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. W między czasie przygotować garnek na parę (garnek zalać wodą ¾ objętości). Na przygotowane liście kapusty kłaść farsz, zwijać zgrabne gołąbki i układać na sicie w garnku na parę. Gotować około 50 minut do miękkości kapusty. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym. SMACZNEGO

Tradycyjna Kuchnia
Kule z puree z ziemniaków 189

Kule z puree z ziemniaków to moja propozycja na lekki obiad . Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony(...)liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki na włoskiej kapuście 189

jakoś naszło mnie na gołąbki. Moje gołąbki zawsze były ze słodką kapustą. Pierwszy raz zrobiłam na włoskiej kapuście i muszę przyznać, że nie ostatni. Są bardzo smaczne i zdecydowanie szybciej się je robi bo kapusta ekspresowo się parzy. Jako mięso dałam tym razem karkówkę a przeważnie była to łopatka. Tak więc kapusta włoska będzie częściej gościć(...)moich gołąbkach. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Gołąbki w kapuście włoskiej 213

kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy odrobinę masła i 2 łyżki śmietany z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Tą mieszanką zalać gołąbki.  Pieczemy w piekarniku pod przykryciem folią

Olga Piecze i Gotuje
GOŁĄBKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 171

Gołąbki, gołąbeczki, gołębunie :-) Po tych z Z KASZĄ BULGUR   , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu myślałam, że już lepszych nie wymyślę.Jakże błędne myślenie, wczoraj zrobiłam z suszonymi pomidorami i żurawiną. Boże jakie wyszły fantastyczne. Poezja, rozpływały się w ustach. Do farszu oprócz suszonych pomidorów, które były motywem przewodnim dodałam surowe pieczarki, dosłownie odrobinę mięsa(...)nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Ryż wymieszać z mięsem, jakiem, surowymi pokrojonymi pieczarkami i pomidorami,żurawiną, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami.  Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki w formie krokieta lub sajgonki  W  dużym garnku ułożyć na dnie liścia , który nam został i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą i gotować

pieprzny smaczek
OSZUKANE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 171

Rzadko zdarza mi się zabierać za gotowanie  nie sprawdzając wcześniej składników aa tu proszę.. brak ryży spowodował improwizację ;) Efekt końcowy - dla mnie bomba!! ;) Zapraszam na.. szybkie gołąbki bez ryżu ;D hehe. 0,5-0,6  kg kapusty 0,5 kg mięsa mielonego  cebula oliwa przyprawy - sól, pieprz przecier pomidorowy Kapustę drobno szatkujemy. Kroimy(...)drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy razem z mięsem. Formujemy nasze "gołąbki" i obsmażamy z dwóch stron. Podsmażone podlewamy wodą (aby były lekko zakryte). Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiłam solą i pieprzem jedna można dodać kostkę rosołową. Dusimy ok 50 minut na lekkim ogniu. SMACZNEEEEEGO

BezglutenowaIzabela
Gołabki bez zawijania 167

Gołąbki bez zawijania to gołąbki dużo szybsze w przygotowaniu i na dodatek bardzo zbliżone smakiem do tych tradycyjnych. Można jest także potraktować jako wariację na temat kotletów mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty(...)ziele angielskie, i zmiksowane pomidory z puszki (można użyć pokrojonych i dodać bez miksowania). Podlać 0,5 l wody i doprawić pieprzem, solą, sosem sojowym, chilli oraz posiekaną bazylią. Gołąbki podawać polane sosem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 899

Oszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla  kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania. 605

Jeśli słyszymy o gołąbkach to na myśl przychodzą nam te  tradycyjne z ryżem zawijane w kapustę. Dziś mam trochę inną wersję bo bez zawijania a to znaczy ,że też mniej pracochłonną. Mnie smakowały bardzo ... Składniki; pół małej główki kapusty białej (ok. 400 g) 40 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 szkl. ryżu 2 jajka 2 cebule 1 łyżka(...)mięsem – wymieszać. Dodać ugotowany ryż, jajka i wymieszać ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formować kule z przygotowanej masy, a potem lekko je rolujemy, tworząc jakby gołąbki. Uformowane gołąbki obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie

Radość kipiąca uśmiechem.