się ją szybko, to smakiem odtworzymy inne danie, jakim są właśnie gołąbki. Nie powiem, że jest to potrawa dla leniwych (komu się nie chce bawić w robienie gołąbków – niech sobie ugotuje taką zupkę), nic błędnego. Ta zupa zasługuje na odmienne potraktowanie i z takim nastawieniem należy się do niej zabrać. Zapewniam, dla mnie efekt przekroczył najśmielsze
mojewypiekiinietylkopulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów. Pulpeciki robimy według własnego upodobania o ile nie mamy pozostałości z zawijania gołąbków ;) Jeśli jesteście ciekawi, jak ja robię gołąbki to zapraszam >TAM< Składniki sosu: 3 łyżki masła , 5 większych pomidorów , 2 marchewki , 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu , 2 listki laurowe , 2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może(...)podrzeć i nie poparzyć sobie rąk. Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście. Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
prawdziwe jedzenieJeśli nie, to bardzo mocno zachęcam Was do wykonania i spróbowania tych gołąbków na Wigilię. Jest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej wsi Dziuchów. U nas te gołąbki królują od zawsze, a smak jest naprawdę świetny. Połączenie kaszy gryczanej, oleju konopnego i liści kiszonej kapusty - bez łupci nie wyobrażam sobie Wigilii. /wybaczcie jakość zdjęcia(...)Kaszę doprawić do smaku, dodać olej konopny i dobrze wymieszać. Kapustę obrać z liści i ugotować je. W liście kapusty nakładać farsz i zawijać, jak przy każdych innych gołąbkach. Ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi liśćmi kapusty, by nie spaliły się z wierzchu. Podawać na ciepło polane olejem konopnym. Doskonale smakują także zimne. insertCookd("2a5c4b8eafcdcc8c6e6a483c2e3b0299
Pasja SmakuŻarłoczki bardzo lubią gołąbki. Jednak zdecydowanie wolą farsz i sos a najmniej kapuściany szlafroczek. Dlatego zrobienie gołąbków bez zawijania jest tutaj doskonałym pomysłem. Nie mają czego odkładać na bok i chętnie wszystko zjadają. Tylko czy to jeszcze są gołąbki ? Może to tylko kotlety z kapustą ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGołąbkowa patelnia to rewelacyjne danie jednogarnkowe, jest to uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków w kapuście. Gołąbkowa patelnia to klopsiki mięsno – ryżowe podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem ziemniaków i młodej kapusty. Gołąbkową patelnię przygotujesz w prosty sposób i w dodatku zdecydowanie szybciej niż tradycyjne gołąbki. Aaa i najważniejsze mamy mniej zmywania, ponieważ danie
Gotuj z PrezesemNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W zasadzie gołąbki same „wyszły”. No, tak…wyszedły nawet przepysznie. To tak jak przy ostatnim bigosie…gotuję, warzę, i pstro…najskładnika nie ma…kto, mnie zna, wie że standard. Ta…ja i pamięć. Yhy…Tak też było w przypadku gołąbków, a że z wiekiem już pamięć nie ta, Arek zapomniał
R'n'G Kitchendokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować zgrabne podłużne kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano z każdej strony. Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać passatą pomidorową,posypać ziołami i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni
Kolorowa kuchnia Elkiposiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem. Na dużej patelni nałożyć na dno sos pomidorowy, ułożyć gołąbki, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Pozostały sos wykorzystać do podania
Mój pomysł napropozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie. W ten łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Kuchnia MagdaLenypropozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie. W ten łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Kuchnia MagdaLenyKochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie za kapuchę i działajcie. Ostatnimi czasy, wielkim odkryciem jest dla nas kapusta coolwrap. Ma liście idealnie nadające się do gołąbków. Szerokie, jędrne i plastyczne. Z jednej takiej kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy? Składniki 10 liści kapusty coolwrap
R'n'G KitchenZamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka
Kuchnia MagdaLenyprzykryciem przez kolejne 15 minut. W misce wymieszać mięso i ugotowane ziarna orkiszu. Doprawić do smaku , solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty kłaść porcję farszu,zawinąć. Gołąbki układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać 1/2 - 1 szkl. rosołu Dusić około 20 minut w szybkowarze ,w garnku 35-40 minut. Podawać z sosem brukselkowym(...)wszystko razem 6-8 minut. Nie gotować długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego
w mojej kuchni