liści i na koniec zostawiamy największy którym okrywamy całość . Podlewamy dookoła wodą , skrapiamy olejem i pieczemy pod przykryciem ok godzinę. Można na koniec zdjęć pokrywę i zapiec górę gołąbka. Podajemy gołąbka z sosem pomidorowym
Gotowanie jest łatwewszystkich wielbicieli tradycyjnych zawijanych, jednak czasochłonnych gołąbków to super alternatywa. Zdecydowanie mniej przy nich pracy, a smak zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta. Nasze wyszły idealnie doprawione 😋 I choć nigdy nie przygotuję tradycyjnych gołąbków w sosie, tutaj jego dodatek nam nie przeszkadzał, może dlatego, że były tylko zalane sokiem pomidorowym, nie był to tradycyjny zagęszczany mąką sos, ale oczywiście
Smaczne ZdroweWitajcie, Przyznam Wam się dzisiaj do czegoś. A mianowicie... nigdy w życiu nie robiłam sama prawdziwych gołąbków tak od samego początku do końca. Zawsze wydawało mi się to bardzo praco i czasochłonne. Ale dziś wpadłam na super alternatywę dla takich gołąbków. Zobaczcie poniżej. Zupa gołąbkowa 1/4 główki średniej kapusty włoskiej 25 dag mięsa mielonego (u mnie
Kuchnia moimi oczamiSmak gołąbków, ale w formie zapiekanki. Ten przepis po prostu nas zachwycił. Ma jeszcze jeden plus – odpada zawijanie, a więc pokocha go każdy, kto nie chce spędzić połowy dnia w kuchni. Mniam! Przepis na zapiekankę gołąbkową Składniki: główka młodej kapusty (lub średnia główka zwykłej), 800 gramów mielonej wieprzowiny, 4 cebule, 200 gramów białego ryżu, 4 dojrzałe pomidory, sól(...)gołąbkową? Jeśli masz młodą kapustę, po prostu obierz z niej wszystkie liście i wytnij z każdego końcówkę twardego nerwu. Używając kapusty zwykłej, należy ją sparzyć jak w przypadku zwykłych gołąbków, aby zdjąć liście, chyba, że poradzicie sobie w inny sposób. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, dodaj
Kulinarna PolskaRolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty. Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania. Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie … Czytaj dalej
Pieprzyć z Fantazjąsmak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:) Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :) około 0.5 kg mięsa mielonego
Takie tam pichcenieblogu dawno zapomniana i ostatnio traktowana po macoszemu kuchnia polska. A z nią nasze tradycyjne gołąbki mięsne w sosie pomidorowym. Czasami to co popularne wydaje nam się takie banalne, że myślimy po się tym dzielić z innymi(...)wielu z nas dalej nie wie jak zrobić to co lubimy najbardziej, co nasze, polskie, tradycyjne. Dlatego mimo, że jest to przepis oklepany dziele się z wami moją wersją gołąbków z mięsem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejny przepis z serii klasyka kuchni domowej. Z gołąbkami jest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis jest najlepszy. Mnie bardzo ciężko przyszło spisanie go. Dlaczego ? Ano dlatego, że robię to danie "na oko". Kupuję kapustę jaka mi się najbardziej(...)spodoba, do tego mięso w dużym kawałku, ale nigdy nie jest to ta sama waga więc za każdym razem wychodzą nieco inne. Jedno jest tylko tak samo - zawsze robię gołąbków wielki gar, a raczej dwa, i mamy pyszne jedzenie na kilka dni. Pozornie nie do przejedzenia a potem okazuje się, że daliśmy radę :D Jak ktoś chce może sobie
Smaczna PyzaZOBACZ PRZEPIS Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na… ZOBACZ PRZEPIS GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! Tym razem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak
Via Gustoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo pyszna zupa gołąbkowa. Jeżeli lubicie gołąbki, a nie macie zbyt czasu, aby je przygotować to ta zupka będzie Wam bardzo smakować. Zupka sycąca i w niczym nie ustępująca smakowi tradycyjnych gołąbków. Jeżeli zrobicie ją raz, to na pewno zagości już na stałe w Waszym menu. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Olcia gotuje!Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym, ale nie lubicie ich zawijać, to koniecznie wypróbujcie ten dość szybki przepis! Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Zupa gołąbkowa The post Zupa gołąbkowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSzybko można wyczarować taką pyszną zupę z kapusty włoskiej. Przeważnie gotuję ją kilka dni po tym jak robię gołąbki, czemu? Do gołąbków zużywam duże liście wierzchnie a zostaje mi sam środek, pysznych i chrupiących liści, idealnie nadających się na zupę. Próbujecie ze mną? Zupa z kapusty włoskiej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZarówno liście jak i korzenie wykorzystuje się do przygotowania wielu dań. Jedynym z najbardziej znanych dań z botwiny jest zapewne chłodnik , jednak botwinki używa się także do przygotowania risotto, gołąbków oraz sałatek. Sałatka z botwinką to moja dzisiejsza propozycja na danie z botwiną. Do przygotowania tejże sałatki użyłam botwinki z mojego ogródka warzywnego, co dało mi ogromną satysfakcję, gdyż(...)stwierdzicie przeciwnie dodajcie szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu. Sałatkę doprawić można dowolnym rodzajem pesto. Ja użyłam pesto z liści rzodkiewki . Lubisz botwinkę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gołąbki z botwiny . Sałatka The post Sałatka z botwinką appeared first on MeCooks Blog
MeCooksPrzecier pomidorowy jest na mojej obowiązkowej liście corocznych przetworów na zimę. Przyrządzam z niego mnóstwo potraw: zupę pomidorową, pizzę oraz przede wszystkim sosy do spaghetti, gołąbków lub pulpetów. Jeśli go spróbujesz, już nigdy nie zechcesz sklepowego przecieru. Najlepsze pomidory do przecieru to odmiana Lima, ponieważ ma gęsty miąższ i mało soku. Do przygotowania przecieru pomidorowego możemy wykorzystać praktycznie każdy(...)minut lub w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 20 minut. Pasteryzuję przecier z pomidor Gęsty przecier pomidorowy najlepiej nadaje się do spaghetti oraz: pizza pulpety w sosie pomidorowym gołąbki z młodej kapusty Artykuł Przecier pomidorowy na zimę pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujeLubicie gołąbki? Jeśli tak to posmakuje wam również zapiekanka gołąbkowa. Jest z nią trochę mniej pracy bo gołąbków nie trzeba zawijać. nie trzeba również parzyć całej kapusty i zdejmować z niej liści. Pyszna zapiekanka dla całej rodziny. Polecam na obiad
Swojskie jedzonkoPomysł na jednego wielkiego gołąbka, który z pewnością zachwyci całą rodzinę i wyglądem i smakiem. Składniki oraz sposób przygotowania kapusta włoska około 15 liści, które trzeba sparzyć w garnku około 10min podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę można wkroić również ząbek czosnku Farsz: suszone grzyby namoczone i ugotowane. Pokroić drobno (mogą być pieczarki) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)brzegi, na to farsz dobrze ugniatając. Czynność powtórzyć kilka razy na sam wierzch przykryć liśćmi. Piec w piekarniku w 180 stopniach 1 godz. Autor przepisu: Sandra Boczkowska Artykuł Gołąbek w wersji maxi pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywystudzenia w garnku. Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać. Tym farszem zawijać gołąbki ( zrobiłam więcej aby zostało na kotlety ), do farszu co zostanie wsypać tartą bułkę i wymieszać, formować kule, obtaczać w mące pszennej. Na gorący olej rzepakowy kłaść kule(...)lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony. Do farszu do gołąbków daję zawsze więcej ryżu i mniej mięsna, taki bardzo lubimy, i jak farsz zostanie to smażę pyszne kotlety mielone, kotlety smakują na ciepło ale na zimno są lepsze, mają chrupiącą skórkę.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięAlternatywa dla gołąbków, gęsta, sycąca zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczka soli, pieprz ząbek czosnku 1 szklanka wody 1 łyżeczka rozmarynu suszonego oregano 4 suszone pomidory Koncentrat włożyć do garnka, dodać przyprawy, posiekane suszone pomidory. Wymieszać. Zalać nim podgotowane gołąbki. Gotować jeszcze 10 minut. Na koniec posypać natką pietruszki
AZgotuj!Cześć! Taką wersję gołąbków uwielbiam! Bardzo fajnie przyrządza się taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki. Smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Pieprzyć z Fantazjąsama nazwa wskazuje, jest to zupa, która ma dużo wspólnego z polskimi, tradycyjnymi gołąbkami. Możesz ją ugotować w wersji z ryżem lub też bez. - zupa zamiast gołąbków - szyki i pyszny pomysł na obiad - bardzo sycąca, tania i sezonowa zupa
AniaGotuje.plPróbowaliście już gołąbków w tej wersji? Jeśli nie, to bardzo gorąco Was do tego zachęcam :) Artykuł Gołąbki z dynią pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkarównież przygotować młodą kapustę po Waszemu. Na FP podpowiadaliście jak przyrządzacie swoją ulubioną wersję młodej kapusty. Wśród nich znalazła się młoda kapusta z bułką tartą, kotlety z kapusty, gołąbki z młodej kapusty, czy bigos z młodej. Już sobie wyobrażam jak muszą być pyszne. Co przyrządzić z kapusty? Kapusta zasmażana do obiadu Bigos mieszany z młodą kapustą Surówka(...)termicznej i wprost rozpływa się w ustach. Kapusta biała jest używana w naszej kuchni do wielu potraw, ja pamiętam ja od zawsze. Przyrządzana na wiele sposobów, choć najczęściej do gołąbków, bigosu, a także jako świeża surówka do niedzielnego obiadu. Jestem też pokoleniem, które pamięta jak to w beczce kisiło się kapustę. Jak ukisić kapustę? Sprawdź! Kapusta jaką dziś przyrządzimy
MamaOskarkagryczana zawiera 12 g białka w 100 g i jest ono lepiej przyswajalne niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą gryczaną 1) GOŁĄBKI WIGILIJNE 2) PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 3) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 4) ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ
Kuchnia MagdaLenygryczana zawiera 12 g białka w 100 g i jest ono lepiej przyswajalne niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą gryczaną 1) GOŁĄBKI WIGILIJNE 2) PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 3) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 4) ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ
Kuchnia MagdaLenyKapusta po gołąbkach mi została, i w pierogach wylądować miała. Kiedy z cebulką ją podsmażałam, to w głowie plan już inny miałam. Dużą ilość koperku i kminek do niej dodałam, i za przygotowanie ciasta drożdżowego się zabrałam. Fajnie na ciepło do zjadania, do barszczu czerwonego idealne do podania. Porcje są już prawie podzielone(...)mąka do podsypania. Przygotowanie: Farsz: Możemy wykorzystać niewykorzystaną kapustę z przygotowania gołąbków Kapustę kroimy na ćwiartki i sparzamy, drobno szatkujemy, nożem, albo w malakserze. Na dużej patelni roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą). Kapusta powinna wymieszać się z masłem. Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy
Moniki SmakołykiFantastyczna zupa dla smakoszy gołąbków,którzy cierpią na brak czasu:) Szybciej można przygotować, niż tradycyjne gołąbki. Zupa bardzo syta z powodzeniem zastąpi również drugie dania, pycha. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu, bulionu,wody 1 por 3 ziela angielskie
gotuj ze mnąprzygotowania lepiej wybrać paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem(...)ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości 500g mięsa mielonego 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz
Obiad gotowygołąbkową. jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym to ta zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest pyszna, sycąca, gęsta idealnie sprawdza się w chłodne dni. Smak gołąbków został zachowany w zupie a ja nie musiałam spędzać wiele czasu na zawijanie mięsa w kapustę ;) Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 2 łyżki oleju
Zrób to smaczniePomidor to bardzo uniwersalny owoc. Większość Polaków nie wyobraża sobie życia choćby bez pysznej, domowej zupy pomidorowej, nie mówiąc już o gołąbkach! Ja dzisiaj proponuję przepis na domowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów(...)bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można go dodawać także do gołąbków, do klusek, zapiec z nim inne warzywa jak bakłażan, no… do wyboru do koloru. Oczywiście domowy sos pomidorowy jest o wiele smaczniejszy niż wersja z puszki czy koncentratu
A to pestkapieprzem. 6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypieniędzy niż lepienie pierogów lub zawijanie gołąbków. Tym niech zabłysną babcie😋. Ja natomiast zamierzam olśnić wigilijny stół owym chlebkiem pasztetowym. Może się okazać, że pierogi, uszka i gołąbki będą już zbędne. Przekonajcie się! Polecam z głębi serca i z wielką radością dzielę się przepisem. ❤ Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej białej kapusty
Jeść, by żyć w zdrowiuszczypiorek- cebula, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek ,oraz zmielone mięso i ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać dokładnie ,doprawić do smaku. Na każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH około
w mojej kuchnigotowy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pieczarki pokrojone na plastry, całość przesmażamy 5-7 minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Podpieczone mini gołąbki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę. Całość zapiekamy 45 minut w temp
Wanilia i Kardamongołąbki, więc tym bardziej na zupę gołąbkową:). Podsmażyłam więc mięso mielone z kiełbaską i cebulką, dorzuciłam posiekaną kapuchę, bulion i pomidory i wyszła przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj
karmelowyłyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty mleko, gęstą śmietanę(...)grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut kroić zapiekankę lekko przestudzoną - pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!! Lubię Nie lubię
W Mojej Kuchni Lubiędanej potrawy .Wiadome , że do risotto damy inny ,do sushi też , a do gołąbków jeszcze inny ( ja daję zwykły biały ryż,).Z tak ugotowanym ryżem możemy nadziewać GOŁĄBKI, papryki i inne warzywa. 1SZKL.RYŻU DŁUGOZIARNISTEGO 2SZKL.WODY SÓL ODROBINA OLEJU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ RYŻ OPŁUKAĆ ,WSYPAĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ.POSOLIĆ I WLAĆ ODROBINĘ OLEJU.USTAWIĆ NA MAŁYM GAZIE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwszystkich, którzy lubią gołąbki, ale nie lubią tradycyjnego "zawijania" taka zupa będzie świetnym rozwiązaniem. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gołąbków możemy spożytkować do przygotowania takiej pysznej, gęstej i sycącej zupy. Jest niezwykle smaczna. Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była
6niebomamy sezon na młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem. Składniki: kapusta młoda 1 główka mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g ryżu pełnoziarnistego 200 g jajko 2 szt sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona czerwona ostra do smaku Dodatkowo: przecier pomidorowy 200 g bulin drobiowy 1 litr sól(...)mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty.Na to układamy podsmalone gołabki i wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach.Po wyjęciu z pieca gołąbków, wlewamy śmietanę, wystarczy zamieszać i gotowe
Różowa kuchniaUwielbiam gołąbki. Ostatnio miałam na nie taką ochotę(...)stwierdziłam, że dłużej nie będę czekała i je zrobię ;) a że nie bardzo chciało mi się je zawijać zrobiłam je w formie lazanii, zapiekanki, jak kto woli ;) Do gołąbków zrobiłam pyszny sosik z grzybków leśnych i mogłam się rozkoszować wspaniałym obiadkiem :))) Wam też polecam! ;) Danie podałam na talerzu z serii "Jesień" Porcelana Bogucice. Farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego
Smakołyki Asimożecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaku. Poszczególne liście kapusty układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule i układamy na liściach. Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy. Przygotowane gołąbki wkładamy do rondla wyłożonego niepotrzebnymi liśćmi(...)kapusty tak, aby zwinięta cześć była pod spodem. Zalewamy całość wodą z gotowania kapusty dodajemy odrobinę margaryny, przykrywamy warstwą liści i całość dusimy w piekarniku około 2 godz. Część gołąbków można zamrozić, pozostałe smażymy na maśle aż się zrumienią. Wyciągamy na miskę, dolewamy bulionu i dodajemy koncentrat. Zaklepujemy śmietaną i mąką
Gotowanie moimi oczamizepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu. SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki
ClauditteMissCookingMiałam ochotę na gołąbki(...)chciało mi się przygotowywać liści kapusty, jakoś wyjątkowo nie lubię tej czynności. A że sezon na paprykę trwa to trzeba to wykorzystać. Zrobiłam więc farsz jaki zazwyczaj robię do gołąbków, szybciutko wydrążyłam papryki, włożyłam do nich farsz i zapiekłam. Dawno nie było takich papryk więc zniknęły w mgnieniu oka. 6-8 papryk 1 kg łopatki wieprzowej 3 torebki ryżu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZawsze gdy przygotowuję gołąbki zostaje mi środek sparzonej kapusty włoskiej. Zazwyczaj nie wiadomo co z nim zrobić(...)robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna
Rozpustne gotowanietarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie sparzamy kapustę. Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze
Maminek kulinarnykońcu jest młoda kapusta! Warto czekać te parę miesięcy, żeby zrobić gołąbki z młodej kapusty. Smak jest o wiele lepszy niż tych robionych(...)sezonie a i wartości odżywczych w młodej kapuście jest więcej. No i zmniejsza się szansa, że podczas przygotowywania kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym
Milion Smakówwszystko to wiozła autobusem. Ale i tak tyle czasu jeszcze miała żeby zrobić tytułowe śliwki i dwa rodzaje wegetariańskich gołąbków. Nie to żeby tak celowo koniecznie chciała wegetariańskie gołąbki zrobić, tylko po prostu akurat mięsa nie mieliśmy. Więc Madzia poradziła sobie bez mięsa. Ale najpierw czekoladowe kulki ze śliwkami. Były naprawdę obłędne! Przepis Madzia wzięła z jakiegoś
Marder&Marder Manufacturelenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt, że jest równie smaczna jak tradycyjne gołąbki :) W każdym razie zachęcam do jej spróbowania, bo ugotowanie tej zupy to zaledwie pół godziny. Spróbujcie :) Składniki: pół główki kapusty 50dag mięsa mielonego 2 duże cebule
ChilliJemykaszą i przyprawami. Kapustę włoską zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz z grochu, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna Kuchniawcale i w ogóle nie trzeba jej gotować. Pod warunkiem oczywiście, że kilka dni wcześniej robiliśmy gołąbki zwane kapustą faszerowaną . Składniki (na 2-3 osoby): pozostałości z gołąbków - liście kapusty w pomidorach. 1-2 łyżki skwarek z chudego podgardla 3-4 ziemniaki Przygotowanie: Każdy kto już je robił wie, że zawsze zostają liście kapusty
Kuchnia po mojemuJakiś czas temu dostałam pytanie, czy mam przepis na odwrócone gołąbki. Tak się składa, że moja Babcia robi najlepsze. Wzięłam od niej szczegółowe(...)instrukcje, ale wstrzymywałam się z ich wykonaniem. Jak zawsze towarzyszyła mi obawa przed zepsuciem czegoś. No bo co bym później zrobiła z całą główką kapusty? Okazało się, że przygotowanie gołąbków na odwrót jest bardzo łatwe
Pink EnvelopeJakiś czas temu chciałam zrobić gołąbki, ale, gdy mój mąż wrócił z zakupami, stwierdziłam, że z tej kapusty gołąbków to raczej nie będzie. Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty. Składniki: 2 główki kapusty 1/2 kg cienkiej kiełbasy 1/2 kg żeberek 1 mały koncentrat pomidorowy
Bea(u)ty kitchenMięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem
VioletoweKucharzenieSzybkie, proste i smaczne. Dobra alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na gołąbki w kapuście. Odpowiednik gołąbków zawijanych w kapuście choć tak naprawdę chyba w smaku dużo wspólnego nie mają. Są pyszne. Idealne rozwiązanie gdy znudziły nam się klasyczne mielone. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1/4 główki kapusty 200 g bułki tartej 2 jajka
Garnkowe fanaberieprzepis z mojej książki kucharskiej :) teraz gdy zostało mnóstwo jedzenia ze świąt, z tym sosem jem prawie wszystko: gołąbki, pierogi ruskie, pierogi z kapustą... i wszystko to smakuje wspaniale :) Składniki: -40-50 g suszonych grzybów -1 mała cebula -2 łyżki masła -1 łyżeczka mąki -pół kostki bulionowej -100-120 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany -sól, pieprz Wykonanie(...)łączymy z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdy sos się zagotuje, jest już gotowy. Pyszny dodatek do klusek, gołąbków, mięs, itp. :). Smacznego
KasiekGotujemnie kochamy gołąbki....każdy kto choć raz zmierzył się z nimi wie, że są one dość czasochłonne, dlatego czasami trzeba pójść na łatwiznę i zamiast tradycyjnych gołąbków upichcić szybszą ich wersję ... Składniki: 500 gram miesa mielonego u mnie indycze 500 gram Przecieru z pomidorów 1 marchewka 170 gram ryżu (szkl.) przyprawy: czosnek, chili, natka pietruszki, rozmaryn, bazyli(...)każdej strony...Zalewamy przecierem pomidorowym...i dusimy na bardzo małym ogniu przez okolo 30- 40 min. w razie konieczności podlewamy woda gdy część przecieru wyparuje...Po tym czasie wyjmujemy gołąbki...sos doprawiamy do smaku przyprawami... Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol
NaKońcuJęzyka