możecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaku. Poszczególne liście kapusty układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule i układamy na liściach. Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy. Przygotowane gołąbki wkładamy do rondla wyłożonego niepotrzebnymi liśćmi(...)kapusty tak, aby zwinięta cześć była pod spodem. Zalewamy całość wodą z gotowania kapusty dodajemy odrobinę margaryny, przykrywamy warstwą liści i całość dusimy w piekarniku około 2 godz. Część gołąbków można zamrozić, pozostałe smażymy na maśle aż się zrumienią. Wyciągamy na miskę, dolewamy bulionu i dodajemy koncentrat. Zaklepujemy śmietaną i mąką
Gotowanie moimi oczamizepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu. SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki
ClauditteMissCookingMiałam ochotę na gołąbki(...)chciało mi się przygotowywać liści kapusty, jakoś wyjątkowo nie lubię tej czynności. A że sezon na paprykę trwa to trzeba to wykorzystać. Zrobiłam więc farsz jaki zazwyczaj robię do gołąbków, szybciutko wydrążyłam papryki, włożyłam do nich farsz i zapiekłam. Dawno nie było takich papryk więc zniknęły w mgnieniu oka. 6-8 papryk 1 kg łopatki wieprzowej 3 torebki ryżu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZawsze gdy przygotowuję gołąbki zostaje mi środek sparzonej kapusty włoskiej. Zazwyczaj nie wiadomo co z nim zrobić(...)robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna
Rozpustne gotowanietarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie sparzamy kapustę. Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze
Maminek kulinarnykońcu jest młoda kapusta! Warto czekać te parę miesięcy, żeby zrobić gołąbki z młodej kapusty. Smak jest o wiele lepszy niż tych robionych(...)sezonie a i wartości odżywczych w młodej kapuście jest więcej. No i zmniejsza się szansa, że podczas przygotowywania kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym
Milion Smakówwszystko to wiozła autobusem. Ale i tak tyle czasu jeszcze miała żeby zrobić tytułowe śliwki i dwa rodzaje wegetariańskich gołąbków. Nie to żeby tak celowo koniecznie chciała wegetariańskie gołąbki zrobić, tylko po prostu akurat mięsa nie mieliśmy. Więc Madzia poradziła sobie bez mięsa. Ale najpierw czekoladowe kulki ze śliwkami. Były naprawdę obłędne! Przepis Madzia wzięła z jakiegoś
Marder&Marder Manufacturelenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt, że jest równie smaczna jak tradycyjne gołąbki :) W każdym razie zachęcam do jej spróbowania, bo ugotowanie tej zupy to zaledwie pół godziny. Spróbujcie :) Składniki: pół główki kapusty 50dag mięsa mielonego 2 duże cebule
ChilliJemykaszą i przyprawami. Kapustę włoską zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz z grochu, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna Kuchniawcale i w ogóle nie trzeba jej gotować. Pod warunkiem oczywiście, że kilka dni wcześniej robiliśmy gołąbki zwane kapustą faszerowaną . Składniki (na 2-3 osoby): pozostałości z gołąbków - liście kapusty w pomidorach. 1-2 łyżki skwarek z chudego podgardla 3-4 ziemniaki Przygotowanie: Każdy kto już je robił wie, że zawsze zostają liście kapusty
Kuchnia po mojemuJakiś czas temu dostałam pytanie, czy mam przepis na odwrócone gołąbki. Tak się składa, że moja Babcia robi najlepsze. Wzięłam od niej szczegółowe(...)instrukcje, ale wstrzymywałam się z ich wykonaniem. Jak zawsze towarzyszyła mi obawa przed zepsuciem czegoś. No bo co bym później zrobiła z całą główką kapusty? Okazało się, że przygotowanie gołąbków na odwrót jest bardzo łatwe
Pink EnvelopeJakiś czas temu chciałam zrobić gołąbki, ale, gdy mój mąż wrócił z zakupami, stwierdziłam, że z tej kapusty gołąbków to raczej nie będzie. Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty. Składniki: 2 główki kapusty 1/2 kg cienkiej kiełbasy 1/2 kg żeberek 1 mały koncentrat pomidorowy
Bea(u)ty kitchen