gołąbki - 2668 przepisów (strona:84/178)

Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym 129

pieprzem. 6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
CHLEBEK PASZTETOWY (WEGAŃSKI, ŚWIĄTECZNY) 161

pieniędzy niż lepienie pierogów lub zawijanie gołąbków. Tym niech zabłysną babcie😋. Ja natomiast zamierzam olśnić wigilijny stół owym chlebkiem pasztetowym. Może się okazać,  że pierogi, uszka i gołąbki będą już zbędne. Przekonajcie się!  Polecam z głębi serca i z wielką radością dzielę się przepisem. ❤ Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej białej kapusty

Jeść, by żyć w zdrowiu
Golabki i gesty sos warzywny 160

szczypiorek- cebula, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek ,oraz zmielone mięso i ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać dokładnie ,doprawić do smaku. Na każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH  około

w mojej kuchni
Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem 410

gotowy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka  cebulę oraz pieczarki pokrojone na plastry, całość przesmażamy 5-7 minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Podpieczone mini gołąbki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę.  Całość zapiekamy 45 minut w temp

Wanilia i Kardamon
Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup 326

gołąbki, więc tym bardziej na zupę gołąbkową:). Podsmażyłam więc mięso mielone z kiełbaską i cebulką, dorzuciłam posiekaną kapuchę, bulion i pomidory i wyszła przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj

karmelowy
gołąbkowa zapiekanka... 228

łyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty mleko, gęstą śmietanę(...)grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut kroić zapiekankę lekko przestudzoną - pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!! Lubię Nie lubię

W Mojej Kuchni Lubię
Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym 221

Uwielbiam gołąbki. Ostatnio miałam na nie taką ochotę(...)stwierdziłam, że dłużej nie będę czekała i je zrobię ;) a że nie bardzo chciało mi się je zawijać zrobiłam je w formie lazanii, zapiekanki, jak kto woli ;) Do gołąbków zrobiłam pyszny sosik z grzybków leśnych i mogłam się rozkoszować wspaniałym obiadkiem :))) Wam też polecam! ;) Danie podałam na talerzu z serii "Jesień" Porcelana Bogucice. Farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego

Smakołyki Asi
Domowe gołąbki 163

smaku. Poszczególne liście kapusty układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule i układamy na liściach. Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy. Przygotowane gołąbki wkładamy do rondla wyłożonego niepotrzebnymi liśćmi(...)kapusty tak, aby zwinięta cześć była pod spodem. Zalewamy całość wodą z gotowania kapusty dodajemy odrobinę margaryny, przykrywamy warstwą liści i całość dusimy w piekarniku około 2 godz. Część gołąbków można zamrozić, pozostałe smażymy na maśle aż się zrumienią. Wyciągamy na miskę, dolewamy bulionu i dodajemy koncentrat. Zaklepujemy śmietaną i mąką

Gotowanie moimi oczami
Gołąbki z farszem z kaszy jaglanej i mięsa wieprzowego 180

zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu.  SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki

ClauditteMissCooking
Papryka faszerowana 155

Miałam ochotę na gołąbki(...)chciało mi się przygotowywać liści kapusty, jakoś wyjątkowo nie lubię tej czynności. A że sezon na paprykę trwa to trzeba to wykorzystać. Zrobiłam więc farsz jaki zazwyczaj robię do gołąbków, szybciutko wydrążyłam papryki, włożyłam do nich farsz i zapiekłam. Dawno nie było takich papryk więc zniknęły w mgnieniu oka. 6-8 papryk 1 kg łopatki wieprzowej 3 torebki ryżu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kapuśniak z włoskiej kapusty. 194

Zawsze gdy przygotowuję gołąbki zostaje mi środek sparzonej kapusty włoskiej. Zazwyczaj nie wiadomo co z nim zrobić(...)robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczane gołąbki 201

tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie sparzamy kapustę. Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze

Maminek kulinarny
Klasyczne gołąbki z młodej kapusty 128

końcu jest młoda kapusta! Warto czekać te parę miesięcy, żeby zrobić gołąbki z młodej kapusty. Smak jest o wiele lepszy niż tych robionych(...)sezonie a i wartości odżywczych w młodej kapuście jest więcej. No i zmniejsza się szansa, że podczas przygotowywania kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym

Milion Smaków