przygotowaniu dania, jednocześnie muszą one być oczywiście smaczne. Mój wybór padł na banalną, ale niezwykle apetyczną sałatkę ziemniaczaną z dresingiem musztardowym i dodatkiem koperku. Danie to może stanowić dodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli indywidualnego posiłku do spakowania jako lunch do pracy. Polecam! Składniki : 500g ziemniaków 1-1,5 łyżeczki musztardy francuskiej(...)musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polać ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i delikatnie wymieszać. Odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. jako sałatka na lunch do pracy. Smacznego
Codzienne Gotowanieopisanego "kryzysu". Ma mocno czosnkowy, bardzo wyrazisty smak, który został wzbogacony włoskimi ziołami. Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/70-sos-czosnkowy-z-ziolami-wloskimi-950g.html Sos bazyliowy Smakuje pysznie zwłaszcza z frytkami. Pasuje również jako dodatek do mięs. Bazylia jest wyczuwalna, ale nie nachalnie. Zasmakował nam, na grillu dla niektórych grał nawet pierwsze skrzypce. :-) Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/69-sos-bazyliowy-950-g.html Salsa ogórkowa Nigdy wcześniej się z nią(...)dań z grilla. Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/18-sos-barbecue-1000g.html Podsumowując: keczup kocham i choć nie jestem zwolenniczką smakoszką sosów na co dzień, w sezonie grillowo-ogniskowym są wręcz obowiązkowym dodatkiem. :-) Można kupić je w przystępnej cenie, opakowania są duże, wygodne i poręczne. Produkty Fanex można kupić tutaj: http://fanex.pl/pl/ Ja zaopatruję się w sklepie Selgros
Szefowa kuchniogłoszonej na portalu Durszlak.pl. Cukinie z nadzieniem z ricotty połączonej z kozim serem z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii lub tymianku mogą stanowić przystawkę, samodzielne jarskie danie, lub dodatek do mięs. Serdecznie zapraszam do ich skosztowania! Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min . Dla 4 osób: 3 średnie cukinie 100 g ricotty 250 g świeżego koziego sera 2 pomidory(...)zapiekania, posyp startym parmezanem, skrop oliwą i zapiekaj przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukinię resztą posiekanej bazylii i podawaj samą, z zieloną sałatą lub jako dodatek do mięsa. *Jeśli wolisz, możesz zastąpić bazylię świeżym (lub suszonym) tymiankiem lub rozmarynem. Ja dodałam do farszu odrobinę tymianku i bazylię, uważam, że dobrze się razem komponują
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawiele. Pudding okazał się wspaniały - w smaku przypomina omlet lub naleśniki, z tą różnicą, że jest baaardzo puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Brytyjczycy podają go jako dodatek do mięs lub pieczeni w sosie, ale rewelacyjnie smakuje też na słodko. Można go jeść zarówno na ciepło (i tę wersję polecam) jak i na zimno. Podobno najlepiej smakuje odgrzewany(...)ciastem do 3/4 wysokości (ciasto zacznie skwierczeć) i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, aż puddingi będą mocno wyrośnięte i złoto-brązowe. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno, np. ze śmietaną i owocami. Smacznego
My Culinary ArtMieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte . Podstawą oryginalnego przepisu są świeże(...)można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej na godzinę (a najlepiej na całą noc) aż zioła wydobędą smak. Gotowy sos podawać z czym dusza zapragnie :). * Przepis zaczerpnięty z bezpłatnego dodatku do Gazety Wyborczej Wielkanoc w Polsce i na świecie pod red. A. Wrońskiej
Food Squarepyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak mówi się na nie w poznańskiej gwarze, świetnie pasują do pieczonych, tłustych mięs, zawiesistych sosów i modrej kapusty. To zazwyczaj standardowy repertuar niedzielnych spotkań na łonie rodziny. Pamiętam gdy byłam dzieckiem jeździliśmy do Babci i Dziadzi, zazwyczaj w niedzielę, na obiad. Były zrazy(...)umieszczamy sitko wyłożone ściereczką, na którym umieszczamy uformowane pyzy (trzeba pamiętać, że ciasto rośnie) i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok 5-7 minut. Podajemy gorące jako dodatek do mięs, sosów. Na ciepło w wersji słodkiej z sosem waniliowym lub na zimno posmarowane masłem. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smaczniesmaczne sosy. Będę pokazywać Wam sosy na bazie różnych składników, które będą mu nadawać odmienne smaki (ostre, łagodne, kwaśne czy też słodkie, Będzie można stosować je jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin. Sosy możemy podzielić na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną(...)chwile dusimy ąz szpinak ze śmietaną się połączą. Całość doprawiamy solą, ziołami prowansalskim i pieprzem, najlepiej białym. Do sosu przekładamy ugotowany zielony makaron tagliatelle (zielony gdyą jest z dodatkiem szpinaku) mieszamy, aż sos przyklei sie do makaronu. Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem z makaronem był bardzo smaczny. Smacznego The post Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka(...)małym ogniu około 5 minut (jeśli kluski są większe to chwilę dłużej). Odcedzić ale dobrze zostawić trochę tej wody od gotowania klusek. Odrobina tej wody- w połączeniu z pozostałymi dodatkami- sprawi, że kluski nie będą takie suche. Smacznego Post Kluski ziemniaczane (kluski szare) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmenu z potraw znajduje się tylko kilka typowych dla okolicy potraw: Brägele, Leberle (kawałeczki wątróbki w sosie), Flammkuchen (płaski placek z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą), Schlachtplatte (płyta zimnych mięs ze świeżo zabitej świni - m.in. świeża kaszanka, wędzony boczek i salceson), Bratwurst (kiełbasa na gorąco), za to spory wybór rewelacyjnych, wytwarzanych przez właściciela win. Owe wina zmieniły mój ogólny, nieprzychylny(...)podpieczone i bardzo miękkie. Podawać gorące, posypane natką pietruszki. Oryginalnie podawane są same lub jako dodatek do mięs, ja zrobiłam je na obiad i podałam do nich schłodzoną maślankę. Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia Prezydentowejjedne z naszych ulubionych grzybów. Sezon na nie już się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest(...)koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczki wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa
W kuchni Katieziemia rodzi prawdziwe smakowitości, które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina(...)jest mały, ma genialny smak, jest słodki w smaku , można go główkami jeść bez obaw o wzdęcia...i działa cuda ! -oliwa z oliwek, troszkę octu winnego, troszkę oliwy z dodatkiem peperoncino i czosnku -trochę wody Do dzieła! Zdjęcia będą jakości jakiej są, gdyż są wykonane aparatem „kieszonkowym”, w oczekiwaniu, kiedy obiektyw wróci z naprawy. A wykonanie zdjęć aparatem typu poniżej
Z Kuchni Do Kuchnibędą lekko złote Po upieczeniu bajgle studzimy na kratce. W czasie, gdy bajgle wyrastają można zająć się przygotowywaniem konfitury oraz kurczaka. Konfitura z czerwonej cebuli to fantastyczny dodatek do mięs, pasztetów i wędlin. Jest pyszna i rozpływa się w ustach - polecam! Konfitura z czerwonej cebuli: 800 g czerwonej cebuli 3-4 łyżki miodu 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku(...)fantastycznie! Wypróbujcie ich także np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem, mixem sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma innymi niezwykłymi dodatkami! Ogranicza Was tylko wyobraźnia, no i może domowy budżet. :D Kurczak w sezamowej panierce świetnie będzie smakował z ziemniakami czy batatami, a konfiturę z czerwonej cebuli możecie dodawać dosłownie
Cooking MonsterBuraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym. Znakomity dodatek do mięs. Przepis inspirowany książką "Kuchnia Polska" z Lidla Karola Okrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle dodaje coś od siebie albo zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki. 4 ugotowane lub upieczone buraki opakowanie mrożonych wiśni sól i pieprz do smaku
AZgotuj!czosnek. Dolewamy sok z cytryny i olej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tuż przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Buraki podajemy na ciepło jako dodatek do mięs. Uwaga: Buraki zamiast gotować w mundurkach można upiec w piekarniku. Są smaczniejsze, ale trwa to dość długo. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryDziś zastępujemy tradycyjne frytki burakami. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs, albo jako i sama przekąska np. na kolację. Nie każdy lubi smak buraków, pamiętajmy że są też zwolennicy. Świetnym przykładem jest moja siostra, która uwielbia buraki od dziecka i wcina je na surowo jak jabłko. Ja odważyć się nie mogę, jednak uwielbiam ich smak. Spróbuj koniecznie
Niezły Młynek