dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:13/84)

oliwa czosnkowa 127

byś z pierwszego tłoczenia) i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił.  Studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika i używamy jako dodatku do mięs, warzyw, czy pieczywa. Warto zachować czosnek pozostały po smażeniu, i użyć go do zrobienia na przykład pasty

Miód i pieprz
Bakłażan z papryczkami chili w oliwie 153

lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry bakłażana zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów

Apetyczna babeczka
Sos z pieczoną papryką 299

przygotowany jako zapas na zimę. Jest świetnym dodatkiem do mięs i wszelakich wypieków na słono. Bardzo aromatyczny, z charakterystycznym smakiem pieczonej papryki. W smaku przypomina sos ajwar. SKŁADNIKI: 2 kg papryki czerwonej 2 kg pomidorów 3 cebule 4-5 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 2 małe papryczki chilli 1 łyżeczka oregano 1/4 szklanki octu winnego 1 łyżka papryki słodkiej sól

https:KKuchniaMniam
Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków 196

Bardzo lekka sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków koktajlowych, z jajkiem, na miksie zielonych sałatach. Bardzo lekka, pachnąca, z miodowym winegretem. Świetna jako dodatek do mięs (zwłaszcza grillowanych), ale też idealna jako samodzielna lekka przekąska sezonowa latem na upalne dni. Dzięki bobowi i jajku jest sycąca, ale bardzo delikatna. Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków koktajlowych dodatkowo oszałamia kolorami

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami 337

sałatka to pyszne połączenie bardzo różnych smaków. Kwaśnego dresingu, słonego sera, orzeszków i świeżego ogórka. Wszystko to idealnie się komponuje w danie, które za równo sprawdzi się jako dodatek do mięs, oraz jako samodzielna potrawa. Przepis Składniki: 400 g makaronu (dużego idealnie pasują kokardki, albo rurki 100 g suszonych pomidorów 50 g orzeszków pinii (można zastąpić innymi niewielkimi orzeszkami, ewentualnie

KasiaiKrzysiu.pl
Kalarepa duszona na ciepło do obiadu 150

smaku i dusić do miękkości . Pod koniec duszenia zagęścić zasmażką z 1 łyżki tłuszczu i mąki, doprawić kwaskiem cytrynowym, przyprawą do smaku i zagotować. Podawać na ciepło jako dodatek do mięs

Tradycyjna Kuchnia
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików 159

lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów

Apetyczna babeczka
Sałatka szpinakowa z tortellini 239

soli i pieprzu, a także resztkę zielonego pesto i jogurtu. Na koniec posypałam prażonymi nasionami słonecznika.   Myślę, że taka sałatka sprawdzi się idealnie nie tylko jako dodatek do mięs czy przystawka, ale również jako samodzielne danie.  Składniki (na dużą miskę) : 1 opakowanie tortellini z nadzieniem szpinakowo-serowym 1 opakowanie świeżego szpinaku baby 1 opakownie pomidorków koktajlowych Tortellini

Kuchnia Ellie
Kasza owsiana z malinami, borówkami, jogurtem i granolą 167

Kasza  owsiana to moje nowe odkrycie :) Jak się okazuje nie tylko śniadaniowe, ponieważ kasza może służyć jako dodatek do mięs czy warzyw. Pierwszy raz zdecydowałam podać ją w towarzystwie owoców i kremowego jogurtu. Smakuje troszkę jak kasza jaglana, ale ma nieco inną, chrupiącą strukturę, Bardzo polecam wszystkim tym, którzy lubią nowości w kuchni :) Składniki : 4 łyżki kaszy owsianej

Chocolate Muffin Blog
Surówka z rzodkiewek 154

Surówka z rzodkiewek, żółtej papryki i marchewki. Doprawiona koperkiem i sosem winegret. Świetna jako dodatek do mięs lub samodzielna przekąska. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 żółta papryka 3 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru brązowego pieprz, sól do smaku 1. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce

Moja Galeria Smaku
Ogórki smażone - talarki ogórkowe 254

smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ogórek obrać, pokroić w grube plastry, obtaczać w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie posypać solą i pieprzem i podawać jajko dodatek do mięs

Tradycyjna Kuchnia
Sos tzatziki 141

sitku. Solimy, zostawiamy na 5 min i ponownie odciskamy. Do jogurtu dodajemy ogórek, koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs i warzyw grillowanych, placków ziemniaczanych oraz kebabików na patyku , pieczonymi młodymi ziemniakami

Atlas Smaków
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 229

Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy.  Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ...  A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki

Atlas Smaków
RATATOUILLE Z GRILLA 197

albo wyłożyć na specjalną patelnię grillową do warzyw i umieścić na grillu. Smażymy mieszając co jakiś czas przez kilka minut (u mnie ok.15) do miękkości warzyw. Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 210

ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja.  Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się    fantastycznie, jak zawsze, każde

Moniki Smakołyki