Potrawa dla wielbicieli ziemniaków pod każdą postacią. Możemy serwować je jako samodzielne danie a także dodatek do mięs czy sosów. Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyŻurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy na 15 minut a następnie podgrzewamy na małym ogniu aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Kapustę z żurawiną podajemy jako dodatek do mięs albo sama sobie
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki miodu, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki octu jałowcowego, 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz świeżo mielony, 4 figi Wspaniały dodatek do mięs, drobiu, do sałatek... Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na ćwiartki. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, co jakiś
królestwo garówChutney to świetny dodatek do mięs, kanapek czy serów. Przypomina dżem i w pierwszej chwili po spróbowaniu można mięć takie wrażenie. Jednakże oprócz słodyczy przebija dość wyraźny ostry smak. Do wyjadania prosto ze słoika się nie nadaje, ale z wędliną smakuje super :) SKŁADNIKI: 1 kg brzoskwiń 1/2 kg gruszek 2 cebule 1 1/2 szklanki brązowego cukru 2 ząbki czosnku
https:KKuchniaMniamwydrążonych ogórków włożyć pokrojone warzywa . 4 . Oliwę ,cukier,sok z cytryny,sól,pieprz wymieszać .Polać ogórki . Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie
Eli Gotowaniewspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do mięs . Do tego trochę jakiegoś ostrego sosiku i obiad doskonały wychodzi . Składniki ( na 4 osoby) 7 dużych ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko 5 g drożdży (lub jedno instant
Eli Gotowanietaka kasza a'la risotto nie będzie w żadnym wypadku grzechem. "Roślinożercy" mogą pozbyć się tej wieprzowej nuty i też będą zadowoleni. Spróbujcie jako danie główne lub dodatek do mięs czy ryb. Składniki : 1 woreczek ( 100g ) kaszy gryczanej 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku
zobacz ich smakdodatek, jako zagęszczacz sprawdza się idealnie. Sos jest naturalnie gęsty, jest lekko pikantny ale też lekko słodki. Bardziej coś w stylu sosu cygańskiego z dodatkami. Sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz makaronów. Proporcja jest taka, by przygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji do obiadu, spróbować jak smakuje, dopiero wtedy zrobić większą
Poezja Smaków - blog kulinarnysłoików po ponownym zagotowaniu i pogotowaniu ok. kwadransa. Słoiki szczelnie zamykać i odstawiać do ostygnięcia. Konfitury można używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodziegdzie ziemniaki, albo raczej kartofle są dobrem narodowym. Tutaj można nawet kupić obrane ziemniaki w słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto spróbować i być może zaskoczyć rodzinę innym sposobem podania ziemniaków. Przepis Składniki: Ziemniaki
KasiaiKrzysiu.plpolecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad jest „meter kociewski” zestaw mięs i dodatków serwowany przez kucharza w drewnianym „korycie” i ciekawie celebrowany przy podaniu. To danie jednak otrzymacie jednak jedynie po wcześniejszym zamówieniu – odsyłam Was więc na stronę internetową zajazdu. W weekendy natraficie
Smaki EwyUwielbiamy suszone pomidory. Jako dodatek do mięs, sałatek, różnych kasz czy po prostu położone na kanapce. Nadają fajnego aromatu i smaczku każdej potrawie. Dziś padło na pierś z kurczaka. Polecamy! 1 podwójna pierś z kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka plasterków żółtego sera sól pieprz jajko i mąka do panierki Pierś z kurczaka pokroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba popijać wodą każdy kęs z jej dodatkiem Salsa ma aksamitną konsystencję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasem się zdarza przy smażeniu tradycyjnym. To klasyczny przepis na bakłażany z północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z tej strony Składniki 500 g - 2 bakłażany oliwa z oliwek 1 cebula, obrana i drobno
Stare GaryKukurydza z grilla to wspaniała przystawka na lato dla miłośników kukurydzy a także świetny dodatek do mięs. Łatwa i szybka w przygotowaniu, smakuje pysznie. składniki na 4 porcje 4 kolby kukurydzy 100 g masła szczypta soli szczypta czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich przepis Miękkie masło przekładamy do małej miski , dodajemy sól, czosnek granulowany oraz zioła prowansalskie i wszystko dokładnie
Smakowite Dania