 Placki z pasternaku 228
Placki z pasternaku 228tarce o małych otworach. Dodać do niego jajka, mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Formować placuszki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Podawać same lub jako dodatek do mięs..... zastawa
królestwo garów Puree z skorzonery / wężymorda 188
Puree z skorzonery / wężymorda 188zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje. Przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać a następnie dodać zimne masło. Wymieszać. Podawać jako dodatek do mięs. *śmietanę można pominąć zastawa
królestwo garów Knedle ziemniaczane - knaidlach 196
Knedle ziemniaczane - knaidlach 196tarce. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól. Dokładnie wyrobić. Uformować około 20 kulek -knedli. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut. Podawać jako dodatek do mięs i zup. Ja podałam z gulaszem z gęsich żołądków – z gęsim pipkiem . zastawa
królestwo garów Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 239
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 239wprowadzić ją do jadłospisu. Tym bardziej, że jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Kasza jaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda
mojewypiekiinietylko Kluski śląskie 242
Kluski śląskie 242Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków
Mama Gotuje Ratatouille 184
Ratatouille 184razem cząsteczka Francji, Może służyć jako dodatek do mięs Ja jem jako samodzielny posiłek. Czytaj więcej
Pasja tworzenia Domowe leczo z parówkami 193
Domowe leczo z parówkami 193niemieckiej). Przepisów na leczo jest tyle, ile jego wielbicieli. Tutaj prezentuję prosty przepis na szybkie leczo z parówkami, choć oryginalne leczo jest warzywnym ragout, które podawane jest jako dodatek do mięs. 500 g cienkich parówek (najlepiej wiedeńskich) 500 g pieczarek 3 papryki (czerwone lub czerwone i żółte) 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 kostka rosołowa
Trzeci talerz Kluseczki z batatów z palonym masłem 229
Kluseczki z batatów z palonym masłem 229Dziś przedstawiam Wam przepis na kluseczki z batatów z dodatkiem serka mascarpone, podsmażane na palonym maśle z bazylią. Ciekawa propozycja jako dodatek do mięs lub jako osobne danie. Przepis znalazłam na ciekawej stronie o równie ciekawej nazwie ' Pitu pitu slow food' :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 1 batat o wadze 500 g 2 łyżki serka mascarpone
My Culinary Art Soczewica na oliwie 214
Soczewica na oliwie 214Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas. Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko. 400 g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 4 łyżki oliwy
Trzeci talerz Kremowy sos chrzanowy 469
Kremowy sos chrzanowy 469Rewelacyjny kremowy sos chrzanowy na ciepło, sprawdza się jako dodatek do mięs i jajek. Prosty w wykonaniu , o wyrazistym chrzanowym smaku. Polecam . Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywny 300 ml śmietany 4-5 łyżeczek gotowego chrzanu Wykonanie: Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę, mieszamy szybko by uniknąć grudek. Dodajemy bulion kurczakow, mieszamy
Smaki Edyty młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 212
młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 212pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek do mięs lub sama z ziemniakami lub pieczywem...........SMACZNEGO!!! przyprawa Harrissa jest pikantna i delikatnie aromatyczna, również w kapuście smakuje wyśmienicie
W Mojej Kuchni Lubię Marchew z groszkiem i miętą do obiadu 168
Marchew z groszkiem i miętą do obiadu 168całość mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, cukier, szczyptę ziół prowansalskich i łyżeczkę mięty. Mieszamy i gotujemy przez parę minut. Tak przygotowane warzywa sprawdzą się idealnie jako ciepły dodatek do mięs
W poszukiwaniu inspiracji Pasta do kanapek z zielonego groszku 201
Pasta do kanapek z zielonego groszku 201czosnku odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: Wszystkie składniki zmieszać razem i zmiksować przy użyciu blendera. Pasta jest gotowa w zaledwie kilka minut. Jest idealna do kanapek i jako dodatek do mięs i przystawek. Wyśmienicie smakuje do ciemnego pieczywa. Można ją przechowywać w lodówce w opakowaniu termicznym bądź w kubeczku/ miseczce pod przykryciem folii spożywczej Smacznego
KreatywnePiny Pianka z buraczków 212
Pianka z buraczków 212Pianka jest mięciutka, delikatna i jest idealnym daniem samym w sobie, przystawką, bądź dodatkiem do mięs, szczególnie kaczek :) Polecam. Składniki: ( na 3-4 porcje) 0,5 kg buraków 100 ml śmietany kremówki 5 jajek sok z połowy cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypta cukru Do dekoracji: cytryna świeży rozmaryn Przygotowanie: Buraki ugotuj na miękko, następnie po ostudzeniu
KreatywnePiny