dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:21/84)

Pieczone bataty 144

używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla.   Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie Przygotowanie: Bataty obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka ziemniaczana 372

Banalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla.  Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem 50 ml octu 50 ml oliwy łyżka cukru łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 205

było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuskus z warzywami i mozzarellą 180

Kaszka kuskus z warzywami i mozzarellą... Prosta i szybka do przygotowania. Idealna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Pyszna, delikatna i zdrowa. Każdy kto jej spróbuje, pokocha ją od razu! Składniki: Opakowanie kaszki kuskus (około 300g); 1 średnia, biała cebula; 1 średnia, czerwona cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 kulka mozzarelli o wadze

Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 198

tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z kaszą gryczaną 458

widzicie moją kuchnię ostatnio opanowały kasze :) Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z kaszą gryczaną. Zawsze jadłam kaszę gryczaną, w sypkiej postaci, jako dodatek do mięs i sosów. Tutaj w troszkę innej odsłonie, ale według mnie równie pysznej. Zapiekanki to dla mnie świetny obiad- szczególnie jak trzeba coś zrobić na szybko. Polecam!:) Składniki: 100g kaszy gryczanej w torebkach

Czerwona Porzeczka
Ćwikła 195

Domowe buraczki z chrzanem. Super dodatek do mięs, serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta.     Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych mały korzeń chrzanu cytryna przyprawy: sól, pieprz, cukier ocet (najlepiej jabłkowy)     Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem

prawdziwe jedzenie
POMIDOROWA SALSA 129

Idealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna.. Składniki: 2 papryczki chili 2 duże pomidory 1 zielona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis 1/4 łyzeczki pieprzu mielonego Kamis 1/4 łyżeczki cukru pudru 1 łyzka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kolendry suszonej,mielonej Kamis sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pomidora kroimy

Z Majeczką w kuchni
PePeronata 118

Jeżeli lubisz paprykę, to ta właśnie uduszona na patelni z cebulą jest właśnie dla Ciebie. Na gorąco i na zimno. Jako dodatek do mięs i nabiału, albo po prostu do pieczywa. Cebulka dodatkowo podkreśla smak papryki i daje słodki akcent. - trzy papryki - 2 średnie czerwone cebulę - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól - olej do smażenia Paprykę kroimy na pół

Pasje Jolki
Pachnące,zapomniane pigwy 174

wszyscy przepadają za jej  dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć je na parapecie czy w garderobie. Pigwa na turecką modłę to wspaniały deser ,ale i dodatek do mięs.   Składniki. 1 pigwa 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie. Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie

Kulinarny karnet Christophera
Kremowy makaron. Makaron w kremowym sosie. 243

Makaron w kremowym sosie – szybki i prosty, idealnie nadający się jako baza do dań lub jako dodatek do mięs. Składniki Makaron użyłam makaronu penne, ok 250-300g Mascarpone 250g Bulion mięsny przecedzony, ok. 300-400ml Sól do smaku Pieprz do smaku Serki topione 2 sztuki (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Bulion

Kulinarne Przeboje
papryczka ostra Iranian Cherry w miodowej marynacie... 185

zakrętkach po pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka i zostawić je do wystudzenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu - do jedzenia będą dobre po miesiącu papryczki są smacznym, ostrym dodatkiem do mięs na zimno, wędlin, jajek, twarogu, sałatek, surówek, sosu, zupy..........SMACZNEGO!!! papryczka jagodowa odmiana Iranian Cherry to roślina obficie owocująca, daje owoce o przekroju 2-2,5 cm i bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
T... Tabbouleh 247

Tabbouleh ( tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur , zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze.  Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany

Kitchens Alphabet
Ziołowo-czosnkowe pieczone ziemniaki 260

mieszamy łyżką, tak by ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.   Świetny dodatek do mięs - smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kaczka z persymoną, 127

może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ? Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i słodyczy. Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs. Dzisiaj proponuję udka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem. 1  persymona   2  udka kaczki   1  łyżka oliwy 1  łyżka miodu   1  łyżka

Kulinarny karnet Christophera