dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:19/84)

Szpinak sezamowy 185

Wiele osób nie przepada za szpinakiem. Jako dziecko, wręcz go nie cierpiałam. Cóż, z biegiem czasu zmienił mi się gust smakowy, a szpinak często u mnie gości, jako dodatek do mięs… i nie tylko. Proponując szpinak sezamowy, mam nadzieję, że w takim wydaniu przypadnie Wam do gustu.Składniki:           - świeże liście szpinaku  - czosnek- sok wyciśnięty z cytryny- sól morska- olej

mojewypiekiinietylko
Brokuły pieczone z migdałami 382

wszystkie różyczki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy ok. 30 minut. W połowie pieczenia brokuły mieszamy.Brokuły pieczone z migdałami możemy podać jako dodatek do mięs, ryb i nie tylko. Na pewno wzbogacą każde, nawet najprostsze i najskromniejsze danie obiadowe. Nie każdemu odpowiada smak gotowanych brokułów, ale smak pieczonych z migdałami zaskakuje bardzo pozytywnie. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Kalarepki nadziewane marchewką 182

Fantastyczny dodatek do mięs lub samodzielne danie jarskie  w okresie nowalijkowym .Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalarepki nadziewane marchewką 182

Fantastyczny dodatek do mięs lub samodzielne danie jarskie  w okresie nowalijkowym .Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zielony groszek z masłem 237

Prosty przepis na groszek, znaleziony tutaj. Robi się błyskawicznie, dobry dodatek do mięs.składniki2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 łyżka masła1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki wody1/4 łyżeczki cukruwersja z miętą 1/4 szklanki listków świeżej miętyprzygotowanieNa patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i 1/4 łyżeczkę soli. Dusić na małym ogniu do czasu aż cebula

Stare Gary
Kwaśne kartofle 261

mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być bardzo gładkie) dodać do garnka masło, ogórki, cebulę , sporo pieprzu, dobrze wymieszać. Świetny dodatek do mięs

Stare Gary
Cykoria duszona w piekarniku 181

Cykoria duszona w piekarniku, z dobrym maślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła

Stare Gary
Jogurt z ogórkami i ziołami czyli tzatziki 188

Bardzo lubiany przeze mnie dodatek do mięs i dań, szczególnie greckich. Łatwy w przygotowaniu - podstawą jest dobry gęsty jogurt i dobrze odciśnięte z soku ogórki. składniki400 ml  gęstego  jogurtu typu greckiegook 300 g  zielonych ogórków, może być 1 wężowy 4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu2 - 3  łyżki oliwy z oliwek2

Stare Gary
Jarmuż smażony z czosnkiem 210

mój smak. Już wiem ,że to była pomyłka! Nie dosyć, że smaczny, to jeszcze ta zieleń!!! Jarmuż wrócił do łask :)  Tak zrobiony to świetny dodatek do mięs. Przepis ze strony Food networkskładniki1/2 kg jarmużu,  liście grubo posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

Stare Gary
Kasza bulgur z curry 140

Bardzo dobry dodatek do mięs. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni składnikiszklanka grubej kaszy bulgurłyżka oliwy z oliwekłyżeczka masłaśrednej wielkości cebulałyżeczka mięty suszonejłyżeczka currypół łyżeczki pul biber (papryka turecka )czarny pieprzsól1,5 szklanki wrzątkuprzygotowanieDo garnka wkładamy masło i oliwę, na roztopiony tłuszcz wkładamy drobno pokrojona cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy minutę

Stare Gary
Sałatka z czerwonej cykorii 152

Smaczne i proste. Taką sałatkę możemy przygotować w przysłowiowe 5 minut. Jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład z grilla. Polecam. składniki4 czerwone cykorie1/2 pęczka szczypiorkugarść kolendry1 cebulasos6 łyżek oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznego1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzuprzygotowanieCykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć

Stare Gary
sałatka z fasolki w azjatyckim stylu 293

sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki czosnku, starte1 łyżka tartego

Stare Gary
Dżem aroniowo - jabłkowy 168

naprawdę warto! Robiłam je po raz pierwszy,lecz w przyszłym roku na pewno będę polować na aronię i przygotuję z niej przetwory.Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs,podobnie jak żurawina. Składniki na 4 słoiczki: 1 kg aronii 400-500 g jabłek 0,5 kg cukru trzcinowego sok y 1 cytryny Przygotowanie: aronię  przebrać,oplukać i wsypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos Beszamelowy (Beszamel) 237

francuskiej,  popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło. Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp. Sos Beszamelowy (Beszamel) - Składniki: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa

Słodka Strona
Sos Pieczarkowy 162

Przepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce. Sos pieczarkowy to idealny dodatek do mięs, placów ziemniaczanych, gołąbków, a nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw. Sos Pieczarkowy - Składniki: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy

Słodka Strona