Wiele osób nie przepada za szpinakiem. Jako dziecko, wręcz go nie cierpiałam. Cóż, z biegiem czasu zmienił mi się gust smakowy, a szpinak często u mnie gości, jako dodatek do mięs… i nie tylko. Proponując szpinak sezamowy, mam nadzieję, że w takim wydaniu przypadnie Wam do gustu.Składniki: - świeże liście szpinaku - czosnek- sok wyciśnięty z cytryny- sól morska- olej
mojewypiekiinietylkowszystkie różyczki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy ok. 30 minut. W połowie pieczenia brokuły mieszamy.Brokuły pieczone z migdałami możemy podać jako dodatek do mięs, ryb i nie tylko. Na pewno wzbogacą każde, nawet najprostsze i najskromniejsze danie obiadowe. Nie każdemu odpowiada smak gotowanych brokułów, ale smak pieczonych z migdałami zaskakuje bardzo pozytywnie. Smacznego
mojewypiekiinietylkoFantastyczny dodatek do mięs lub samodzielne danie jarskie w okresie nowalijkowym .Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniFantastyczny dodatek do mięs lub samodzielne danie jarskie w okresie nowalijkowym .Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniProsty przepis na groszek, znaleziony tutaj. Robi się błyskawicznie, dobry dodatek do mięs.składniki2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 łyżka masła1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki wody1/4 łyżeczki cukruwersja z miętą 1/4 szklanki listków świeżej miętyprzygotowanieNa patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i 1/4 łyżeczkę soli. Dusić na małym ogniu do czasu aż cebula
Stare Garymała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być bardzo gładkie) dodać do garnka masło, ogórki, cebulę , sporo pieprzu, dobrze wymieszać. Świetny dodatek do mięs
Stare GaryCykoria duszona w piekarniku, z dobrym maślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła
Stare GaryBardzo lubiany przeze mnie dodatek do mięs i dań, szczególnie greckich. Łatwy w przygotowaniu - podstawą jest dobry gęsty jogurt i dobrze odciśnięte z soku ogórki. składniki400 ml gęstego jogurtu typu greckiegook 300 g zielonych ogórków, może być 1 wężowy 4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu2 - 3 łyżki oliwy z oliwek2
Stare Garymój smak. Już wiem ,że to była pomyłka! Nie dosyć, że smaczny, to jeszcze ta zieleń!!! Jarmuż wrócił do łask :) Tak zrobiony to świetny dodatek do mięs. Przepis ze strony Food networkskładniki1/2 kg jarmużu, liście grubo posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Stare GaryBardzo dobry dodatek do mięs. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni składnikiszklanka grubej kaszy bulgurłyżka oliwy z oliwekłyżeczka masłaśrednej wielkości cebulałyżeczka mięty suszonejłyżeczka currypół łyżeczki pul biber (papryka turecka )czarny pieprzsól1,5 szklanki wrzątkuprzygotowanieDo garnka wkładamy masło i oliwę, na roztopiony tłuszcz wkładamy drobno pokrojona cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy minutę
Stare GarySmaczne i proste. Taką sałatkę możemy przygotować w przysłowiowe 5 minut. Jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład z grilla. Polecam. składniki4 czerwone cykorie1/2 pęczka szczypiorkugarść kolendry1 cebulasos6 łyżek oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznego1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzuprzygotowanieCykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć
Stare Garysosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki czosnku, starte1 łyżka tartego
Stare Garynaprawdę warto! Robiłam je po raz pierwszy,lecz w przyszłym roku na pewno będę polować na aronię i przygotuję z niej przetwory.Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs,podobnie jak żurawina. Składniki na 4 słoiczki: 1 kg aronii 400-500 g jabłek 0,5 kg cukru trzcinowego sok y 1 cytryny Przygotowanie: aronię przebrać,oplukać i wsypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!francuskiej, popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło. Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp. Sos Beszamelowy (Beszamel) - Składniki: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa
Słodka StronaPrzepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce. Sos pieczarkowy to idealny dodatek do mięs, placów ziemniaczanych, gołąbków, a nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw. Sos Pieczarkowy - Składniki: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy
Słodka Strona