podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta na tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej(...)kaszką kukurydzianą, przełóż na nią przygotowaną pide i piecz przez 8-10 minut. U mnie 2 placki mieściły się na jednej blasze, dlatego piekłam pide w dwóch turach. Gorącą pide podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwamarsz żałobny, za katafalkiem z kukłą idą zawodzące płaczki i ludzie w czarnych strojach. Po pogrzebie sardynki Hiszpanie biorą udział w wesołej zabawie aż do rana. Ostatki stanowią najbardziej gorący okres karnawału. To w tym czasie, pomiędzy piątkiem a Środą Popielcową, odbywa się słynny karnawał w Rio De Janeiro . Nie oznacza to oczywiście, że wraz z pożegnaniem karnawału ludzie(...)Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu 13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś
Kulinarny karnet Christophera72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Przysmaki KarolkiPizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki(...)plastry. Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240 o C na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze
Czerwień i błękitfocaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne. Chociaż ta ilość cebuli początkowo budziła moje przerażenie! Ale finalnie okazało się, że tyle ma być i jest dobrze. Cebula się fajnie skarmelizowała i dała słodki posmak. Przepis, z którego korzystaliśmy pochodzi(...)rozrzucamy po wierzchu. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy 20 minut w 240 stopniach - aż ciasto będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Kroimy na kwadraty i podajemy gorące. Smacznego! Razem ze mną w akcji Wypiekanie na śniadanie udział wzięli: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Dorota z Moje Małe Czarowanie Iwona z Ivka w kuchni Kinga
Marder&Marder Manufacturekoniec - pod nią jeszcze dwie warstwy sama nie wiem czego. Pewnie, że wygląda kusząco. Pewnie, że bywa, iż smakuje całkiem nieźle. Pewnie, że też się dałam skusić - choć dawno, już nawet nie pamiętam kiedy. I pewne jest to, że nic mi nie zastąpi smaku dobrego espresso. Chcę kawy czystej, nie zagubionej wśród mdlącego rozpieszczenia dodatków. Kawy(...)pomidorkami lub czosnkiem. Trochę jak płaskie bagietki, z cudownie chrupką skórką i mocno dziurkowanym, delikatnym i lekko wilgotnym miąższem. Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują jeszcze gorące, urywane po kawałku. To coś pomiędzy focaccią a najprostszą pizzą. Pyszne. Proste. Stecca , po prostu. STECCA /na 4 podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki
KUCHARNIAPodkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie
Karo in the KitchenDelikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny
Wanilia i KardamonRobiłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zmianą było to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej(...)pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu (temp. 180°C ) po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule i gorące (ale bez przesady, żeby się nie poparzyć) nadziać kremem. Użyć szprycy do dekoracji tortów, z długą końcówką. Posypać cukrem pudrem. * suche wystarczy wymieszać z mąką
Posadzone i zjedzoneTo nic innego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy. Składniki: Na ciasto
Nie tylko w kuchniniezwyklejszy – 11.11.11r. przygotowali rogale świętomarcińskie. Co prawda w moim wykonaniu są haniebnie zmodyfikowane, ale przyrzekam, że w przyszłym roku się poprawię! Zorientowałam się nieco za późno i nie dałam rady znaleźć białego maku, spróbuję jeszcze na Starym Kleparzu, gdzie ponoć można go kupić. Dumna natomiast jestem z tego, że sama przygotowałam masę marcepanową, choć oczywiście nie obeszło się(...)skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 3 biszkopty lady fingers 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików lukier posiekane migdały na posypkę Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić, mak można dodatkowo lekko wycisnąć. Zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę marcepanową rozetrzeć delikatnie, dodać zmielony mak i bakalie, dosypać rozkruszone na drobno biszkopty i posiekaną
Przepysznik - BLW i nie tylkoWami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow :) Kolejna sprawa to steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw(...)się jadło. Nic czerwonego nie wypływało ze środka, więc wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji
Moja DelicjaMoja pierwsza zupa rybna - jestem jednocześnie zachwycona i rozczarowana. Zachwycona bo zupa jest przepyszna, rozczarowana bo Biedronka znów się nie popisała... Tak, podkusiło
W poszukiwaniu inspiracjimoże uzbierać do 300 koszy. Handlowcy z kraju przyjeżdżają do nas po truskawki i niejednokrotnie zabierają wszystko co uzbierano. Tak więc truskawki jadą w Polskę i wielu z Was dane jest delektować się ich smakiem nawet setki kilometrów stąd. Pamiętam smak truskawek z Chmielna. Jeździliśmy tam, do gospodarstwa agroturystycznego właśnie w czerwcu, spędzaliśmy kilka dni napawając się urokiem życia(...)zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać. Po wyrośnięciu ciasto przykryć owocami i posypać kruszonką. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 35-45 min. Jeśli zacznie się za szybko rumienić, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia. * szczodry i gościnny Kaszub zrobiłby drożdżówkę z potrójnej, czy nawet poczwórnej porcji i piekłby w dwóch
Posadzone i zjedzonezrobić coś naprawdę pysznego na śniadanie, które później spokojnie zjem w towarzystwie mojego wypoczętego lubego:) Dziś właśnie jest taki dzień, więc pozwoliłam sobie zrobić jedno z moich ulubionych dań - omlet z pomidorami. Wierzcie mi, to taki rodzaj śniadania, który chce się celebrować z każdym kęsem... Podczas smażenia pamiętajcie, że aby omlet był idealny, należy go smażyć bardzo krótko, powinien(...)proszku i dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli się porwie, to nic nie szkodzi), zsunąć na talerz. Posypać pieprzem i dowolnymi dodatkami. Podawać gorący! Mmmm...ten błogi zapach roznoszący się po całym mieszkaniu! :) Smacznego
Gotowanie to kochanie