dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:455/571)

Pizza z owocami morza 185

Pizza z owocami morza Kolejna pizza , także na cienkim cieście . Moi chłopcy są nie ubłagani i ciągle skazują mnie na pieczenie pizzy , ciekawe czy jest jakieś

Ogrodnik w podróży
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 292

został ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana z sosem tatarskim. Pierwsze wydanie gastronomicznej encyklopedii „Larousse Gastronomique” maksymalnie skróciło nazwę dla tego dania i pozostało dobrze nam dzisiaj znane „steak tartare”. Tatar jest jedzony pod każdą szerokością geograficzną. Chilijczycy mają swoje crudos, Libijczycy – kibbeh nayyeh, Belgia to fillet americanne. Tatar obecny(...)wolnego wybiegu, gdzie kura ma okazję pogrzebać pazurem i zjeść coś innego niż tylko paszę. Żółtka takich jajek naprawdę smakują zupełnie inaczej. Jajka najpierw myję w zimnej, potem w gorącej wodzie, następnie parzę je wrzątkiem. Oddzielam żółtka od białek, powoli i dokładnie. Białka zostawiam na bezę, a po jednym żółtku ląduje na tatarze.   Przy tatarze kładziemy po jednej dorodnej

Karo in the Kitchen
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 175

oficjalnego początku zimy (przynajmniej tej kalendarzowej) jeszcze całkiem spory kawałek czasu nam został. Nie dane nam jednak jest cieszyć się złotą jesienią; zrobiło się pochmurno i deszczowo, poranne przymrozki działają na nerwy wszystkim nieszczęśliwym kierowcom nie posiadającym garażu (lub mającym za długi samochód, żeby się w nim zmieścić), a paskudne błocko zmienia spacery z psem w prawdziwie agroturystyczne wyprawy. Wszystko(...)korzystam. Te skandynawskie wypieki świetnie nadają się na okres zimowo-świąteczny; ale to pewnie dlatego, że ogólnie Skandynawowie pieczołowicie ten czas celebrują i oswają zapachem cynamonu. Ciasteczka polecam Wam gorąco do świątecznych puszek (naprawdę długo zachowują świeżość!), piruety na lodzie radzę zostawić profesjonalistom.  Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 416

Kto lubi szpinak ręka w górę! Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci. Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu …

Ostra na Słodko
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 218

Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest

Food Square
Ah, mi casa ! Smak Wysp Kanaryjskich - gambas al ajillo 196

      To już prawie dwa lata, a mnie wydaje się, jakbym skończyła pisać wczoraj. Niby to samo miejsce, te same zapachy, Ci sami

Gotowanie to kochanie
Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 380

Najbardziej polskie danie obiadowe. Klasyk klasyków. Złoty i chrupiący z zewnątrz, pysznie soczysty w środku. Kotlet schabowy w kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego wieku. Zobaczcie, jak ja go robię. „365 obiadów” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) to jedna z pierwszych polskich książek kucharskich o domowym gotowaniu. Biła w czasach swojego wydania rekordy popularności. W latach(...)się przypalą. Kotlety zawsze smażymy w tłuszczu, nawet na teflonowej patelni. Do oleju dodajemy 2 łyżki stołowe smalcu.   Gdy tłuszcz już mocno rozgrzany i czuć charakterystyczny zapach gorącego smalcu zmniejszamy płomień i panierujemy po kolei kotlety najpierw w jajku, następnie w bułce. Za dużą ilość bułki otrząsamy. Delikatnie dociskamy bułkę do kotleta i od razu wkładamy je na gorący

Karo in the Kitchen
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 192

takiego już od dłuższego czasu, ale surowe ciasto, skąd je wziąć? Rozwiązanie okazało się bardzo proste i idealnie wpisuje się w założenia mojego bloga, więc tym bardziej polecam Wam gorąco to "ciacho", a robi się je tak: Namaczamy przez noc 1 i 1/3 szklanki daktyli (z tego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej(...)następnej imprezie rodzinnej :D A teraz drogie Czytelniczki i drodzy Czytelnicy bloga Wszystko jest w głowie , mam do Was prośbę. Adam bierze udział w Europejskim konkursie surowych wegańskich dań, prezentując jeden ze swoich smakowitych przepisów. Jeśli jego blog zachwycił Was tak samo, jak mnie, możecie dać temu wyraz lajkując jego przepis na fejsbookowej stronie konkursu, dokładnie  TUTAJ

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cygara drobiowe z pieczarkami 210

Cygara drobiowe z pieczarkami Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi

Ogrodnik w podróży
Przepis - Fasolka po Bretońsku 460

stanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L 500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem(...)zależy jak gęstą chcemy zrobić fasolkę. Całość gotuję jeszcze około 15 minut.  Pod koniec gotowania przygotowuję zasmażkę, tłuszcz który pozostał na patelni po smażeniu kiełbasy rozgrzewam i na gorący tłuszcz wsypuję mąkę, przez kilka minut podgrzewam aby mąka się zrumieniła, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzam na patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka

Uwaga Babcia Gotuje
Soczysty schab z sosem chrzanowym 409

Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest

Ogrodnik w podróży
KREM Z DYNI I BATATÓW – rozgrzewający / dietetyczny – BE FIT! 240

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zupę/krem , która idealnie rozgrzeje nas w te coraz chłodniejsze, jesienne dni. Połączenie dyni i batatów jest niezwykle sycące

Ostra na Słodko
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 215

W sumie to miała być tortilla. Farsz i sos już miałam gotowe, kiedy zabrzmiał dzwonek i w drzwiach pojawiła się dawno nie widziana koleżanka z Niemiec

Gosia gotuje
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty 194

W ten weekend Małgosia zaproponowała wspólne wypiekanie podpłomyków. Prawdę mówiąc ja do takich podpłomyków dodaję odrobinę drożdży. Tym razem zrobiłam odstępstwo i zastosowałam się do przepisu

Gotuj Sam!
Świeża makrela pieczona 198

Makrela należy do jednych z najbardziej rozpowszechnionych i popularnych ryb. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a także naturalnym i bogatym źródłem koenzymu Q10. Zawiera

mojewypiekiinietylko