dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:454/571)

Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku 231

gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie w domu właśnie tak robiło się gołąbki. Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków z ryżem i tak jej zasmakowały, że w jej domu zaczęto tak je robić. Siłą(...)liścia składamy do środka i zawijamy w pakiecik. W garnku na dnie kładziemy niewykorzystane/podarte liście kapusty. Kładziemy na nie gołąbki. Na górę wrzucamy poszatkowane pozostałę liście kapusty. Zalewamy całość gorącym bulionem i jeśli potrzeba wodą po kapuście. Gotujemy po przykryciem ok 60 min. Po tym czasie gołąbki wyjmujemy a pozostały sos zabielamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody

Mieszam w Garnku
Ciasteczka owsiane – owies nie tylko dla konia 223

cukru . Jeśli wolicie bardziej słodkie ciastka, zwiększcie ilość cukru do 2/3 szklanki. Ciastka mogą być bardziej lub mniej słodkie również przez rodzaj bakalii jakich do nich użyjecie – same orzechy dadzą ciastka bardziej gorzkawe i wytrawne w smaku, a skórka pomarańczowa, morele lub daktyle podniosą odczuwalny poziom słodkości.   Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem. Szykujemy sobie dwie miski. W mniejszej(...)ponad miesiąc. Z tej porcji otrzymacie około 34 dość grubych ciasteczek o średnicy 5-6cm. Ja najbardziej lubię je ze szklanką lodowato zimnego mleka. Albo z kubkiem bardzo gorącej herbaty z cytryną. Będą dobre na deser, który możecie sobie lub dziecku zapakować do lunchboxa. Zapakujcie je koniecznie w sakwy rowerowe na dłuższą wycieczkę- spiszą się świetnie jako dobre źródło

Karo in the Kitchen
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 243

Ponieważ wiele osób prosiło mnie o zamieszczanie podstawowych przepisów z dokładnymi instrukcjami, postanowiłam przychylić się do tej prośby i postaram się regularnie dodawać posty z daniami kuchni domowej dla początkujących - wszelkie sugestie mile widziane! ;) Dziś leniwe pierogi, z którymi i ja miałam ogromne problemy i przyznam się, że robię je od niedawna, przynajmniej tak dobre od niedawna. ;) Składniki(...)wrzeć, delikatnie wrzucamy pierożki do wody (ok. 10-12 sztuk na jeden raz) i bardzo delikatnie i powoli, żeby nie uszkodzić pierożków, mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do gorącego dna garnka. Woda powinna bardzo delikatnie się gotować! Nie odchodzimy od garnka i czekamy aż wypłyną. 6. Kiedy wypłyną, gotujemy 2-3 minuty - nie dłużej! Następnie delikatnie wyciągamy pierożki łyżką

Kuchnia Prezydentowej
Mamałyga z sosem grzybowym, czyli bałkańskie klimaty. 209

Bałkany to niezwykły rejon z cudowną kuchnią. My uwielbiamy specyfiki z tamtego regionu. A jak to jest u Was ? Próbowaliście kiedyś mamałygę ? Koniecznie wypróbujcie, bo to smaczne i zdrowe danie, a do tego w sumie bez stresowe do wykonania. Zobaczcie jak ślicznie prezentuje się na talerzu.   Mamałyga z sosem grzybowym (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kaszy kukurydzianej(...)oczywiście z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym i jakąś surówką. W naszej wersji surówka jest z kapusty pekińskiej, ogórka, papryki i selera naciowego. Polaliśmy ją prostym sosem winegret. Życzymy smacznego :) Gorące pozdrowienia

vegetanie
Litewskie kartacze 243

nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków,  100 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 500 gram kiełbasy czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego(...)czym przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąłem je na talerze. Każdą kluskę polałem łyżką kwaśnej śmietany 18% i opruszyłem świeżo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym świeżym tymiankiem. Podałem na gorąco. Kartacze świetnie smakują również po podgrzaniu - pokrojone w plasterki i zrumienione na patelni

Wyprawy kulinarne
Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej 210

karkówką i młodymi ziemniaczkami w roli głównej . W szystko pysznie razem upieczone w rękawie foliowym w piekarniku. Danie wybitnie jednogarnkowe , bez potrzeby używania nadmiaru naczyń do jego przygotowywania i konieczności zmywania licznych "skorup" po jedzeniu.  Mięsiowo zapo da ł am z ugotowanym na półtwardo kalafiorem.   Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4 plastry karkówki(...)dopiekać kolejne 45 minut - karkówka długo pieczona w niskiej temperaturze jest niesamowicie miękka, krucha i pysznie rozpadająca się na widelcu . Po upieczeniu ostrożnie rozerwać rękaw nożem - uwaga na uchodzące, gorące powietrze, można łatwo się oparzyć! Serwować z ugotowanym na półtwardo kalafiorem

Grunt to przepis!
Sycylijska sałatka makaronowa 306

jedziemy? Robi się co raz to bardziej gorąco..a zapowiadają, że ma być tropikalnie. No to my sobie pojedziemy tam gdzie jeszcze bardziej gorąco...na Sycylię. Sycylia to wyspa, na której mieszkałam ponad 10 lat. Ja ją sobie rozgryzłam, pod każdym względem. Podejrzałam podczas pracy w restauracjach i pizzeriach co i jak i w jaki sposób podać ,żeby(...)szczęśliwa gdyby MALMA- kliknij i zobacz wprowadziła w obieg takie gramatury dla smakoszy. A jak wprowadzi PAPPADRELLE czy FARFALLE , to będę w 7 niebie... Ale wracając do naszego dania. Jest szybkie w przygotowaniu, bo o to się rozchodzi. Jest na sezon wiosna-lato. Wszystko zdążymy przygotować zanim się makaron ugotuje. Dodatkowo makaron ma być schłodzony. Skladniki -fusilli MALMA

Z Kuchni Do Kuchni
PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł 297

dominują w tonacji smaku ekspresowych pączków. Porównując czas przygotowania z efektem – jest ogień! Z podanej porcji wychodzi ok. 14 małych pączków. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. JAJKA + CUKIER (2 min): jajka rozbijamy i wlewamy do wysokiej miski. Dorzucamy 2 łyżki cukru i szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej pianki(...)się, my mamy tak samo. Najważniejszy jest smak, nie kształt. 6. PODANIE: ciepłe pączki posypujemy mieszanką kakao z cukrem pudrem i natychmiast podajemy, ponieważ ciepłe są najlepsze (ale nie gorące! – wtedy może rozboleć Was brzuch, ponieważ ciasto zawiera proszek do pieczenia). OM NOM NOM! Post PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS

Nerds Kitchen
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 490

bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się nadawały jako dodatek do dań z grilla lub jako pasta do pieczywa. A może znacie jeszcze jakieś? Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych(...)smaku koncentratem, octem, solą i cukrem.  Pastę dusiłam przez 45 minut - nie jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzowałam sosu, bo wiedziałam, że szybko go zjemy:) Bliżej jesieni, gdy papryki i bakłażany

Chilli Czosnek i Oliwa
SPAGHETTI À LA BOLOGNESE BEZ MIĘSA 204

SPAGHETTI BOLOGNESE , WEGETARIAŃSKIE Z SOCZEWICĄ Uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty związane z przygotowywaniem tradycyjnych potraw, ale w wersji wegetariańskiej. Czemu? .... A no dlatego, że w mojej rodzinie

Calzonella.com
Racuchy drożdżowe z jabłkami 165

To nie pierwszy, ale pewnie i nie ostatni przepis na blogu na racuchy. Okazja nadarzyła się sama – zaproszenie od Bożenki na wydarzenie – Ciasto na niedzielę

mojewypiekiinietylko
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 211

Przepis na wegański dip czosnkowy - dla Andżeliki :)) Króla brokuła znają wszyscy. Piękny zielony, źródło wapnia i witaminy C; po trosze też innych witamin i minerałów. Najlepiej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
A może by tak coś wydestylować? 164

jecie? Oczywiście, żeby żyć. Ale przecież można by sobie łyknąć jakąś odżywkę z plastikowego jajka rodem z "Seksmisji" i też można funkcjonować. Hm- po tej stronie klawiatury nie da rady. A co z tymi wszystkimi aromatami, konsystencjami, temperaturami? Dla mnie przygotowywanie jedzenia i  samo jedzenie jest bardzo zmysłowe. Tak, wiem, nie zawsze- trudno z pasją zażerać byle drożdżówkę(...)końcowym'- to po nim będzie kapać skroplona para. Garnek odstawiamy na kilka godzin. Następnie naszą konstrukcję ustawiamy na piecu, doprowadzamy wodę do wrzenia, a na odwróconej przykrywce układamy lód. Gorąca para uniesie się w górę i skropli w kontakcie ze schłodzoną pokrywką. Po uchwycie, będzie kapać dokładnie do 'naczynia końcowego'. Wodę podgrzewamy na niskim ogniu około pół godziny, opierając

les mirabelles
Mięciutkie knedle z borówkami z ciasta parzonego bez ziemniaków, szybkie i pyszne :-) 1818

Witam Kochani Pogoda nam coraz częściej płata figle,jeszcze wczoraj było ponad 30 stopni a dziś w nocy ma w górach padać śnieg...paranoja :-)  Aby

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowe pierniczki jak alpejskie 182

przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu z ogórecznika Dodatkowo: - marmolada - 2 białka do smarowania pierników Polewa z czekolady: - 300g czekolady o minimim 70% zawartości kakao - ok.120ml słodkiej śmietanki (dałam double cream) - 3 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżki miodu z ogórecznika Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód z ogórecznika zagotowujemy z przyprawą(...)pierniki skradły serca domowników… i nie tylko. Przepis pochodzi od Doroty z Moich Wypieków . Nie czekajcie do świąt, wypróbujcie przepis już dziś… no może jutro, czy pojutrze. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam do odwiedzenia strony z miodami - RawHoney4You. Wydrukuj przepis The post Domowe pierniczki jak alpejskie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 315

Polecam prosty i smaczny sos musztardowy do pieczonego indyka. Dawno się przekonałam, że musztarda świetnie pasuje do drobiu. Kurczęce udka pieczone w musztardzie czy pierś z

codojedzenia
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 192

Zupa dhal jest tak nie tylko wyjątkowa w smaku i rozgrzewająca za sprawą typowych dla indyjskich dań ciepłych aromatów przypraw, ale jest tak sycąca i pożywna, że z powodzeniem zastąpi obiad w jakiś zabiegany dzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam(...)cytryny, dodać kalafior i gotować jeszcze ok. 7-10 minut. 4 . Gorące rozlać do miseczek, udekorować jogurtem i świeżą kolendrą, podawać można samą, z chlebkiem naan lub innym pszennym (typu bagietka chociażby) albo z ryżem basmati.   Zupę zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Ciepło, cieplej, gorąco

Kuchnia Prezydentowej
Ozory wołowe w sosie chrzanowym 152

Ozory do tej pory próbowałam tylko w restauracjach - w sosie chrzanowym smakowały mi zawsze wyśmienicie. Delikatne a jednak zwarte mięsko, pycha. Postanowiłam przygotować ozory

Jadło i czytadło
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 279

soki są najzdrowsze), owoc czy warzywo. Jednocześnie użyteczność tej wyciskarki nie kończy się na wyciskaniu pysznych zdrowych soków. Dzięki Sanie można zrobić pyszne musy owocowe, "zetrzeć warzywa" zrobić homogenizowane dania z owoców lub warzyw dla dzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe(...)liści, użyłam: buraka liściowego, jarmużu, rukoli, natki pietruszki, - 0,5 cm - 1 cm imbiru (w zależności od tego jakie mocne lubimy smaki, ja dałam 2 cm i było to trochę za dużo dla mnie, ale dałam radę wypić, chociaż paliło ;) ), - 1 duży korzeń pietruszki, - 1 plaster cytryny bez skóry i pestek. Wykonanie: Do tego soku tak jak do poprzedniego użyłam

Co na wege obiad?