dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:461/571)

Burger z łososia. 228

Zza chmur wyszło słońce więc i we mnie wstąpiła nowa energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu

Przysmaki Karolki
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 165

czas temu dostałam wielką paczkę prosto z Bacówki . Byłam bardzo zaskoczona, gdy zobaczyłam jej zawartość. 99% paczki stanowiły wędliny, ale nie takie normalne, tylko prawdziwe (!) wędliny. Oczywiście sama nie dałam rady wszystkiego skonsumować, pomogła mi w tym moja rodzina. W paczce znalazły się produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie(...)wędliniarskim „ Bacówka ”. Marynowana w kamiennej soli z dodatkiem ziela angielskiego i aromatycznych przypraw przez dni kilkanaście. Później wodą źródlaną regulowano nasycenie smaku, a po osuszeniu wędzono go długo w gorącym dymie bukowo-olchowym. Szlachetny wyrób klasy Premium wyrabiany dawniej tylko w najzacniejszych góralskich rodzinach. Bardzo dobra! * parówki cielęce - parówki z gwarantowaną zawartością  mięsa! (95%) z czego 52% to mięso

CookYourself
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 137

W tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i

Ostra na Słodko
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 155

Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę 

Bon Appetit Małgorzaty
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 167

cieciorkowych kulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru.  Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego(...)Jeżeli masz, możesz oczywiście wykorzystać specjalną foremkę do falafeli. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pide z cukinią i fetą 162

podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta na tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej(...)kaszką kukurydzianą, przełóż na nią przygotowaną pide i piecz przez 8-10 minut. U mnie 2 placki mieściły się na jednej blasze, dlatego piekłam pide w dwóch turach. Gorącą pide podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 233

marsz żałobny, za katafalkiem z kukłą idą zawodzące płaczki i ludzie w czarnych strojach. Po pogrzebie sardynki Hiszpanie biorą udział w wesołej zabawie aż do rana. Ostatki stanowią najbardziej gorący okres karnawału. To w tym czasie, pomiędzy piątkiem a Środą Popielcową, odbywa się słynny   karnawał w Rio De Janeiro . Nie oznacza to oczywiście, że wraz z pożegnaniem karnawału ludzie(...)Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu 13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś

Kulinarny karnet Christophera
Salatka śledziowa 163

  72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Przysmaki Karolki
Pizza ze szpinakiem i trzema serami 143

Pizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki(...)plastry. Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240 o C na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze

Czerwień i błękit
Pissaladiere 122

focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne. Chociaż ta ilość cebuli początkowo budziła moje przerażenie! Ale finalnie okazało się, że tyle ma być i jest dobrze. Cebula się fajnie skarmelizowała i dała słodki posmak. Przepis, z którego korzystaliśmy pochodzi(...)rozrzucamy po wierzchu. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy 20 minut w 240 stopniach - aż ciasto będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Kroimy na kwadraty i podajemy gorące. Smacznego! Razem ze mną w akcji Wypiekanie na śniadanie udział wzięli: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Dorota z Moje Małe Czarowanie Iwona z Ivka w kuchni Kinga

Marder&Marder Manufacture
Stecca. Po prostu. 131

koniec - pod nią jeszcze dwie warstwy sama nie wiem czego.  Pewnie, że wygląda kusząco. Pewnie, że bywa, iż smakuje całkiem nieźle. Pewnie, że też się dałam skusić - choć dawno, już nawet nie pamiętam kiedy.  I pewne jest to, że nic mi nie zastąpi smaku dobrego espresso.  Chcę kawy czystej, nie zagubionej wśród mdlącego rozpieszczenia dodatków. Kawy(...)pomidorkami lub czosnkiem.  Trochę jak płaskie bagietki, z cudownie chrupką skórką i mocno dziurkowanym, delikatnym i lekko wilgotnym miąższem.  Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują jeszcze gorące, urywane po kawałku. To coś pomiędzy focaccią a najprostszą pizzą.  Pyszne. Proste. Stecca , po prostu.  STECCA /na 4 podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki

KUCHARNIA
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 291

Podkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie

Karo in the Kitchen
Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie 217

Delikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny

Wanilia i Kardamon
Pączki z kremem budyniowym 189

Robiłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zmianą było to, że  nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej(...)pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu (temp. 180°C ) po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule i gorące (ale bez przesady, żeby się nie poparzyć) nadziać kremem. Użyć szprycy do dekoracji tortów, z długą końcówką. Posypać cukrem pudrem. * suche wystarczy wymieszać z mąką

Posadzone i zjedzone
Oszukane przepiórcze udka 145

To nic innego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy. Składniki: Na ciasto

Nie tylko w kuchni