Zza chmur wyszło słońce więc i we mnie wstąpiła nowa energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu
Przysmaki Karolkiczas temu dostałam wielką paczkę prosto z Bacówki . Byłam bardzo zaskoczona, gdy zobaczyłam jej zawartość. 99% paczki stanowiły wędliny, ale nie takie normalne, tylko prawdziwe (!) wędliny. Oczywiście sama nie dałam rady wszystkiego skonsumować, pomogła mi w tym moja rodzina. W paczce znalazły się produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie(...)wędliniarskim „ Bacówka ”. Marynowana w kamiennej soli z dodatkiem ziela angielskiego i aromatycznych przypraw przez dni kilkanaście. Później wodą źródlaną regulowano nasycenie smaku, a po osuszeniu wędzono go długo w gorącym dymie bukowo-olchowym. Szlachetny wyrób klasy Premium wyrabiany dawniej tylko w najzacniejszych góralskich rodzinach. Bardzo dobra! * parówki cielęce - parówki z gwarantowaną zawartością mięsa! (95%) z czego 52% to mięso
CookYourselfW tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i
Ostra na SłodkoCzym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę
Bon Appetit Małgorzatycieciorkowych kulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru. Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego(...)Jeżeli masz, możesz oczywiście wykorzystać specjalną foremkę do falafeli. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy
Chilli Czosnek i Oliwapodpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta na tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej(...)kaszką kukurydzianą, przełóż na nią przygotowaną pide i piecz przez 8-10 minut. U mnie 2 placki mieściły się na jednej blasze, dlatego piekłam pide w dwóch turach. Gorącą pide podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwamarsz żałobny, za katafalkiem z kukłą idą zawodzące płaczki i ludzie w czarnych strojach. Po pogrzebie sardynki Hiszpanie biorą udział w wesołej zabawie aż do rana. Ostatki stanowią najbardziej gorący okres karnawału. To w tym czasie, pomiędzy piątkiem a Środą Popielcową, odbywa się słynny karnawał w Rio De Janeiro . Nie oznacza to oczywiście, że wraz z pożegnaniem karnawału ludzie(...)Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu 13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś
Kulinarny karnet Christophera72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Przysmaki KarolkiPizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki(...)plastry. Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240 o C na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze
Czerwień i błękitfocaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne. Chociaż ta ilość cebuli początkowo budziła moje przerażenie! Ale finalnie okazało się, że tyle ma być i jest dobrze. Cebula się fajnie skarmelizowała i dała słodki posmak. Przepis, z którego korzystaliśmy pochodzi(...)rozrzucamy po wierzchu. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy 20 minut w 240 stopniach - aż ciasto będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Kroimy na kwadraty i podajemy gorące. Smacznego! Razem ze mną w akcji Wypiekanie na śniadanie udział wzięli: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Dorota z Moje Małe Czarowanie Iwona z Ivka w kuchni Kinga
Marder&Marder Manufacturekoniec - pod nią jeszcze dwie warstwy sama nie wiem czego. Pewnie, że wygląda kusząco. Pewnie, że bywa, iż smakuje całkiem nieźle. Pewnie, że też się dałam skusić - choć dawno, już nawet nie pamiętam kiedy. I pewne jest to, że nic mi nie zastąpi smaku dobrego espresso. Chcę kawy czystej, nie zagubionej wśród mdlącego rozpieszczenia dodatków. Kawy(...)pomidorkami lub czosnkiem. Trochę jak płaskie bagietki, z cudownie chrupką skórką i mocno dziurkowanym, delikatnym i lekko wilgotnym miąższem. Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują jeszcze gorące, urywane po kawałku. To coś pomiędzy focaccią a najprostszą pizzą. Pyszne. Proste. Stecca , po prostu. STECCA /na 4 podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki
KUCHARNIAPodkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie
Karo in the KitchenDelikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny
Wanilia i KardamonRobiłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zmianą było to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej(...)pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu (temp. 180°C ) po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule i gorące (ale bez przesady, żeby się nie poparzyć) nadziać kremem. Użyć szprycy do dekoracji tortów, z długą końcówką. Posypać cukrem pudrem. * suche wystarczy wymieszać z mąką
Posadzone i zjedzoneTo nic innego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy. Składniki: Na ciasto
Nie tylko w kuchni