dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:457/571)

Warzywa w tempurze 283

Tempura (jap. 天ぷら , てんぷら , 天麩羅 , 天婦羅 , tenpura, wym. tempura; od port. tempero, temporas) – potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich

mojewypiekiinietylko
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PO PROWANSALSKU 224

 Od dawna zabierałam się za ten przepis ,aż teraz nadarzyła się sposobność kiedy to w  moim domu zagościli moja siostra i brat.T ak więc

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kanie nadziane żółtym serem i kanie prawie jak schabowy (w panierce z tymiankiem) 199

I następne przepisy oraz stare zdjęcia. Ale co tam, najważniejsze aby było smacznie :) Dla zbieraczy grzybów kania jest prawdziwym skarbem. Są lata kiedy rośnie całymi gromadami

Nie tylko w kuchni
Klopsiki i por 223

Ostatnie dni upływają mi na spacerach po parku i pracach manualnych. Wszystko za sprawą drzewnika, który wraz z Viki szykuje do szkoły. Ona poznaje różne drzewa

Przysmaki Karolki
Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę. 212

Wczoraj na blogu ukazał się wpis o jednej z pizzerii. Dziś nie mogło zabraknąć przepisu na domową pizzę. Przepis będzie naprawdę prosty i szybki w wykonaniu

Słodkie okruszki
filet z pstrąga w galarecie 174

                      pstrąg w galarecie Delikatny filet z pstrąga, otulony aromatyczną galaretą, to dietetyczna alternatywa dla wszelkiego

Miód i pieprz
Japonia instant. Ramen 183

właśnie w czasie studiów zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen(...)udawać kwiat. Na patelni podprażam łyżkę ziaren sezamu. Z zamrażalki wyjmuję kilka krewetek, parzę je na sicie żeby pozbyć się lodu. Nacinam od szerszego końca do połowy- wrzucone na gorący wywar rozwiną się na kształt podobny do łabędzia. Drobno kroję kawałek kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej. Jeśli mam akurat kawałek boczku- wrzucam go na patelnię, żeby skarmelizował się z każdej

Karo in the Kitchen
BANANOWE KUKURYDZIANE PLACUSZKI ( BEZGLUTENOWE ) – idealne na śniadanie! 192

I kolejna śniadaniowa propozycja! Tym razem znów stawiam na przepyszne placuszki z bananów. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Są świetną propozycją

Ostra na Słodko
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 147

wyznacznik twórczości artystycznej.  Podsumowując - w jakim kierunku w końcu zmierza mój blog? My simple kitchen - to w tłumaczeniu "Moja prosta kuchnia". I taka jest także idea tego bloga. Dania proste, codzienne, nie wymagające zbyt wielkiego zachodu czy umiejętności kulinarnych. Bo każdy z nas nie został od razu mistrzem noża i widelca i zaczynał od samego zera(...)Stawiamy na ogniu. W pół szklance wody rozprowadzamy budynie i 3 łyżki cukru i wlewamy je do wiśni, gdy te zaczną wrzeć. Gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy (ale nie wrzącej ! ) wsypujemy 2 galaretki i całość energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Masę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy znacznie stężeje, ale nadal będzie lejąca

My simple kitchen
Domowa Pizza wersja od A do Zet 157

Pizza jest chyba jednym z najbardziej elastycznych dań świata, bo można dodać na nią chyba wszystko co służy do jedzenia. Jedni robią je z resztek, przy tzw. wietrzeniu lodówki, ale ja raczej takich wietrzeń nie mam, bo kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się(...)cebuli, ziół prowansalskich, sera, pieczarek i skończywszy na kiełbasie. Cebulę dajemy pod spód by się nie przypaliła, a kiełbasę układamy na wierzchu by była ładnie podpieczona :) Pizze wkładamy do gorącego piekarnika. Najlepiej najpierw go rozgrzać do 220°C, gdy będzie gorący, włożyć pizze (na środkowy poziom piekarnika) i po około 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze

Smakowy Raj
Burger z łososia. 247

Zza chmur wyszło słońce więc i we mnie wstąpiła nowa energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu

Przysmaki Karolki
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 181

czas temu dostałam wielką paczkę prosto z Bacówki . Byłam bardzo zaskoczona, gdy zobaczyłam jej zawartość. 99% paczki stanowiły wędliny, ale nie takie normalne, tylko prawdziwe (!) wędliny. Oczywiście sama nie dałam rady wszystkiego skonsumować, pomogła mi w tym moja rodzina. W paczce znalazły się produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie(...)wędliniarskim „ Bacówka ”. Marynowana w kamiennej soli z dodatkiem ziela angielskiego i aromatycznych przypraw przez dni kilkanaście. Później wodą źródlaną regulowano nasycenie smaku, a po osuszeniu wędzono go długo w gorącym dymie bukowo-olchowym. Szlachetny wyrób klasy Premium wyrabiany dawniej tylko w najzacniejszych góralskich rodzinach. Bardzo dobra! * parówki cielęce - parówki z gwarantowaną zawartością  mięsa! (95%) z czego 52% to mięso

CookYourself
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 157

W tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i

Ostra na Słodko
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 174

Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę 

Bon Appetit Małgorzaty
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 183

cieciorkowych kulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru.  Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego(...)Jeżeli masz, możesz oczywiście wykorzystać specjalną foremkę do falafeli. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy

Chilli Czosnek i Oliwa