dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:456/571)

Dwie sałatki z cukinii i papryki 226

Kolejna sałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się

Codziennik Kuchenny
Kotlety schabowe z serem i owocami 202

Przepis poniżej jest po części odpowiedzią na pytanie jednego z czytelników: „A gdzie są moje ulubione schabowe?” No więc są, tu i teraz. Inna sprawa, że

Kulinarna Pokusa
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 155

spadnie pierwszy śnieg. Przyjdzie mróz, chłód a wraz z nimi niechęć do wszystkiego. Nie tylko Ty chowasz się przed zimnem nie wychodząc z domu, pijąc którąś już z kolei gorącą, słodką herbatkę i zaszywając się w swoich "czterech ścianach" pod kocem, przed telewizorem, zapominając o jakiejkolwiek aktywności. Niestety, ale takich osób jest więcej. Jednak jest ktoś kto może temu zaradzić(...)kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki, np. "w szacie musztardowej" :) Brzmi pyszne :) To na co szczególnie zwraca uwagę autorka to temperatura posiłków. W okresie jesienno - zimowym dania powinny być ciepłe, aby syciły na dłużej i rozgrzewały organizm. I tak poznasz przepisy na przygotowanie własnej owsianki, granoli, jaglanki, placuszki serowe, róże omlety. Przedstawione ich zdjęcia są niezwykle barwne

Zdrowie na języku :P
Makowe święta, czyli... 247

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta

Ratunku obiad
Panna Cotta dla Pana Taty 146

eksperymentować także z innymi, a z włoską w szczególności. Lubię ją za prostotę składników, często także procesu samego przygotowania a jednocześnie za szlachetne i złożone smaki. Wielu potraw nie da się wiernie odtworzyć, może to kwestia innej jakości składników, niektóre zresztą nadal nie są u nas dostępne, zwłaszcza te stosowane regionalnie. Ale moja teoria jest jednak taka, że bez włoskiego(...)Można także przygotować jasny karmel lub czekoladowy sos jako dodatek. Aby wyjąć deser z filiżanki w ładnej, pełnej formie wystarczy, że filiżankę zanurzymy na kilka sekund w misce z gorącą wodą, oczywiście uważając, żeby woda nie nalała się do środka ;) Jeśli deser przygotowaliście w cienkich plastikowych lub silikonowych formach- zwykle wystarczy ogrzać je w dłoniach. Słodkiego gotowania

Pichceniomania
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 247

Wielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki

Karo in the Kitchen
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe 160

składa się z 3 warstw: jednej pieczonej i dwóch, które potrzebują czasu na stężenie w lodówce. Całość jest zwarta, dość ciężka i choć uzależniająca, to myślę, że na raz dacie radę zjeść tylko jeden kawałek :) Dlatego też potrójnie musowe ciasto czekoladowe jest doskonałym deserem na wszelkie święta, czy też rodzinne uroczystości, kiedy jest się z kim nim podzielić :D Przepis(...)zalewamy żelatynę wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Pół szklanki śmietany podgrzewamy w garnuszku niemal do temperatury wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, by się rozpuściła. Następnie gorącą śmietaną z dodatkiem żelatyny zalewamy białą czekoladę. Od czasu do czasu mieszamy, by czekolada się rozpuściła. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. W misie umieszczamy pozostałą śmietanę. Ubijamy ją na sztywno

MyCookBook.pl
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 174

Dziś przedstawiam przepis na pyszny, słodko-kwaśny i niesamowicie aromatyczny barszcz czerwony po kurpiowsku. Zupka jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy C i z pewnością postawi Was

My Culinary Art
Wytrawne ciastka alpejskie 216

najlepsze życzenia szczęśliwego nowego roku, sukcesów na polu kulinarnym, a także osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów(...)ciastka powinny być ładnie zarumienione. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z tym że należy odczekać około 5 minut przed ich spożyciem, z uwagi na bardzo gorący farsz

Wyprawy kulinarne
Pieczone udźce z kurczaka z rodzynkami brazylijskimi i cykorią. 239

Jakiś czas temu, przechodziłam w Poznaniu koło ryneczku z warzywami. Nie byłam sama, szedł ze mną mój bardzo dobry znajomy. Spojrzałam na stragany i spytałam go

Poezja Smaków - blog kulinarny
Temari sushi 174

Jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni świata jest kuchnia japońska. To nie tylko sztuka gotowania, ale też podawania potraw. Ceniona na całym świecie za niezwykłe walory

mojewypiekiinietylko
Dziś są bloga urodziiiiiny! 174

sałatę trzeba siać stopniowo, bo nikt nie da rady przejeść grządki wysianej na raz.  Z niewypałów warto wspomnieć kalafiory i brokuły- nie zdążyły zakwitnąć. Bakłażany też nie dały rady- miały za małe doniczki, podobno są wrażliwe na brak miejsca. Co mnie smuci niezmiernie to fakt, że chyba pożegnamy się z naszą azalią- pięknie, niebieskokwitnąca krzewinka wygląda jakby nie przetrwała(...)ciastem mniej więcej do połowy, każdego muffina posypujemy grubo kruszonką, wciskając ją palcami żeby zanurzyła się trochę w cieście. Pieczemy 25 minut. Przy wyjmowaniu pamiętamy, że kruszonka jest bardzo gorąca i zastyga kiedy stygnie- może być ciężko wyjąć z formy zimne muffiny.     I jemy! Świętujemy i słuchamy, wyobrażając sobie, że zamiast Mr President jest Ms Mirabelles

les mirabelles
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 249

właśnie teraz, gdy trzymam w ręce polskie wydanie "Szybko, świeżo, prosto" autorstwa uwielbianej na całym globie Donny Hay . Pięknie wydana książka z ponad 160 przepisami na świeże i proste dania na każdą okazję ukazała się właśnie dzięki wydawnictwu Albatros .   Kto z nas choćby raz nie zainspirował się jednym z cudownych przepisów autorstwa Donny lub choć nie westchnął(...)pełen kuchennych gadżetów, programy telewizyjne, książki.  Dla mnie jest kulinarną boginią głównie za sprawą absolutnie genialnych deserów - tu przemawia przeze mnie niepoprawny łasuch, ale uwierzcie, że jej wytrawne danie są równie doskonałe.  Książka została podzielona na trzy tytułowe działy - Szybko, Świeżo i Prosto , a każdy z nich na dwie części "Słodko" i "Słono" . Bardzo fajny to układ

KUCHARNIA
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 175

powodzeniem mogły udawać sklepy żelazne, ponieważ były w nich tylko wielkie metalowe haki i tasaki, papryka faszerowana mielonym mięsem robiła niesamowite wrażenie na wielu gościach, którym Mama serwowała to danie z okazji różnych imienin i sylwestrów. Tego przepisu nauczyła mnie właśnie Mama, a ją Babcia, która urodziła się, wychowała i wyszła za mąż za mojego Dziadka w Chorwacji(...)gotuję na wolnym ogniu ok. 10 minut.  2. Zestawiam z ognia, miksuję i ponownie stawiam na ogień. Doprowadzam do wrzenia. Rozrabiam w kubku serek z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie kubek wstawiam do zimnej wody, żeby wystudzić zawartość.  3. Wtedy wsypuję do niego mąkę, ponownie rozrabiam na gładką masę i wlewam powoli do gotującego się wywaru. Mieszam, doprowadzam

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym 181

Dietetyczna potrawka z kurczaka na błyskawiczny obiad Dziś propozycja na bardzo szybki, ale w pełni dietetyczny obiad, po ciężkim dniu pracy.  Przyznam szczerze, że gdy

Grunt to przepis!