dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:456/571)

Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 141

masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna  na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego(...)maśle. Dodać sól i przyprawę curry i poddusić jeszcze 1 minutę. Wlać sok z ananasa, mleko kokosowe i razem zagotować. Ostudzić jarmuż oberwać z grubych łodyg i zblanszować w gorącej, osolonej wodzie około 1 minuty. Jarmuż wyjątkowo duży, wtedy liście są twardsze gotować przez 5-10 minut. Wylać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 167

zachwyt, serwując swoje niebanalne dania. Ucztę rozpoczęliśmy od lekkiej sałaty podanej w niezwykle oryginalny sposób, co możecie zaobserwować na zdjęciach. Nawet sama marchewka obtoczona w czarnym sezamie, smakowała lepiej niż niejedna marchew, którą jadłem w swoim życiu. Następnie wyruszyliśmy w kulinarną podróż na nadmorskie wybrzeża. Kolejnym daniem była kasza bulgur, przyrządzona z niezwykłą pieczołowitością, jeśli chodzi(...)kulinarnych tego roku. Każdy ze śniadaniowiczów został obdarzony również upominkiem od Katarzyny Gubały - redaktor naczelnej wspaniałego magazynu Slowly Veggie!, który od marcowego numeru zdobywa nasze serca i roślinożerne żołądki. Gorąco zachęcam Was do lektury, bo to pierwszy taki magazyn o kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na Polskim rynku. Ja zostałem całkowicie zielono zainspirowany. Zapraszam do kiosku, na facebooka  oraz

Food Square
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 331

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną feta

codojedzenia
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 124

Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna

Apetyczna babeczka
Klopsiki w sosie koperkowym 216

Klopsiki w sosie koperkowym należą do ulubionych dań kuchni domowej. Wiele osób wspomina takie klopsiki z dzieciństwa, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. I zaraz po tym dodają, że nie potrafią zrobić takich klopsików jak gotowała mama, czy babcia. Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej łopatki wieprzowej, a nie bardzo tłustego(...)wszystkie składniki połączyły się.  Uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i podsmażyć na oleju. Smażyć krótko tylko do lekkiego zrumienienia klopsików. Obsmażone klopsiki przełożyć do garnka z gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie wymieszać w miseczce śmietanę i mąkę, dodać kilka łyżek gorącego bulionu. Po wymieszaniu nie powinno być grudek z mąki. Zawartość

Codziennik Kuchenny
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 159

smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą znajdziemy w tej chwili w warzywniakach to dojrzewające w słońcu warzywa o idealnym smaku do tego typu dań. Pastę ajvar połączyłam z pełnoziarnistym makaronem i podałam ze smażonymi kwiatami cukinii. Cały sezon czekałam na końcówkę lata gdzie z czystym sumieniem mogę nazrywać tego rarytasu nie niszcząc samych(...)znajdują się wewnątrz, posypać kwiaty solą i zamoczyć w rozkłóconym jajku. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i bardzo króciutko je smażyć. Tylko tyle by białko się ścięło. Makaron połączyć z gorącą pastą i kwiatami, od razu podawać. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Katarzyna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Beza idealna – jak zrobić 231

kilku podstawowych zasadach. Białka jajek powinny być świeże (zawsze wącham jajko po rozbiciu skorupki) i bardzo dokładnie oddzielone od żółtek. Choćby odrobina żółtka powoduje, że białko niestety nie da się ubić na sztywną pianę. To tłuszcz zawarty w żółtku powoduje, że piana będzie półpłynna. Dlatego ważne jest aby naczynie, w którym ubijamy pianę było czyste i wolne od tłuszczu. Można(...)się z syropem cukrowym. Najpierw więc trzeba ugotować poprawnie syrop. Do tego celu potrzeby jest termometr cukierniczy. Temperatura syropu powinna wynosić 121ºC. Do ubitej piany na sztywno należy wlewać gorący syrop powolnym strumieniem, cały czas ubijając bezę. Bezę należy ubijać do jej schłodzenia. Miskę z bezą można umieścić w większej misce z zimną wodą. Beza włoska idealnie pasuje do produkcji

codojedzenia
Barszcz Biały Z Suszonych Grzybów 145

Taki barszczyk w moim rodzinnym domu w czasie jesieni jest robiony bardzo często. Rodzice zawsze zbierają i susza grzyby z myślą miedzy innymi o tym barszczu

Gotowanie...to proste !
Filet z mintaja po węgiersku 210

Smażony filet rybny pod smaczną warzywną kołderką w lekko pikantnym sosie. Przepis zapisany wiele lat temu w starym zeszycie,trochę zapomniany. Ryby można użyć dowolnej,kto

Kolorowa kuchnia Elki
Rolada naleśnikowa z kremem borówkowym 139

Miałam chęć na naleśniki, ale nie chciało mi się sterczeć przy patelni. I tak myśl do głowy przyszła, aby upiec jeden wielki i zwinąć. Udało się

Kolorowy Przepisownik
Zupa kurkowa z ziemniakami 154

Zupa kurkowa z ziemniakami to letnia sezonowa zupa. Po kurki jeździmy do lasu każdego roku, mamy swoje grzybowe miejsca w lesie gdzie zbieramy grzyby. Gdy w

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 142

Wpis zawiera lokowanie produktu. Recenzja jest całkowicie moją opinią w żaden sposób nie ukierunkowaną przez firmę Suempol. Jakiś czas temu dostałam od firmy Suempol ( http://tatar.suempol.pl

Ostra na Słodko
Jesienny sernik z figami 175

się mdłe, irytujące z tą niezliczoną ilością drobniutkich pesteczek uporczywie wchodzących między zęby, choć jednocześnie zachwycające niecodziennym kształtem i pięknym, intensywnym kolorem. Chyba właśnie dlatego nie poddałam się, ale dałam im jeszcze jedną szansę. Skarmelizowane na patelni z lodami waniliowymi podbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie(...)cukier. Na karmelu ułożyć figi, zalać wodą. Podgrzewać z każdej strony przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 106

powodzeniem. Albo przepis na kurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej urozmaiciłam moje danie. Zrobiłam podudzia z indyka, które najpierw wyluzowałam z kości a potem nafaszerowałam podwójnie. Pod skórkę nałożyłam farsz z zieleniny a do środka (w miejsce kości) nałożyłam farsz(...)oprószyłam solą i pieprzem, włożyłam na patelnię na rozgrzany olej. Obsmażyłam krótko z obu stron   Podsmażone z lekko zarumienioną skórką przeniosłam na srebrną folię. Zawinęłam i wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekłam około 60 minut. Gotowe podudzia już mogłam zaserwować na stół.   Można przekroić je wzdłuż albo pokroić w plastry. Można podać w całości.       Jeśli

Kuchnia u Krysi
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 151

marki  Gorenje . Piekarnik sprawuje się świetnie, a Was zapraszam dziś na pyszną wieprzowinę po meksykańsku. Oczywiście przygotowaną w moim nowym piekarniku. Do upieczenia mojego dania wybrałam program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza. Wystarczy przycisnąć na wyświetlaczu piekarnika ikonkę  slow i piekarnik sam dalej ustawia nam czas(...)spisuje się doskonale  z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt  HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala gorącemu powietrzu swobodnie się poruszać. Posiada on wszystkie cechy pieczenia w piecu opalanym drewnem SilverMatte ,  czyli bardzo gładką i odporna powłokę. Można ją wystawiać na bardzo wysoką temperaturę podczas czyszczenia

Kulinarne przygody Gatity
Chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna 208

jest również i w tym przepisie. Nie ma się czego bać. W zdrowym żywieniu chodzi przede wszystkim o rozsądny umiar, a nie całkowite obsesyjne eliminowanie wszystkiego czego się da, bo wszyscy mówią, że nie zdrowe. Ok, dla nie przekonanych lub nie sporzywających produktów odzwierzęcych można słoninkę zastąpić roślinnym dobrym tłuszczem. Zobacz przepis na Chrupiące wontony z mięsem- klik. SKŁADNIKI(...)kilka wontonów i smażyć do czasu aż ciasto nabierze złoto-bursztynowego koloru. Nie spiekać ich na brązowo. Wyławiać łyżką cedzakową i osączać na papierowych ręcznikach Podawać gorące maczając w podanym w osobnej miseczce sosem sojowym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jajeczna tarta z groszkiem i marchewką 148

Radosna, kolorowa, smaczna i wyjątkowa.  Kusi  wyrazistymi kolorami i fajnymi smakami.  Moim zdaniem takie kolory uśmiech na twarzy wywołują i zwiększenie apetytu powodują

Moniki Smakołyki
Kluseczki szpinakowe 164

Po przygotowaniu Muffinek szpinakowo-jabłkowych zostało mi jeszcze trochę szpinaku, a z dnia poprzedniego - ziemniaki. I tak powstały szpinakowe kluseczki zwane przez moją córcię "kosmicznymi" lub

Kto ugości moich gości?
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym 185

Dobra, krucha i zarazem soczysta pieczeń to ozdoba każdego stołu, chluba gospodyni i rozkosz dla podniebiena.  Przygotowując pieczeń, szczególnie się staram, aby wyszła idealna, a

Mia Cucina Sofieta