dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:463/571)

Potrawka z kury i czterech warzyw 199

Pan Mąż upolował, Pani Żona obiad zrobi! Leniwe popołudnie, pora obiadowa za pasem. Od rana uskuteczniam intensywnie pidżama-party - znaczy nie udało mi się jeszcze przebrać

Grunt to przepis!
Wołowe roladki mojej Mamy 203

Nie robię ich zbyt często, ale jak mnie najdzie smak na pyszne domowe roladki z kaszą i ogóreczkiem, to nie ma przeproś. Przygotowuję je tak jak

Mia Cucina Sofieta
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 165

może, zamiast rzucać się jak wściekli na wszystko, co ma napis fit samemu zacząć od małych kroczków? Zamienić śmietanę na jogurt, biały cukier na brązowy itp.? A może to da efekt? Dziś chcę wam pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach. Jednak świadome kupowanie i rozsądek pozwolą nam oswoić jajka i zrobić(...)idealne i łatwo się je obiera. Do rondelka wsadzam jajka, dosypuję dwie duże garście soli i zalewam zimną wodą. Zaczynam gotować. Od momentu zagotowania wody daję im osiem minut gorących kąpieli. Odlewam wrzątek i potrząsam garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami

ladykitchen
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 178

Przesmaczna alternatywa wędliny kanapkowej Recepturę na domową pieczeń wieprzową podpatrzyłam na blogu Sio-smutki : Pieczeń z czerwona papryką (do obiadu i na kanapki) . Nie mogłam się

Grunt to przepis!
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 310

Dzisiaj coś dla zwolenników „swojskich” smaków. Będzie karkówka, piwo, papryka, pieczarki oraz dobrze wszystkim znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej skutkuje tyleż

Kulinarna Pokusa
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 165

Knedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w

mojewypiekiinietylko
Pikantna zapiekanka z kurczaka 237

Pikantna zapiekanka z kurczaka, to szybki i prosty obiad. Nawet jeśli nie macie pod ręką oryginalnych składników, z łatwością je zastąpicie (zaraz podpowiem jak :)). Pikantna zapiekanka

Pociąg Do Kuchni
Łosoś à la MasterChef 310

Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w  tym  odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła(...)można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne, ładnie się rozwarstwia i wprost rozpływa się w ustach! Gorąco polecam

Ratunku obiad
Kiszone ogórki i cukinie na zimę 186

Kiszone ogórki znają wszyscy i chyba w każdym domu przechowuje się ,,tajemną, recepturę" na przygotowanie, ulubionych ogórków. Przepisy na słoikowe przetwory prawie bez zmian przejęłam

Codziennik Kuchenny
Dobre Ziele, czyli wszystko o YERBA MATE :) 177

naturalną.  Gorąca woda - odpowiednio dobrana temperatura wody nie zepsuje smaku yerba mate, a także nie pozbawi jej cennych właściwości zdrowotnych. Nie wskazana jest woda ani za gorąca ani za zimna. Najlepszą temperaturą będzie ok. 75*C. Żeby taką uzyskać, należy odstawić wrzątek na ok. 5-10 minut. Jednak to też nie gwarantuje nam uzyskanie odpowiedniej temperatury. Dlatego(...)wygląda następująco: Curado naczynia z tykwy - polega na wydrapaniu resztek owoców z wnętrza tykwy Napełnij naczynie do ok. 2/3 wysokości suszem yerba mate (może być zużyty z innej zaparzki). Zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 12 godzin.  Opróżnij naczynie i przemyj bieżącą wodą. Wydrap dokładnie łyżeczką resztki owocu ze ścianek tykwy. Zostaw do osuszenia.  Konserwacja tykwy  Naczynie

Zdrowie na języku :P
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 222

diety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, przygotowaliśmy potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku. Po wykładach zabraliśmy się(...)dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło na którym zmacerujemy młode liście szpinaku z dodatkiem czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody

karmelowy
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 156

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę(...)smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać kotlety. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony, aż będą chrupiące z wierzchu i gorące w środku. 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 174

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę(...)smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać kotlety. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony, aż będą chrupiące z wierzchu i gorące w środku. 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty

Moja Delicja
Dieta 8 godzinna 245

stylu. W weekendy jem śniadanie z Niną i jest to zazwyczaj 9 rano, więc kończę jeść o 17. Przez cały dzień piję herbatki ziołowe, kawę z cukrem! i gorącą wodę z cytryną. Spadek wagi dziennie 0,5 kg w pierwszym tygodniu. Wiem, wiem, zaraz będą komentarze, że to nie tłuszcz, a woda, że niezdrowo, bo brak śniadania(...)jemy wyłącznie w ciągu wybranych 8 godzin dnia. Dla jednych optymalne będą godziny od 8 do 16, dla innych od 12 do 20. Wybór należy do ciebie, masz tylko dać odpocząć układowi pokarmowemu przez bite 16 godzin. Zasady diety – podsumowanie *Jesz przez 8 godzin. Czyli od 12 do 20, od 9 do 17, od 11 do 19… *Przez

greenscarf
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 171

OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET Sezon grzybowy w pełni, wśród grzybów kurki! Danie obiadowe z kurkami już było, teraz czas na śniadanie. A jak śniadanie to jajka, tylko, że na jajecznicę nie miałam ochoty. Wykluczając oczywiste wybór okazał się prosty – robimy omlet! Decyzja okazała się świetnym wyborem, zapraszam do gotowania! Mushroom season is open, and among them there(...)gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when it’s hot, cause – attention

Martyna Cooks