się między stronami tej książki i za każdym razem wychodzę upojona Jerozolimą. To zdecydowanie moja ulubiona książka kucharska. Wiem, że "zjem ją w całości" gotując niemal wszystkie pokazane tu dania. Na początek wybrałam ciasto, które właściwie przygotował mój Syn. Wspólne popołudnia z książką i ciastem to nasze małe rytuały. Tak jak rytuałem o tej porze roku jest(...)pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez ok. 50 minut, do momentu tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto się piecze, przygotować syrop. Składniki przełożyć do rondelka i zagotować. Gorącym syropem polać ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika - należy to robić etapami, pozwalając na to, aby syrop stopniowo wsiąkał w ciasto. Przestudzone ciasto podawać z kleksem jogurtu, kawałkami pomarańczy
KUCHARNIAmiodowa szynka Pieczona w glazurze z miodu szynka, nie tylko zachwyci
Miód i pieprzPo przygotowaniu https://ugotujmyto.pl/szynka-domowa-szynkowara/ postanowiłam iść za ciosem i przygotować w ten sam sposób schab. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dodatek majeranku, który bardzo
UgotujmyTo.plsłonecznym nadzieniem, z dużą ilością mango, serkiem Papaja Curry w ociekającym aromatem sosie z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem, na bazie cydru, polskiego miodu i oliwy z oliwek, całość dopełniła czarnuszka. Danie jest tak wyśmienite, tak zupełnie inne, zupełnie nowe smaki i aromaty. Uwielbiam eksperymentować w kuchni! To taka frajda i satysfakcja! Powiem, Wam, że rozmaryn był tak pyszny i chrupiący(...)być pięknie złoty, nie może absolutnie się przypalić bo byłby tylko gorzki, a sos były do wyrzucenia. Więc bądź uważny, mieszaj całość, jak osiągnie złoty kolor zestaw z ognia. Gorącym sosem polej pierożki i udekoruj karmelizowanym rozmarynem, który smakuje jak pyszne wyrafinowane chipsiki rozmarynowe. Całość posyp czarnuszką, którą dopnie smak "na ostatni guzik"! Zapraszam do stołu rozgość się wygodnie ;-))) Przepis
SMYKWKUCHNIwręcz nieprzyzwoicie, wiatrowi towarzyszą promienie słoneczne i wariacka wręcz temperatura: całe trzynaście stopni! Aż oczy przecierałam ze zdziwienia, patrząc na termometr w aucie. Czyżby wiosna przypomniała sobie o Danii...? Mam szczerą nadzieję; bo w końcu jak długo można chodzić w najcieplejszym z zimowych płaszczy...? Mi już się naprawdę znudziło. W niedzielę wybraliśmy się na zakupy. Takie poważne - meblowe(...)formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. 50 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę, przełożyć do miseczki. Zalać czekoladę gorącą kremówką, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połaczyć. Powoli wlewać czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUszka z grzybami… Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami
Kulinarna Patilogiazbyt wielu konkursach kulinarnych. Po pierwsze, ogranicza mnie miejsce zamieszkania. Po drugie za niesprawiedliwe uważam tak popularne ostatnimi czasy konkursy na lajki - wygrywa nie ten, kto faktycznie przygotował najlepsze danie, ale ten, kto ma najwięcej znajomych, którzy chętnie wciskają przycisk lubię . A ja chcę wygrać nie dlatego, że sobie to wyprosiłam, tylko dlatego, że zasłużyłam. Gdy więc dostałam zaproszenie(...)pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić. Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać delikatnie łyżką z masą owocową. Przełożyć na spód, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych dodatków lub użyć wszystkich. Ja najbardziej lubię pad thaia z kurczakiem i tofu, dlatego taką wersję prezentuję. Składników na pierwszy rzut oka może wydawać się dużo, ale danie robi się błyskawicznie. Potrzebujemy woka i wysokiej temperatury – całość usmaży się w kilka minut. Wystarczy nabyć odpowiednie składniki i przygotować je wcześniej tak, aby można było wszystko gotowe(...)oraz dużą szczyptę płatków chili – mieszamy. Przygotowujemy też wszystkie dodatki do podania widoczne w spisie, aby były pod ręką. W woku rozgrzewamy sporą ilość oleju, a gdy będzie gorący (na wok używamy zawsze dużego ognia) wrzucamy tofu (powinien smażyć się w niemal w głębokim tłuszczu). Smażymy tofu do czasu, aż będzie złote i wyławiamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik
Poezja smakuKiełbasiana zapiekanka Brr … na dworze zimno , szybko robi się ciemno…za pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce
Ogrodnik w podróżyTort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego
Kto ugości moich gości?Pomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam
Szefowa kuchniSajgonki są dobre na każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok
Apetyczna babeczkaJednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś(...)mikrofali. Można też zupę przelać do dużych kokilek, na wierzch ułożyć pajdę chleba posypać serem i zapiekać w piekarniku. Mi najwygodniej jest wykonać to jednak na patelni. Zupę podajemy gorącą z pajdą z roztopionym serem. Pycha! Jeśli lubisz łagodniejsze sery, możesz wybrać inny z bogatej oferty serów francuskich dostępnych teraz w sklepach LIDL . Tu możesz zapoznać się z całym
SMYKWKUCHNIW ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć w programie na żywo „Opolskie o poranku” na kanale TVP Opole. Tematem naszej rozmowy były dobre kasze. Nie jestem ekspertką
Bon Appetit MałgorzatyKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii
Ogrodnik w podróży