dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:472/571)

Przepis - Fasolka po Bretońsku 453

stanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L 500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem(...)zależy jak gęstą chcemy zrobić fasolkę. Całość gotuję jeszcze około 15 minut.  Pod koniec gotowania przygotowuję zasmażkę, tłuszcz który pozostał na patelni po smażeniu kiełbasy rozgrzewam i na gorący tłuszcz wsypuję mąkę, przez kilka minut podgrzewam aby mąka się zrumieniła, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzam na patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka

Uwaga Babcia Gotuje
Soczysty schab z sosem chrzanowym 403

Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest

Ogrodnik w podróży
KREM Z DYNI I BATATÓW – rozgrzewający / dietetyczny – BE FIT! 232

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zupę/krem , która idealnie rozgrzeje nas w te coraz chłodniejsze, jesienne dni. Połączenie dyni i batatów jest niezwykle sycące

Ostra na Słodko
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 207

W sumie to miała być tortilla. Farsz i sos już miałam gotowe, kiedy zabrzmiał dzwonek i w drzwiach pojawiła się dawno nie widziana koleżanka z Niemiec

Gosia gotuje
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty 186

W ten weekend Małgosia zaproponowała wspólne wypiekanie podpłomyków. Prawdę mówiąc ja do takich podpłomyków dodaję odrobinę drożdży. Tym razem zrobiłam odstępstwo i zastosowałam się do przepisu

Gotuj Sam!
Świeża makrela pieczona 189

Makrela należy do jednych z najbardziej rozpowszechnionych i popularnych ryb. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a także naturalnym i bogatym źródłem koenzymu Q10. Zawiera

mojewypiekiinietylko
Dwie sałatki z cukinii i papryki 219

Kolejna sałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się

Codziennik Kuchenny
Kotlety schabowe z serem i owocami 196

Przepis poniżej jest po części odpowiedzią na pytanie jednego z czytelników: „A gdzie są moje ulubione schabowe?” No więc są, tu i teraz. Inna sprawa, że

Kulinarna Pokusa
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 152

spadnie pierwszy śnieg. Przyjdzie mróz, chłód a wraz z nimi niechęć do wszystkiego. Nie tylko Ty chowasz się przed zimnem nie wychodząc z domu, pijąc którąś już z kolei gorącą, słodką herbatkę i zaszywając się w swoich "czterech ścianach" pod kocem, przed telewizorem, zapominając o jakiejkolwiek aktywności. Niestety, ale takich osób jest więcej. Jednak jest ktoś kto może temu zaradzić(...)kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki, np. "w szacie musztardowej" :) Brzmi pyszne :) To na co szczególnie zwraca uwagę autorka to temperatura posiłków. W okresie jesienno - zimowym dania powinny być ciepłe, aby syciły na dłużej i rozgrzewały organizm. I tak poznasz przepisy na przygotowanie własnej owsianki, granoli, jaglanki, placuszki serowe, róże omlety. Przedstawione ich zdjęcia są niezwykle barwne

Zdrowie na języku :P
Makowe święta, czyli... 238

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta

Ratunku obiad
Panna Cotta dla Pana Taty 140

eksperymentować także z innymi, a z włoską w szczególności. Lubię ją za prostotę składników, często także procesu samego przygotowania a jednocześnie za szlachetne i złożone smaki. Wielu potraw nie da się wiernie odtworzyć, może to kwestia innej jakości składników, niektóre zresztą nadal nie są u nas dostępne, zwłaszcza te stosowane regionalnie. Ale moja teoria jest jednak taka, że bez włoskiego(...)Można także przygotować jasny karmel lub czekoladowy sos jako dodatek. Aby wyjąć deser z filiżanki w ładnej, pełnej formie wystarczy, że filiżankę zanurzymy na kilka sekund w misce z gorącą wodą, oczywiście uważając, żeby woda nie nalała się do środka ;) Jeśli deser przygotowaliście w cienkich plastikowych lub silikonowych formach- zwykle wystarczy ogrzać je w dłoniach. Słodkiego gotowania

Pichceniomania
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 236

Wielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki

Karo in the Kitchen
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe 154

składa się z 3 warstw: jednej pieczonej i dwóch, które potrzebują czasu na stężenie w lodówce. Całość jest zwarta, dość ciężka i choć uzależniająca, to myślę, że na raz dacie radę zjeść tylko jeden kawałek :) Dlatego też potrójnie musowe ciasto czekoladowe jest doskonałym deserem na wszelkie święta, czy też rodzinne uroczystości, kiedy jest się z kim nim podzielić :D Przepis(...)zalewamy żelatynę wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Pół szklanki śmietany podgrzewamy w garnuszku niemal do temperatury wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, by się rozpuściła. Następnie gorącą śmietaną z dodatkiem żelatyny zalewamy białą czekoladę. Od czasu do czasu mieszamy, by czekolada się rozpuściła. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. W misie umieszczamy pozostałą śmietanę. Ubijamy ją na sztywno

MyCookBook.pl
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 164

Dziś przedstawiam przepis na pyszny, słodko-kwaśny i niesamowicie aromatyczny barszcz czerwony po kurpiowsku. Zupka jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy C i z pewnością postawi Was

My Culinary Art
Wytrawne ciastka alpejskie 212

najlepsze życzenia szczęśliwego nowego roku, sukcesów na polu kulinarnym, a także osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów(...)ciastka powinny być ładnie zarumienione. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z tym że należy odczekać około 5 minut przed ich spożyciem, z uwagi na bardzo gorący farsz

Wyprawy kulinarne