dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:474/571)

Rozgrzewająca zupa z soczewicy 199

Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko

Moja Delicja
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 205

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą

Moja Delicja
Rosół z mięsnymi kołdunami 217

nierozłącznie kojarzą mi się z Zakopanem. Może to trochę dziwne, ale pierwszy raz jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na drodze z Zakopanego do domu. Wcześniej nie znałam tego dania, gdyż u nas raczej nigdy nie gotowało się takich rzeczy. Jeśli chodzi o te kołduny z restauracji, to powiem tylko tyle, że nie były złe, a   nawet(...)polecam gotowanie osobno, gdyż wtedy rosół jest bardziej klarowny. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę i rozkładamy na talerze razem z ugotowanymi kołdunami, posypujemy natką pietruszki i zalewamy gorącym rosołem.  R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku 205

                       karkówka pieczona Karkówka to część wieprzowego mięsa, które wprost idealnie nadaje się do pieczeni

Miód i pieprz
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 217

Tak sobie na cukinie patrzyłam i nagle mini pizze z nich zrobiłam. Ciasto jak na pizze, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej przygotowałam, a cukinię namoczyłam, odcisnęłam

Moniki Smakołyki
Tajlandia od kuchni 200

Tajlandia zwana także Krainą Uśmiechu kojarzy się z gorącym klimatem, rajskimi plażami i pysznym jedzeniem. Niedawno wróciłam z 3-tygodniowej wyprawy do tego pięknego kraju, gdzie miałam okazję osobiście spróbować słynnych tajskich przysmaków i przekonać się, czy rzeczywiście są takie pyszne i takie pikantne, jak je opisują ;) Jeśli jesteście ciekawi co i jak jada się w Tajlandii-zapraszam do lektury(...)kruszonymi orzeszkami ziemnymi. Danie znane większości osób, jednak NIGDZIE nie smakuje tak, jak w Tajlandii. Poza pad thai’em zajdziemy tu mnóstwo dań z makaronem w roli głownej z różnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte

Zawsze głodna!
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 252

Nigdy za kaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że

mojewypiekiinietylko
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 176

Czy zdarzyło się Wam zastanawiać, co może być romantycznego w fasoli?  Mnie się zdarzyło. Konkretnie wczoraj. Jeszcze konkretniej w związku z wyzwaniem, jakie postawiła przede

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 226

były dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi trenować, aby w formie zabawy dostarczyć im oraz nam dziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie cukierków). Nam kształt(...)wodę. Gotować ok. 4 – 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia ravioli na powierzchnie ( czas jest zależny od wielkości ravioli oraz od grubości ciasta ). Odcedzić, przełożyć do rondla z gorącym sosem, wymieszać. Wykładać na talerze. Posypać startym parmezanem i udekorować świeżym koperkiem. Przygotowanie sosu Marinara: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do rondla wlać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić

Moja Delicja
Azjatycki rosół na dorszu 166

zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne i zrównoważone. Niezależnie od tego czy są to dania łagodne czy piekielnie ostre w każdym znajdziemy harmonijne połączenie kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego. W praktyce jest to limonka, słodkie mleczko kokosowe, wszechobecny sos rybny (Tajowie nie używają soli(...)przykryciem, nie mieszać!  W między czasie ugotować makaron wg. instrukcji na opakowaniu, enoki i/lub pieczarki przepłukać na sicie, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, przygotować sos tajski (przepis) . Gorący wywar przecedzić przez sito, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki, większe shitake pokroić w paseczki mniejsze zostawić w całości. Do miseczek nałożyć ugotowany makaron, kawałki

SzczyptaSmaQ
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 177

jest ze mną aż tak źle! Rzuciłam nałóg, choć właściwie powinnam powiedzieć, że przerzuciłam go na inny teren. Kuchnia! Smakowanie. Podjadanie. Odrywanie gorącej piętki chleba. Parzenie palców gorącymi ciasteczkami. Podlizywanie masy.  Tu nie jestem w stanie się opanować. Powtarzam sobie, że to kolejny etap procesu przygotowania potrawy i bardzo mi to podejście odpowiada;) Jednak w myśl zasady, której generalnie(...)figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej gałki muszkatołowej Orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce

KUCHARNIA
Pulpety z indyka 175

aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię(...)średnim ogniu, delikatnie rumieniąc z każdej strony – ok. 10 minut . 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Podsmażone klopsy z indyka przełożyć łyżką do gorącego sosu. Delikatnie wymieszać. Przykryć. Gotować na małym ogniu 5-10 minut , do momentu kiedy dogotują się w środku. Gotowe pulpety z indyka podawać w towarzystwie kasz (polecam kaszę jaglaną) , ryżu

Moja Delicja
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 216

serka wiejskiego, z użyciem żelatyny, budyniu czy bez jajek, albo na białkach – bo takie kombinacje też już widziałam. To nie byłoby tiramisu tylko wyrób tiramisopodobny. Nie uznaję półśrodków, nie dam Wam recepty na coś, co mi po prostu nie smakuje i czego robienie mija się z celem. Umówmy się, że jemy zdrowo, a to znaczy zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Naprawdę(...)120g drobnego cukru 500g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki, 30-36% biszkopty długie, tzw. ‘ladyfingers’ – 2 opakowania po 200g niesłodzone kakao do posypania SKŁADNIKI ponczu kawowego do biszkoptów 300ml gorącej wody 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej 1 łyżka stołowa cukru 50ml ciemnego rumu, likieru kawowego albo Amaretto

Karo in the Kitchen
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 172

Pamiętam smak ribollity , którą jadłam na wakacjach w Toskanii . Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się(...)zwiędną. Na końcu dodaj do zupy 2 łyżki oliwy.  Rozlej zupę pomiędzy miseczki. Do każdej włóż po 1 grzance, posyp po 1 łyżeczce parmezanu i skrop oliwą. Podawaj gorącą. Zupa świetnie smakuje także na drugi dzień.  A Wy jak lubicie się rozgrzewać jesienią? Jakie zupy gotujecie jesienią

Chilli Czosnek i Oliwa