Makowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam
potrawyregionalnewszystko wywodzi się z podpatrywania zwyczajów własnego domu rodzinnego. Ale przecież, choć nam trudno to sobie wyobrazić, nie w każdym domu pierogi się lepi. Niekiedy są daniem wyłącznie kupowanym w garmażerkach czy barach. Trochę jest tak, że ilość czynności i przygotowań odstrasza od zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie dla ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze(...)zdjęciach przedstawiona jest podwójna porcja. Przygotowania do robienia pierogów można zacząć dzień wcześniej. Obrane ziemniaki trzeba ugotować w osolonej wodzie, porządnie odcedzić i odparować, dobrze zmiażdżyć, gdy są gorące lub przepuścić przez praskę. Wystudzić odkryte, ale jeśli mają czekać do dnia kolejnego trzeba ziemniaki wyrównać i przykryć, nie powinny przeschnąć za bardzo. Cebulkę drobno kroję i podsmażam
I tu będę miała takie tePostny bigos jest nieodzowną potrawą na moim stole podczas Wigilii, pewnie zresztą tak jak i na większości Waszych stołów. Taki bigos przygotowuję tylko jeden raz w
Kuchcik gotujeFaszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak
Roślinna - blog wegańskikolei Clifford A. Wright odnajduje empanadas w potrawach przygotowywanych na Sycylii (jako sfinci oraz scacciate będąca rodzajem nadziewanej foccaci) za czasów, gdy panowali na niej Arabowie. Empanadas to świetne danie - można je jeść rękoma i wygodnie zabrać ze sobą. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą , np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako(...)Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu. Aby sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę wody. Jeżeli olej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5-10 min.). Wyjmij
Chilli Czosnek i Oliwawywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak miska dobrego bulionu. Ramen to cudowna zupa – bardzo aromatyczna, za każdym razem inna, uzależniona od składników danego sezonu. Niewiele to składników – dzisiaj u mnie to samo mięso i przyprawy. Długo i powoli gotowane. Nic się nie marnuje – wygotowane do miękkości mięso po karmelizowaniu i przyprawieniu wraca(...)Ramen powinno jeść się głośno, ze słyszalnym wciąganiem powietrza przy nakładaniu makaronu do ust, które poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko go ochładza. Uwaga! Ramen podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która dość długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI NA WYWAR 800g pięknych
Karo in the KitchenPierogi z kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi(...)być wyrazisty! Odstawiamy farsz do wystygnięcia. 7. Ciasto: na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 8. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło. 9. Ciasto wałkujemy
Kulinarne Inspiracjepostanowiłam spróbować go opisać krok po kroku, tak aby wszyscy mogli go zrobić. Trochę ciężko było mi odtworzyć przepis, który powstał niespełna rok temu, ale jakoś myślę, że dałam radę :) W każdym razie mam nadzieję, że Wam jakoś pomogłam i Król Julian zagości także na Waszych stołach :) Opis jest dość długi, ale nie zrażajcie się tym, chciałam żeby było(...)się namoczyła. Z 1 ½ litra kremówki odlewamy około 100ml, resztę śmietany miksujemy, tak długo, aż będzie ubita, ale nie sztywna. Kubek z namoczoną żelatyną wkładamy do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Dolewamy do niej 100ml kremówki i jeszcze raz mieszamy. Mieszanina musi mieć temperaturę pokojową, a więc ma być ani zimna, ani ciepła
Smakowy Rajzapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane(...)smaku całość i dodajemy odrobinę – dosłownie na koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy że kolor jest jeszcze za mało nasycony (nie zawsze jest to potrzebne). Ja uwielbiam podany bardzo gorący, na granicy wrzenia, z cieniutkim makaronem jajecznym, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenmojprzepisna.pl | Pizzerinki Mini pizze powstały spontanicznie, potrzebny był obiad na już, a lodówka pusta. Na 1 listopada wszystkie sklepy zamknięte, więc do sklepu nie ma co
moj przepis nasama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem czosnkowym, poprzeglądałam przepisy na Mikserze , wyspacerowałam psę, wzięłam gorący prysznic, a następnie zajęłam pozycję horyzontalną pod cudnie pachnącą świeżym praniem kołdrą. Nie zajęło zbyt wiele czasu zapadnięcie w spokojny, wypełniony marzeniami sen. Obudził mnie C., kiedy nad ranem wrócił(...)babeczki. Przechowywać w lodówce; wyjąć 20-30 minut przed podaniem. Smacznego! Muszę przyznać, że pogoda zaczyna mnie denerwować. Bez przesady - niedługo limit deszczu zostanie wyczerpany nie tylko na potrzeby Danii, ale całej Europy! Z psą wyczekujemy krótkich przerw, żeby wyjść na szybki spacer. I choć dziś ze dwa razy pokazało się słońce, bałam się ryzykować wyprawę dłuższą niż pod najbliższe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWSTĘPNA powinna polegać na tzw. rozmiękczaniu organizmu , czyli nawadnianiu i rozgrzewaniu , co sprzyja wydalaniu wszystkich toksyn i stwardniałych złogów. Minimum przez tydzień zalecana jest sauna lub gorące kąpiele zakończone zimnym natryskiem oraz wysoka podaż płynów (minimum 2 litry dziennie), w tym świeże soki z kwaśnych owoców. Wstępne przygotowanie organizmu warto wzbogacić ćwiczeniami i masażami, które oprócz rozgrzania(...)węglowodanów z nabiału i zboża oraz białka zwierzęcego, ich gwałtowne odstawienie często kończy się omdleniami - 5 niedużych posiłków dziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona
NaKońcuJęzykaPolędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej
mojewypiekiinietylkomąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Zagotować, cały czas mieszając. Do małej miseczki wlać wrzątek, rozpuścić w nim żelatynę, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, do żelatyny dodać 2 łyżki gorących owoców, wymieszać. Dodać żelatynę do reszty owoców, dokładnie wymieszać, wyłączyć palnik. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie schować do lodówki na 2 godziny. W misie miksera umieścić serek, zmiksować na gładką(...)przy węższych blatach, biszkopt może się łamać. Dlatego rada: jeżeli zmierzycie wysokość całego biszkoptu i wyjdzie Wam, że na jeden blat wypada mniej niż 1,5 cm, wówczas radzę dany biszkopt podzielić np. na dwie części i upiec kolejny biszkopt już z połowy składników. Smacznego! Truskawkowy tort falbankowy Truskawkowy tort falbankowy Truskawkowy tort falbankowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
moj przepis namasła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna) - 400 ml mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli(...)miarę tradycji. Przepis należy raczej do pracochłonnych i czasochłonnych, ale wierzcie mi – raz do roku na Marcina – warto. Dla ich niepowtarzalnego smaku, wspaniałego ciasta, niesamowitego nadzienia… i nie tylko. Goraco polecam i życzę smacznego. Wpis sponsorowany. Do wypieku użyłam białego maku oraz sprzętu ze Sklepu Masarskiego Swojski Wyrób . Właścicielowi Marcinowi Jurczykowi pięknie dziękuję za pomoc w realizacji wypieku Rogali świętomarcińskich
mojewypiekiinietylko