swoich zbiorach przepisy dobre, lepsze, średnie i te ekstra. Ten dla mnie jest ekstra. Mówię tu o przepisie na pizzę. Wiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto. Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda Gessler była by zadowolona, bo zawsze w kuchennych rewolucjach(...)się trochę podpiecze ja ją ściągam z blaszki i dopieka się na samej kratce. Pieczemy na złoty kolor. I nasza rewelacyjna pizza gotowa. Polecam Wam na prawdę gorąco, bo jest pyszna :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkiBardzo prosta i smaczna świąteczna potrawa. Co tak naprawdę sprawia, że tak przyrządzona kapusta jest wyjątkowa w smaku? Najpierw gotuje się ją razem z
Szybko Szybkowargara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską(...)zaglądamy (i nie tylko). Nie będziemy się rozpisywać, bo te paszteciki reklamy nie potrzebują! Są po prostu bajeczne. Symfonia smaków najlepiej czuje się w towarzystwie dobrego, gorącego, czerwonego barszczu podanego w filiżance. Na gorąco - świeżo wyjęte z piekarnika, na zimno - gdy emocje i temperatura opadną, podgrzewane w piekarniku i posmarowane masłem - gdy jakimś cudem przetrwają... Nie ważne
Wypisz Wymalujwięc ogromną popularność. Szczególnie dzieci pozytywnie reagują, gdy dowiadują się jak nazywa się ich obiad. Miałam przepyszne, ekologiczne, białe, parzone kiełbaski – postanowiłam więc spożytkować je właśnie do tego dania (jeśli wolicie – mogą być także wędzone kiełbaski – oby nie były podsuszane). Mój pudding nie wyrósł tak bardzo, jak bym chciała (tylko dwukrotnie, zamiast trzykrotnie(...)próbujemy i ewentualnie doprawiamy – gdy sos jest zbyt cierpki – dodajemy więcej cukru, gdy mało kwaśny – dolewamy odrobinę wina lub octu winnego. Po upieczeniu zapiekankę podajemy z gorącym sosem i np. z gotowanymi warzywami. Warto dodatkowo posypać ją na wierzchu świeżymi ziołami. Przygotowując zapiekankę inspirowałam się przepisem z magazynu Good Food . Post Ropucha w dziurze, czyli Toad
Poezja smakuPizza z owocami morza Kolejna pizza , także na cienkim cieście . Moi chłopcy są nie ubłagani i ciągle skazują mnie na pieczenie pizzy , ciekawe czy jest jakieś
Ogrodnik w podróżyzostał ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana z sosem tatarskim. Pierwsze wydanie gastronomicznej encyklopedii „Larousse Gastronomique” maksymalnie skróciło nazwę dla tego dania i pozostało dobrze nam dzisiaj znane „steak tartare”. Tatar jest jedzony pod każdą szerokością geograficzną. Chilijczycy mają swoje crudos, Libijczycy – kibbeh nayyeh, Belgia to fillet americanne. Tatar obecny(...)wolnego wybiegu, gdzie kura ma okazję pogrzebać pazurem i zjeść coś innego niż tylko paszę. Żółtka takich jajek naprawdę smakują zupełnie inaczej. Jajka najpierw myję w zimnej, potem w gorącej wodzie, następnie parzę je wrzątkiem. Oddzielam żółtka od białek, powoli i dokładnie. Białka zostawiam na bezę, a po jednym żółtku ląduje na tatarze. Przy tatarze kładziemy po jednej dorodnej
Karo in the Kitchenoficjalnego początku zimy (przynajmniej tej kalendarzowej) jeszcze całkiem spory kawałek czasu nam został. Nie dane nam jednak jest cieszyć się złotą jesienią; zrobiło się pochmurno i deszczowo, poranne przymrozki działają na nerwy wszystkim nieszczęśliwym kierowcom nie posiadającym garażu (lub mającym za długi samochód, żeby się w nim zmieścić), a paskudne błocko zmienia spacery z psem w prawdziwie agroturystyczne wyprawy. Wszystko(...)korzystam. Te skandynawskie wypieki świetnie nadają się na okres zimowo-świąteczny; ale to pewnie dlatego, że ogólnie Skandynawowie pieczołowicie ten czas celebrują i oswają zapachem cynamonu. Ciasteczka polecam Wam gorąco do świątecznych puszek (naprawdę długo zachowują świeżość!), piruety na lodzie radzę zostawić profesjonalistom. Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKto lubi szpinak ręka w górę! Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci. Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu …
Ostra na SłodkoMinimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest
Food SquareTo już prawie dwa lata, a mnie wydaje się, jakbym skończyła pisać wczoraj. Niby to samo miejsce, te same zapachy, Ci sami
Gotowanie to kochanieNajbardziej polskie danie obiadowe. Klasyk klasyków. Złoty i chrupiący z zewnątrz, pysznie soczysty w środku. Kotlet schabowy w kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego wieku. Zobaczcie, jak ja go robię. „365 obiadów” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) to jedna z pierwszych polskich książek kucharskich o domowym gotowaniu. Biła w czasach swojego wydania rekordy popularności. W latach(...)się przypalą. Kotlety zawsze smażymy w tłuszczu, nawet na teflonowej patelni. Do oleju dodajemy 2 łyżki stołowe smalcu. Gdy tłuszcz już mocno rozgrzany i czuć charakterystyczny zapach gorącego smalcu zmniejszamy płomień i panierujemy po kolei kotlety najpierw w jajku, następnie w bułce. Za dużą ilość bułki otrząsamy. Delikatnie dociskamy bułkę do kotleta i od razu wkładamy je na gorący
Karo in the Kitchentakiego już od dłuższego czasu, ale surowe ciasto, skąd je wziąć? Rozwiązanie okazało się bardzo proste i idealnie wpisuje się w założenia mojego bloga, więc tym bardziej polecam Wam gorąco to "ciacho", a robi się je tak: Namaczamy przez noc 1 i 1/3 szklanki daktyli (z tego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej(...)następnej imprezie rodzinnej :D A teraz drogie Czytelniczki i drodzy Czytelnicy bloga Wszystko jest w głowie , mam do Was prośbę. Adam bierze udział w Europejskim konkursie surowych wegańskich dań, prezentując jeden ze swoich smakowitych przepisów. Jeśli jego blog zachwycił Was tak samo, jak mnie, możecie dać temu wyraz lajkując jego przepis na fejsbookowej stronie konkursu, dokładnie TUTAJ
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETo wcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami
Sztuka gotowania w/g SamiryCygara drobiowe z pieczarkami Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi
Ogrodnik w podróży