dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:462/571)

Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 189

zupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie, ale pozostanie nadal soczyste. Poniższy przepis wykorzystuje kolorową paprykę również po to, aby nadać daniu atrakcyjnej formy wizualnej. Jest ono również niezwykle proste w przygotowaniu, a gdyby nie potrzeba kilkugodzinnego marynowania filetu z kurczaka, byłby to idealny „przepis na szybki obiad”. Dlatego warto go spróbować(...)dodajemy jeszcze nieco wody. Gdy warzywa będą zbliżały się do miękkości, rozgrzewamy na sucho patelnię grillową – na dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na gorącą patelnię. Grillujemy przez 3-4 minuty po jednej stronie, odwracamy i grillujemy tak samo długo po drugiej. Kurczaka podajemy od razu z warzywami. Kulinarna Pokusa   #gallery-174 {margin: auto

Kulinarna Pokusa
Jak ugotować idealny makaron 248

makaronu twardego, czy niedogotowanego. A już na pewno nie klejącego się do zębów. Natomiast makaron ugotowany normale jest bardziej miękki i mniej sprężysty, ale zdecydowanie nie rozgotowany. W przypadku dań kuchni włoskiej metodą zwykle „obowiązującą” jest al dente . Jeśli więc zamierzamy trzymać się tradycji, gotujemy makaron raczej w ten sposób. Oczywiście ze względu na indywidualne upodobania czy specyfikę jakiejś(...)dodać nieco smaku. Przyda się też na pewno, jeśli makaron jest wątpliwej proweniencji, choć akurat kupowania takich produktów nie polecamy. Czym innym jest natomiast technika polegająca na zmieszaniu ugotowanego, gorącego makaronu z kilkoma łyżkami oliwy oraz odrobiną wody z jego gotowania. Jeśli bowiem makaron podawany jest w ten sposób, że wykładamy go na talerz, ale nie mieszamy z zawierającym pewną

Kulinarna Pokusa
Dżem truskawkowy 323

dobre nie wyszło. Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek z cukrem i odrobiną soku z cytryny dało bardzo aromatyczny, pyszny dżem o mocno zwartej konsystencji. W przypadku dżemów bardzo duży wpływ na smak i konsystencję ma rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze. Równie ważny jest czas(...)dżemem przechowywać w lodówce - jeśli konsystencja po całkowitym ostygnięciu dżemu (jak u mnie) lub na zimnym talerzyku jest zadowalająca, a dżem się nie rozpływa, należy zdjąć garnek i gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków - słoiki oraz pokrywki należy przed powyższym etapem umyć w wodzie z płynem, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć - dżem należy nałożyć prawie do pełna, pozostawiając

Smakołyki Bereniki
ryba po grecku 173

                      ryba po grecku Ryba, to zawsze dobra propozycja pełnowartościowego posiłku, szczególnie teraz w okresie

Miód i pieprz
Gołąbki z mięsem i kaszą 225

Gołąbki to klasyka polskich potraw, a te z   z ryżem i mięsem  znają chyba wszyscy. Ja je również  bardzo lubię ale czasami robię

Gosia gotuje
Domowy kandyzowany imbir 239

stawom. Gdy pogoda sprzyja przeziębieniom, chętnie sięgam po imbirową herbatę z miodem i cytryną i uwielbiam pogryzać kandyzowany imbir. Takie słodkie, ale zdrowe małe co nieco. Poza tym nie da się go zjeść zbyt dużo ;-) Kandyzowany imbir możecie oczywiście kupić w sklepie. Zwykle jest on niestety dość drogi. Dla mnie kolejnym minusem jest fakt, że kupny imbir zawiera konserwanty(...)powstanie syrop cukrowy. Każdy kawałeczek imbiru będzie oblepiony syropem. Na ściankach garnka, jak widać na zdjęciu, pojawi się cukrowy nalot to znak, że najwyższa pora wyjąć imbir.   Gorący imbir wykładać na kratkę, starając się rozdzielać poszczególne kawałki by się nie pozlepiały. Jeśli i tak się zlepią albo spadną na papier - nie przejmujcie się, jak masa zastygnie bez problemu można

maniapieczenia
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 204

Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja.  Idealny jest do

Moniki Smakołyki
Pijany dżem truskawkowo-ananasowy 193

Muszę przyznać, że ostatnie kilka dni dało mi się we znaki. Pakowanie, przekładanie, przenoszenie, przewożenie, układanie, malowanie, sprzątanie, rozpakowywanie, szukanie, szorowanie; i pewnie jeszcze parę innych rzeczy, tylko ze zmęczenia już mi słów brakuje. Odpoczywanie bowiem zdecydowanie nie wchodziło w grę. Na szczęście już jesteśmy na miejscu, z nami cały nasz dobytek (mam nadzieję), i możemy troszkę wrzucić(...)Włożyć owoce do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodać rum, gotować jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Wy biegnijcie po truskawki, ja idę dalej buszować wśród kartonów (w których, o dziwo, pełno jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka pizza z ziołowym kurczakiem 161

Były desery, dania główne, a nawet dania z grilla, teraz nadszedł czas na pizzę. U mnie w domu ten popularny fast food przygotowuje zazwyczaj mąż. Wówczas pizza jest pełna dodatków i… jest naprawdę duża. No cóż… uwielbiamy domową pizzę. Na przepis męża jeszcze przyjdzie czas Dziś zapraszam Was na moją wersję pizzy. Szybka pizza(...)powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast ketchupu sos pomidorowy. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą). Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się za bardzo lepi można dodać odrobinę mąki (! ale nie należy przesadzać z jej ilością). Z ciasta formujemy kulę

Słodkie okruszki
szczupak faszerowany drobną rybką 240

rekompensuje nam poświęcony czas, swoim   wybornym smakiem, oraz niezwykłym wyglądem gotowego dania. Warto więc, choć raz w roku w świątecznym okresie, skusić się na wykonanie dania ze szczupaka, a stanie się on wtedy z pewnością główną ozdobą świątecznego stołu. składniki  cały szczupak o wadze około półtorej kilograma sól,pieprz dodatkowo kilka sztuk wykałaczek(...)wlewamy rybny wywar. Brytfankę nakrywamy przykrywką i szczupaka gotujemy na niewielkim ogniu przez czterdzieści  minut. Następnie brytfankę  zdejmujemy z ognia pozostawiając w niej rybę do wystygnięcia ( gorąca rozpadnie się przy wyjmowaniu).  Ostudzonego szczupaka dzielimy na dzwonki, wywar spod gotowania przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy żelatynę i studzimy. Na dno dużego półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie

Miód i pieprz
Bounty 175

Ciasto na zamówienie:) Miało być proste i mało pracochłonne. Dałam do wyboru trzy, to koleżanka wybrała akurat to, które ładnie wygląda, a jednak trzeba mu trochę czasu poświęcić. No dobrze... Przynajmniej na stole stanie coś słodkiego i efektownego:) Opis jest dosyć długi, ale to dlatego, że wyjaśniam w nim co zrobić, żeby biszkopt nam nie opadł(?) i tłumaczę w kilku(...)cukrem waniliowym Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do zagęszczenia masy (ok. 15-20 minut). Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać. W przeciwnym razie się przypali... Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy masło i od czasu do czasu mieszamy aż masło się stopi Odstawiamy masę kokosową do wystudzenia i gdy już ostygnie wylewamy na biszkopt Ostatni etap to polewa czekoladowa , którą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 255

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o

Eat me! Fit me!
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 203

ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie dań – widzimy na nim czas gotowania, temperaturę, program i moc działania. W zestawie znajduje się 2,2 litrowy pojemnik ze stali szlachetnej ( do miksowania ) , wkład do gotowania, 2 wkłady(...)DAMPFGAREN na 20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy papryki a łososia dogotowujemy. CAŁOŚĆ: Zalany wcześniej wrzątkiem kuskus mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę paprykami oraz posiekanymi, podprażonymi paprykami. Podajemy z gorącym łososiem i świeżym koperkiem. Smacznego! PODSUMOWANIE: Jak widzicie sprzęt poradził sobie rewelacyjnie z obiadem! Waga działa bez zarzutów, a miski miksującej użyłam do przygotowania ciasta na biszkopt z gruszkami. Posiekałam

Ostra na Słodko
Pieczony kalafior z granatem i migdałami 177

czas!". Siadasz na kanapie, masz czas na książkę, dzieci w końcu same się bawią. Żeby było jeszcze milej, otwierasz czekoladę, którą ktoś przyniósł dzieciom, ale oczywiście im nie dasz, już lepiej sama zjesz. Pieczesz, smakujesz, przyjmujesz gości. Pijesz kawę, obowiązkowo z mleczkiem, ale tym takim "do kawy", żadnym innym. Słodzisz, bo gorzka kawa to jakoś nie do końca(...)niej kawałki kalafiora. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pierzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Kalafior powinien lekko się przyrumienić.  Gorące cząstki przekładamy do miski lub na talerz, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i pestkami granata. Dodajemy świeże zioła.  Smacznego

bistro mama
Leczo z cukini all'italiana 200

towarzystwie i jakby mogli, to by jedli warzywa, warzywa,warzywa...I jedzą. Bo to kochają. Na ich stołach nie może zabraknąć dobrego wina. Wina dodają również...do tego pysznego dania! Składniki -cukinia baby im mniejsza/młodsza tym lepsza -papryka długa, słodka, jędrna, soczysta -bazylia listki -szalotka lub różowa cebula -biała kiełbasa- będzie trudno dostać tutaj kiełbasę na białym(...)gazie ,ale z wyczuciem. Podajemy po kilku godzinach, dopiero kiedy wszystko przejdzie sobą, kiedy smaki się uzupełnią, kiedy wino złagodnieje...kiedy to wszystko przestygnie i nie będzie już takie gorące. Smakujemy z bruschettą i czerwonym winem,w towarzystwie roześmianych i pozytywnie zakręconych gości! U mnie świetnie sprawdziła się  Porcelana Bogucice Buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni