dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:464/571)

Pierogi z mięsem 250

Kochani najlepsze na świecie pierogi robią moi rodzice:) jak z siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy we czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w

Ania i Marcin gotują
Żeberka wieprz. z grilla w glazurze ostro-słodkiej i pyszne zapiekane z oliwą i czosnkiem pomidorki San Marzano 189

Żeberka stoją w pierwszej top 3-ce najpyszniejszych i najczęściej przygotowywanych potraw/mięsiwa na grillu i całkowicie zasłużenie. Aby były naprawdę rewelacyjne, potrzebują czasu, więc nie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Warzywny gulasz z dorszem 189

Oj zaniedbuję bloga... wstyd i tyle jakoś się porobiło, że ciągle albo chora jestem albo do domu jadę i jeszcze sto innych rzeczy na głowę mi

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina Blue 152

Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie

mojewypiekiinietylko
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 407

Wyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam

Ostra na Słodko
Parówkowe buły 153

Parówkowe buły Kolacja , to wcale nie łatwy temat i nie ma się co śmiać , kiedy trzeba coś podać , chordzie małych smakoszy , przy których ,nawet największy krytyk

Ogrodnik w podróży
Tort naleśnikowy z mięsem 172

Znudziły Wam się tradycyjne naleśniki ? Czy tak jak ja jesteście wielkimi naleśnikożercami i możecie je zajadać codziennie w każdej postaci? Na słodko … na ostro …

Ostra na Słodko
Dyniofii – ciacho bez pieczenia 157

Dyniofii – ciacho bez pieczenia Każdy kocha słodycze , mniej lub więcej , ale zawsze . Nie da się, żyć na samym słonym i gorzkim , musi być słodkie , choćby od czasu , do czasu . To ciacho powstało z potrzeby , czegoś słodkiego , ale nie koniecznie pieczonego , czegoś co będzie proste w wykonaniu , a składniki akurat z racji sezonu na dynie , są pod ręka " class(...)się rozpadać w papkę . Zestawiamy z ognia , dodajemy żelatynę i blendujemy na gładki mus . Herbatniki rozkruszmy , mieszamy z kako , wysypujemy na wyłożoną folią aluminiową blachę , rozkładamy równą warstwą , zalewamy gorącym musem z dyni i odstawiamy do przestygnięcia . Lekko przestudzony mus z ciastkami wstawiamy na około godzinkę do lodówki ,żeby stężał . Po tym czasie , wyjmujemy . W wysokim naczyniu, przygotowujemy sernik

Ogrodnik w podróży
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 169

tylko jedną potrawę, którą będziemy jeść do końca życia, dzień w dzień, to na liście dylematów mocno ulokowałyby się pierogi. To danie, które nigdy nam się nie przejada. Danie, na które zawsze mamy ochotę. Co prawda nie popadamy w rutynę i w pierogowym temacie kombinujemy jak koń pod górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których(...)całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy/dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego

Wypisz Wymaluj
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 208

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi

Ogrodnik w podróży
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 228

W zamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków

Bon Appetit Małgorzaty
KARCZOCHY- zdrowo nadziane 143

tylko, prawdziwym przysmakiem są tamtejsze karczochy. Można z nich robić cuda i jeść w różny sposób. Ale prawdziwym rarytasem, są karczochy przyrządzone tak jak się je spożywa w danym regionie. Karczoch to ciągle niedoceniane w Polsce warzywo, które jest niezwykle bogate w witaminy i składniki odżywcze.Zawiera cukry, głównie w postaci inuliny, dlatego swobodnie mogą go jeść osoby chore(...)wierzch każdego kwiatka i między szczeliny listków jeśli takowe są. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy liście z zewnątrz będą kompletnie miękkie. Wyciągamy gorące karczochy z wody, gdyż woda jest gorzka, i nie chcielibyśmy aby aby karczoch nam tą gorzkością przeszedł... i czekamy aż przestygną. UWAGA, te nóżki na których karczoch stał, odcinamy około pół

Z Kuchni Do Kuchni
SER SMAŻONY (TOPIONY) 243

wyciągnięcie ręki mamy szeroką gamę takich produktów w sklepie, a i biały ser, który jest ogólnie dostępny , nie jest już takim serem jak ten kiedyś i nie zawsze da się go przesmażyć. Wiem, bo mnie też zdarzyło się wyrzucić taki nieprzesmażony ser, bowiem za nic nie chciał się stopić, robiła się z niego zważona guma. Na jakiś czas odstawiłam więc(...)bardzo ciepły, wlać ubite jajka z solą i dokładnie zamieszać. Podgrzewać jeszcze chwilę, aż będzie lekko "ciągnąć". Rozlać do miseczek i odstawić do przestygnięcia. Choć można oczywiście jeść i gorący, jest pyszny :-) Przechowywać w lodówce. Idealny na śniadanko na bułeczkę lub chlebek własnego wypieku :-) Przydatności nie ma niestety tak długiej jak ten sklepowy ale kilka dni w lodówce może być

Smaczne Zdrowe
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 215

Świeże ryby, patelnia, masło – prosta i zawsze sprawdzająca się metoda. Ryba i szpinak – kombinacja poziom wyżej, odrobinę więcej wysiłku, prawie kompletne danie. Ale ryba, szpinak i wytrawny sos, zagęszczany zimnym masłem to już zestaw popisowy. Koniecznie wypróbujcie ten sposób podania okonia morskiego. Loup de mer – „wilk z morza”. Labraks, czyli okoń morski, drapieżna ryba słonowodna, znany jest(...)szpinak już gotowe, smażymy ryby z obu stron na maśle, na średnim ogniu po 6-9 minut z obu stron – do zrumienienia. Podajemy rybę od razu, z dodatkiem gorącego szpinaku, z ciepłym sosem w sosjerce, żeby każdy mógł nałożyć go tyle, ile potrzebuje. SKŁADNIKI NA SOS 100g bardzo zimnego masła 82% tłuszczu, podzielone na 7 równych części 1 duża szalotka

Karo in the Kitchen
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 236

muszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się nie da :P) marsz na długi spacer :D SKŁADNIKI (ok 20-25 sztuk) ciasto 500 g mąki 250 ml mleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka(...)stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny i ewentualnie odrobiną gorącej wody. Na końcu posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową. Smacznego

DefinicjaSmaku