dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:475/571)

Zupa z cukinii 187

      Chyba przywiozłam ze sobą pogodę. Ach, gdyby tak ciepło mogło być cały rok! Chociaż, zrobiłabym wyjątek dla śniegu w Noc wigilijną. Bo bez

Gotowanie to kochanie
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5273

Składniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g

Świat Domowej Kuchni
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 483

kość jak żaden inny tort, ale nie dlatego, że jest trudny do zrobienia... Nie, nie, nic z tych rzeczy... Ten tort robi się BARDZO łatwo. Ale mi dał popalić:D Piekę całe swoje życie. I, mało skromnie dodam, że NIGDY, PRZENIGDY nie opadł mi jeszcze żaden biszkopt. Tym razem jednak mi OPADŁ. Mało tego. Upiekłam kolejny. Też OPADŁ. "O nieee..." - pomyślałam(...)całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 60 - 70 cm na podłogę.  Odstaw biszkopt do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddziel od formy dopiero

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 158

Dynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad musi robić

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 177

więcej "Babo głupia, myśl nad jedzeniem, planuj zakupy, poszukaj Zajączka i uruchom leni do sprzątania". I tak wrzeszczy i uspokoić się nie daje. Usiadłyśmy więc do stołu z kubkiem gorącej zielonej i debatą swoją zaczęłyśmy ją kneblować. Polecenia rozłożyłyśmy sprawiedliwie - rozdzieliłyśmy pomiędzy facetów obowiązki typu mycie okien i inne "przyjemności". Każdy dostał to z czego przez lata uzyskał doktorat. Opadli(...)ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle :) Zwykle też się udaje, więc i beztalencia dadzą radę. Babka z majonezem. Przerażające? Nie ma się czego bać. Majonezu nie czuć, ale on swoje robi. Ten rodzaj piaskowej babki jest wyjątkowo delikatny. Paradoksalnie łączy kruchość z wilgotnością. Genialnie

Wypisz Wymaluj
Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym 193

Dynia teraz króluje, pomarańczowym kolorem imponuje. Jest duszona, pieczona, gotowana na różne sposoby przygotowana i na słodko, czy ostro serwowana. Dynię  z papryką upiekłam w

Moniki Smakołyki
Gulasz ze swieżych kurek i fasolki szparagowej 174

Nie jestem specjalnie grzybożerna, ale od czasu do czasu lubię ich troszkę wpałaszować. Na targu wypatrzyłam świeże kurki, a w lodówce miałam pół kilo świeżej fasolki

Szybko Szybkowar
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 276

Pyszne kotleciki drobiowe, które można serwować na 2 różne sposoby: polane sosem serowym lub schłodzone i pokrojone w plasterki, np. na świeże pieczywo. 

Szybko Szybkowar
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 208

Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach

Słodko-Słony Świat Ilony
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 226

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 254

     Zupę fasolową przygotowywałam (jadłam również) po raz pierwszy ale zapewniam, że nie ostatni. Nawet nie wiem dlaczego nigdy wcześniej nie pomyślałam o takiej

Smaczne Zdrowe
Pierogi pilzneńskie z borówkami - tradycyjny przepis woj. podkarpackiego 218

Pierogi pilzneńskie z borówkami, to przepis z tradycyjnej kuchni województwa podkarpackiego. Znajduje się on na liście produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na

Passions hobbies life
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 217

malakserze, tak jak pokazywałam TUTAJ . Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali szklanej lub metalowej miski którą można schłodzić i specjalnego narzędzia, siekacza do ciast kruchych. Nie da się tego ciasta zrobić w dłoniach – składniki muszą być stale mocno zimne, żeby zachować płatkową strukturę ciasta. Odważamy potrzebną ilość mąki i przesiewamy ją z solą i cukrem pudrem. Odważamy(...)Resztą jajka smarujemy ciastka po wierzchu, posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy 15-18 minut, do zezłocenia. Pyszne są i zimne, i ciepłe. Uważajcie tylko, żeby przy jedzeniu nie poparzyć się gorącym nadzieniem, bo ono najdłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Są kruche, kruchuteńkie, mocno maślane i jeszcze bardziej płatkowe w strukturze niż ciasto francuskie. SKŁADNIKI CIASTA 320g mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 210

Sezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można!   Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna

Grunt to przepis!
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 666

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone, pieczone, duszone kulki z mielonego mięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek.   A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet(...)przygotowanego tłuszczu (patelnie powinna być o średnicy nie większej niż 24 cm, na większą patelnię potrzebujemy o połowę tłuszczu więcej!) i na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz; powinien być bardzo gorący, kotlet położony na patelnię musi zacząć lekko skwierczeć! Absolutnie nie kładziemy kotletów na nie rozgrzany tłuszcz! I nie zwiększajmy ognia, niech cały czas będzie średni, lepiej chwil dłużej poczekać

Kuchnia Prezydentowej