Wielkimi krokami nadchodzi Światowy Dzień Pieczarek - 23 kwietnia ju ż blisko ! Jak wieść gminna niesie, genezą pieczarki był ból brzucha pewnej francuskiej księżniczki . Pewnego dnia, wracając
Grunt to przepis!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieStudzianina*, studzienina**, studzielina***, albo zwyczajnie – galareta* – to nazwy, którymi na północy Podkarpacia określa się wieprzową galaretę. Jeszcze nie tak dawno nie było na podkarpackiej wsi świąt
Trzeci talerzGdy słyszę o bezglutenowych wyrobach, to nie ukrywam, iż ciarki przechodzą mi po ciele. Przed oczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi
Moja Delicjakojarzą się w dużej mierze z fast foodem, co oczywiście nie jest komplementem. Z drugiej strony wiele osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy w najmniejszej nawet mierze pod uwagę dostępnych w sklepach(...)być też maleństwa, gdyż frytka powinna jednak mieć co najmniej kilka centymetrów długości. Ziemniaki na frytki w zasadzie zawsze obieramy. Nawet jeśli są jeszcze na tyle młode, że teoretycznie dałyby się oskrobać. Ziemniaki na frytki – na zdjęciu jest ich 900g Ziemniaki powinny zostać pokrojone na względnie jednakowej grubości, a najlepiej też zbliżonej długości, słupki. Wiąże się to z faktem
Kulinarna PokusaPIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami(...)pizza in your oven – pizza burns easily, you have to watch it. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, pachnie i wygląda pięknie, ale nie radzę od jej jeść – gorący ser parzy buzię Jak chwile przestygnie – kroimy i jemy! Smacznego! Take your pizza out of the oven, for sure it smells and looks perfect! But I advise
Martyna CooksPIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami(...)pizza in your oven – pizza burns easily, you have to watch it. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, pachnie i wygląda pięknie, ale nie radzę od jej jeść – gorący ser parzy buzię Jak chwile przestygnie – kroimy i jemy! Smacznego! Take your pizza out of the oven, for sure it smells and looks perfect! But I advise
Martyna Cooksroku: - Pora gorąca (marzec-maj) – bez deszczu, bardzo gorąco; - Pora deszczowa (czerwiec-październik) – deszcz prawie codziennie przez godzinę lub dwie, albo przez kilka godzin w nocy, gorąco; - Pora chłodna (listopad-luty) – niewielkie opady deszczu, nieco chłodniej. BANGKOK Największym ośrodkiem ruchu turystycznego w Tajlandii jest oczywiście Bangkok. To miasto to nic innego jak metropolia południowo- wschodniej(...)Birmańczyków. Wihan Phra Mongkhon Bophit - Świątynia Wihan Phra Mongkhon Bophit, znajduje się w pobliżu ruin świątyni Wat Phra Si Sanphet i od swego sąsiada wyróżnia się zachowanymi kształtami. Nie dajmy się jednak zmylić, bo ta świątynia pochodzi z XV wieku, ale w 1767 roku została zniszczona przez Birmańczyków i ponownie zrekonstruowana w połowie XX wieku. Niemniej, znajduje się tutaj jeden
ClauditteMissCookingkonQbkowi włączył się tryb "Beztroski Globtroter", który na każde moje pytanie o nasze położenie odpowiada z niezmiennym entuzjazmem "jakoś dojdziemy". Jego zapał ostudził nieco pan kioskarz, który dobitnie dał nam do zrozumienia, że plecaki na plecach z pewnością ktoś obrobi i poradził przełożyć cenne rzeczy w bezpieczniejsze miejsca. W końcu jednak, nieokradnięci dotarliśmy na miejsce- do starego ogrodu przy uniwersytecie(...)białko z suchymi składnikami. Z masy lepimy kulki, układamy na blasze i lekko spłaszczamy palcem. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu można jeszcze lekko przypłaszczyć ciastka, bo są miękkie (uwaga, gorące!). Po ostygnięciu, w zagłębienie na wierzchu ciastka umieszczamy odrobinę konfitury różanej. I serwujemy pyszne, lekkie, marcepanowo-orzechowe cudeńka. A dom pachnie jak uliczki Erice
les mirabellesWitam. Ale fazka, jestem o krok bliżej w stronę spełniania marzeń, zadzwonili z master chef'a jadę na drugi etap castingów do Krakowa, kurde co ja
Kuba GotujeKaczka jest pyszna i jeśli ktoś jej jeszcze nie spróbował musi koniecznie to nadrobić. Dzięki przyprawom i dodatkom nadamy jej charakter, ale samo upieczenie kaczki to
Sztuka gotowania w/g SamirySKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki orzechów (ja użyłam mixu w którego skład wchodziły orzechy takie jak: nerkowca, ziemne, laskowe, migdały i brazylisjkie) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1
ClauditteMissCooking