jego działaniem. A potrafi naprawdę wiele. Najbardziej doceniam jak niezwykle wyostrza wzrok. Pozwala dojrzeć piękno schowane za zasłoną pozorów i powierzchowności. Rozpala zmysły spragnione czystych dźwięków, soczystych barw i gorących uczuć. Daje wolność i niczym ni skrępowaną radość. Eliksir życia. Brzmi dziwnie? A może to zwykły wymysł? A może jedynie mikstura z bajki, w którą wierzą tylko dzieci? Jeśli(...)przy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny oraz zalewę, w której były mandarynki - ilość także orientacyjna - dajcie tyle, by Wam smakowało:) Na końcu dodać posiekane drobno mandarynki z puszki. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą
KUCHARNIAAwokado albo smaczliwka (Persea Scheffer) to daleki kuzyn gruszki. Uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury. To prawdziwa skarbnica cennych składników i najlepsze „paliwo” dla
mojewypiekiinietylkoNie napracujecie się przy tej zupie. Warzyw nawet nie trzeba obierać, wystarczy je tylko porządnie wyszorować. To stuprocentowo wegańska, lekka i bardzo zdrowa zupa. Na diecie
Karo in the KitchenJakiś czas temu był taki kurczak ..a teraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny
Moje domowe kucharzenieSzparagi są sezonowym warzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadania aksamitnej gładkości użyłam sera pleśniowego Camen z wytwórni w Kamiennej Górze, który kupiłam na wrześniowym Kiermaszu Produktów Regionalnych w Jeleniej Górze. Jeżeli macie możliwość kupienia tego sera, gorąco Wam polecam, ponieważ ma naprawdę wyjątkowy smak; bardzo łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się(...)duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól 2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy
Kuchnia Prezydentowejrocznicową kolację (w bardzo przyjemnym miejscu swoją drogą, o czym napiszę w jednym z kolejnych postów kilka słów więcej), nie daliśmy rady się wyspać, i wróciliśmy do Danii bardzo szczęśliwi, pełni wrażeń, choć niekoniecznie wypoczęci. Już się nie mogę doczekać kolejnych wakacji - tym razem nieco dłuższych, spokojniejszych. Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam masę plastyczną. Była niezwykle istotnym elementem pewnego projektu, który(...)masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje mi się, że tamta była sztywniejsza - ale może to moja wina, bo dałam za mało cukru...? Nie jestem pewna. Przepis znalazłam u Rynn . Skorzystałam akurat z tego, gdyż był opatrzony bardzo długim i szczegółowym wstępem, który bardzo mi się przydał. Serdecznie polecam lekturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzasem po prostu nie chce się codziennie gotować. Na szczęście leniwi ludzie słyną z tego, że potrafią skutecznie ułatwić sobie życie. A gdyby tak raz poświęcić
Proste-przepisy.plPo prawie dwumiesięcznej przerwie wracam...z grzybami, a konkretnie z maślaczkami. Dzisiaj Mała obudziła się bardzo wcześnie, więc postanowiłyśmy wybrać się na spacer do lasu. Nie
Nie tylko w kuchniWiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia
Qlinarnie i QlinarnieTarty chyba nie da się zepsuć? Piekę je od dawna i jeszcze nie było takiej, która nie była smaczna. Dzisiejsza tarta należy do tych najlepszych wśród smacznych;) Jest kurkowo-koperkowa w smaku na chrupiącym, amarantusowym spodzie. Tarty przygotowuję na cieście, które jest mieszanką mąki z amarantusa (to składnik obowiązkowy) i innej mąki (żytniej, pszennej, pszennej pełnoziarnistej). Ciasto(...)tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta. Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód! Smacznego Jeśli lubisz tarty, zobacz również: tarta z zielonymi szparagami amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem
Codziennik KuchennySajgonko – krokieciki zaczęłam robić już pewien czas temu. Potrzebowałam wtedy szybki pomysł na ciepłą kolację. Przeszukałam lodówkę i szafki w kuchni, no i znalazłam papier ryżowy
Smakowy RajZupa, która bywa u nas od dobrych kilkunastu lat. Przepis znaleziony "wieki" temu w gazecie, co jakiś czas w niezmienionej formie pojawia się na
Smaczne ZdroweTen przepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę
Kulinarna PokusaPo ostatnich kotletach z kaszą jaglaną w roli głównej, mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie tej niezwykle wartościowej kaszy. Dziś zapraszam Was na super śniadanie
Słodko-Słony Świat Ilony