dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:442/571)

Rolada z sarniny 148

Dziczyzna to rewelacyjne mięso. Jakiś czas temu dostałam piękny kawałek sarniny. Mięso było zamrożone (podobno dziczyznę warto zamrozić bo wtedy kruszeje) więc nie miałam presji żeby

Mama Gotuje
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 256

Szukasz pomysłu na posiłek dla niespodziewanych gości, którzy już pukają do drzwi? W tym artykule znajdziesz wszystko, czego Ci potrzeba, czyli pomysły na szybkie dania, które sprawdzą się w wielu zaskakujących sytuacjach! Prezentowane potrawy można przygotować bazując na podstawowych produktach, które zazwyczaj ma się w domu, więc o ile nie masz pustej lodówki o tyle na pewno(...)jego spód. Na omlet dajemy masę warzywną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem Składniki: ½ paczki makaronu, 1 puszka tuńczyka w zalewie lub wędzony łosoś, 2 łyżki oliwy

Codogara
103. Słodkie śniadanie, czyli puszyste placuszki dyniowe z jogurtem. 231

Sezon na dynię wciąż trwa, więc nie ograniczamy się z używaniem jej w kuchni. Dziś naprawdę proste i szybkie danie (jeśli mamy przygotowane wcześniej puree z dyni, jeśli nie- potrwa to odrobinkę dłużej), które idealnie nadaje się na śniadanie lub podwieczorek - dyniowe placki podane z jogurtem i mandarynkami, lub domowym dżemem... pyszne! Tak jak szybko się je robi(...)minuty z jednej strony a następnie z drugiej do zrumienienia. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, układamy owoce, konfitury, powidła lub to, co nam się tylko wymarzy i zajadamy jeszcze gorące. Smacznego... :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document

Symfonia Smaków
Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano 216

minut, parę sezonowych składników jak cukinia, makaron każdy lubi, wino  zawsze znajdzie się w barku przecież i radzę z niego nie rezygnować bo wspaniale podkręca smak tego dania które zostało przygotowane w całości na patelni do serwowania Guzzini-Latina   którą nabyłam  jakiś czas temu w sklepie internetowym   rossi.pl   Polecam zajrzeć(...)oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą. Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki. Serwujemy prosto z patelni. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 188

Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych

Calzonella.com
Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym 153

cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno ja jak i dzieci wypatrywaliśmy kiedy będzie można wyjeść bułeczki. Olej rzepakowy, który użyłam zarówno do drożdżówek jak i kruszonki jest naturalnym(...)document.getElementById('86c8fde12b8e5349d7868dd886379849').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: kruszonka na oleju drodwki drożdżówka z olejem ciasto kruche olej rzepakowy zamiast masła czy do kruszonki zamiast masła można dać olej rzepakowy The post Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym appeared first

dom-agi.pl
Tarta z winogronem i kozim serem 233

Dzisiejszą propozycją jest tarta z winogronem, kozim serem i serem z niebieską pleśnią. Oryginalny przepis nie zawiera w sobie żadnej formy mięsa, jednak my, dla wzbogacenia

Kolizje Smaków
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 181

minionego tygodnia (tak na co dzień nie widujemy się bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi(...)patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Smacznego! Nie ma się co oszukiwać - listopad to nie październik . Ciemno, zimno, wietrznie, i już nawet mrozić zaczyna! Odpowiedniego światła do robienia zdjęć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale marcinkowickie 158

wymieszaniu z płynem  II etap To ostateczne przygotowanie ciasta.Masę zimną i twardą wyjmujemy z lodówki godzinę przed dalszą pracą. Po tym czasie zmięknie na tyle, że da się wałkować na umączonym lekko blacie, raczej należy delikatnie podsypywać mąką, żeby ciasto zostało jak najdelikatniejsze. Trzeba je rozwałkować na duży płat, będzie w nim widać i maślane kropy i drożdżowe(...)pomarańczowej kandyzowanej lub domowej smażonej 2-3 łyżki śmietany 18% Oprócz tego: 1 jajko z odrobiną mleka garść posiekanych orzechów/migdałów szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody Mak z orzechami zalewamy wrzątkiem i zaparzamy ok. 15 minut, następnie po odsączeniu przy użyciu np. ściereczki na durszlaku mielimy mak dwukrotnie dodając podczas mielenia także migdały. Zmieloną masę

I tu będę miała takie te
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 793

żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak. Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :) Biszkopt kakaowy: 7 jajek 200 g  drobnego cukru do wypieków(...)dobrze) 100 g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki

Trzeci talerz
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 203

nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym spodzie.  Sernik według przepisu z bloga Moje Wypieki , z moimi małymi modyfikacjami (pominęłam mascarpone, dałam więcej twarogu, użyłam biszkoptów i dodałam ciemne kakao), który robiłam już kilka razy i zawsze udawał się znakomicie oraz smakował pysznie(...)gładka masę, tak aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać. Przelej masę na schłodzony spód ciasteczkowy.  Tortownicę wstaw do większej blachy lub naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wsadź sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz go przez 1,5 godziny.  Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wylej wodę

Słodko-Słony Świat Ilony
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 230

książki też zmieniłam pod siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo!  ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli W rondelku zagotowałam wodę z masłem i solą(...)jakiś czas mieszałam. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Póki polewa była ciepła, ale nie gorąca, poprzecinałam suche eklerki i maczałam wierzchnie części w polewie, poukładałam je na tacy i potem wstawiłam

Blondynka Gotuje
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 266

Wchodzisz do kuchni, myszkujesz po szafkach, zaglądasz to lodówki, chlebaka, piekarnika, wszędzie gdzie się da. Idziesz do pokoju. Otwierasz każdą możliwą do otwarcia skrytkę. Patrzysz tęsknym wzrokiem po całym obszarze w zasięgu Twego wzroku. "Nie masz nic słodkiego?", pytasz smutno. "Nie miałam czasu" - ona rzuca znad książki. "Jak to? Przecież Ty zawsze masz coś dobrego..." Z racji ciągłego zabiegania, wiecznego(...)kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam,  cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika,  mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Gdy jabłkowe

W kuchni Karmel-itki
Kapusta z grzybami po lasowiacku 172

Choć kapustę z grzybami gotuję w ciągu roku nie jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej

Trzeci talerz