dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:435/571)

Rolada wytrawna z cukinii 188

Dziś mam prawdziwy rarytas bardzo smaczny i praktycznie bez tłuszczu nie wliczając oczywiście jaj i sera .Cukinia leżała i tak do mnie przemawiała, no zrób coś

Różowa kuchnia
Łosoś w maku 160

Ciekawe i niebanalne potrawy nie muszą być wcale kosztowne, a ich przygotowanie nie musi być pracochłonne i czasochłonne. Przykładem będzie łosoś w maku. Przepis Pascala Brodnickiego

mojewypiekiinietylko
Kopytka dyniowe 181

Kopytka, gnocchi czy też kluseczki dyniowe. Przypadną do gustu każdemu ! Można je podać prosto z wody lub też odsmażyć. Moje ulubione – z dodatkiem masła szałwiowego

Moja pasja smaku
Mielone jak kłębki włóczki 141

Mielone z piekarnika, które pięknie prezentują się na półmisku. Na pewno zaskoczycie nimi swoich gości :) Składniki: 500–600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe), 1 średniej

Nie tylko w kuchni
Łazanki z kapustą i mięsem 223

składniki * 2 udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak) * 500 g kapusty białej * 1 marchewka * sól, pieprz, vegeta * pieprz ziołowy * papryka słodka

Mix smaku
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 153

Mój tata prawie ze łzami w oczach oddawał mi swoje 6 prawdziwków... Ponieważ w naszych pobliskich lasach ciężko o tę borowikową przyjemność, (a planował

Bon Appetit Małgorzaty
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 163

świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml) 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki żytniej razowej 50 g mąki graham (lub orkiszowej) 1 łyżeczka kopru włoskiego (w przepisie(...)miską) na 45-60 minut w celu wyrośnięcia. Piec na kamieniu (lub blaszce z piekarnika) wygrzanym ok. 25 minut w temperaturze 250 stopni. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. Chlebki przełożyć na kamieniu i piec przez 5 minut w temp. 250 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut (w przepisie 45 min.) do uzyskania

Codziennik Kuchenny
Malinowa tarta 170

cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier(...)owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu: Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki

mojewypiekiinietylko
Dżem rabarbarowy z pomarańczą 166

Rabarbar szczelnie i pysznie zam knięty w s ł oiczkach w domowej spiżarni   Sezon na rabarbar już za pasem. Jakiś czas temu u dało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy ! Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się(...)wrzuconymi obok wieczkami. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do dokładnego wyschnięcia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka. Odstawić na ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia

Grunt to przepis!
Tarta szpinakowo-serowa 170

Lubimy słodkie wypieki, ale w tym miejscu prezentujemy danie słone, pieczone jak ciasto, stanowi doskonałą alternatywę dla popularnej pizzy, prędko się ją robi, smakuje i wygląda wyśmienicie, w sam raz na elegancką przekąskę na ciepło i zimno, warto wypróbować! Składniki: (Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm) 1/2 kg mąki 1 kostka masła roślinnego (ja daję masło) 1/2 kostki(...)spód wylać masę  serowo - szpinakową,  Na wierzchu ułożyć ratkę z ciasta, między kratkę położyć pokrojone w plastry pomidory. Wstawić do piekarnika na 30-45 min. Podawać na gorąco lub na zimno Ps. Polecamy dip czosnkowo-pomidorowy, wtedy do szpinaku nie dodawać czosnku. Wówcza s kto lubi, polewa sobie dipem swój kawałek tarty, świetnie razem smakuje, zapewniamy! Smacznego

kgwjanczewo
Przyprawy w kuchni 100

suchej patelni. Gdy do dania dodajemy kilka rodzajów przypraw, najlepiej wszystkie razem rozetrzeć w dłoniach. Alfabetyczny poradnik najpopularniejszych przypraw całego świata ułatwi nam codziennie gotowanie, to niezbędny przewodnik kuchenny dla każdego smakosza, który dba o rodziny zdrowie w naturalny sposób www.kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Katalog-przypraw,wid,18269757,wiadomosc.html Istotne jest stosowanie ziół, które charakterystyczne są dla danego regionu . I tak np. do popularnej sałatki(...)jogurtach lub w pojemnikach na kostki lodu. Posiekane świeże zalewamy niegazowaną wodą mineralną i wkładamy do zamrażalnika. Gdy będzie potrzeba, takie kostki wrzucamy do zupy czy innej, gorącej potrawy. Modna jest także konserwacja przypraw , zalewanie ich olejem czy octem winnym

Moja smaczna kuchnia
Curry z pulpecikami i warzywami 185

wielkie obciążenie było niewykonalne! Plecak zapakowany do maksimum i zdecydowana większość to warzywa! W dzień wyjazdu zaliczyliśmy jeszcze zakupy w azjatyckim sklepie -  Go Asia  - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie - tajskie bakłażany w wielu odmianach, świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym(...)ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze z 5 minut i podajemy gorące z ryżem basmati. Smacznego

Plate of Joy
Perska zupa cytrusowo-cebulowa z kurkumą i miętą 237

jest zbawienna dla naszego zdrowia i urody. Perska zupa cebulowa z sokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki(...)gotowania dodać sok z limonki i cytryny i wolno gotować jeszcze 10 min. W międzyczasie pokroić listki mięty w cienkie paseczki. Zupę zdjąć z ognia a miętę dodać do gorącej zupy tuż przed samym serwowaniem. Przybrać sparzoną otartą skórką z cytryny i listkami mięty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Maślana chałka z kakao a la Żyrafa 166

łyżki kakao 3 łyżki cukru 30ml mleka jajko do posmarowania Wykonanie tradycyjne: Rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Odstawić na 5 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez ok. 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ponownie (przez 5 minut). Podzielić ciasto w stosunki(...)świeżych drożdży 50g cukru waniliowego 400g mąki pszennej 60g masła szczypta soli 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 30g mleka jajko do posmarowania Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego dać: mleko, pokruszone drożdże, cukier waniliowy. Podgrzać 2 minuty 30s/ 37 stopni/ obrót 1. Dodać mąkę, masło i szczyptę soli i wrobić 2 minuty (kłosek - Interwał). Ciasto wyciągnąć i podzielić

Mania Wypiekania
Węgierska zupa gulaszowa. 962

powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne, ale z pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało, a na drugi dzień oczywiście jeszcze bardziej. :) PS Węgierską(...)Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny). Po tym czasie dodać ziemniaki i seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki.  Wlać pozostały gorący bulion. Gotować dalej do miękkości warzyw.  5 minut przed końcem dodać wino i tarhonyę (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu) lub bardzo drobny makaron. Dodać również drobno posiekany

zadanie-gotowanie