chleb - 26176 przepisów (strona:435/1746)

Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka 126

potrafi odfiltrować najbardziej aromatyczną esencję. Cebula dzisiaj to tylko dodatek, ale w ciężkich czasach cebula była składnikiem, który ożywiał wiele dań, a bywał też ich bazą. Nasi przodkowie jadali chleb z surową cebulą. Kolejne pokolenia szukały jednak nieco subtelniejszych form przygotowania cebuli i tak właśnie powstał przepis na duszoną cebulę z pomidorami. Danie to podajemy na ciepło na kromce chleba(...)krótko dusimy pod przykryciem. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do cebuli i razem dusimy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do chleba. Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą 143

rukoli 2)       4 śliwki 3)       2 brzoskwinie 4)       3 kromki chleba razowego 5)       100 g fety 6)       zioła prowansalskie 7)       olej do smażenia(...)skóry, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w plasterki. Fetę kroimy w kostkę. 2.     Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące. 3.     Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu

Na kulinarnym poligonie
Domowy chleb z garnka 149

Domowy chleb z garnka i chociaż być może brzmi skomplikowanie, trudny w przygotowaniu wogóle nie jest. Łączymy ze sobą kilka składników a później czekamy aż wyrośnie, a na koniec cieszymy się chrupiąca skórką i puszystym wnęrzem.  Składniki: 3 szklanki mąkipszennej 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 i 1/4 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody    Przygotowanie: W misce łączymy(...)wykładamy ściereczką, osypujemy ściereczkę obficie mąką. Przekładamy ciasto  na przygotowany durszlak. Osypujemy mąką wierzch, przykrywamy, odstawiamy ponownie na 1 godzinę do wyrośnięcia. W połowie czasu wyrastania ciasta na chleb do zimnego piekarnika wstawiamy garnek lub inne naczynie z przykrywką np. żaroodporne. Nagrzewamy do 240 stopni piekarnik. Po 30 minutach, kiedy piekarnik i garnek są nagrzane, wyjmujemy garnek z piekarnika

Życie zaczyna się w kuchni
Bułki na zapiekanki 99

u0142y\u017cki oleju,\r","2 \u0142y\u017cki granulowanego czosnku,\r","3 \u0142y\u017cki zi\u00f3\u0142 prowansalskich.\r","2 \u0142y\u017ceczki soli."],"name":"Bu\u0142ki na zapiekanki","recipeCategory":"chleby, inne, zapiekanki","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT1H20M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, wod\u0119, olej, dro\u017cd\u017ce, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Zarobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107(...)u0105gn\u0105\u0107 bu\u0142ki troch\u0119 bardziej i zostawi\u0107 do dalszego wyro\u015bni\u0119cia na kolejne 30 minut.\r","Piec 30 minut w 200st."],"keywords":"bu\u0142ki,chleb,dro\u017cd\u017cowe,przepis podstawowy,zapiekanka","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Bułki na zapiekanki Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Składniki

Bardzo Gruby Smok
Mi merienda i opuszczony dworzec w Nieborowicach 174

absurdu i groteski jak w filmie Kika , bo teraz jest dla mnie zbyt poważny :) W każdym razie tam była scena, właśnie na takim małym dworcu, gdzie matka dała synowi chleb z czekoladą. Nie kremem czekoladowym, tylko tabliczką. Poszperałem trochę i faktycznie, tak jak u nas jedzono chleb z cukrem, tak tam chleb z czekoladą. Wynikało to pewnie z pewnych tradycji

Kryzysowa Książka Kucharska
Śniadaniowe rollsy z chleba tostowego z grilla 209

Pyszna propozycja na nietypowe śniadanie. Rollsy z chleba tostowego z serem żółtym i wędliną. Może i nie jest to najzdrowsze śniadanie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, np. w niedzielę. Nie wymagają dużo pracy i czasu, pół godzinki i śniadanie gotowe. Dodam, że takie rollsy sprawdzą się również jako przekąska, np. na jakiejś imprezie. Zróbcie koniecznie i dajcie(...)znać czy Wam smakowało :) Potrzebujemy: 12 kromek chleba tostowego jasnego 12 plasterków sera żółtego 12 plasterków ulubionej wędliny ketchup według uznania 3 jajka oregano suszone według uznania bazylia suszona według uznania Wykonanie pysznego śniadania: 1. Chleb tostowy wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy plasterki wędliny i sera i zawijamy w ruloniki.  2. Jajka roztrzepujemy z przyprawami, zanurzamy w nich roladki

Izabelawkuchni
Gazpacho 109

pomidory - 1 duży, szklarniowy ogórek - 1 średniej wielkości, czerwona papryka - 1 mała, lub pół dużej cebuli białej - 4 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy - ok.300 ml zimnej wody - 6 kromek chleba tostowego, wieloziarnistego ( możecie użyć 3 normalnych) - łyżeczka octu jabłkowego - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wszystkie warzywa dokładnię myję. Pomidory sparzam i zdejmuję z nich skórkę. Ogórka i cebulę obieram(...)skórki. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych. Oliwę mieszam z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do miski z oliwą wkruszam 3 kromki chleba tostowego ( lub 2 zwykłego)- ma powstać papka chlebowa. Jeśli jest za gęsta dolewamy trochę wody.  Do garnka lub blendera wrzucam pokrojone w kawałki pomidory i cebulę. 1/3 ogórka i papryki zostawiam a resztę kroję w kawałki

Kuchnia Pełna Emocji
Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce 99

https:\/\/prostepesto.pl\/warzywne-kotlety-kalafiorowe-w-panierce\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f251bca6f546","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ugotowanego kalafiora pozostaw na chwil\u0119 do przestudzenia. Nast\u0119pnie pokr\u00f3j na plastry przypominaj\u0105ce kromki chleba. Cz\u0119\u015bci kalafiora zamocz z podw\u00f3jnie opanieruj z obu stron w jajkach, bu\u0142ce tartej, ponownie w jajkach i bu\u0142ce tartej.","text":"Ugotowanego kalafiora pozostaw na chwil(...)u0119 do przestudzenia. Nast\u0119pnie pokr\u00f3j na plastry przypominaj\u0105ce kromki chleba. Cz\u0119\u015bci kalafiora zamocz z podw\u00f3jnie opanieruj z obu stron w jajkach, bu\u0142ce tartej, ponownie w jajkach i bu\u0142ce tartej.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/warzywne-kotlety-kalafiorowe-w-panierce\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f251bca6f547","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Kalafiorowe kotlety usma\u017c na patelni z rozgrzanych olejem

ProstePesto.pl
Poradnik ProstePesto o zbilansowanej diecie. 103

tłuszczu. Powinieneś wybrać równe części tłuszczów nasyconych (ser, wołowina, czekolada), tłuszczów jednonienasyconych (mleko) i tłuszczów wielonienasyconych (margaryna roślinna, tłuste ryby i kurczak). 55 procent energii powinno pochodzić z węglowodanów. Chleby, płatki zbożowe, ziemniaki, owoce i warzywa są ważnymi źródłami. Maksymalnie 10 procent energii powinno pochodzić z cukru, powinieneś raczej wybierać węglowodany ze źródeł wymienionych powyżej. Potrzebne są również witaminy. Witaminy(...)mleko, mięso, chleb i żywność), Witaminy C (owoce, jagody i warzywa), Witaminy A i witaminy D (dorsz, makrela w pomidorach). Wapń jest niezbędny dla szkieletu i układu nerwowego. Mleko, zielone warzywa, śledź w oleju i ser są tego typowymi źródłami. Żelazo jest ważne, aby krew mogła transportować tlen. Żelazo znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, mięsie i zielonych warzywach. Inne ważne

ProstePesto.pl
Ściabudowa (zupa szczawiowa) – kuchnia podkarpacka 140

zagęszczona odrobiną mąki. Lokalny smaczek stanowi podsmażona cebula, której nie spotkałam w innych przepisach na szczawiową. Podaje się ją z jajkiem i ziemniakami, jednak te ostatnie można zastąpić chlebem. Przepis pochodzi z publikacji „Kuchnia bojanowska wczoraj i dziś”. Ściabudowa (zupa szczawiowa) – kuchnia podkarpacka Składniki na 4 porcje: 1,5 l wywaru z warzyw 1 głęboki talerz świeżego szczawiu 1 duża(...)cebula 3 łyżki masła 250 ml śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ugotowane ziemniaki lub kilka kromek chleba 4 jajka ugotowane na twardo Szczaw płuczemy, osuszamy i siekamy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy szczaw i smażymy razem kilka minut aż szczaw lekko zbrązowieje

Trzeci talerz
Sałata rzymska w sosie musztardowo miodowym 144

serem w sosie musztardowym. Prawdziwy hit u mnie w domu, mam nadzieję, że Wam też się spodoba:) Składniki główka sałaty rzymskiej kilka plasterków szynki dojrzewającej 3-4 kromki chleba, u mnie żytni 100 g sera żółtego drobno tartego Sos musztardowo- miodowy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka płynnego miodu sól, pieprz Kromki chleba pokroić(...)drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić kostki chleba i suszyć, cały czas mieszając. Kiedy się lekko zrumienią wsypać do miseczki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Sałatę umyć, odrywać listki i układać poziomo na półmisku. Twardsze, białe końcówki listków odłamać. Posypać listki szynką. Składniki sosu dokładnie wymieszać i delikatną stróżką polewać listki, lekko mieszając widelcem. Posypać grzankami, żółtym serem i gotowe. Doskonale

gotuj ze mną