chleb - 26176 przepisów (strona:430/1746)

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z kaszą perłową 87

także rozgrzewająca w chłodne dni. Z czym podawać zupę grzybową Zupa grzybowa to danie, które można podać na wiele sposobów, dostosowując je do swoich upodobań. Oto kilka sugestii: Chleb i masło: kromka chrupiącego chleba, posmarowana masłem idealnie komponuje się z zupą grzybową.  Grzanki: można przygotować pyszne grzanki z chleba, posypać je startym serem, natrzeć czosnkiem i umieścić

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z dyni i imbiru 116

kurkumy 1/4 szklanki mleczka kokosowego duża szczypta płatków chili (lub więcej, do smaku) sok z polowy cytryny (lub wiecej, do smaku) mały pęczek dymki 3-4 małe kromki ulubionego chleba sól pieprz oliwa do przybrania: liście kolendry, płatki chili, mleczko kokosowe (opcjonalnie) (przepis na 4-5 porcji) Dynię kroimy w średnią kostkę, odstawiamy. W garnku z grubym dnem(...)jest za rzadka, pogotujcie ją dłużej bez pokrywki, wtedy się zredukuje, jeżeli jest za gęsta, dolejcie do niej odrobinę wody. Jeżeli chodzi o grzanki, ja po prostu wrzucam kromki chleba do tostera, potem je kroję w mniejsze kawałki. Jeżeli nie macie tostera, pokrójcie chleb w kostkę i przesmażcie do zrumienienia na oliwie. Zupę rozlewamy do misek. Podajemy z chlustem mleczka

Kardamonovy
Migawki sierpnia 38

Miesiąc sierpień wypełniony był po brzegi. Będzie dużo zdjęć. Czytałam, piłam kawę, robiłam dużo pysznego jedzenia i piekłam chleby. Spędzałam czas tak jak lubię. Odwiedziłam moje córcie w Krakowie i koleżanki w byłej pracy. Robiłam porządki w książkach. I niestety spędziłam kilka dni w szpitalu. Zapraszam do oglądania i czytania.   Czytałam jak zawsze, kocham książki. W tym miesiącu przeczytałam(...)zdjęcia, a szkoda. Uwielbiam ładnie podaną kawę. Bardzo lubię sprawiać sobie takie małe przyjemności. I jak zawsze było u mnie trochę pysznego jedzenia.   Piekłam też pyszne domowe chleby. Domowe pieczywo to jest najlepsza rzecz na świecie. Zapach pieczonego chleba to najlepsze perfumy dla domu. Robiłam też porządki na regałach z książkami. Mam ich bardzo dużo. Chciałam wszystko porządnie wysprzątać

Izabelawkuchni
domowy chleb żytni 194

składniki: 550 g mąki żytniej typ 720 400 ml letniej wody 7 g drożdży suchych 1 i 1/2 – 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1

Domowy Smak Jedzenia
Bruschetta z burratą i pomidorami 36

Kawałek dobrej jakości chleba na zakwasie lub bagietki, do tego pyszna i kremowa buratta oraz świeże sezonowe pomidory. Tylko tyle lub aż tyle wystarczy do stworzenia genialnej kolacji, lub lunchu. Choć moja bruschetta dziś dostała nieco więcej dodatków. Bagietka została skropiona dobrej jakości oliwą z oliwek i zgrillowana na rumiane i chrupiące pieczywo. Następnie na spód położyłam rukolę, która temu(...)przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami BRUSCHETTA Z BURRATĄ I POMIDORAMI Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 10 minut Składniki: – kilka kromek pieczywa typu bruschetta lub dobrej jakości bagietka lub chleb na zakwasie – burrata – 1 pomidor – garść świeżej rukoli – 1 świeża figa (opcjonalnie) – 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek – kilka listków świeżej bazylii – sól

nietylkopasta.pl
Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami! 53

dań – od dań głównych, przez kolacje, śniadania, przekąski i wiele innych. Poniżej znajdziesz ponad 20 polecanych przepisów na dania z pieczarkami, a wśród nich: pasta z pieczarkami do chleba, łazanki z pieczarkami, sałatka jajeczna z pieczarkami, pyzy z pieczarkami, krokiety z pieczarkami, pieczarki pieczone w marynacie. Zobacz również przepis na domową pizzę włoską: Najlepszy przepis na ciasto do pizzy(...)Pieczarki w cieście to pyszna i prosta do przygotowania przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom grzybów. Pieczarki otulone… ZOBACZ PRZEPIS Pasta z PIECZAREK I SŁONECZNIKA do chleba! Prosta pasta kanapkowa Pasta z pieczarek i słonecznika do chleba! To pyszna i prosta w przygotowaniu pasta kanapkowa. Ma w sobie wiele smaku,… ZOBACZ PRZEPIS Cebula faszerowana ryżem

Via Gusto
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 46

różne sposoby, zależnie od tradycji kulinarnych i osobistych gustów. Oto kilka sposobów, jak podać zupę grzybową: Z grzankami : to klasyczny sposób podawania zupy grzybowej. Przygotuj grzanki, smarując kromki chleba masłem i startym czosnkiem, a następnie piecz je w piekarniku do momentu zrumienienia. Grzanki można pokroić na kawałki i podać jako dodatek do zupy lub umieścić na talerzu jako przekąskę(...)nadaje zupie kremowości i nuty słodyczy. Z chrupiącym boczkiem: przyrządź chrupiący boczek i podawaj jako dodatek do zupy. Kawałki chrupiącego boczku nadają zupie dodatkowej tekstury i smaku. Z kromką chleba : zupa grzybowa doskonale smakuje z kromką chleba, którą można maczać w zupie. Zupa grzybowa składniki: 400g świeżych grzybów (np. borowików, kurek, pieczarek) 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno

Moja Książka Kucharska
MEGA PUSZYSTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (METODA TANGZHONG) 45

Japońska metoda  wypieku chlebów i ciast drożdżowych   " Tangzhong" ciekawiła mnie od dawna. W wielkim skrócie polega ona na przygotowaniu wstępnie gęstej pasty (tzw. zasmażki wodnej) z mąki i wody (ewentualnie mleka) w proporcji 1:5, który po wystudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy do naszego właściwego ciasta drożdżowego. Wypiekane przy użyciu tej metody chleby, bułki, drożdżówki mają mięciutki(...)puszysty miąższ i znacznie dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne, drożdżowe wypieki.  Jeśli chcecie upiec tą metodą mięciutki chleb lub wytrawne bułki, wystarczy tylko znacznie ograniczyć cukier.   Składniki  na tangzhong: 20 g mąki pszennej 50  g wody 50 g mleka Do małego garnuszka wlewamy płyny (wodę i mleko) i podgrzewamy je do około 65 st C. Następnie

Walijskie Pichcenie
Tosty z awokado i jajkiem sadzonym + film 33

całość koronowana jest chrupiącym tostowym spodem. To połączenie nie tylko wygląda oszałamiająco, ale również dostarcza dawkę niezwykłego smaku.     Film :   Składniki na 2 kanapki: 2 kromki chleba tostowego 2 garście rukoli 2 jajka 1-2 łyżki masła 1 sztuka dojrzałego awokado 1 łyżeczka soku z cytryny garść posiekanego szczypiorku czarny pieprz sól Przepis: Z umytego, przekrojonego na pół(...)awokado wyciągamy pestkę i łyżeczką wydrążamy z niego miąższ. Wydrążony miąższ skrapiamy sokiem z cytryny a następnie dokładnie rozgniatamy widelcem, delikatnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Kromki chleba tostowego delikatnie opiekamy z obu stron na suchej patelni. Na tej samej patelni z rozpuszczonym masłem na średnim ogniu, smażymy jajka sadzone, pod koniec smażenia oprószamy je solą i pieprzem. Kromki chleba

Smakowite Dania
Sałatka z oscypkiem i owocami 44

wędzonego garść borówek niecała szklanka pokrojonego arbuza spora garść winogron 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z limonki 1 ząbek czosnku w łupince 3 kromki chleba tostowego 1 łyżka oliwy z oliwek listki świeżej bazylii (opcjonalnie) Z chleba tostowego odkrój skórkę, miąższ pokrój w małą kosteczkę. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć lekko rozgnieciony czosnek i pokrojony(...)chleb. Mieszaj i smaż na średnim ogniu aż uzyskasz chrupiące rumiane grzanki. Musztardę wymieszaj z miodem i sokiem z limonki. Sałatkę porwij rękami lub grubo posiekaj. Oscypka pokrój w kosteczkę. Do misek przełóż sałatę lodową. Dodaj borówki, arbuza i przekrojone winogrona oraz oscypek. Polej sosem i lekko przemieszaj. Posyp grzankami oraz bazylią

Delicious Place
Fasolka po bretońsku jak gotować ? 44

imprezę okolicznościową. W trakcie chłodniejszych miesięcy, ciepła fasolka po bretońsku doskonale rozgrzeje i doda poczucia komfortu. Możemy podać ją jako danie główne, poprzedzone zupą lub podane z chrupiącym chlebem, który doskonale nadaje się do maczania w aromatycznym sosie. Fasolka po Bretońsku - Przepis Oto przepis na smaczne danie fasolki po bretońsku: Składniki: 500 g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej(...)dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku. Gotową fasolkę po bretońsku podawaj jako danie główne, podsypane świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Możesz również podać ją z chrupiącym chlebem lub kromką bagietki. Ten przepis na fasolkę po bretońsku pozwoli Ci cieszyć się tradycyjnym smakiem tego dania. Smacznego! Fasolka po bretońsku jak gotować- podsumowanie Fasolka po bretońsku to połączenie smaku

Podstawy Gotowania
Pasztet ze śliwkami 37

Wyszło super.  Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego(...)odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy

Kardamonovy
Pikantny makaron z bobem i szpinakiem 44

staramy się wymyślać coś innego niż taki po prostu bób gotowany. Za każdym razem coś innego. A to bób z jaką okrasą, a to pasta z bobu do smarowania chleba, a to kotlety z bobu. No co nam tylko przyjdzie do głowy. Chociaż im więcej go jemy, tym trudniej wymyślać kolejne potrawy. Teraz natomiast wpadliśmy na pomysł pełnoprawnego dania obiadowego

Marder&Marder Manufacture
Sałatka Owocowa Panzanella z Włoch 48

Sałatka owocowa Panzanella to pyszne letnie danie z chleba i świeżych owoców. Chociaż jego pochodzenie jest niepewne, uważa się, że pochodzi z Włoch. Historia Panzanelli sięga XV wieku, kiedy to pojawiły się pierwsze wzmianki o toskańskiej sałatce z chleba i pomidorów, zwanej panzanellą. Ta prosta i smaczna sałatka stała się popularna wśród rolników, którzy delektowali się nią podczas pracy(...)oliwek Miód Sałatka Czerstwa bagietka Morele Pomidorki koktajlowe Cebula czerwona Truskawki Mozzarella Mini Prosciutto Bazylia Oliwa z oliwek Przygotowanie Po pierwsze wymieszaj składniki na dresing. Po drugie czerstwy chleb połam, lub pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski, wlej dresing, wymieszaj i odstaw na jakieś 30 minut. Po trzecie dodaj resztę składników pokrojonych na mniejsze kawałki, wymieszaj i odstaw

RafalCook