dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:436/571)

Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym. 212

pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje danie. W przepisie podajemy przykładowy przepis na klopsy mielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze. Przepis Składniki(...)przez około 30 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką. Wystarczy ugotować do tego ziemniaki i mamy pyszny obiad który zadziwi zarówno miłośników konserwatywnej kuchni, jak i lubiących eksperymenty. Gorąco polecamy… smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Galaretka z nóżek wieprzowych 204

żelatyny, naturalna, sama się ścina Odgrzebałam ostatnio, spod sterty starych, pożółkłych zeszytów kulinarnych, przepis na specjał zwany galaretką z nóżek . Recepturę odziedziczyłam po babci. Mój dziadek był smakoszem tego dania. Często drałował rowerem do pobliskiego sklepu po składniki mięsne i nękał babcię , by mu galaretkę przygotowała. Przy dziadku-smakoszu specjału tego ja również często próbowałam. Do galaretki(...)garnka z wywarem. Doprawić do smaku sola i pieprzem – całość musi być troszkę słońsza niż typowa zupa, bo inaczej galaretka po wystygnięciu będzie mdła . Całość zagotować. Po zagotowaniu, gorący płyn galaretowy porozlewać do salaterek. Odstawić do zupełnego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na noc – aby galaretka odpowiednio stężała. Galaretkę jeść pokropioną sokiem z cytryny lub octem

Grunt to przepis!
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 256

się popisaliście. Nie zawiedliście. Śniadanie z jajem. Było, ojj było.  Ale co tam będę gadała.  Zapraszam do przeglądu. Z jajem śniadaniowały 33 osoby, które zaserwowały 43 przepisy. Dało się zauważyć zdecydowany omletowy trend. Skorupka w skorupkę szły sadzone. Na podium z minimalną stratą załapały się także jajecznice.  O rety, omlety: Omlet bez mąki  (Przepisy Młodej Mężatki(...)proste zapiekanki z jajkiem i suszonym pomidorem  (Jak zdrowo żyć i nie zwariować) Jajeczne muffinki  (Misiu Lubi Zjeść) Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami  (Gorący kąsek) Placuszki otrębuski z żurawiną, migdałami i suszonym mango  (Sio-smutki) Słodkie grzanki na śniadanie  (O kurrrka!) Owsianka. Pasta... Owsianka z jajkiem  (Lawendowy Poranek) Kremowa kaszka  (Śniadania

bastalena
Gołąbki z kaszą gryczaną, wegetariańskie 189

Tak sobie myślę, że chyba nie uda nam się znaleźć domu w którym nigdy nie jadło się gołąbków. Cały gar bulgoczę, pachnie kapustą,  a do

Apetyczna babeczka
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 192

Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 11 letniego syna

Apetyczna babeczka
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 478

Jak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni. Było już kilka z kuchni gruzińskiej : – Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane - Chaczapuri imeruli

Ostra na Słodko
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 397

smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat(...)patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych

OstryKęs
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 432

smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat(...)patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych

OstryKęs
Szybka pizza 246

Dopasowanie składników do idealnej pizzy zajęło mi na oko dwa lata. Eksperymentowałam z różnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż

VegUlka
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 245

Lubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta

Wanilia i Kardamon
Migdałowy makowiec 243

Jeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec.   Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g(...)wyboru – paski, kwadraty, czy jak u mnie prostokąty i wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem i od razu posypujemy płatkami migdałów. Migdałowy makowiec, to ciasto na święta, po świętach… i nie tylko. Zwolennicy ciast z makiem, powinni być usatysfakcjonowani. Maku jest duuuużo, migdały

mojewypiekiinietylko
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 252

Dziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam

My Culinary Art
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 190

masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna  na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego(...)maśle. Dodać sól i przyprawę curry i poddusić jeszcze 1 minutę. Wlać sok z ananasa, mleko kokosowe i razem zagotować. Ostudzić jarmuż oberwać z grubych łodyg i zblanszować w gorącej, osolonej wodzie około 1 minuty. Jarmuż wyjątkowo duży, wtedy liście są twardsze gotować przez 5-10 minut. Wylać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 214

zachwyt, serwując swoje niebanalne dania. Ucztę rozpoczęliśmy od lekkiej sałaty podanej w niezwykle oryginalny sposób, co możecie zaobserwować na zdjęciach. Nawet sama marchewka obtoczona w czarnym sezamie, smakowała lepiej niż niejedna marchew, którą jadłem w swoim życiu. Następnie wyruszyliśmy w kulinarną podróż na nadmorskie wybrzeża. Kolejnym daniem była kasza bulgur, przyrządzona z niezwykłą pieczołowitością, jeśli chodzi(...)kulinarnych tego roku. Każdy ze śniadaniowiczów został obdarzony również upominkiem od Katarzyny Gubały - redaktor naczelnej wspaniałego magazynu Slowly Veggie!, który od marcowego numeru zdobywa nasze serca i roślinożerne żołądki. Gorąco zachęcam Was do lektury, bo to pierwszy taki magazyn o kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na Polskim rynku. Ja zostałem całkowicie zielono zainspirowany. Zapraszam do kiosku, na facebooka  oraz

Food Square
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 374

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną feta

codojedzenia