dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:445/571)

Greckie spaghetti z cukinią, szparagami i marchewką 192

  Spaghetti zawsze z sosami się kojarzą, ale co niektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować.  Marchew, cukinia

Moniki Smakołyki
Pizza z salami i rukolą 155

Wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy , nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to bynajmniej, że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja – codziennie bowiem sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie(...)upieczoną pizzę kładziemy rukolę. Podajemy z oliwą cytrynową. Pizza z salami i rukolą, moim zdaniem wymaga tylko jednego dodatku – delikatnego skropienia oliwą cytrynową. Nie tylko na święto pizzy – gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Pizza z salami i rukolą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 274

Kwaśnica na żeberkach lub golonce Ponieważ pochodzę z gór, nie mogłabym nie podzielić się z wami przepisem na tradycyjną, domową kwaśnicę. Ta zupa należy zdecydowanie do

Calzonella.com
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 199

Byłem wieczorem w pracy, tak na chwil parę i w okolicach godziny 19-tej wysłałem Żonie Mej smsa: "Przygotuj mi proszę kilka naleśników, minimum trzy sztuki

BaRepas
Zupa cebulowa 280

Do przygotowania tej zupy skłonił mnie Najukochańszy. Sama chyba nigdy nie sięgnęłabym po to "płaczliwe" warzywo i popełniłabym tym samym ogromny błąd!!! Cebula, po odpowiedniej obróbce

Taste Of My Day
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 232

Gdy słupki rtęci osiągają magiczną granicę powyżej 25⁰C a słońce operuje wysoko na niebie, na naszym stole zaczynają gościć lekkie, szybkie potrawy. Najchętniej sięgam po

Karo in the Kitchen
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 254

Plamiak , łupacz, wątłusz srebrzysty ( Melanogrammus aeglefinus ) - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”

mojewypiekiinietylko
Najlepsza jedenastka (Stephanie Plum #11) - Janet Evanovich 136

Liczba stron: 384 Data premiery: 9 maja 2014 Moja ocena: 5/6 Śliweczka i zmiany Perypetie Stephanie Plum zawsze wzbudzają we mnie masę pozytywnych emocji. Śliweczka to postać, której nie da się nie lubić i z którą świetna zabawa jest gwarantowana. Na polskim rynku wydawniczym dotąd ukazało się aż jedenaście tytułów wchodzących w skład serii o łowczyni nagród. Wydawać by się(...)jest ważne, który tom wpadnie wam w ręce. Każda książka to odrębna historia, którą można czytać nie znając poprzedniej. Każda jest równie dowcipna i każda tak samo mocno wciąga. Gorąco polecam

Tetiisheri
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 226

konkursie, laureatach i ich pasji -   KLIK Przypominamy Wam o tym wydarzeniu, ponieważ mamy dla Was niespodziankę. Zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu postanowili przygotować dla Was kilka propozcyji na dania, które możecie przygotować na świąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem(...)miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon i cukier. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć na 10 minut do gorącej marynaty. Obrać ze skórki i przechowywać do momentu podania w schłodzonej marynacie 6.  Porto zredukować z czosnkiem tymiankiem i szalotką. Dodać demi- glace pogotować przez chwilę wszystko razem- odcedzić dodatki

Plate of Joy
Aromatyczny gulasz wołowy 170

Aromatyczny gulasz bo doprawiony cudownymi przyprawami i duszony z warzywami .  Z  makaronem można go podawać, do ziemniaków dodawać, z kaszą łączyć czy pęczakiem,  

Moniki Smakołyki
Dynia, cebula, brukselka 199

wiele osób, które nawet na nią nie spojrzą. A gdy tylko poczują jej zapach, uciekną, gdzie pieprz rośnie (czyli naprawdę daleko, jeśli brać pod uwagę, że uciekać będą z Danii).  Później stwierdziłam, że to wyzwanie. Nie tylko połączyć je w harmonijną całość, ale jeszcze wywołać przy tym efekt łał ... Trudna sprawa. Ale nie niemożliwa!   Zaczęłam się więc intensywnie(...)gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Brukselkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na połowy. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć brukselkę. Zupę podawać gorącą, z podsmażoną brukselką i prażoną cebulką. Smacznego! Ja tymczasem muszę poważnie zastanowić się nad ostatnią z dyń, która czeka na wykorzystanie. A to całkiem specjalny okaz; moja pierwsza dynia makaronowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB PEŁNOZIARNISTY, OWSIANO-ORKISZOWY NA DWÓCH ZAKWASACH 270

przez nas chlebek. Mam nadzieję, że zasmakuje również i Wam. Jeśli tak podzielcie się z innymi w komentarzu. Będzie mi bardzo miło, a zarazem pomoże innym w podjęciu decyzji. Gorąco polecam i zachęcam do pieczenia chlebów na zakwasie* , który jest dużo zdrowszy niż drożdże. *Zakwas powstaje z mąki, wody oraz dużej ilości czasu . Zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego, które(...)szafkę), przykryć ręcznikiem papierowym i zostawić do wyrastania. U mnie trwa to ok.4,5h. Gdy użyjemy samego zakwasu żytniego wówczas czas może się skrócić do 2,5h. Gdy damy tylko zakwas orkiszowy czas wydłuży się do ok.6h. Gdy ciasto wypełni formy, przekładamy je na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C , pieczemy 5 minut na termoobiegu, następnie zmniejszamy

Smaczne Zdrowe
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 150

będzie post zwieńczony wykwintnym niedzielnym daniem. Dzisiaj zaproponuję zwykłe drożdżowe racuchy z jabłkiem. W prawie każdym domu robi się je według starych domowych receptur, a chyba nawet częściej wedle maminych rad "na oko". Ja też najczęściej tak właśnie przygotowuję racuchy. Ostatnio chciałam jednak jakoś je spisać, żeby służyły kiedyś moim synom jako wskazówka do samodzielnego przygotowania tradycyjnej ciepłej kolacji(...)lekko je skropić sokiem cytryny, by wstrzymać ciemnienie. Po ok. 2 godzinach (lub krócej) ciasto podwoi objętość. Łączę je z jabłkami, mieszam delikatnie i od razu rozpoczynam smażenie na gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu prawie obywam się bez tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy na wierzchu racuchów pojawiają się pęcherzyki powietrza w strukturze ciasta

I tu będę miała takie te
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 195

zupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie, ale pozostanie nadal soczyste. Poniższy przepis wykorzystuje kolorową paprykę również po to, aby nadać daniu atrakcyjnej formy wizualnej. Jest ono również niezwykle proste w przygotowaniu, a gdyby nie potrzeba kilkugodzinnego marynowania filetu z kurczaka, byłby to idealny „przepis na szybki obiad”. Dlatego warto go spróbować(...)dodajemy jeszcze nieco wody. Gdy warzywa będą zbliżały się do miękkości, rozgrzewamy na sucho patelnię grillową – na dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na gorącą patelnię. Grillujemy przez 3-4 minuty po jednej stronie, odwracamy i grillujemy tak samo długo po drugiej. Kurczaka podajemy od razu z warzywami. Kulinarna Pokusa   #gallery-174 {margin: auto

Kulinarna Pokusa
Jak ugotować idealny makaron 254

makaronu twardego, czy niedogotowanego. A już na pewno nie klejącego się do zębów. Natomiast makaron ugotowany normale jest bardziej miękki i mniej sprężysty, ale zdecydowanie nie rozgotowany. W przypadku dań kuchni włoskiej metodą zwykle „obowiązującą” jest al dente . Jeśli więc zamierzamy trzymać się tradycji, gotujemy makaron raczej w ten sposób. Oczywiście ze względu na indywidualne upodobania czy specyfikę jakiejś(...)dodać nieco smaku. Przyda się też na pewno, jeśli makaron jest wątpliwej proweniencji, choć akurat kupowania takich produktów nie polecamy. Czym innym jest natomiast technika polegająca na zmieszaniu ugotowanego, gorącego makaronu z kilkoma łyżkami oliwy oraz odrobiną wody z jego gotowania. Jeśli bowiem makaron podawany jest w ten sposób, że wykładamy go na talerz, ale nie mieszamy z zawierającym pewną

Kulinarna Pokusa