Pyszne ,rozpływajace sie w ustach knedelki z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą warstwą maślanej bułki tartej z cynamonem. Knedle ze śliwkami o
Zakamarki mojej kuchniWiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Do tych kopytek ;) zrobiłam pesto z
Bon Appetit MałgorzatyZapiekanka makaronowa z kiełbasą…Dzisiaj pada niesamowicie, więc zapowiada się niedziela spędzona w domu… i w kuchni. Pierwsze zaplanowane danie gotowe, zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Jak już nie wiem co wymyślić na obiad sięgam po makaron i kiełbasę. Potem przeglądam spiżarkę i lodówkę aby znaleść coś na sos. Ser żółty lub mozzarella zawsze mam w lodówce(...)minut. Wymij z piekarnika i posyp szczypiorkiem. Zapiekankę można przygotować wcześniej. Posypaną serem można wstawić do lodówki, a na drugi dzień zapiec. Czas zapiekania będzie dłuższy, bo zapiekanka musi gorąca. The post Zapiekanka makaronowa z kiełbasą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenialubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy kolejne 30 minut. Dalej postępujemy jak w przepisie * Aby śmietana nam się nie zważyła, przekładamy ją do miseczki i łyżka po łyżce dodajemy gorącą zupę, za każdym razem dokładnie mieszając. Gdy śmietanowa mieszanka będzie już ciepła, wlewamy ją do zupy * Na następny dzień zupa prawdopodobnie będzie baardzo gęsta :) Można ją rozcieńczyć przegotowaną wodą. Dodajemy
My Culinary ArtSernik jest to jednoznacznie moje ulubione danie w kuchni! Dziś prezentuję Wam przepis na pyszny sernik z musem śliwkowym! Sernik jest bardzo smaczny, może trochę bardziej zbity niż inne moje serniki, ale jak mówiłem smakuje pysznie. Przygotowanie takiego sernika jest trochę trudne, ale jestem pewien, że jeżeli lubicie serniki tak jak ja, to nie poszkodujecie czasu i upieczecie sobie(...)Następnie dno i boki tortownicy owijamy w 4-5 warstwy folii aluminiowej. Następnie owiniętą formę z sernikiem umieszczamy w większym i głębszym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej brytfance i zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości sernika. Tak przygotowany sernik pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 60 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszaczasami przygotowuję podwójna ilość farszu i jednego dnia lepię na obiad pierogi, a drugiego robię krokiety, lub część farszu zamrażam i wyjmuję, gdy mam ochotę ta któreś z tych dań. Jeśli ktoś ma dzisiaj ochotę na coś o chrupiącej, złocistej skórce, skrywającej aromatyczny, mięsno-kapuściany farsz, to zapraszam na krokiety, kilka zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą(...)krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek do zupy lub z kubkiem gorącego barszczu czerwonego
Rozpustne gotowanieWczoraj na obiad była u mnie tortilla Robię ją dosyć często, bo wszyscy bardzo lubimy to danie. Placki zawsze są u mnie z tego sprawdzonego przepisu, natomiast farsz zmienia się w zależności od tego jakimi składnikami dysponuję. Gdy np.zastępuję wieprzowinę kurczakiem, zamiast fasoli , używam kukurydzy i smakuje równie wybornie.Polecam. Składniki na placki(...)niej skórkę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Dodać do gotowego już farszu. Placki umieścić na stole, dodać kilka listków porwanej sałaty i równomiernie rozłożyć na nich gorący farsz. Zwinąć na pół , posypać wiórkami sera i listkami bazylii. Podawać... Smacznego
Gosia gotujeHummus, libańska pasta z ciecierzycy, szturmem podbił serca i podniebienia wegan i wegetarian przez zdrowotne wartości ciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę
Karo in the KitchenW moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego
Czerwień i błękitBuchty, kluchy na łachu, kluski na parze to nazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze. W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej
Gotuj Sam!Błyskawiczne curry z dorsza Ostatnio było coś na słodko. Tym razem nadszedł czas na wytrawną propozycję. To moja wariacja na temat curry, którą możecie przygotować w
Pełny talerzSmaczna zupa, o zdecydowanym chrzanowym aromacie, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka na twardo. Idealna propozycja na wielkanocny stół, lub po prostu na szybki, rozgrzewający obiad
NiePieprz.plnich cukier – całość rozbijamy tak długo, aż prawie rozpuścimy cukier i białka lekko zmienią kolor – nie ucieramy kogla mogla i nie napowietrzamy ich zbyt mocno. Ciepłą ale nie gorącą śmietanę (odstawcie ją po zdjęciu z ognia 10 minut pod przykryciem) wlewamy bardzo powoli cienkim strumieniem do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Nie napowietrzamy zbyt mocno. Krem przelewamy przez sito żeby(...)owocami. Swoją drogą – pamiętacie, że rozbijanie cukrowych, karmelowych skorupek na creme brulee to była jedna z małych przyjemności filmowej „Amelii” ? ;) SKŁADNIKI 500ml śmietanki 36% (deseru nie da się’odchudzić”, 30% śmietanka się nie nadaje!) 5 żółtek jaj rozmiaru L 5 łyżek cukru (75g) laska świeżej wanilii cukier trzcinowy do posypania spirytus do karmelizacji – jeśli
Karo in the Kitchenwakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków(...)Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto spróbować i ewentualnie doprawić solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni na 5 minut. Wyłączamy piekarnik zostawiając w środku słoiki aż do wystygnięcia. Z podanych składników
Kulinarne Inspiracjeosobnika, nie minie chwila a pod jego wpływem zaczniemy kwestionować nasz dobry humor. Albo jeszcze gorzej- czuć się winni, bo w jakiś sposób nasze ukontentowanie osobnika takiego obraża. Nie da się tego uniknąć- nasze zadowolenie, z wcale nie doskonałego życia, zostaje podkopane. I co zrobić? Ja mówię- wziąć trzy spokojne wdechy, pójść do kuchni, wyjąć z lodówki śmietanę i zrobić(...)żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Wsadzamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy z formy- w razie problemów wystarczy formę zanurzyć na sekundę w gorącej wodzie. Foremkom silikonowym wystarczy nawet ogrzanie lekko dłońmi. Dekorujemy świeżymi kwiatkami fiołka i uszczęśliwiamy innych- albo siebie. A jeśli rozsmakowaliście się w fiołkowych kwiatkach, polecam zakładkę "fiołki" po prawej- jest
les mirabelles