dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:430/571)

Ziemniaki zapiekane z brokułami i serami oraz "Mroczna symfonia" 184

dopadło na tygodniu. Z braku przygotowanych wcześniej dań do odgrzewania, pomyślałam o pieczonych warzywach. Pomysł ewoluował w trakcie przygotowywania i dodałam sery i resztkę kabanosów. Wyszło bardzo smaczne danie, którego zostało trochę na obiad do pracy na następny dzień. Składniki : połowa brokuła 2 duże ziemniaki 2 papryczki chili kulka mozzarelli 2 plastry żółtego sera 4 cienkie kabanosy(...)Tony jest jego wybranką. Przez długi czas miałam wrażenie, że Antonietta bawi się uczuciem Byrona. Tak naprawdę dopiero pod koniec książki uwierzyłam również w jej miłość. Książka jest niesamowicie gorąca. Oboje bohaterowie mają fizyczną obsesję na swoim punkcie. Opanowuje ich namiętność, którą często rozładowują w łóżku. Kolor złoty i srebrny

Weekendy w domu i ogrodzie
Genialne krewetki w cieście piwnym 318

zbyt twarde. Potrzebujemy też dobrego jasnego chłodnego piwa. Trochę nam zostanie, więc będzie można ugasić przy okazji pragnienie bo upały nie zostawiają na nas suchej nitki. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z sierpniowego wydania magazynu Kuchnia. Przyznam szczerze, że pomimo iż kupuję każdy numer tego czasopisma to z przepisów raczej nie korzystam. Spróbowałam dosłownie 2 razy(...)strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie

OstryKęs
Genialne krewetki w cieście piwnym 528

zbyt twarde. Potrzebujemy też dobrego jasnego chłodnego piwa. Trochę nam zostanie, więc będzie można ugasić przy okazji pragnienie bo upały nie zostawiają na nas suchej nitki. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z sierpniowego wydania magazynu Kuchnia. Przyznam szczerze, że pomimo iż kupuję każdy numer tego czasopisma to z przepisów raczej nie korzystam. Spróbowałam dosłownie 2 razy(...)strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie

OstryKęs
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 475

Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym

Karo in the Kitchen
Smalczyk domowy 171

Taki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak   większość chętnie się   tym

W kuchennym oknie Ewy
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 271

Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na  nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę

Basia w kuchni
Gruszkowa jaglanka 211

kuchni po kubek gorącej kawy oraz czegoś co mnie uratuje i rozgrzeje od środka. Tak właśnie staję się najszczęśliwszą osobą na świecie, siedzącą na parapecie z miską tej gorącej, lepkiej jaglanki, która wypełnia mój pokój zapachem gruszki, imbiru i cynamonu... Może i wam potrzebny jest taki ratunek?  Wszyscy walczymy z jesienną chandrą... Najlepszym sposobem by zostać zwycięzcą(...)trawieniu białek (dlatego dodatek serka wiejskiego do śniadania) i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie. Uwaga! Nasz organizm nie jest w stanie przyswoić samej kurkumy, dlatego przed dodaniem do dań, należy zmieszać ją z czarnym pieprzem lub papryką i rozpuścić w oliwie z oliwek

Gawron w rosole
Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym 183

Dzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne.  Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym  smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej(...)minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie. W małej patelni rozgrzewamy olej. Ilość oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy. Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię

Smak mojego domu
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 242

jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed(...)najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu Ciasta na niedzielę udział wzięli autorki i autorzy niżej wymienionych blogów: - Z kuchni do kuchni - Moje Małe Czarowanie - Izioni pyszne smaki - Sama

mojewypiekiinietylko
Pieczone ziemniaki z twarożkiem 156

Inspiracją do dzisiejszego wpisu jest kumpir. Spotkaliście się z nim ? Zapiekany ziemniak jest tradycyjna potrawą kuchni tureckiej i można nim się zajadać w wielu odsłonach. U

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem 196

Gdy przychodzi pora, że ceny papryki idą w dół, mamy wtedy spore pole do popisu. Możemy przygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyzy z mięsem 223

założyłam bloga.   Zastanawiałam się co na ta okazję przygotować. Postanowiłam zrobić coś czego jeszcze dotychczas nie robiłam, wybór padł na pyzy z mięsem. Początkowo bałam się , czy dam radę je zrobić, ale potem przekonałam się, że to nie takie trudne. Pyzy wyszły przepyszne. Na początku myślałam, że przedobrzyłam z ilością składników bo wyszło mi 50 sztuk i zastanawiałam się(...)zrobieniu przed ugotowaniem. Sposób wykonania zasmażki: Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, całość podsmażać jeszcze około 15 minut na małym ogniu.   Gotową zasmażkę wyłożyć na gorące pyzy. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pieczeń z kawałkami kurczaka 329

Pieczeń wieprzowa z kawałkami, z piersi kurczaka to mój eksperyment, który wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam

W kuchennym oknie Ewy
Pieczone tortilla z kaszą i soczewicą 168

Kuchnia perska mojego męża obfituje w dania z soczewicą, ale sama staram się wymyśleć co i rusz jakiś przepis na przykład z soczewicą. Dzisiaj więc proponuję pieczone tortilla nadziewane brązową soczewicą i pęczakiem, a jako dodatek zieloniutki dressing, który praktycznie używam do wszystkiego. Pieczone tortilla z soczewicą i kaszą to wegetariańskie danie, zdrowe i sycące. Po paryskiej(...)prażone i solone Wszystkie składniki oprócz pistacji umieść w blonderar i zmiksuj. Dodaj pistacje i zmiksuj jeszcze raz. Dopraw dressing sokiem z limonki i solą. Przełóż na miseczkę. Podaj gorące tortilla z dressingiem

codojedzenia
TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI 195

Ostatnio totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej. Dziś mam dla Was jedną

Ostra na Słodko