dopadło na tygodniu. Z braku przygotowanych wcześniej dań do odgrzewania, pomyślałam o pieczonych warzywach. Pomysł ewoluował w trakcie przygotowywania i dodałam sery i resztkę kabanosów. Wyszło bardzo smaczne danie, którego zostało trochę na obiad do pracy na następny dzień. Składniki : połowa brokuła 2 duże ziemniaki 2 papryczki chili kulka mozzarelli 2 plastry żółtego sera 4 cienkie kabanosy(...)Tony jest jego wybranką. Przez długi czas miałam wrażenie, że Antonietta bawi się uczuciem Byrona. Tak naprawdę dopiero pod koniec książki uwierzyłam również w jej miłość. Książka jest niesamowicie gorąca. Oboje bohaterowie mają fizyczną obsesję na swoim punkcie. Opanowuje ich namiętność, którą często rozładowują w łóżku. Kolor złoty i srebrny
Weekendy w domu i ogrodziezbyt twarde. Potrzebujemy też dobrego jasnego chłodnego piwa. Trochę nam zostanie, więc będzie można ugasić przy okazji pragnienie bo upały nie zostawiają na nas suchej nitki. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z sierpniowego wydania magazynu Kuchnia. Przyznam szczerze, że pomimo iż kupuję każdy numer tego czasopisma to z przepisów raczej nie korzystam. Spróbowałam dosłownie 2 razy(...)strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie
OstryKęszbyt twarde. Potrzebujemy też dobrego jasnego chłodnego piwa. Trochę nam zostanie, więc będzie można ugasić przy okazji pragnienie bo upały nie zostawiają na nas suchej nitki. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z sierpniowego wydania magazynu Kuchnia. Przyznam szczerze, że pomimo iż kupuję każdy numer tego czasopisma to z przepisów raczej nie korzystam. Spróbowałam dosłownie 2 razy(...)strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie
OstryKęsSmaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym
Karo in the KitchenTaki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym
W kuchennym oknie EwyTradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę
Basia w kuchnikuchni po kubek gorącej kawy oraz czegoś co mnie uratuje i rozgrzeje od środka. Tak właśnie staję się najszczęśliwszą osobą na świecie, siedzącą na parapecie z miską tej gorącej, lepkiej jaglanki, która wypełnia mój pokój zapachem gruszki, imbiru i cynamonu... Może i wam potrzebny jest taki ratunek? Wszyscy walczymy z jesienną chandrą... Najlepszym sposobem by zostać zwycięzcą(...)trawieniu białek (dlatego dodatek serka wiejskiego do śniadania) i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie. Uwaga! Nasz organizm nie jest w stanie przyswoić samej kurkumy, dlatego przed dodaniem do dań, należy zmieszać ją z czarnym pieprzem lub papryką i rozpuścić w oliwie z oliwek
Gawron w rosoleDzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej(...)minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie. W małej patelni rozgrzewamy olej. Ilość oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy. Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię
Smak mojego domujabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed(...)najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu Ciasta na niedzielę udział wzięli autorki i autorzy niżej wymienionych blogów: - Z kuchni do kuchni - Moje Małe Czarowanie - Izioni pyszne smaki - Sama
mojewypiekiinietylkoInspiracją do dzisiejszego wpisu jest kumpir. Spotkaliście się z nim ? Zapiekany ziemniak jest tradycyjna potrawą kuchni tureckiej i można nim się zajadać w wielu odsłonach. U
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGdy przychodzi pora, że ceny papryki idą w dół, mamy wtedy spore pole do popisu. Możemy przygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzałożyłam bloga. Zastanawiałam się co na ta okazję przygotować. Postanowiłam zrobić coś czego jeszcze dotychczas nie robiłam, wybór padł na pyzy z mięsem. Początkowo bałam się , czy dam radę je zrobić, ale potem przekonałam się, że to nie takie trudne. Pyzy wyszły przepyszne. Na początku myślałam, że przedobrzyłam z ilością składników bo wyszło mi 50 sztuk i zastanawiałam się(...)zrobieniu przed ugotowaniem. Sposób wykonania zasmażki: Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, całość podsmażać jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Gotową zasmażkę wyłożyć na gorące pyzy. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePieczeń wieprzowa z kawałkami, z piersi kurczaka to mój eksperyment, który wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam
W kuchennym oknie EwyKuchnia perska mojego męża obfituje w dania z soczewicą, ale sama staram się wymyśleć co i rusz jakiś przepis na przykład z soczewicą. Dzisiaj więc proponuję pieczone tortilla nadziewane brązową soczewicą i pęczakiem, a jako dodatek zieloniutki dressing, który praktycznie używam do wszystkiego. Pieczone tortilla z soczewicą i kaszą to wegetariańskie danie, zdrowe i sycące. Po paryskiej(...)prażone i solone Wszystkie składniki oprócz pistacji umieść w blonderar i zmiksuj. Dodaj pistacje i zmiksuj jeszcze raz. Dopraw dressing sokiem z limonki i solą. Przełóż na miseczkę. Podaj gorące tortilla z dressingiem
codojedzeniaOstatnio totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej. Dziś mam dla Was jedną
Ostra na Słodko