dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:430/571)

Gulasz wołowy z ziemniakami 116

Uwielbiany przez nas...od czasu, do czasu musimy, bo się udusimy ;) smak podrasowany przyprawą do wołowiny ( wyborna, nieziemsko aromatyczna ) od Skworcu Składniki 500 g mięsa wołowego

R'n'G Kitchen
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 221

podduszeniu nie rozgotowują się i pozostają lekko chrupkie, co bardzo lubię. Można by je porównać do rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni. Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji. Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku(...)zeszklić na niej posiekana cebulę i czosnek. Gdy cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle

Sztuka gotowania w/g Samiry
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 196

Pierś z kurczaka można podać na setki sposobów. W tym daniu występuje, ale nie jest jednak składnikiem niezbędnym - równie dobrze osoby stroniące od mięs mogą go sobie odpuścić i zaspokoić swój apetyt przepyszną, ostrawą potrawką, której siłą są aromaty kminu rzymskiego, kolendry, tymianku czy cynamonu i goździków. Składniki : 1 opakowanie "Przyprawa kuchni meksykańskiej" Kamis 1 podwójna pierś z kurczaka(...)małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami i wtedy warto spróbować jej na zimno z bagietką - ciekawa propozycja szczególnie na gorące

zobacz ich smak
Kiszone Pomidory 166

Pomidory kisi się przede wszystkim na Ukrainie. Wyglądają ciekawie, więc postanowiłam spróbować jak smakują i ukisić kilka. Ich smak ciężko określić. Są lekko pikantne i zupełnie

Mama Gotuje
Shanghai wok – warzywa z woka 221

warzywa z woka Kuchnia chińska , wraca na nasz stół jak bumerang , a to dzięki temu ,że mój starszy syn ją uwielbia . Na szczęście to proste i szybkie w przygotowaniu dania . Zawierające dużo warzyw , których pod inna postacią nie sposób przemycić , tak żeby dzieci zjadły . I to właśnie magia , w tych potrawach , warzywa jakby stawały się dla dzieci niewidzialne(...)namaczamy we wrzątku na około 10 minut , jeśli mamy cięte w paski , to wystarczy odcedzić , jeśli całe , to tniemy w paski . W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju , na bardzo gorący, wrzucamy wyciśnięte praska ząbki czosnku , brokuła , mieszamy intensywnie , dodajemy grzyby , pora , smażymy intensywnie mieszając około 6 minut . Dolewamy sos sojowy , miód , chilli , wrzucamy wcześniej przygotowany makaron , mieszamy cały czasz , smażąc

Ogrodnik w podróży
schab pieczony z wędzonymi śliwkami 150

Już sam pieczony schab jest smacznym mięsiwem a jeżeli wzbogacimy go o nadzienie z wędzonych śliwek i przed pieczeniem obsmażymy schab na maśle.  To tak zrobione przez nas danie, będzie po porostu rewelacyjne. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu 150 g suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 50 g masła marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu(...)niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on mięsiwu, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć schab z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia, lub na zimno Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos. Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte

Miód i pieprz
Ratatouille z grilla 259

samoistnej postaci można przyrządzić na grillu, a jeśli tak, to w jaki sposób? Na pierwsze z tych pytań odpowiemy krótko – nie tylko można, ale jest to jedno z dań dających się dość łatwo i bez dużego wysiłku przyrządzać na grillu. Co do sposobu dokonania tego, na pewno nie jest to żadna magiczna receptura. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach(...)warstwach. Następnie przykrywamy je od góry szczelnie i starannie folią aluminiową. Ważne jest, aby szczeliny w dolnej części tacki były jednak odkryte – ułatwi to zarówno przepływ gorącego powietrza w kierunku warzyw, jak i nada potrawie specyficzny „grillowy” smak. Z kolei szczelne zamknięcie folią od góry ma co najmniej 2 ważne funkcje. Po pierwsze pozwala skumulować wewnątrz gorące powietrze

Kulinarna Pokusa
Portobello faszerowane quinoa 228

smak mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa, ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna, bardzo delikatna(...)ewentualnie skorygować ilość soli nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec 20 minut. Podawać gorące posypane natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 193

jakie przygotowała dla nas natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek(...)rozlewamy do kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego parmezanu. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra. Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni. Wiórki parmezanu smażymy również na patelni, do momentu, aż zbrązowieją; odczekujemy aż zastygną. Kromkę chleba żytniego opiekamy w tosterze. Na wierzch kokilki układamy kolejno grzankę, chips z parmezanu

BaRepas
Makaron z krewetkami i szpinakiem 134

Pyszny, wyrazisty i jednocześnie bardzo prosty przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem z dodatkiem parmezanu. Wszystko razem świetnie się komponuje i idealnie pasuje na romantyczną

ale Pysznie
Zupa kremowa z dyni na ostro. 168

 Witajcie :) mam już jesień i dni są chłodne. Mam dzisiaj dla Was pyszną kremową rozgrzewającą  zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami

Sama słodycz i szczypta chili
Kluski Shreka - zielone kluseczki nie tylko dla dzieci 210

Zielone kluski szpinakowe robiłam już jakiś czas temu, ale chciałam powtórzyć i zrobić nowe zdjęcia, ale jakoś tak nie wyszło. Na szczęście znalazłam stare. Jedliśmy kluski

Anioszek w kuchni
Seler naciowy zapiekany pod pierzynką 162

Przepisy na seler naciowy są jednymi z bardziej popularnych na blogu :) Surówki możecie znaleźć tutaj i tutaj a tu duszony seler :) Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler

Co na wege obiad?
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 240

Co weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać

Karo in the Kitchen