dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:421/571)

KOTLETY Z JAJEK I KASZY JAGLANEJ (WEGETARIAŃSKIE) 173

Wegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrawka z kurczaka w białym sosie 265

Potrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka

Pociąg Do Kuchni
Roladki na zielono z kalafiorem 271

Drobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy

Wanilia i Kardamon
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 238

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię

Moja Delicja
Spaghetti z klopsikami 254

lubiem topsiki! 30 minut później... - Mamo, ale czemu z takim sosem te klopsiki? - No z pomidorowym, najlepszy taki do klopsików. - A makaron dlaczego ten ugotowałaś? - A jaki inny miałam dać? - To już nie mogłaś zrobić normalnego sosu do spaghetti? Wiem, że nie zachęcę wielu takim dialogiem do przygotowania na obiad klopsików... Na swoją obronę mam tylko to, że Hania uwielbia(...)najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera.  Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy gorącym sosem i dodajemy klopsiki. Klopsiki można również podgrzać razem z sosem pomidorowym w jednym rondlu. Smacznego

bistro mama
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 208

był dwudaniowy, co nieczęsto nam się zdarza. Została jednak odrobina lasagne - za mało na porządny posiłek dla dwóch osób, za dobra, żeby wyrzucić. Stwierdziłam więc, że zupa na pierwsze danie będzie w sam raz. Tym sposobem została mi odpowiednia ilość, żeby następnego poranka, jak tylko pokazało się słonko, urządzić jej sesję zdjęciową. Wyszła bowiem wyjątkowo smaczna. Miałam marchewki(...)testowałam, teraz jednak miałam ochotę na coś innego. Trochę pikantnego. Wyjątkowego. I wtedy na blogu  Everyday flavours  znalazłam ideał - krem z marchewki z prażoną ciecierzycą. Cieciorkę uwielbiam, dałabym się za nią pokroić. Na prażoną miała ochotę od dawna, ale jakoś ciągle było nam nie po drodze... A szkoda, bo jest przepyszna! Świetnie nadaje się do pogryzania zamiast chipsów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 224

której przy winie i dobrym jadle stali bywalcy czytują także książki. Specjalnością gospody jest najlepsza w Toussaint zupa z raków, ale ze względu na deficyt głównego składnika Geraltowi nie dane jest jej spróbować. Podczas cutscenki głównego wątku, gdy Wiedźmin wchodzi do gospody, jego towarzysz z usposobienia podobny bliżej „do zająca niż ogara ”wykrzykuje „Na honor! Czyżby kucharz szykował właśnie pasztet(...)mięso z królika/zająca i obsmażamy kilka minut na dużym ogniu, obracając je co jakiś czas, aby w miarę równo przyrumieniło się z wierzchu. Następnie zawartość garnka zalewamy gorącą wodą tylko do poziomu mięsa, dodajemy 2 liście laurowe oraz 2 kulki ziela angielskiego i gotujemy po przykryciem na małym ogniu przez około 1,5h (czasami może być mniej

Nerds Kitchen
Grzyby w solance na zimę 289

bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem, bo smakują jak świeże, kurki można je dodawać do jajecznicy, do sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby. Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów, gdy chcę je przechować na zimę proponuję Wam przygotować grzyby w solance(...)wysokości słoja. Przygotowujemy solankę: w garnku zagotowujemy wodę z solą w proporcji 1 łyżka stołowa na 1 litr wody, w takiej ilości ile mamy słoików z grzybami. Gorącą solanką zalewamy do pełna grzyby w słojach, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kiedy słoiki z grzybami ostygną, wkładamy je do dużego garnka z dnem wyłożonym bawełnianą ścierką i zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 128

prosta i może mało wyszukana, ale pachnie domowym ciepłem i smakuje miłością, którą w jej przygotowanie się wkłada. Postanowiłem ten babciny przepis po raz pierwszy powtórzyć i przygotować samemu danie, które tak mocno odcisnęło się w moich wspomnieniach. Oczywiście nie smakuje tak samo, ale zadziałało dla mnie niczym wehikuł czasu — jeszcze raz mogłem sobie przypomnieć(...)wrzątku, a w garnku co jakiś czas mieszamy. Kluchy gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Zanim je wyłowimy najlepiej sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odcedzamy sitem i jeszcze gorące mieszamy ze skwarkami oraz z pokruszonym twarogiem. Górę możemy posypać natką siekanej pietruszki. Podajemy od razu. Czynność gotowania powtarzamy dla kolejnych partii

Food Square
Omlet z papryką, pomidorami i fetą 151

jest to przyprawa o bardzo specyficznym i silnym aromacie, która dodana nawet w niewielkiej ilości wywiera swój wyraźny wpływ na potrawę. Nie inaczej jest i tutaj – bez kminu tego dania tak naprawdę nie będzie. Omlety kojarzą się zwykle ze śniadaniem, jednak ja tę konkretną potrawę przygotowuję raczej w godzinach popołudniowych i wieczornych, gdy sprawdza się dobrze jako dość(...)jednak wiąż wymaga nieco więcej czasu niż zazwyczaj mamy go do dyspozycji rano. Omlet z papryką, pomidorami i fetą 2015-01-27 10:44:30 Kolorowe, lekkie i szybkie danie nawiązujące do tradycji wschodnich regionów Morza Śródziemnego. Dla entuzjastów fety i pity, aczkolwiek najbardziej charakterystyczną nutą jest niemożliwy do pomylenia z czymś innym aromat kminu rzymskiego. Zapisz przepis Drukuj

Kulinarna Pokusa
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 427

obecną porą. Na przykład śledziki w śmietanie w czerwcu, czy też ciasto z rabarbarem w grudniu. Prze wiele lat ulegałam stereotypom, by nie łamać tradycji i sztamowych dań danego czasu nie serwować w innym terminie. Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami(...)kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik,  studzę go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinam go wzdłuż na pół. nadzienie: Dżem zagotowuję w garnuszku, a do gorącego dodaję galaretki.  Chwilę mieszam, po czym zdejmuję z ognia i studzę. Kiedy masa zaczyna tężeć, przekładam nią piernik.  Jedną część ciasta, spód, wkładam do foremki, wyłożonej po bokach folią

W kuchni Karmel-itki
KARCZEK, BALERON SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY 330

   Po olbrzymim sukcesie jakim cieszyły się u nas suszone schaby, przyszła kolej na suszoną karkówkę. Przygotowałam ją na bazie mojej ostatniej wersji suszonego schabu

Smaczne Zdrowe
Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą 289

Sezon na maliny w pełni , więc trzeba to wykorzystać! Z ciasta zrobiłam pyszne kokosowe naleśniki z musem z tych soczystych malin. Zapakowałam jak sakiewki! A , że

Ostra na Słodko
Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą 190

Kulki stanowią prawdziwą ozdobę stołu i są bardzo łatwe do przygotowania. Z dużą ilością curry i kurkumy mają piękny kolor i bogaty aromat. Można je podawać

Apetyczna babeczka
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 250

dziwnych dodatków utrzymujących strukturę chleba (które dla mnie są nie do przyjęcia). Wreszcie mam chleb, który się nie kruszy i długo pozostaje świeży, a to nie lada wyczyn. Polecam gorąco nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ten chleb jest pyszny, że zdrowy nie muszę chyba wspominać... :-) Z podanych składnikach wychodzą dwa chlebki w formach o wym.23x8cm. Ci, którzy(...)powinna być dość luźna, ale wyraźnie czuć, że robi się kleista. Gdy będzie zbyt gęsta, chleb wyjdzie nam zbyt suchy i będzie się kruszył. Wcześniej dodawałam ok.850ml wody, teraz dałam 950ml i to był super krok. Gotową masę przekładamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem kokosowym (używam silikonowych form), gdy używamy form metalowych należy je przesmarować i wysypać mąką

Smaczne Zdrowe
Musaka 173

Musakę przygotowywałam pierwszy raz i stwierdzam, że jest to danie, które będzie się u nas pojawiało przynajmniej kilka razy w sezonie ;) Wychodzi z tego przepisu na prawdę duża porcja. Można nią wykarmić gości lub jeść przez 3 dni :p Kiedy będziecie przygotowywać Musakę pierwszy raz zapewne przepis wyda Wam się zawiły, namawiam do poukładania sobie w głowie, co, kiedy(...)podgrzewamy całość w odkrytym naczyniu przez 20 minut, aby nadmiar wody wyparował. Po wyłączeniu palnika dodajemy posiekane świeże zioła. Teraz zajmijmy się beszamelem. W rondelku rozpuszczamy masło i do gorącego masła dodajemy mąkę. Chwilę przesmażamy. Następnie porcjami dolewamy mleko i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Wyłączamy palnik. Dodajemy przyprawy oraz ser i ponownie mieszamy. Plastry bakłażana płuczemy pod bieżącą

MamaOskarka
Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 173

Naleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych.  Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem. Ciasto naleśnikowe robię "na oko": 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, duża(...)piekarnika (nie przykrywamy naczynia).  Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni aż ser na wierzchu zrumieni się tak, jak lubimy. Brokuły ugotowane al dente idealnie pasują do tego dania :) Moja rada: Pamiętajcie, aby nie kupować startego już sera, gdyż rzadko kiedy jest to ser pełnowartościowy. Najczęściej są to zleżałe resztki, których sklepy chcą się pozbyć. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna